Základní škola a Mateřská škola
v Rapšachu

Domů
Nahoru


2002/2003 - I. část


Školní rok 2002/2003 jsme zahájili první částí pedagogické rady v úterý 27.9. 2002. Faktická příprava k němu však započala již v průběhu července a následně i srpna, kdy začala pravidelná údržba prostor školy: vymalování tělocvičny, učeben a dalších prostor II. stupně včetně sociálního zařízení, pravidelná "odstávka" školní stravovny a s tím související údržba a také dovybavení - nový přístroj na odsávání par, ohřívač připravených pokrmů a dřez na mytí nádobí. A tak se již tradičně drátkovalo a leštily se parkety, natíraly tabule, myla se okna, a tedy i se celkově uklízelo, stěhovaly se pomůcky aj.
Novým školním nábytkem (lavice, židle, katedra, skříně) byla vybavena půdní vestavba, nyní učebna hlavně 5. třídy. I nářadí v tělocvičně doznalo velké změny - bylo doplněno o čínky, překážky na běžeckou dráhu, tělocvičnou lavičku apod.
I naší vsi, tedy i školy, se dotkly katastrofální povodně, jež neměly naštěstí takové následky jako na mnoha místech Čech nebo Moravy. Přesto i u nás svého uplatnění dostály vysoušeče v suterénních prostorách školy a v důsledku průsaku vody jsme vysoušeli koberce a již zmíněné prostory.
Vzhledem k ukončení pracovního poměru p. uč. Renatou Čechalovou přijal ředitel školy do pracovního poměru p. uč. Šárku Vrchotovou. I nadále nám vypomůže p. uč. Radka Círalová, neboť se p. uč. Květa Machová a p. uč. Olga Imrichová připravují na státní závěrečné zkoušky studia učitelství pro I. stupeň. Svízelnou personální situaci musíme řešit dalším zástupem p. uč. Anny Ticháčkové z důvodu nemoci - zastupuje Petra Šubrtová, naše bývalá žákyně. Studium výchovného poradenství v tomto školním roce ukončí p. uč. Ivana Kvapilová a studium MEŠ uzavírají p. řed. Karel Snětina a jeho zástupce Martin Kvapil. Dvousemestrové studium vychovatelství v tomto roce zahájí p. uč. Miroslava Jáchymová. Skupina učitelů v "prvním sledu" započne navštěvovat cyklus seminářů vedoucích k získání a následnému držení "Řidičáku na počítače".
Vývoj školství v naší zemi, tedy i u nás v obci směřuje k další změně ve struktuře školských zařízení zřizovaných obcí: spojení ZŠ, MŠ a obou školních stravoven pod jeden právní subjekt.
A tak jsme se 2. září všichni sešli. Pan ředitel přivítal všechny žáky, jejich rodiče a učitele a zvláště prvňáčky. Náš pěvecký soubor pod vedením p. uč. Květy Machové zapěl optimistické písničky na uvítání a nyní - vzhůru za prací a za vzděláním!!!
4.9. započala soutěž školní studovny "novou epochou" - velkým lámáním hlav. Soutěžící sestavují z různých obrazců výsledné tvary. Zároveň vyšlo 1. číslo Rapšach Planet a vesměs bylo zaměřeno na reportáž z našeho letního tábora.
12.9. byl zahájen plavecký výcvik žáků 3. a 4. třídy a dalších zájemců z řad prvňáčků a druháčků v plaveckém bazénu v Jindřichově Hradci.
V prvních dvou týdnech si žáci zvolili své zástupce do parlamentu:
1. třída Anetka Demeterová a Míša Klement
2. třída Zdenda Bárta a Honzík Pytel
3. třída Kristýnka Janečková a Jirka Bumba
4. třída Adélka Benešová a Andrejka Poláková
5. třída Adík Kvapilová a Monča Roslerová
6. třída Pavča Machová a Ondra Doubek
7. třída Gabča Nelzová Péťa Vochozka
8. třída Zuzana Gunárová a Marcela Benešová
9. třída Verča Pachtová a Anetka Zimmelová.
16.9. zahájila p. Miroslava Jáchymová distribuci školního mléka a dalších produktů.
18.9. a 19.9. ukončily své studium učitelství pro 1. stupeň p. uč. Květa Machová a Olga Imrichová poslední státní zkouškou z předmětu jazyk český a obhajobou diplomové práce.
23.9. se uskutečnilo úvodní setkání rodičů s učiteli. Ředitel školy seznámil rodiče se situací ve škole, vysvětlil některá fakta vyplývající z novelizace Školského zákona ve smyslu výběru školy ze strany rodiče pro své dítě a financování škol spolu s postavením jejího zřizovatele.
Hlavním bodem se stalo uvedení do povědomí rodičovské a široké veřejnosti o vzniku Sdružení rodičů a přátel školy při Základní škole v Rapšachu. Toto sdružení bylo 26.6. 2002 zaregistrováno u MV s IČem 265 95 745. Rodiče si odsouhlasili zaplacení jednorázového členského příspěvku ve výši 20,- Kč a dále příspěvek za školní rok ve výši 200,- Kč za jedno dítě a 300,- Kč za dvě a více dětí. Také si zvolili předsednictvo Sdružení v tomto složení:
Lenka Cvrčková (předseda)
Karel Snětina (místopředseda)
Marcela Machová (tajemnice a pokladník)
Jiří Jansta (předseda ekonomické komise)
Petr Vochozka (ekonomická komise)
Ivana Voříšková (ekonomická komise)
Jan Ferenc (kontrolní komise)
Dagmar Bodocká (předsedkyně kontrolní komise)
Jaroslava Řehořová (kontrolní komise)
Martin Kvapil (kontrolní komise)
Jana Přibylová (předsedkyně kulturní komise)
Petra Arenbergerová (kulturní komise)
Květoslava Kulatá (kulturní komise)
Ivana Nováková (kulturní komise)
Stanislava Pytlová (kulturní komise).
25.9 - 27.9. vyhlásil ředitel školy ředitelské volno z důvodu odstávky kotle a jeho nutné opravy. V těchto dnech vyučování neprobíhalo, fungovala pouze družina a také se nevařilo ve školní stravovně.
4.10. se uskutečnily volby předsedy žákovského parlamentu naší školy s těmito výsledky:
1. Peťa Vochozka 7. třída 53 hlasy předseda
2. Gabča Nelzová 7. třída 41 hlas 1. místopředseda
3. Honzík Pytel 2. třída 30 hlasů 2. místopředseda

