Základní škola a Mateřská škola
v Rapšachu

Domů
Nahoru


2001/2002 - II. část


5.2.se družstvo chlapců naší školy ve složení Majk Charvát, Pavel Novák, Hanz Kryl a Martin Gráf zúčastnilo okresního finále ve stolním tenisu základních škol a víceletých gymnasií v tělocvičně V. ZŠ v Jindřichově Hradci.
Herní systém: čtyřhra jako 1. v pořadí soubojů, dvojice, každý s každým, dva vítězné "malé" sety, podávání po dvou, do vítězných pěti zápasů mezi soupeři.
Naše sestava: čtyřhra - Majk a Pavel, dvojhry - Majk, Pavel, Hanz, náhradník - Martin.
Výsledky našeho soupeření: 1. kolo ZŠ Slavonice .: ZŠ Rapšach 5 : 2 2. kolo ZŠ Suchdol n. L. : ZŠ Rapšach 4 : 5 3. kolo ZŠ Chlum u Tř. : ZŠ Rapšach 5 : 1
Umístění: ze 13 zúčastněných družstev v kategorii "starší žáci" jsme umístili v rozmezí 7. - 8. místa spolu s I. ZŠ v JH a v celkovém pořadí škol na 9. - 13. místě spolu se ZŠ Nová Včelnice, Suchdol n. L., Deštná a Strmilov. Své místo naší týmové jedničky Majk potvrdil - prohrál v jednom zápase ve dvojhře. Týmová dvojka Pavel zvedl svou hlavu především ve 2. a 3. kole - a řádně soupeři zatopil. Týmová trojka Hanz vytasil drápky hlavně ve 2. a 3. kole - soupeř s velkou námahou překonával jeho vzdor. Pozorný náhradník Martin měl pod kontrolou každý míček.

5.2. byla dokončena výměna lavic a židlí ve školní družině - moderní sestava nábytku zpříjemní prostředí, ve kterém děti tráví část pracovního dne.
6.2. se žákům 1., 2. a 5. třídy na Výstavišti v Českých Budějovicích zjevil tajuplný maxisvět hmyzu na výstavě Hmyz. Prohlédli si tak např. kobylku, housenku, berušku, štíra a kudlanku, motýla, sklípkana otevírajícího kusadla a souboj roháčů.
7.2. byla ukončena výuka plavání v bazénu v J. Hradci. Děti za své výkony získaly "mokré vysvědčení".
7.2. připravili setkání s lyrickou tvorbou recitátoři II. stupně všem zájemcům včetně poroty - p.uč. Křížová P. a Kvapilová I. Naši školu budou v dalším kole zastupovat Pachtová Katka (6. třída) a Pachtová Veronika (8. třída). Dále se školního kola recitační soutěže zúčastnili: Hanka Kroniková, Eliška Beníschková, Lucka Placrová, Adam Soukup a Andrea Mašková (6. třída), Eliška Marešová (7. třída), Simča Šroubová (8. třída), Lucka Sokolíková (9. třída).
8.2. nás navštívila bývalá žákyně Míša Charvátová a Honza Čechal.
8.2. žáky 4., 6., a 7. třídy oslovili osmáci z "prken, jež znamenají svět" představením "Z Erbenovy Kytice". Před diváky zcela živě vyvstaly obrazy z čítankové povinné literatury mnohdy až zcela neotřelým provedením tvořivých protagonistů, kteří připravovali své vystoupení po několik měsíců pod vedením p. uč. P. Křížové. A tak jsme sledovali příběh, jenž vrcholí tragickým "... dítě zalknuté", ponořili jsme se do hlubin vodnického světa "... na topole ...", představil se nám truchlivý svět zemřelých ve "Svatební košili", svou pranýřující píseň zapěl "Zlatý kolovrat" a smutně hleděl na svět ze své ptačí perspektivy "Holoubek".

8.2. navštívili příznivci "kumštu komediálního" večerní představení "Jezinky bezinky" v pražském divadle ABC.
11.2. nás navštívily bývalé žákyně Vendula Nováková a Jana Nováková.
12.2. nás navštívili bývalí žáci Ruba Adensam a Petr Fous Klíma.
13.2. jsme odeslali práce žáků 7. - 9. třídy na téma "Já a moje přání v roce 2002" - výtvarnou soutěž pořádá Fond ohrožených dětí, Učitelské noviny a týdeník Naše rodina. Žáci v rámci povinně volitelného předmětu "Rozšiřující výtvarná výchova" pod vedením p. uč. Jirků M. a Kvapila M. vytvořili následující sérii prací, jež se bude ucházet o přízeň poroty:
1. Pavlína Vochozková : "Provázkové hory" 2. Kristýna Holubová : "Vodní údolí" 3. Marcela Benešová, Petra Grundzová : "Jeskynní řeka" 4. Michal Slavík : "Pohádková země" 5. Martin Šroub : "Sopka" 6. Vladimír Hadač : "Výzkum sopky" 7. Jan Kryl : "Dovolená na ostrově sv. Hanze" 8. Luboš Vobejda : "Cesta do neznáma" 9. Jiří Čuli : "Výlet do Shanghai" 10. Kateřina Ferencová : "Brána nového života" 11. Lenka Marešová : Svět očima cestovatele" 12. Kateřina Holubová : "Výlet do mikrosvěta" 13. Tomáš Roller : "Na planetě barev" 14. Michal Pavlačka : "V tříbarevné zemi" 15. Jiří Plánka : "Osídlení Marsu" 16. Petra Pudilová : "Nová doba".

