Základní škola a Mateřská škola
v Rapšachu

Domů
Nahoru


2000/2001 - II. část


5.2. nás navštívily bývalé žákyně Jana Řehořová, Milena Sládková, Jana Nováková a Vendula Nováková. V tento den jim začaly jarní prázdniny - první na jejich novém působišti (střední škole).

5.2. byla žáky 9. ročníku vyhlášena další soutěž: turnaj v počítačovém fotbale pod názvem "TOTAL SOCCER CUP" a zúčastní se jej tyto dvojice: Petr Klíma a Jiří Krejčí (Valencia), Robert Adensam a Ondřej Macho (FC Liverpool), Vláďa Hadač a Jan Kryl (Inter Milán), Petr Kronika a Radim Tománek (Barcelona), Pavel Novák a Honza Beníšek (Real Madrid), Josef Schreib a Lukáš Štěpánek (Arsenal), Karel Snětina a Jiří Plánka (Manchester United), Jakub Macho a Miroslav Charvát (Lazio Řím), Miroslav Lehký a Jan Čechal (Juventus Turín), Knutelský Tomáš a Petr Čadek (Bayern Mnichov).

7.2. nás navštívily bývalé žákyně Klára Beníšková, Romana Školková a Veronika Volfová. Popovídali jsme si s nimi, jako tradičně, o tom, co život přináší a také jsme se dověděli, že Veronika je jihočeskou rekordmankou v hodu oštěpem.

9.2. byly vyhlášeny výsledky turnaje ve vybíjené za účasti družstev 1. - 6. třídy. Vyhlášení provedli hlavní organizátoři soutěže Jára Kolář a Petr Smita. Všem účastníkům byly rozdány diplomy a bylo jim vyjádřeno poděkování za účast a sportovní "fair play" chování.

12.2. se uskutečnil další zájezd všech příznivců "prken, jež znamenají svět" - představení "Brouk v hlavě" souboru Divadla na Vinohradech.

14.2. nás navštívila bývalá žákyně Lucie Vobejdová.

14.2. byly zveřejněny výsledky matematické soutěže Pythagoriáda. Mezi úspěšné řešitele 7. třídy patří: Martin Sokolík (14 bodů), Jan Beníšek (11 b), Adensamová Lucie (10b), Pachta Pavel (10b), Dohnalová Soňa (10 b), Šroubová Simona (10 b), Tománek Radim (9 b), Oesterreicher Lukáš (9 b). Mezi úspěšné řešitele 6. třídy se zařadili: Zuzana Gunárová (10 bodů) a Tomáš Knutelský (9 b).

16.2. si děti z I. stupně spolu se svými vyučujícími zazpívaly. Pěvecká soutěž I. stupně byla ukončena s těmito výsledky: Kategorie 1. třída 1. místo Linda Šebestová a Pavlínka Vávrová 2. místo Mirka Růžičková a Nikolka Ferencová 3. místo Robert Makula a Martina Vlková Kategorie 2. třída 1. místo Šárka Imrichová a Alenka Sokolíková 2. místo Andrejka Poláková a Simča Prokešová 3. místo Gabča Kleinová a Barča Seidlová Kategorie 3. třída 1. místo Terezka Janstová a Romanka Nováková 2. místo Evča Šislerová a Petruška Machová 3. místo Peťula Růžičková, Adélka Kvapilová a Monča Roslerová Kategorie 4. třída 1. místo Jiřinka Řehořová a Anetka Krylová 2. místo Maruška Demeterová a Miloš Kolář 3. místo Peťula Ševčíková, Ondra Doubek a Radek Janda

Termín jarních prázdnin byl stanoven v týdnu od 19.2. do 23.2.

27.2. se uskutečnila 1. lekce z navazující po léta série povinného plaveckého výcviku pro žáky 3. a 4. třídy. Přihlásit se mohli další zájemci z 1. a 2. třídy ZŠ a také z místní MŠ. Výcvik bude ukončen v květnu.

27.2. recitovali žáci a žákyně v rámci recitační soutěže na II. stupni. Porota ve složení Olga Imrichová a Pavlína Křížová vyhlásila tyto výsledky: III. kategorie (6. a 7. třída) 1. místo Veronika Pachtová (7. třída - postup do okresního kola v Jindřichově Hradci - 15.3.) 2. místo Iva Píšová (6. třída) 3. místo Soňa Dohnalová (7. třída) 4. Zuzana Gunárová (6. třída) Simona Šroubová (7. třída) Jaroslav Kolář (7. třída) IV. kategorie (8. a 9. třída) 1. místo Lucie Sokolíková (8. třída - postup do okresního kola v Jindřichově Hradci - 29.3.) 1. místo Lenka Marešová (8. třída - postup do okresního kola v Jindřichově Hradci - 29.3.) 2. Jiří Plánka (8. třída).