4. Verča Pachtová 9. třída 28 hlasů
5. Jirka Bumba 3. třída 24 hlasy
6. Áda Kvapilová 5. třída 21 hlas
7. Kristýnka Janečková 3. třída 15 hlasů
8. Zdenda Bárta 2. třída 13 hlasů
9. Monča Roslerová 5. třída 12 hlasů
10. Zuzka Gunárová 8. třída 11 hlasů
11.- 13. Míša Kliment 1. třída 7 hlasů
11.- 13. Adélka Benešová 4. třída 7 hlasů
11.- 13. Marcela Benešová 8. třída 7 hlasů
14.- 16. Pavča Machová 6. třída 6 hlasů
14.- 16. Ondra Doubek 6. třída 6 hlasů
14.- 16. Anetka Zimmelová 9. třída 6 hlasů
17. Andrejka Poláková 4. třída 5 hlasů
18. Anetka Demeterová 1. třída 3 hlasy
 
5.10. - 6.10. se v naší škole uskutečnilo setkání studentů Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity v rámci projektu Dramatická výchova v občanské výchově. Garantem projektu byl Martin Kvapil.
Celkem 14 studentů aprobace Ov s M, Čj a Vv si zvolilo v zimním semestru 5. roku svého studia tento výběrový seminář. Za katedru společenských věd jsme jednali s jejím vedoucím PhDr. Pavlem Hejtmanem, CSc. a s tajemníkem Dr. Miroslavem Sapíkem.
Naše 1. víkendové setkání jsme zaměřili na praktické lekce spojené s tvořivou dramatikou a na teoretické a metodické vstupy.
O víkendu - 11.-13.10. někteří z nás podnikli výpravu na Pořešín. Následující řádky přibližují atmosféru expedice:
Den prvý - 11.října 2002
Po pátečním odpoledni se začali v sychravém počasí trousit první Tomíci na třídenní pobyt v nám zatím neznámé chatrči, zvané Pořešín. Jen co jsme se dokodrcali do Suchdola, kde na nás čekal vlak, který mířil do Veselí, dozvěděli jsme se o absenci Jedli, kterou zchvátila smrtelná chřipka a samozřejmě nás neminulo ani kázeňské ponaučení o chování se ve společnosti. Měli jsme příjemné zážitky s průvodčími, ale i s cestujícími ve vlaku viz. učitelka.
Nakonec jsme dorazili do Kaplice, kde nás čekala nemilá skutečnost: museli jsme všichni absolvovat 5 km namáhavé cesty (co pět! - snad deset!). Všude tma, ale to by nebylo ještě tak hrozné jako bláto po kterém se skvěle klouzalo. Když jsme toto i Majčino strašení přežili, kde se vzalo tu se vzalo stavení. Však nikdo netušil, co nás čeká na tomto bohem zapomenutém místě. Kája nás sice upozornil na kluzkou lávku, ale bohužel pro někoho (viď Majko) pozdě.
Konečně jsme stanuli před budovou Tomíků. Jen co se někteří přiznali k otužilosti, byli přiřazeni do malého podkroví(mimochodem se spalo na matracích vycpané něčím neidentifikovatelným), ale než přijel Ondra s topením, které chybělo právě na tomto půdním prostoru, sehnali jsme něco jako elektrické topení v jedné z tajemných komnat této tajuplné chaloupky. Ti, co raději spí v tzv. sauně usínali na osmi palandách, manželské posteli (Pepino + Šárka + Iva) a válendě.Všude po budově bylo plno kamen, kamínek a topení ať už elektrických nebo, nebo…budova vypadala celkem slušně, záchody si každý chválil, na zakázané, tajné místo v podkroví, kde se údajně propadá podlaha, se šel podívat snad každej, kdo tam byl (upozornění: Při průzkumu tajného prostoru nebyla zraněna žádná osoba a samozřejmě nezemřelo ani jedno zvíře).