15.2. se představili svému publiku zpěváci z I. stupně při tradiční pěvecké soutěži. Nejlepší ze tříd jsou tito interpreti se zlatým hláskem: 1. třída - Evička Marešová ("Prosinec"), 2. třída - Pavlínka Vávrová ("Kolíne, Kolíne") a Jirka Kronika ("Okolo Frýdku"), 3. třída - Gabča Kleinová ("Stojí vrba košatá") a Šárka Imrichová ("Pátá"), 4. třída - Terka Janstová ("Tisíc mil") a Romča Nováková ("Tři citronky"), 5. třída - Maruška Demeterová ("Na tom bošileckým mostku") a Jířa Řehořová ("U panskýho dvora"). Na stříbrné pozici se umístili: Robert Makula a Lukáš Havel (1. třída), Kristýnka Janečková, Martin Ferenc a Ondra Kaňúr (2. třída), Alenka Sokolíková a Ivča Ševčíková (3. třída), Honzík Podsclan (4. třída), Pavla Machová a Radek Janda (5. třída). Bronzové hlasivky představili: Míša Špimr (prvňáček), Anička Cvrčková a Linda Šebestová (druhačky), Andrejka Poláková (třeťačka), Petra Machová (čtvrťačka), Peťula Ševčíková a Ondra Doubek (páťáci).
 

16.2. zaplnily sál místní Disco 2000 masky při tradičním dětském maškarním karnevalu, pořádaném turistickým oddílem "Práčata" a základní školou. Pan Mašek za barovým pultem zásoboval spolu se svou obsluhou žízeňukájeníchtivé návštěvníky a zejména tanečníky, DJ střídal osvědčení hity a novinky, a dodával tak vzpruhu všem skotačícím. Pro všechny zájemce byla připravena řada soutěží - hod do velké huby, stavění komína z kostek, komu prvnímu praskne balónek, tanec okolo židlí - ty organizoval Kája, Andulka T. a Štěpán, který zároveň pořizoval fotodokumentaci. Voňavé a sladké perníčky, připravené Andulkou N. spolu s děvčaty z kroužku dovedných rukou, prodávala baba jaga Majda se svojí mamkou Majkou a s Vlaďkou. Neopakovatelnou atmosféru se pokusil zachytit na video Martin. Vrcholem bálu se stalo vyhlášení nejkrásnějších masek - nebylo to vůbec jednoduché. A tak mezi nimi byli: Harry Potter z tajemné komnaty, dědeček Hříbeček od Ivánka, hroznové víno "šató drácula", malá čarodějka od havrana, pacient s obvázanou hlavou a berlemi, šmoulíci, které stále chceme vidět, kocourek Modroočko, čarodějnice Saxany z pohádkové školy, vodník z našeho rybníka, Zorro mstitel z dalekých savan, rozverní šášulové, Chose Vysero z Mexika vzdáleného, květinová holčička, veselý klaun z cirkusu, Červené karkulky od vlčí stezky, Nanynka, co šla do zelí, zlaté sluníčko, černoška z Afriky, královna noci tajemné, plavkyně z Rozmarného léta. A jaké masky, postavy, postavičky a bytosti jste tu ještě potkali? Nesmlouvavého policistu, hrůzu děsivou na všechny strany vysílajícího piráta desíti moří, Turka bez harému od okurek, kohouta od Nastěnky, co mu jitřenka vládne, Sultána bez Tyrla - tedy toho, jenž mocné Osmanské říši velí, spanilou balonkovou vílu, pod jejíž šlépějí se ani stébélko nepohne, babičku sice ne kouzelnou, ale zase o to milejší, prince, jdoucího na draka - že by ten ztratil kord, který byl po cestě ke škole nalezen, bílou paní, která dobré znamení všem lidem dávala, želvu Ninja - neohroženou a vždy ve střehu, seržanta jednotky rychlého úderu, myšku, která kočce utekla a sýr si pojídala, ducha noci tmavé a měsíční, kata - snad potomka onoho Mydláře. Tak za rok !!!
Ve dnech 25.2. - 1.3. si děti užívaly jarní prázdniny.
5.3. se naši šesťáci a sedmáci posíleni o zájemce z řad osmáků a deváťáků vypravili pod vedením p. uč. Křížové P. a p. uč. Kvapilové I. do Divadla Komedie na Zkrocení zlé ženy.
14.3. byly odeslány výtvarné práce dětí na téma "Nahlédni okénkem do světa čokolády". S druháky se na přípravě podílela p. uč. Machová K., páťáci své veleměsto tvořili s p. uč. Přibylovou J. a s "malými" turisty z oddílu "Práčata" spolupracoval jejich vedoucí Kvapil M.
15.3. se příznivci a sympatizanti Harryho Pottera z 2. - 9. třídy vypravili na filmové spodobnění jeho příběhů, známých z knih o něm, do Tábora. Byly vypraveny dva autobusy a počet diváků převýšil stovku.
16.3. podnikli naši turisté spolu s dalšími zájemci výpravu do bazénu v Českých Budějovicích. Milovníci mokrého živlu se mohli vydovádět v tobogánu, zaplavat si v prostorném bazénu, oddat své tělo hojivému působení sauny, a to po celé dvě hodiny.
22.3. jsme se zúčastnili mezinárodní soutěže Matematický klokan.
Soutěž "Matematický klokan" - výsledky
Kategorie KLOKÁNEK:
1.Péťa ŠEBESTA 85 bodů
2.Honzík KADLEC 84 body
3.Pavča MACHOVÁ 74 body
  Štěpka KULATÁ 74 body
4.David ZÁVIŠ 72 body
5.Terka JANSTOVÁ 68 bodů
Kategorie BENJAMÍN:
1.Janča KEPKOVÁ 64 body
2.Martin PRÁŠIL 62 body
3.Gabča NELZOVÁ 61 bod
4.Honza VRBA 59 bodů
5.Pavča VOCHOZKOVÁ 58 bodů
6.Lenka PAVLAČKOVÁ 55 bodů
Kategorie KADET:
1.Martin SOKOLÍK 77 bodů
2.Pavel NOVÁK 64 body
3.Honza KRYL 60 bodů
4.Lucka ADENSAMOVÁ 57 bodů
5.Jirka ČULI 54 body
  Vláďa HADAČ 54 body
3.4. si na své přišli vyznavači naší okolní přírody, ale zejména zapálení závodníci - 82 hlídek. Konalo se již tradiční místní kolo Turistických závodů a ti nejlepší nás budou reprezentovat v Českém Krumlově. Jednotlivé kontroly jako i celá trasa byly řádně vyznačeny a některé i ozdobily vtipné ilustrace Hanze Kryla. A v jakých disciplínách si soutěžící změřili své síly ? Od startu běželi ke kontrole "S" - stavba stanu. Tato část etapy představuje zkoušku zručnosti a přesnosti - ani ti nejmenší neklopýtli a pokračovali ke kontrole "KPČ" - kulturně poznávací činnost, ve které prezentovali své znalosti našich památek a pamětihodností. I další úkoly vyžadovaly bystrý mozek a fyzickou výdrž: odhad vzdálenosti podle azimutu, plížení ve vytyčených koridorech bez doteku dle známého "pozor na PPP", hod míčkem na cíl, překonání lanové lávky, turistické a topografické značky, azimutové úseky, poznávání dřevin a nakonec - uzlování. Potom už cíl a výsledky?
Nejmladší žáci:
1. místo Jiří Kronika - Radek Arenberger
2. místo Robert Makula - Vojtěch Bednář
3. místo Jan Pytel - Michal Špimr