28.2. milovníci muzikálu navštívili Hudební divadlo v Karlíně a jeho představení "Někdo to rád horké". Vedoucí výpravy (jako i všech předešlých) - paní učitelka Křížová Pavlína.

V závěrečném týdnu února 3. kolem vyvrcholila soutěž "Pokémon - báseň, příběh, povídání": Říkanka o pokémonech.

1.3. nás navštívil bývalý žák Václav Macho.

10.3. se uskutečnil maškarní karneval v sálu Disco 2000 místní restaurace. Na jeho organizaci se podílel náš turistický oddíl, ZŠ v Rapšachu a pracovníci Disco 2000 - Tomáš, Jára a Andrea spolu s DJ Barbie (Lubošem Voráčkem). Sladké perníčkové odměny maskám a soutěžícím ve hrách připravil tým pod vedením p. uč. Novákové Anny. Kromě tanečního reje v rytmu disco si všichni mohli také zasoutěžit například v těchto hrách: rozhoupaný kbelík (do pohoupávajícího kbelíku děti házely míčky), hladová huba (hlava panáčka s velkou pusou pojídala trefně hozené míčky), přemisťování (šikovné prstíky u nohou hráčů přemisťovaly kuličky z podlahy do ešusů), nejdelší had (z barevných papírků dva týmy sestavovaly co nejdelšího hada), disco (tanečníci ve dvojicích nebo v kruhu jednotlivci na signál museli obsadit "ostrov" - list novin, kdo nestačil tempu, vypadl ze hry - a tak až do vítěze starší a mladší kategorie). V sálu i venku před ním se pohybovalo asi na 50 masek. A které z nich byly oceněny velkým perníkem? Porota neměla jednoduchou volbu - pot porotcům z čel jen proudil - svou roli však splnila se ctí jí vlastní.
 Černoška vysoká - černo červená, strašidelná mumie, vysoký indián s pérem v čelence a s milým úsměvem, roztomile přerostlé miminko, malý pirát s papouškem na rameni, statečný kovář s velkým kladivem, bílý králíček, malinkatý kašpárek, tajuplný duch s myší, Hele jako z televize, nevěsta "Somálec" s kloboučkem, rozverná dívka z E 5?, přívětivá čarodějka s kočkou, vždy hravá a v dobré náladě Pipi, majestátný šejk s černými brýlemi a noblesním doutníkem. A také jsme mohli potkat princezny, školačky, indiány, ježibaby, piráty, bojovníky z džungle, mušketýry... Vedle her připravených turisty se na všeobecném veselí podíleli i pracovníci Disco 2000 a DJ - jedno dětské šampaňské věnovali nejmladšímu účastníku bálu - kašpárkovi. Další dvě šampáňa vypili ti tanečníci, kteří v nekonečném maratónu hudby a křepčení reagovali na DJ přerušování hudby s výzvou "Na zem...na zem !!!"
12.3. nás navštívily dvě bývalé žákyně Jitka Kanděrová a Iva Kožená.
14.3. pracovníci Kulturní a umělecké agentury Pergr z Vémyslic (okres Znojmo) vystoupili s komponovaným dvouhodinovým programem pro žáky naší a zvláštní školy. Žáci I. stupně se zúčastnili pořadu "Bavíme se všichni", v němž si zazpívali několik písniček ("Na Okoř je cesta", "Travička zelená" aj.), zasoutěžili si v podlézání stále se k podlaze snižující laťky (čekaly je sladké odměny) a v písničce "Holky z naší školky" počítali, kolik je v ní jmen. Také vyslechli popletenou pohádku o Perníkové chaloupce - uváděli na pravou míru nesmyslné skutečnosti a spolu s kouzelníkem se vypravili do říše iluzí a magie. Žáci II. stupně se vypravili do světa - pořad "Cestovatelský kaleidoskop" je přenesl do všech částí světa, v některých z nich se zastavili nejen prostřednictvím základních informací, ale také si tříčlenná družstva zasoutěžila. Pořad byl zaměřen na zajímavosti ze světa, etnografii a rasy, kulturu různých národů, objevitelské cesty. I zde si děti mohly zazpívat ("Není nutno" aj.) nebo poslechnout si skladby příznačné pro ten či onen region - i v anglické verzi. Soutěžní družstva sedmáků a osmáků svedla nelehký boj: zvítězili nejen sedmáci, ale hlavně i chuť ukázat své znalosti a nebát se vystoupit před početným publikem. Odměnou jim byl potlesk a sladký perníček. Mluveným slovem pořad provázel pan Libor Pergr, na klávesy hrál a zpíval pan Vl. Růžička a iluzí hbitých prstů okouzloval malé i velké a o zážitky z Egypta se podělil Mr. Aladin. 15.3. nás navštívily dvě bývalé žákyně Lucie Vobejdová a Michaela Charvátová. 