Po dlouhém odpočinku s večeří z domova, se zpívalo v podkroví písně známé i neznámé. A to nás dorazilo úplně, takže jsme zalehli a snažili se usnout, marně...
16.10. zahájila první vlna učitelů školení v počítačové gramotnosti "Z" v následující sestavě: Marie Jirků, Pavlína Křížová, Martin Kvapil, Jana Přibylová a Jana Skřivánková. Po šest setkání se seznamují se základy komunikace s počítačem - sedmé se ponese ve znamení testování znalostí. A tak 13.11. úspěšně ukončili tento kurz a získali „Certifikát o absolvování testu Z“. 

18.10. se žáci II. stupně vypravili do kulturního domu v Českých Velenicích na představení muzikálu „Krysař“, ztvárněném divadelním spolkem „Bude hůř“.
23.10. se tým našich fotbalistů zúčastnil 1. ročníku žákovského turnaje v sálové kopané, konaném v prostorách nové tělocvičny Základní školy T. G. Masaryka v Suchdole nad Lužnicí. Naši školu reprezentovali: Petr Kronika, Luboš Sokolík, Martin Gráf, Lukáš Štěpánek, Jan Vrba, Martin Prášil, Petr Vochozka, Pavel Novák, Ladislav Slavík a Martin Sokolík. Našimi soupeři bylo družstvo pořádající školy a Chlumu u Třeboně. Zápasy systému „dvakrát každý s každým“ přinesly pro náš tým tyto výsledky: Suchdol:Rapšach – 5:2 a 0:4, Chlum:Rapšach – 3:5 a 2:4. Naši borci obsadili skvělé 1. místo. Byl jim udělen diplom a pochutnali si na velkém koláči (sponzorský dar suchdolské pekárny). Za nejlepšího brankáře byl vyhlášen Jan Vrba a nejlepším hráčem se stal Pavel Novák. Naše reprezentanty vedl do boje ředitel školy Karel Snětina, který zdokumentoval celou akci ve fotografii, a podal tak další svědectví vítězné cesty našich šampionů.
 

24.10.
se naši vycházející žáci zúčastnili programu Volba povolání, který tradičně organizuje Úřad práce v Jindřichově Hradci. Budoucí studenty tam doprovodila výchovná poradkyně p. uč. Ivana Kvapilová.
31.10. nás navštívili bývalí žáci Katka Jedličková, Jirka Plánka, Radek Dvořák a Majk Charvát. Navštívili své bývalé učitele a spolužáky, zúčastnili se vyučování u některých z nich a pochopitelně jsme si povídali o tom, co život přinesl a přináší.
8.11. nás navštívili bývalí žáci Kamil Mašek a Tom Roller.
11.11. se vypravily děti z 1. – 3. třídy do Malého divadla v Českých Budějovicích na činoherní představení plné písniček „Čert a Káča“.        
11.11. propršelo, takže po republice se sv. Martin projížděl, ale k nám jej koníkovy podkovy opět nedonesly.
 