Nejmladší žákyně:
1. místo Simona Prokešová - Ivana Ševčíková
2. místo Adéla Benešová - Eliška Korandová
3. místo Gabriela Kleinová - Dagmar Bodocká
Mladší žáci:
1. místo Jan Kadlec - Pavel Bednář
2. místo Pavel Koranda - František Bednář
3. místo David Záviš - Petr Šebesta

Mladší žákyně:
1. místo Petra Ševčíková - Štěpka Kulatá
2. místo Pavla Machová - Jiřina Řehořová
3. místo E. Beníschková - Katka Pachtová
Starší žáci:
1. místo Josef Schreib - Lukáš Štěpánek
2. místo Tomáš Knutelský - Jindřich Macho
3. místo Petr Kronika - Radim Tománek

Starší žákyně:
1. místo Jana Kepková - Simona Šroubová
2. místo Pavlína Vochozková - Lenka Pavlačková
3. místo Zuzana Gunárová - Ilona Dvořáková
Mladší dorostenci:
1. místo Jiří Čuli - Jiří Plánka
2. místo Jan Kryl - Michal Slavík
3. místo Vladimír Hadač - Ondřej Pitra - Karel Komárek

Mladší dorostenky:
1. místo Lenka Mrázová - Iva Píšová
2. místo Soňa Dohnalová - Hela Svobodová
3. místo Lucie Sokolíková - Věra Machová.