15.3. se naše žákyně 7. třídy Veronika Pachtová zúčastnila okresního kola recitační soutěže v Jindřichově Hradci - učebna výtvarných prací Domu dětí a mládeže. Naše zástupkyně se vyrovnala se svou rolí recitátorky se ctí a ač nepostoupila do dalšího kola, její výkon si zasloužil potlesk publika a ocenění poroty. Jako upomínku na tento den si odnesla záložku do knihy s logem soutěže. Tohoto kola se zúčastnilo 20 soutěžících z celého okresu a dva vyslaní zástupci nás budou reprezentovat v krajském semifinále v Českých Budějovicích. Organizátoři soutěže všem účastníkům připravili originální prostory k vystoupení i k odpočinku. O tom svědčí i ta skutečnost, že si o přestávkách mohli všichni zájemci prohlédnout exotická zvířátka v teráriích nebo na připravených arších papíru napsat verše své nebo převzaté z lyrické tvorby.

16.3. úspěšně ukončila souvislou pedagogickou (čtyřtýdenní) praxi studentka JU PF v Českých Budějovicích (obor I. stupeň) Jana Přibylová pod vedením p. uč. Havlové Květy (2. třída).

23.3. se naše škola (4. - 9. třída) v prvních dvou hodinách připojila k mezinárodní matematické soutěži "Klokan". Výsledky soutěže: Kategorie "Klokánek" - 4. třída 1. místo Pavlína Machová (74 b) 2. místo Jan Kadlec (71 b) 3. místo Pavel Bednář (68 b) Kategorie "Klokánek" - 5. třída 1. místo Martina Strnádková (59 b) 2. místo Adam Soukup (55 b) 3. místo Petr Ferenc (53 b) Kategorie "Benjamín" - 6. třída 1. místo Iva Píšová (64 b) 2. místo Zuzana Gunárová (62 b) 3. místo Eliška Marešová (60 b) Kategorie "Benjamín" - 7. třída 1. místo Martin Sokolík (94 b) 2. místo Jan Beníšek (88 b) 3. místo Petr Kronika (77 b) Kategorie "Kadet" - 8. třída 1. místo Lenka Smitová (68 b) 2. místo Lenka Kocinová (64 b) 3. místo Miroslav Charvát (59 b) Kategorie "Kadet" - 9. třída 1. místo Kateřina Gladicsová (53 b) 2. místo Jan Mayer (50 b) 3. místo Veronika Stellnerová (45 b)

29.3. se žákyně 8. ročníku Lenka Marešová a Lucie Sokolíková zúčastnily okresního kola recitační soutěže (III. kategorie). Mezi 16 soutěžícími naši školu reprezentovaly se ctí. V příjemném prostředí Domu dětí a mládeže v Jindřichově Hradci se kromě recitace mohly zapojit do malování "crazy" vajíček nebo si prohlédnout hroznýše královského, krajty a jiné pozoruhodnosti.

30.3. navštívili žáci 8. a 9. třídy divadelní představení "Deset malých černoušků" v Českých Budějovicích.

30.3. nás navštívila bývalá žákyně Milena Sládková a bývalý žák Michal Vobejda.