6.4. se naše flétnové soubory zúčastnili dalšího ročníku soutěže ve hře na zobcovou flétnu "Pískání pro zdraví" v prostorách ZUŠ O. Jeremiáše v Českých Budějovicích.
Soubor "velkých" vystoupil pod vedením p. uč. O. Imrichové v tomto složení: Eliška Marešová, Katka Jedličková, Janča Kepková, Pepa Schreib, Jiřinka Řehořová, Šárka Imrichová, Terka Janstová a Adélka Kvapilová. Své 3. místo si zasloužil přednesem následujících skladeb: R. Binge - Alžbětinská serenáda, L. van Beethoven - Svišť, J. S. Bach - Menuet, Tenuto, Tamburin, J. Ledecký - Právě teď a Starofrancouzská píseň. V této kategorii se představilo šest souborů.
Soubor "malých" pod vedením p. uč. J. Pribylové nastoupil před porotu a publikum s těmito členy: Míša Špimr, Pavlínka Vávrová, Šárka Imrichová, Adélka Kvapilová a Terka Janstová. V konkurenci šesti souborů získal 3. umístění předvedením těchto dílek: J. B. Lully - 8 Píseň, Duettino, Pštrosi, A. Knietzsch - Wunderbaren Konig, O. Peterson - Hymn to Freedom.
Děkujeme všem rodičům a příznivcům tónů vznešených - paní Janstové, paní Kepkové, paní Špimrové, panu Jedličkovi a panu Šikrovi - za to, že obětovali svůj čas, podpořili výkon našich dětí a zajistili dopravu všem účastníkům tohoto setkání malých a velkých umělců.
8.4. se uskutečnil turnaj turistického oddílu "Práčata" - 8. ročník "Kuličkiády". Na dvě desítky hráčů se utkalo v několika vyřazovacích kolech, z nichž postupovali až do finále. V rozhodujících okamžicích závěru bojů se v konkurenci dobře připravených protihráčů prosadila svou přesností a pevnými nervy Zuzka Gunárová, která byla ověnčena palmou vítězství. A další umístění?
2. místo Milan Císař, 3. místo Pepa Schreib, 4. místo Iva Píšová.
13.4. se naše hlídky zúčastnily oblastního kola turistického závodu v Českém Krumlově a následující z nich postupují do vyššího kola v Berouně:
nejmladší žákyně - z 2. místa Gabča Kleinová - Dáša Bodocká, z 3. místa Simča Prokešová a Iva Ševčíková
mladší žákyně - z 1. místa Petra Ševčíková - Štěpánka Kulatá, z 2. místa Eliška Beníschková - Katka Pachtová, z 3. místa Lucka Břenková - Jířa Řehořová
starší žákyně - ze 4. místa Pavlína Vochozková - Lenka Pavlačková, z 5. místa Janča Kepková a Simona Šroubová
mladší žáci - z 3. místa Pavel Koranda - František Bednář
starší žáci - z 1. místa Tomáš Knutelský - Jindřich Macho, z 2. místa Pepča Schreib - Lukáš Štěpánek, z 3. místa Jára Kolář a Martin Gráf
mladší dorostenci - z 3. místa Jan Kryl a Michal Slavík.
16.4. se uskutečnila tradiční pěvecká soutěž Jihočeský zvonek - Dům dětí v Jindřichově Hradci i s naším zastoupením (I. kategorie - 4. a 5. třída): Jiřinka Řehořová, Anetka Krylová, Maruška Deméterová, Radek Janda (všichni 5 třída) a Terka Janstová (4. třída). Každý z nich se představil jednou lidovou písní s doprovodem a bez doprovodu takto:
Jiřinka - "Koulelo se" a "U panského dvora"
Anetka - "Kdybys měla má panenko" a "Černé oči"
Maruška - "Ó řebířku" a "Ráda, ráda"
Radek - "Na tom bošileckým mostku", "Travá neroste"
Terka - "Andulko šafářová", Dobrú noc".
Jiřinka a Anetka byly oceněny bronzovým pásmem, Maruška, Terka a Radek získali čestné uznání. Naše děti se velmi úspěšně prosadily mezi 57 dětmi z osmi škol.
23.4. jsme oslavili Den Země již tradiční akcí Děti obci a škole. Jednotlivé třídy si rozdělily "rajóny vlivu" a započaly tak jarní zkrášlování zejména prostor školního pozemku - obě školní hřiště, školní políčka a zahrada a také těch částí obce, jichž žáci využívají nejvíce - autobusová zastávka a cesta od ní ke škole, parčík u kostela a cesta k požární nádrži včetně okolí nádrže. Z archívu jsme přesunuli skříň pro potřeby školní tělocvičny (uskladnění inventáře), kopírku, která dosloužila, jsme připravili k odvozu na obecní sběrný dvůr, rozebrali jsme zatím nepotřebné stojany na přírodovědné obrazy a uskladnili je na půdě školy. Na hřištích jsme očistili trávou zarostlá místa, odstranili jsme větve od pořezaných náletových křovin, ostatní prostranství školní a obecní jsme ošetřili sesbíráním papírků, odstraněním plevelné trávy a jiných nánosů.
A nejen úklidem jsme zabývali. Pan ředitel připravil pro všechny zúčastněné "ekologickou sazku" - stezku otázek na témata spojená s ochranou přírody, s přírodními jevy apod. spojenými s naším krajem - např. o rybnících a rybníkářích, Třeboňsko - CHKO, o klenotu našich vod - ledňáčku říčním, o rojovníku bahenním třeba ze Šuderen či o borovici blatce a o selském baroku. Každý účastník obdržel jako ocenění práce a znalostí malý diplomek. A na závěr alespoň jednu otázku z tohoto kvízu: na fotografii zachycený klenot přírody žije i u nás na Dračici. Jmenuje se: a/ ledňáček říční, b/ eskymo potoční, c/ nanuk evropský.
Umístění na 1. místě:
1. kategorie (1. - 3. třída): Evička Marešová, Honzík Pytel
2. kategorie (4. - 5- třída): Peťula Ševčíková, Štěpánka Kulatá
3. kategorie (6. - 7. třída): Linda Machová, Marťa Strnádková
4. kategorie (8. - 9. třída): Martin Gráf, Jára Kolář.
26.4. vyvrcholila dopravní olympiáda jízdou zručnosti - v uplynulém týdnu
žáci plnili úkoly teoretického testu znalostí pravidel silničního provozu. Jízda zručnosti byla zaměřena na preciznost zvládání kola, trpělivost při jeho řízení - čas nebyl tak podstatný. A výsledky?
Kategorie 4. - 5. třída: 1. místo Honza Kadlec, 2. místo Pavel Bednář, 3. místo Pavel Koranda
Kategorie 6. - 7. třída: 1. místo Pepa Schreib, 2. místo Martin Záviš, 3. místo Kája Komárek
Kategorie 8. - 9. třída: 1. místo Luboš Vobejda, 2. místo Rosťa Štelner, 3. místo Jitka Řehořová.
 