1.4. se flétnový soubor naší školy pod vedením p. uč. Imrichové Olgy zúčastnil regionálního kola 5. ročníku soutěže Pískání pro zdraví, pořádaný Institutem UCB pro alergii ve spolupráci s patronkou soutěže Jitkou Molavcovou. Soutěžní klání se uskutečnilo v Domě dětí hl.m. Prahy Karlínské spektrum. Naši žáci se zúčastnili soutěží v I. a II. kategorii. V I. kategorii (devět zúčastněných souborů) soutěžily Gábinka Kleinová, Šárka Imrichová a Adélka Kvapilová a umístily se na 2. místě. Ve II. kategorii (osm zúčastněných souborů) soutěžili Eliška Marešová, Jana Kepková, Marcela Benešová, Josef Schreib, Veronika Pachtová, Martina Strnádková, Martin Imrich, Adélka Kvapilová a Šárka Imrichová. Naši soutěžící I. kategorie se představili těmito skladbami: "Já jsem z Kutné Hory", "Duettino", "Tabulatura", "Kánon". Zástupci II. kategorie svůj um a cit projevili v těchto dílech: "Andantino", "Stará francouzská píseň", "Svišť", "Maestoso", "Tenuto", "Husličky".
4.4. se uskutečnilo místní kolo Turistického závodu mládeže. Startovalo 68 soutěžních dvojic (1. - 9. třída) a ověřily si své znalosti a sportovního ducha na těchto kontrolách: 1. Stavba a složení stanu. 2. Orientace mapy a azimutové úseky. 3. Přechod přes lanovou lávku. 4. Odhad vzdálenosti. 5. Uzlování. 6. Překážková dráha (plížení a hod na cíl). 7. Turistické a topografické značky. 8. Kulturně poznávací činnost. 9. Určování dřevin. Plnění jednotlivých úkolů kontrol a délka trati vyplývalo z kritérií věkové kategorie, do níž byli závodníci delegováni. Závodníci se předem mohli seznámit s jednotlivými nároky kontrol na nástěnce ve škole nebo v "Malém rádci začínajícího závodníka turistických závodů." Na kontrole topografické a turistické značky měli závodníci poznat značení např. pěšiny, kostela, kaple, hotelu, zříceniny hradu, odbočky ke studánce nebo pramenu. Kulturně poznávací činnost nabídla alespoň fotografický výlet např. na Orlík, Karlštejn, Hrubou skálu, do Prahy - chrám sv. Víta. Dřeviny skýtaly tato poznávací úskalí: dub lesní, hloh obecný, šeřík obecný, jírovec maďal aj. Při uzlování si závodníci neměli zamotat ruce při uzlování uzlu škotového, rybářského, ambulančního apod. 
Postupující hlídky do dalšího kola TZM:
Kategorie nejmladší žákyně 1. místo Tereza Janstová a Adéla Kvapilová, 2. místo Ivana Ševčíková a Simona Prokešová, 3. místo Eliška Korandová a Adéla Benešová
Kategorie nejmladší žáci 1. místo Ondřej Kříž a Vojtěch Bednář, 2. místo Radek Arenberger a Michael Svoboda
Kategorie mladší žákyně 1. místo Iva Píšová a Zuzana Gunárová, 2. místo Lucie Placrová a Štěpánka Kulatá, 3. místo Kateřina Pachtová a Eliška Beníschková
Kategorie mladší žáci 1. místo Jindřich Macho a Tomáš Knutelský, 2. místo Adam Soukup a Milan Císař, 3. místo Pavel Koranda a Pavel Bednář
Kategorie starší žákyně 1. místo Pavla Vochozková a Jana Kepková, 2. místo Lenka Pavlačková a Eliška Marešová, 3. místo Lenka Marešová a Jitka Řehořová
Kategorie starší žáci 1. místo Josef Schreib a Lukáš Štěpánek, 2. místo Jan Kryl a Michal Slavík, 3. místo Jiří Čuli a Jiří Plánka
Kategorie mladší dorostenky 1. místo Lenka Mrázová a Kateřina Gladicsová
Kategorie mladší dorostenci 1. místo Petr Klíma a Jakub Macho, 2. místo Robert Adensam a Ondřej Macho, 3. místo Michal Pavlačka a Miroslav Charvát.
3.4. byly uveřejněny první zprávy o projektu "V moři je místa dost", do jehož činnosti se postupně zapojili žáci naší a zvláštní školy. V rámci projektu se uskuteční výstava v prostorách obecního úřadu a vybrané práce budou zaslány na 10. celostátní přehlídku výtvarných kroužků a kolektivů dětí do 19 let pod názvem "Čas a ..." a pod pořadatelstvím OÚ Jihlava. Již od měsíce září pracují nad projektem žáci povinně volitelného předmětu rozšiřující výtvarná výchova a také výtvarného kroužku. Postupně se zapojovali další žáci (výtvarná výchova - I. a II. stupeň, pracovní činnosti - 8. třída, povinně volitelný předmět informatika) včetně docházejících dětí do školní družiny. V průběhu měsíce března a dubna byly na školních nástěnkách a ve školní družině vyvěšeny nabídky k aktivní účasti všech zájemců. Některé tyto informace také prošly místním tiskem (Vitorazsko - Rapšašský obecní kecálek):
Výstava soutěžních prací na téma "V moři je místa dost" se uskuteční na přelomu května a června tohoto roku v prostorách Obecního úřadu v Rapšachu. Možná si vzpomenete na výstavu "Zóna "Z" nebo "Vasco da Gama a 500 let jeho doplutí do Indie". Výstava "V moři je místa dost" navazuje na tradici výstav žáků naší a zvláštní školy a některé její exponáty se budou ucházet o přízeň poroty a návštěvníků v rámci soutěže "Čas a ..." (10 celostátní přehlídka výtvarných kroužků a kolektivů dětí a mládeže do 19 let - pořadatelem je OÚ Jihlava). I Vy, milí žáci (nebo Vaši sourozenci či kamarádi do věku 19 let) se této výstavy můžete zúčastnit. Jak? Ztvárněte svou představu o tom, jak žijí živočichové pod mořskou hladinou, jak loví, jak se starají o svá mláďata, jak vypadají ty největší hlubiny moří a oceánů, jak se lidé chovají k mořím a oceánům, jak lidé loví ryby a jiné mořské živočichy, jak brázdí na palubách lodí nebo ponorek moře a jeho říši, jak chrání nebo ničí přírodní bohatství moří a oceánů, jak se o mořích píše v pohádkách, jak ... určitě ještě něco vymyslíte. Můžete kreslit nebo malovat, vymodelovat z plastelíny nebo moduritu, slepit model, vytvořit koláž - je to jen a jen na Vás !!! Vaše práce budou vystaveny v prostorách Obecního úřadu v Rapšachu - termín výstavy bude upřesněn - sledujte nástěnky a poutače. Svá dílka odevzdávejte podepsaná s uvedením třídy do konce května 2001 v ředitelně ZŠ.
11.4. žáci 3. - 5. třídy a někteří další zájemci z I. stupně navštívili divadelní představení - pohádku O Plaváčkovi - v Malém divadle v Českých Budějovicích.

11.4. nás navštívila delegace z Okresního úřadu v Jindřichově Hradci: pan Žemlička - přednosta OÚ, p. Čechová - ředitelka referátu školství při OÚ v J. Hradci, tiskový mluvčí OÚ a také starosta naší obce p. Šetka.

11.4. byly odeslány základní informace o účasti žáků 8. ročníku pod vedením p. uč. M. Kvapila v projektu Katechetického střediska v Českých Budějovicích "Můj velikán" e-poštou. Nad projektem pracuje 26 žáků v následujících pěti skupinách podle zvolené osobnosti - velikána: 1. Kleopatra (charakteristika osobnosti, mapa Egypta, portrét královny, móda dané doby). 2. Jan Žižka (charakteristika osobnosti, husitské zbraně - modely, dokumenty dané doby). 3. Vasco da Gama (charakteristika osobnosti, objevná plavba do Indie, obchodní styky - koření, mapa plavby, model lodi, jídelníček námořníků). 4. Napoleon Bonaparte (charakteristika osobnosti, tažení a bitvy, okolnosti smrti, báseň, práce s jeho portrétem). 5. Georgij Konstantinovič Žukov (charakteristika osobnosti, bitva u Stalingradu - model válečných střetů, vybrané zbraně II. světové války). Žáci využívají počítačové techniky (psaní textů, vkládání obrázků, scanner), vytvářejí modely nebo výtvarně ztvárňují své představy. Prezentace výsledků činnosti - stručná charakteristika prací, čtení z dokumentů, malý jevištní tvar, demonstrace modelů apod. Příprava k účasti na diecézní přehlídce 13.6. v Českých Budějovicích.
18.4. se uskutečnila pedagogická rada a následně schůzky s rodiči.

18.4. byl zveřejněn plán třídních výletů:
1., 2. a 3. třída (J. Hradec - zámek a divadelní představení, 24.5.)
4. třída (J. Hradec - zámek, divadelní představení, 23.5.)
5. třída (Hajnice - chalupa CHKO, 6. - 8.6.)
6. třída (Bouzov, 7. - 8.6.)
7. třída (Slapy, 6. - 8.6.)
8. třída (Sázava - vodní turistika, 16. - 17.5.)
9. třída (Česká Skalice, 1. - 6.6.)

23.4. nás navštívily bývalé žákyně Madla Martínková Vendula Nováková a Marie Snětinová.

24.4. se žáci 8. ročníku seznámili s možnostmi svého studia na středních školách při návštěvě Úřadu práce v Jindřichově Hradci.

24.4. se uskutečnil Den Země - Děti obci a škole. Děti se svými učiteli uklízeli prostory autobusové zastávky a cesty k ní od školy, kultivovali školní pozemek, zahradu a prostory školy včetně vybavení (údržba lavic, práce na věži na školním hřišti apod.). Žáci zejména I. stupně završili Den Země vycházkou do přírody a hrami.