3.5. nás navštívili bývalí žáci Martina Machová, Pepa Kronika, Kuba Macho.
15.5. se malí zdravotníci z I. a II. stupně naší školy zúčastnili pod vedením p. uč. I. Kvapilové soutěžního klání zdravotnických hlídek v Jindřichově Hradci. Starší mladí zdravotníci se také zúčastnili týdenního běhu školení zdravotníků - zde si své teoretické poznatky a praktické dovednosti prohloubili. Přípravu mladých zdravotníků vede na I. stupni p. uč. A. Nováková a na II. stupni - p. uč. I. Kvapilová.
Hlídka ve složení Terka Janstová, Monika Roslerová, Romča Nováková, Adélka Kvapilová a Peťula Růžičková se umístila na 6. místě z 10 zúčastněných družstev a starší hlídka v sestavě Eliška Marešová, Lenka Pavlačková, Pavlína Vochozková, Gábina Nelzová a Pepča Schreib obsadila 4. místo z 12 závodících týmů. V konkurenci závodního pole si své znalosti a schopnosti ověřili v polohování raněného, oživování nezbytných tělesných funkcí, ošetřování zlomenin, popálenin apod.
 
18.5. uspořádala naše škola spolu s turistickým oddílem "Práčata" půlden her pro děti zaměstnanců firmy Magna v Českých Velenicích. Hlavním organizátorem byl ředitel školy a vedoucí turistického oddílu Karel Snětina spolu s kolegy, rodiči, dětmi a příznivci školy a oddílu. Pro děti byly připraveny tyto atrakce: Hoodova střelba z luku na terč, řízení vozidel Soplouchů, konstruktérství a zalétávání vlaštovek a šipek, Skrblíkův hod plíšků na kámen do vody, chůze s hořící svíčkou, orientace v terénu podle zrcátka, minituristický závod - stavění a balení stanu, poznávání dřevin, topografických značek a kulturních památek ČR, skládání rozstříhaného obrázku loga Magny, hod do tlamy nenasytného kocoura Moura, běh co nejdále v praku - gumicuk. Táborový hangár posloužil jako návštěvní místnost - zde si zájemci prohlédli naše kroniky a CD-ROM o škole a oddílu. Za tuto akci jsme získali sponzorský dar v hodnotě 10.000 Kč - děkujeme.
 
23.5. - 24.5. se uskutečnil třídní výlet 8. ročníku. Základní tábor se nacházel u Sedlice - Pilský mlýn. Navštívili stálou expozici muzea ve Strakonicích, zámek a park v Blatné. Sportovně se vyžili v areálu základny.
25.5. vystoupil náš flétnový soubor I. a II. spolu s pěveckým souborem před návštěvníky výstavy Hobby 2002 v Českých Budějovicích.
 
30.5. se žákyně naší školy Iva Píšová (7. třída) a Veronika Pachtová (8. třída) zúčastnily slavnostního vyhlášení výsledků jazykové literární soutěže "Jaro a já" v Alšově galerii v Hluboké nad Vltavou. Soutěž byla obeslána více než 600 pracemi.
Iva se prezentovala prací v českém jazyce v kategorii Z 2, své dílo nazvala "Jaro a já" a zakončila jej takto: "Příroda zná lék na všechny bolesti a smutky. Na jaře jich je nejvíc. Celou zimu sníme o jarních loukách a jsme rádi, že už jsou konečně tady." Ivino poetické úsilí bylo korunováno nádherným 1. místem.
Veronika své úsilí soustředila na soutěž v německém jazyce v kategorii Z 3. Napsala text písně i hudbu pod názvem "Fruhling und ich". Závěr jejího dílka také patří vyznání jaru: "Fruhling, mein Fruhling, ich freue mich darauf // Es fehlt mir an Deiner Lebenslust." Veroničin zápal pro dobrou věc byl oceněn nádherným 2. místem.
 