28.4. podniklo 20 soutěžních hlídek další pokus o získání trofejí v oblastním kole turistických závodů v Hříběcím u Pelhřimova. V konkurenci více než 60 hlídek postoupily tyto dvojice do oblastní kola v Pacově: Kategorie nejmladší žáci a žákyně - Míša Ševčík a Míša Svoboda, Ivanka Ševčíková a Simča Prokešová, Eliška Korandová a Adélka Benešová Kategorie mladší žáci a žákyně - Jindra "Vlk" Macho a Tom Knutelský, Adam Soukup a Milan "Somálec" Císař, Iva Píšová a Zuzka Gunárová Kategorie starší žáci a žákyně - Honza Kryl a Míša Slavík, Pepča Schreib a Lukáš Štěpánek, Pavča Vochozková a Janča Kepková, Lenka Marešová a Jíťa Řehořová Kategorie mladší dorost - Petr "Fous" Klíma a Kuba Macho.
30. 4. byla vyhodnocena doprovodná akce v rámci výstavy "...V moři je místa dost..." - logo soutěže takto: děkujeme všem zúčastněným tvůrcům - zejména šesťákům, sedmákům a deváťákům. Oficiálním logem výstavy se stává dílko Jany Kepkové (6. třída). K dalším vyhodnoceným dílkům (chcete-li dvě druhá místa) - Jindřich Macho (6. třída) a Ondřej Macho (9. třída).
30.4. se uskutečnil 7. ročník Kuličkiády s těmito výsledky: 1. místo Honza Kryl 2. místo Jíťa Řehořová 3. místo Anetka Krylová 4. místo Jára Kolář 5. místo Lukáš Rajtr 6. místo Adam Soukup 7. místo Lenka Marešová 8. - 9. místo Kačka Jedličková a Tomáš Knutelský 9. - 11. místo Iva Píšová a Pavlík Voříšek 12. Zuzana Gunárová

2.5. se uskutečnila již tradiční jízda zručnosti v rámci Dopravní soutěže mladých cyklistů (garant soutěže - p. uč. Kocina J.). Této části soutěže předcházela teoretická příprava a následně test znalostí z pravidel silničního provozu. Děti si také mohly vyzkoušet své znalosti a dovednosti i v oblasti poskytování 1. pomoci pod vedením p. uč. Kvapilové I. ve zdravotnické soutěži. Výsledky školního kola jízdy zručnosti - postupující do okrskového kola v Třeboni (14.5.): Kategorie 4. - 6. třída Josef Schreib, Tomáš Knutelský, Jana Kepková - 6. třída a Martina Strnádková - 5. třída Kategorie 7. - 8. třída Ondřej Skřivánek, Miroslav Charvát, Kateřina Holubová, Lenka Marešová - 8. třída.
Výsledky zdravotnické soutěže: Kategorie 4. třída: Jiřinka Řehořová, Peťula Ševčíková Kategorie 5. třída: Mark Rösler, Adam Soukup Kategorie 6. třída: Zuzka Gunárová, Petra Grundzová Kategorie 7. třída: Verča Bednářová, Simča Šroubová Kategorie 8. třída: Majk Charvát, Míša Slavík Kategorie 9. třída: Evča Hadačová, Kačka Gladicsová.

7.5. jsme obdrželi zprávu o účasti a umístění v matematické olympiádě našeho žáka 7. třídy Martina Sokolíka - zaujal 2. místo mezi ostatními řešiteli se 7 body.

13.5. za účasti našeho pěveckého sboru a flétnového souboru oslavily maminky svůj svátek Den matek v kulturním sálu ve Dvorech nad Lužnicí.

14.5. se uskutečnilo okrskové kolo Dopravní olympiády za účasti našich žáků - L. Marešové, K. Holubové, M. Charváta a O. Skřivánka z 8. třídy - zaujali 3. místo a J. Kepkové, J. Schreiba a T. Knutelského z 6. třídy a M. Strnádkové z 5. třídy - zaujali 2. místo.

16.5. se naši malí zdravotníci zúčastnili soutěže zdravotnických hlídek v Jindřichově Hradci pod vedením p. uč. Novákové. Mladší hlídka - T. Janstová, A. Kvapilová, J. Řehořová, R. Nováková, M Roslerová a P. Šebesta - obsadila předposlední místo a starší hlídka - J. Kepková, E. Marešová, K. Gladicsová, L. Pavlačková a J. Schreib - poslední příčku ve velké konkurenci hlídek. Děti si ověřily své praktické dovednosti v poskytování 1. pomoci - ošetřování zlomenin, stavění krvácení, protišoková opatření, stabilizační poloha, poranění kotníku, ošetřování a zásah při hromadné nehodě.

16.5. Vyšší odborná škola soukromé gymnasium Josefa Škvoreckého s.r.o. a členové poroty literární soutěže "O cenu Danny Smiřického" rozhodli takto: Veronika Pachtová získává čestné uznání za účast v sedmém ročníku soutěže. Ocenění si naše žákyně 7. třídy převzala osobně za doprovodu p.uč. P. Křížové, která vedla její přípravu k této soutěži.

18.5. nás navštívila bývalá žákyně Tereza Reiserová s rodiči.

20.5. se žákyně 4. třídy Petra Ševčíková zúčastnila Prague International Marathon. Trasu 8,5 km uběhla za 1 hodinu 15 minut.

25.5. se žáci 8. třídy - Jitka Řehořová, Lenka Marešová, Jaromír Jáchym a Jan Kryl pod vedením ředitele školy K. Snětiny zúčastnili Bambiriády - burzy organizací, které pracují s dětmi a pro děti zejména v jejich volném čase.

1.6. byly zveřejněny na internetu kompletní webové stránky naší školy.

5.6. se žákyně 7. třídy Veronika Pachtová zúčastnila vyhodnocení soutěže v německém jazyce "Evropský rok jazyků a já" a umístila se ve své kategorii Z 3 na 1. místě. Její přípravu vedla p. uč. Kvapilová Ivana.

6.6. se naši vycházející deváťáci vrátili z posledního výletu v rámci povinné školní docházky a navštívili tato místa: autocamping Rozkoš v České Skalici, zámek Ratibořice, Babiččino údolí, pevnost Josefov, Hradec Králové - aquapark a film "Tmavomodrý svět", Náchod, pevnost Dobrošov, Česká Skalice - Barunčina škola (muzeum, ukázka vyučování z 19. stol., dětský folklórní soubor "Barunka").

9.6. se výprava našich závodníků zúčastnila mezioblastního kola turistického závodu mládeže v Pacově a se ctí reprezentovala nejen turistický oddíl, ale i naši školu.

11.6. navštívila naši školu a své spolužáky bývalá žákyně Monika Kupcová.

13.6. se výprava našich fotbalistů spolu s p. uč. J. Skřivánkovou zúčastnila turnaje v malé kopané v Třeboni a umístila se na 4. místě.

13.6. žáci 8. ročníku reprezentovali naši školu v celodiecézní přehlídce projektu katechetického střediska "Můj velikán" v Českých Budějovicích. Před publikem prezentovali výsledky své několikaměsíční práce pod vedením p. uč. M. Kvapila. Rozsáhlá příprava probíhala zejména v hodinách dějepisu a občanské výchovy ve II. pololetí a při některých hodinách výtvarné výchovy. Žáci pracovali ve skupinách a představili tyto velikány: Kleopatra VII., Jan Žižka, Vasco da Gama, Napoleon Bonaparte a Georgij Konstantinovič Žukov - nezaměřili se pouze na velikány, ale i na kontext jejich epochy. Za svou práci a její prezentaci byli oceněni čestným uznáním, vstupenkami na českobudějovickou Černou věž, propagačními materiály o Českých Budějovicích.
15.6. byly zveřejněny výsledky školní soutěže o Mistra švihadla, kterou již po několik ročníků připravuje p. uč. K. Havlová:
1. třída - 1. místo Monika Závišová (63 přeskoky), 2. Nikola Střítecká (61), 3. Lenka Zahradníková (58)
2. třída - 1. Adélka Benešová (114), 2. Šárka Imrichová (105), 3. Alenka Sokolíková (101)
3. třída - 1. Lenka Cvrčková (80), 2. Eva Šislerová a Petra Růžičková (79), 3. Romanka Nováková (77)
4. třída - 1. Honzík Kadlec (115), 2. Petra Ševčíková (110), 3. Pavlík Koranda (106)
5. třída - 1. Irenka Mrázová (133), 2. Katka Pachtová (110), 3. Eliška Benischková (104)
6. třída - 1. Jana Kepková (150 - nejlepší výkon), 2. Kristýna Holubová (146), 3. Lenka Pavlačková (144)
7. třída - 1. Pavel Novák (113), 2. Simča Šroubová (111), 3. Verča Pachtová (110)
8. třída - 1. Jirka Plánka (150 - nejlepší výkon), 2. Martin Šroub (138), 3. Mirek Charvát (124)
9. třída - Pepa Kronika (131), Marcela Smutná (130), Jakub Macho (122)..