1.6. děti slavily svůj svátek - byly pro ně uspořádány dvě akce. Dopolední turnaj ve vybíjené (1. ročník) se uskutečnil pod záštitou pana starosty Františka Šetky při pořadatelství TOM "Práčata" na hřišti naší školy. Jako sladká odměna za bojovný výkon jim byly tři dorty od p. uč. Novákové.
Odpoledne se na místním fotbalovém hřišti konal dětský den, který pořádal sportovní klub Rapšach spolu s turisty. Pro děti si připravili celou řadu her - chůze na chůdách, skoky v pytli, nošení míčku, kop na branku, hod na klauna, chytání ryb, běh na 50 metrů, hod na plechovky, hasičská stříkačka, gumicuk a slepochod.
3. - 6.6. absolvovali deváťáci svůj poslední třídní výlet vycházejících z lavic základního školství. Vypravili se směrem k Boskovicím, kde se kochali krásami jeskynních a dalších přírodních úkazů včetně památek naší historie. Navštívili muzeum, zříceninu hradu a zámek v Boskovicích, Sloupsko - sošůvské jeskyně a letní kino - představení "Harry Potter".
6.6. podnikla 3. a 4. třída společný výlet do tajuplného světa jeskyň punkevních a krás jejich okolí.
7. - 9. 6. naši šesťáci v rámci svého mokrého třídního výletu navštívili v Liberci ještě mokřejší aquapark - zábavní centrum "Babylón" - zdroj to vodní, a tedy zároveň příjemné zábavy. Také vystoupali na Ještěd, prohlédli si Liberec a navštívili dětskou disco.
7. - 9.6. se naši nejlepší závodníci zúčastnili terénně a klimaticky náročného mezioblastního kola TZM v Berouně. Některým závodním dvojicím zabránil lepšímu umístění vysoký zisk trestných minut. Těžký terén však všichni zdolali. Závodů se zúčastnili: S. Prokešová-I. Ševčíková, D. Bodocká-G. Kleinová, Š. Kulatá-P. Ševčíková, L. Břenková-J.Řehořová, J. Kepková-S. Šroubová, P. Vochozková-L. Pavlačková, J. Schreib-L. Štěpánek, J. Macho-T. Knutelský, M. Gráf-J. Kolář, J. Kryl-M. Slavík.
11.6. jsme obdrželi zprávu z Arcidiecézní charity v Praze o námi adoptovaném indickém chlapci (Projekt Adopce na dálku) jménem Maria Aruputha Selvam a příjmením Sahayaraj. Je křesťanského náboženství, navštěvuje 2. třídu ZŠ, narodil se 25.12. 1994, jeho oblíbeným předmětem je tamilština, je zdráv a zajímá se o výtvarnou výchovu. Otec se jmenuje Sahaya Raj, je nádeník - dřevorubec. Matka Rani je v domácnosti a hoch má bratra jménem Yesudoss a setry jménem Stella a Prema. Maria Arputha Selvam je podle sdělení Charity hodný a usměvavý chlapec, do školy by rád chodil, ale není to možné bez adoptivních rodičů. Naše sbírka na jeho další vzdělávání představuje 2 500 Kč.
12.6. si svůj křest 1. třídním výletem prožili naši prvňáčci. Spolu s již ostřílenějšími druháky a za doprovodu svých paní učitelek a některých rodičů podnikli výpravu do Zoo v Praze.
12.6. byla dokončena výměna nábytku ve sborovně - nové stoly a skříně.
 
14. - 16.6. se uskutečnil Den otevřených dveří v Základní škole v Rapšachu. Naše škola se takto prezentuje před veřejností již tradičně.
Prostory tříd a chodeb zkrášlily dětské práce zejména z oblasti výtvarné tvorby a také jsme se mohli pochlubit novým nábytkem ve sborovně, novou herní sestavou ve školní družině nebo zejména novými počítači s různými programy včetně výukových a prezentujících naši školu. Návštěvníci si mohli zasurfovat na internetu.
To však nebylo zdaleka vše. Novinkou byla tombola, kde každý druhý lístek vyhrával např. perníkové srdce nebo chaloupku, čistící a hygienické prostředky, reklamní předměty - tužky, kalkulačky, tašky, trička, samolepky apod. a také dort, basy piva, balení nealko pití, poukaz na měření emisí, skleničky, vázičky, šampus, prkénko do kuchyně, pracovní rukavice, postroj na psa a cvičnou činku pro přítele člověka z nejvěrnějších.
Mezi sponzory naší tomboly, jimž velmi děkujeme, patřily Potraviny JITŘENKA - Kadlecovi Dvory nad Lužnicí, Euroregion - Čerpací stanice České Velenice, Knihkupectví Havlová - České Velenice, Calofrig - Nová Ves nad Lužnicí, p. Mikudim - Halámky, JUDr. Cvrčková - Rapšach, Truhlářství Novákovi - Dvory nad Lužnicí, Základní škola v Rapšachu, Moeller - Suchdol nad Lužnicí, Klub cyklistů - Dvory nad Lužnicí, Autoservis POPP - Trhové Sviny, Rybas Trade, s.r.o. - Rapšach.
Dalším zpestřením byla prodejní výstavka prací našich dětí: kroužek dovedných rukou nabídl sladké malované perníčky, malí keramici prodávají knoflíčky, obrázky a zvířátka, také bylo možné si zakoupit dopisní sady, trička s originálními vzory, ručně vázané náramky a dárkové krabičky.. To vše doprovázela výstava prací dětí z keramického kroužku. Zde nám představili již od Vánoc známý Betlém, obrázky, postavičky zvířátek, hrníčky, mističky, vázičky. V těchto prostorách své kmenové učebny prezentovali sedmáci sebe sama prostřednictvím fotek z rodinných alb, videokazet nebo hudebních nosičů, jejichž interprety sledují či poslouchají, hudebních nástrojů, jejichž prostřednictvím nejednoho posluchače již potěšili a dalšími artefakty, které o nich hodně vypovídají.
Nedílnou součástí této a podobných akcí se stala tematická výstava prací žáků místní zvláštní a naší školy. Pro tento rok jsme si vybrali téma "Půdní strašidla". V prostorách školní půdy byly prezentovány práce dětí zvláštní školy a základní školy. Práce přihlásily děti ze školní družiny, 1. - 4. třídy I. stupně, žáci 6. - 7. třídy II. stupně z hodin výtvarné výchovy a zejména také žáci povinně volitelného předmětu rozšířená výtvarná výchova (7. - 9. třída). A tak jste zde potkali následující bytosti, o kterých jste se mohli dočíst ve výstavním katalogu: Květináče, Drákulu, Pizizuba Mimozemského, Řezázaka malého, Filcáka, Bažiňáka, Křižákovi - taťka Qidi, mamka Agata a děti Zora, Ester, Břeťa a Frantík, Vidláka jednohlavého, Netopejra rybožravého, Šumáka, Bezhlavého rytíře Artise, zombie a mrtvého kastelána, Hadrovku Snagomolovou, Nia Chroustala, Ušinku Kousalovou, Zmučence rudookého, Visatce svislého, Skříňovku podivnou, Tlemouna afrického a také strašidelný dům a dračí studnu. O mnohých z nich jste se mohli informovat ve speciálním "Katalogu půdních strašidel, jejich příbuzných a sousedů. A ještě dvě perličky... mohli jste tu potkat démona z filmu Vřískot - byl naší "guest star" spolu se zombie a jejím hrobníkem s lopatou. A ta druhá - navštívili nás obyvatelé naší půdy - nefalšovaní netopýři.
V učebně zeměpisu a k ní přilehlých prostorách se naši návštěvníci seznámili prostřednictvím kronik s historií a současností naší obce, školy a turistického oddílu "Práčata".
Učebna druháků seznámila zájemce s výtvarnými dílky dětí tématicky zaměřenými na hmyz a jeho svět, postavy zvířat nebo lidí a představila projekt "Můj velikán".
Třeťáci se prezentovali svými postavami v životní velikosti a obrázky na nejrůznější témata včetně seznamu dětí napsaném na tabuli.
Ve 4. třídě jsme se seznámili s kompozicemi ze stavebnic - letadlo, koňský povoz a s obrázky ze slaného těsta vedle mnoha dalších výtvarných dílek. V jazyce německém se nám děti představily formou písemného sdělení.
Naši prvňáčci se nedali zahanbit - jejich roztomilé slepičky, kočičky, ovečky a také listy či mísy s ovocem potěšily nejedno oko.
Ve fyzice nám šestka ukázala knížky, které žáci čtou, žákovskou knížku primánky třídy, sešity, učebnice a různé práce žáků z některých předmětů včetně obrázků na různá témata.
Přírodopis ovládli páťáci perlou své několikaměsíční práce "Encyklopedií zvířat 5. třídy" a také výtvarnými dílky na tato témata: "Vánoce", "Trápení s tuší", "Mapa Evropy", "Pirátská mapa Pokladu", "Vysněné prázdniny". Na tabuli si návštěvníci mohli přečíst povídání o každém páťákovi v jazyce německém každým žákem sepsaném.
Kreslírna představila výtvarnou výchovu v 8. a 9. ročníku v celé šíři témat a technik - portrét, koláž, kresba, loutka aj.
Ve školní družině mohl každý obdivovat novou dřevěnou stavebnici a také práce dětí s podtitulem "Když se sluníčko na nás mračí a venku prší" - obrázky, záložky do knihy ve tvaru tužky, prostorové práce ze stavebnic, rybku lovící červíka, jiná zvířátka apod.
V sobotu zněly školou tóny hudby: nejdříve vystoupil pěvecký sbor naší školy, který nám zazpíval "Večerníčka", "Svátek zvířat", "Kocábku" a jiné písně. Flétnový soubor starších dětí se představil např. těmito díly: "Starofrancouzská píseň", "Yesterday" a "Greensleaves". Poslední hudební lahůdkou bylo vystoupení "Rapšašských cvrčků". Přednesli "Renesanční tance".
Po kulturním programu a prohlídce školy se uskutečnilo setkání pedagogů školy s rodiči, sponzory a přáteli školy u společného stolu v učebně 3. třídy.
Své vzpomínky na školní povinnou docházku si oživili při návštěvě naší školy bývalí žáci po 35 letech.
17. - 19.6. se sedmáci vydali v rámci svého třídního výletu ku Praze do Prokopského údolí.
Výprava našich žáků pobývala na Vyšehradě včetně prostor rotundy, vzpomínala na skok Šemíka, prohlédla si hřbitov, vychutnala si plavbu na pramičkách po Vltavě, prošla si Prokopské údolí, kde byla ubytována v terénní chatě Tereza. Na Petříně se kochala pohledem na Prahu, navštívila Růžový sad a Květnici, bloudila bludištěm a obdivovala Strahovský klášter s Muzeem miniatur: Naslouchala libým tónům Lorety - její zvonkohry. Muzeum voskových figur bylo jejím významným terčem zájmu.
20. - 22.6. se žáci 5. třídy vypravili na svůj poslední třídní výlet na I. stupni do míst spojených se Strmilovem. V chatkové osadě u Komorníka využili jeho modravých dálek volání a poklidná hladina jim umožnila dostatečně se vydovádět na lodičkách, šlapacích plavidlech a vyzkoušet si své plavecké umění. Také si zasoutěžili, což vítězům a nejenom jim sneslo sladké potěšení v podobě jahododortového mlsání. Po osmikilometrovém pochodu do Zahrádek se kochali sochami a sousošími - výtvarnými to artefakty mezinárodního sympozia.
Téměř po celý červen zájemci z I. a II. stupně soupeřili o titul "Mistra švihadla" již tradiční po sedm ročníků trvající soutěže organizované p. uč. K. Havlovou. Předfinálové klání přineslo tyto výsledky:
1. třída
1. místo Robert Makula (56 přeskoků)
2. místo Marek Makovec (53 přeskoky)
3. místo Evžen Makula (41 přeskok).
2. třída
1. místo Kristýnka Janečková a Lenka Zahradníková (obě 82 přeskoky)
2. místo Nikola Střítecká a Mirka Růžičková (obě 80 přeskoků)
3. Martina Vlková (78 přeskoků).
3. třída
1. místo Dáša Bodocká (133 přeskoky)
2. místo Šárka Imrichová (115 přeskoků)
3. místo Ivanka Ševčíková (110 přeskoků).
4. třída
1. místo Jan Podsclan (91 přeskok)
2. Romča Nováková (90 přeskoků)
3. Jára Mužík (75 přeskoků).
5. třída
1. místo Kamča Tománková (133 přeskoky)
2. místo Štěpánka Kulatá (119 přeskoků)
3. místo Petra Ševčíková (111 přeskoků).
6. třída
1. místo Irena Mrázová (127 přeskoků)
2. místo Stáňa Prášilová (123 přeskoky)
3. místo kačka Pachtová (112 přeskoků).
7. třída
1. místo Lenka Pavlačková (150 přeskoků)
2. místo Janča Kepková a Kristýna Holubová (obě 146 přeskoků)
3. místo Pepíno Schreib (120 přeskoků).
8. třída
1. místo Pavel Novák (140 přeskoků)
2. místo Simča Šroubová (139 přeskoků)
3. místo Verča Pachtová (112 přeskoků).
9. třída
1. místo Jiří Plánka (144 přeskoky)
2. místo Majk Charvát (127 přeskoků).
Datum velkého finále byl stanoven na 26.6. 2002 a k účasti byli přizváni ti závodníci, jejichž výkon přesahoval 100 přeskoků.
24.6. jsme obdrželi konečné výsledky naší účasti v projektu "Mládí a vědění 2002". Zúčastnili se jej žáci 9. ročníku v rámci předmětu pracovní vyučování - práce s výpočetní technikou - pod vedením p. řed. K. Snětiny a získali ocenění v podobě diplomu jednotlivým týmům a trička s logem soutěže pro každého. Byla podtržena kritéria, která byla stanovena pro ohodnocení prací našich žáků: nápady, tvořivost, fantazie, týmová práce, zaujetí a nadšení.
Závěrečný týden školního roku nesl se ve znamení dokončení splnění všech povinností a zároveň jsme se loučili s vycházejícími deváťáky.
Uskutečnilo se předávání učebnic spolu s jejich kontrolou a výměnou. Prostory II. stupně včetně tělocvičny jsme připravovali k malování a spolu s dalšími místnostmi k celkové prázdninové údržbě a úklidu.
Ve středu se utkali nejlepší adepti na Mistra švihadla. Úporné boje přinesly tyto výsledky:
1. místo Janča Kepková (163 přeskoky)
2. místo Dáša Bodocká (158 přeskoků)
3. místo Lenka Pavlačková (153 přeskoky)
4. místo Kamča Tománková a Pavel Novák (151 přeskok)
5. místo Simča Šroubová (143 přeskoky).
A potom pan Macho nažhavil aparaturu spolu s deváťáky a pro všechny tancechtivé odstartovala již tradiční diskotéka ve vyzdobené tělocvičně. Ti nejstarší připravili i soutěže a byli vyhlášeni ti nejlepší v těchto disciplínách:
"Nejlepší vohoz"
1. místo Pavel Pachta
2. místo Aneta Krylová
3. místo Bára seidlová
"Nejlepší tanečník/tanečnice"
1. místo Honza Podsclan
2. místo Anička Cvrčková
3. místo Lukáš Makovec
Všichni ocenění získali pěkné odměny za vtip, vkus, výdrž a odvahu.
Ve čtvrtek jsme hlavně sportovali a soutěžili.
 