16. - 17.6. se uskutečnily Dny otevřených dveří v naší škole. Návštěvníkům jsme nabídli tyto aktivity:
1. Prohlídka učeben a tělocvičny
2. Ukázky prací žáků školy
3. Průvodcovská služba žáků a učitelů
4. Vernisáž výstavy "V moři je místa dost" spolu s vystoupením našeho flétnového souboru a pěveckého sboru
5. Videoukázky ze života naší školy
6. Počítačový program o ZŠ
7. Kroniky ZŠ, organizací zde působících nebo s ní spolupracujících
8. Prohlídka vybavení školy - počítače, tělocvična
9. Setkání učitelů s rodiči a sponzory
10.Sportovní vyžití v tělocvičně zejména pro děti
25.6. obdržela naše škola toto ocenění: Siemens uděluje soutěžním týmům naší školy diplom, oceňující jejich nápady, tvořivost, fantazii a týmovou práci za účast a úspěšné ukončení multimediální prezentace v soutěži "Mládí a vědění 2001". Vedoucí obou týmů: Karel Snětina. Členové týmů: Kronika Petr, Oesterreicher Lukáš, Sokolík Martin, Tománek Radim, Beníšek Jan, Kolář Jaroslav, Novák Pavel, Vobejda Luboš, Jáchym Jaromír, Šroub Martin, Pavlačka Michal, Hadač Vladimír, Holubová Kateřina, Smitová Lenka.
26.6. se konalo celoškolní finále soutěže o Mistra švihadla v tělocvičně za přítomnosti všech žáků a jejich učitelů. Strhující výkony finalistů přinesly tyto výsledky: 1. místo Jana Kepková (6. třída) - 171 přeskok za minutu a rekord školy (držitelka starého rekordu školy - 150 přeskoků) 2. místo Lenka Pavlačková (6. třída) - 152 přeskoky (překonání starého rekordu školy o 2 přeskoky) 3. místo Marcela Benešová (6. třída) - 150 přeskoků (vyrovnání starého rekordu školy).
26.6. byly vyhlášeny výsledky soutěže školní studovny za celý školní rok 2000/2001: 1. místo Jan Kryl (8. třída) 2. místo Michal Slavík (8. třída) 3. místo Jaroslav Kolář (7. třída) Všichni ocenění hodnotnými odměnami (CD - Rom, knihy) se zúčastnili všech kol soutěže.

27.6. se uskutečnilo volejbalové utkání mezi učiteli a deváťáky. Zdrcující nástup učitelů (2 : 0 po dvou setech) postupně deváťáci eliminovali na konečný výsledek 2 : 2 na sety.

27.6. jsme si s dětmi zadováděli v zábavném dopoledni. Učitelé si připravili rozverné disciplíny a děti v jednotlivých družstvech soutěžily se zápalem jim vlastním v těchto odvětvích:
1. Šipky - hod na terč (p. uč. Jirků M.)
2. Dojdi co nejrychleji - míček mezi kolena a vyprav se na trasu (p. uč. Rusová)
3. Popelka - přebírání luštěnin a obilovin (p. uč. Kvapilová I.)
4. Podlez a nepadni - s míčem na prsou pod tyčí a čelem k ní (p. uč. Skřivánková)
5. Obrázek z kostek - sestav z kostek předložený výjev z pohádky (p. uč. Křížová P.)
6. Míč do brány - čtveřice se svázanými nohami - dokopat míč do brány co nejméně kopy (p. uč. Imrichová O.)
7. Hoď do košíku - houpající se do stran košík a správná trefa (p. uč. Machová K.)
8. Foukej - po trase putuje pingpongový míček za přispění tvého dechu (p. uč. Havlová K.)
9. Letí pírko - hoď pírko co nejdále (p. uč. Nováková A.)
Děti v družstvech soutěžily systémem jednotlivců, štafet nebo zvolených zástupců.
27.6. se uzavřely prostory výstavy "Čas a ... V moři je místa dost." V průběhu této výstavy se uskutečnily tyto aktivity:
1. návštěvní dopoledne pro žáky naší a zvláštní školy a pro děti z místní mateřské školy spojené se stručným představením výstavy, následnou prohlídkou a aktivitami ve výstavních prostorách (skládání rybek) nebo předáním inspirativních materiálů k zařazení do výuky
2. návštěvní odpoledne pro děti ze školní družiny spojené s kreslením, malováním, skládáním z papíru a zkrášlováním chodníku před obecním úřadem
3. návštěvní odpoledne pro širokou veřejnost
4. vernisáž výstavy spojená s Dny otevřených dveří Základní školy v Rapšachu
5. výchovně výukové hodiny výtvarné výchovy žáků 4. a 5. třídy spojené s dovytvářením prostor výstavy
6. výchovně výuková hodina žákyň 8. ročníku v rámci pracovních činností spojená s dovytvářením prostoru výstavy a přípravou "polotovarů" pro činnost s malými návštěvníky
7. nabídka aktivit ve výuce motivovanými výstavou (ve výtvarné výchově - lepení akvárií na okna)
8. individuální výtvarné aktivity s malými návštěvníky výstavy v odpoledních hodinách (skládání "obřího" parníku, malování)
9. poslech hudby - esoteric (moře) a písní Jaromíra Nohavici ("V moři je místa dost", "Kapr", "Grónská zem" aj.).
28.6. se uskutečnila diskotéka spolu s produkcí písniček na přání.

29.6. jsme se rozloučili s žáky devátého ročníku a popřáli si do dalšího období hodně úspěchů. Závěrečné rozloučení se neslo nejen ve znamení prázdnin, ale i přání nabytí dalších sil do školního roku 2001/2002