Velmi vyrovnané utkání ve volejbalu zejména v druhém setu mezi devítkou a výběrem učitelů přineslo nečekané rozuzlení - zvítězili učitelé 2 : 0 na sety.
A potom školní hřiště zaplavila šestičlenná družstva závodníků v 15 soutěžích zorganizovaných Žákovským parlamentem, zejména však našimi vycházejícími deváťáky v čele s Lenkou Marešovou a Michalem Slavíkem. Soutěžili jsme v následujících disciplínách: slalomíček, pingpongpálce, zavažnožka, švihskok, hopmíč, kutulajda, hoďhubu, mozeček, očihled, lamačhlav, FBI, zdravdoprav, gól, pavuskok, nosnhod, babohledej. A umístění?
1. místo Apači
2. místo Speedy Team
3. místo Orangutáni
4. Mrchožrouti
5. Tygři
a následovali Demoličmeni, Červíci, Želvičky, Ďáblíci, Diblíci, Potrové, Zombíci, Chrousti, Kačírci, Světlý meče, Svatý, Andílci, Ček team, Žáci, Mršiny, Šmouli, Růžičky, Luk a Píďalky.
V pátek nastal onen toužebně očekávaný den - poslední den školního roku 2001/2002. Hodnotili jsme výsledky celoroční práce a děti si odnesly další "výplatu" v podobě vysvědčení.
V tento den jsme se radovali ze skutečného začátku léta - doby kýženého odpočinku, čerpání nových sil a očekávání: co bude po prázdninách, jak to půjde těm roztomilým prvňáčkům, jak si svou cestu dál vyšlapají naši vycházející skorodospěláci - ti, kteří dostali své poslední vysvědčení, předznamenávající konec povinné školní docházky. Bude jejich cesta trnitá plná ostrých kamenů nebo vydlážděná hladkým ale tvrdým mramorem?
A tak jsme jim při dopoledním loučení i při tom večírkovském popřáli hodně zdaru a pevného odhodlání překonat všechny nástrahy nejen středoškolského studia. Však vědí, že k nám jsou dveře vždy otevřené.

Školnímu roku 2001/2002 odzvonilo - vítej nám, školní roku 2002/2003!!!