16.11. se uskutečnil I. ročník drakiády v prostorách rapšaššského sportovního areálu za ZvŠ a hřiště místního fotbalového klubu. Zúčastnilo se 11 dračích posádek  a z toho dva draci byli vyrobeni v rámci mnoha schůzek turistického oddílu Práčata „velkých“ -  nejméně 30 hodin usilovné práce viď, Kájo? A tak ti originálně vyrobení a ručně malovaní patřili Hanzovi a Anetce Krylů a Kájovi, Majce a Majdě Snětinů – postupně se jim draci nádherně rozlétali (až do úplného vyčerpání – tedy draků). S akrobatickými krasavci se pochlubil za doprovodu svého tatínka Míša Kliment a také Ráďa a Andrejka Polákovi – jim asistoval nejen taťka, ale i děda. S taťkou a sestrou Andreou přijela také Karolínka Mašková, svého draka (a bratra Petra) proháněl Martin Ferenc, Míša a hlavně Ondra Doubkovi předváděli mistrný výškově vytrvalý let a v tomto ohledu nic neponechal náhodě ani Jára Ušiplesk Mužík a Míša Svoboda, kterému sice drak samovolně uletěl až ke kostelu, ale záhy se zapojil zpět do akce. Honzík Šroub představil svého draka-motýla a velký Martin si toho svého draka („Hvězdnou oblohu“) od těla daleko nepouštěl, ale dvakrát se mu srazil s větvemi stromů. Naštěstí na pomoc přispěchal Martin Šroub a pomohl navrátit dráčka do závodního pelotonu. Ani o diváckou kulisu nebyla drakiáda ochuzena.
Zdárně proběhnuvší řádění draků a jejich majitelů korunoval slavnostní akt předání diplomů a sladkého potěšení.
Za rok ahoj, II. ročníku drakiády!
 
 
19.11. se žáci 8. a 9. třídy zúčastnili besedy „Sex, AIDS a vztahy“. Nejen příklady ze života, ale i strohá fakta statistik jim přiblížila zejména tu část úskalí dospívání a dospělosti, která se týká pohlavního života, moru nové doby a mezilidských vztahů. O své dojmy, pocity včetně dotazů na danou problematiku se zájemci mohli podělit na dalším setkání, a to od 17.00 hodin v restauraci „U Pávků“ v Suchdole nad Lužnicí.
 
20.11. K tomuto dni jsme vybrali další potřebnou částku 2500,- Kč v rámci projektu „Adopce na dálku“ pro našeho indického svěřence.

22.11.
se na naší škole uskutečnila akce „Děti obci a škole“. Uklízeli jsme podle předem určeného rozvrhu zejména na školním pozemku, v okolí školy – zejména chodníky až směrem k návsi, autobusové zastávce, ke kostelu až k požární nádrži.
25.11. si všichni zájemci z řad žáků naší a zvláštní školy malovali na hedvábí pod vedením zkušeného lektora. V rámci jednohodinové lekce si děti postupně namalovaly tři obrázky a ty si potom zasadily do pasparty. 
26.11. nás navštívil náš bývalý žák Michal Slavík. Popovídali jsme si o jeho studiu, dalších bývalých žácích a slastech i strastech jejich študáckého živobytí.
 27.11. se naši vycházející žáci zúčastnili tradiční burzy škol v Jindřichově Hradci. Středoškolská a učňovská zařízení zde prezentovala svou činnost včetně praktických ukázek dovednosti a umu jejich studentů a učňů.
 
29.11. se v naší škole uskutečnilo druhé setkání studentů Jihočeské univerzity pedagogické fakulty v Českých Budějovicích oborového studia Čj-Ov, M-Ov a Vv-Ov v rámci volitelného semináře „Dramatická výchova v občanské výchově“.
Studenti 5. ročníku, kteří již absolvovali souvislou pedagogickou praxi, připravili a realizovali výstupy po celé páteční dopoledne v 6. třídě. Výstupy byly rozděleny do dvou samostatných bloků a každý z nich vedla skupina sedmi studentů.
První blok budoucí pedagogové věnovali tématu „Rodina“ a v rámci ní „Komunikace aneb O nedorozumění se“. Tímto problémem otevřeli mezi dětmi prostor k diskusi prostřednictvím vybraných konvencí strukturování dramatu.
Druhý blok byl zaměřen na „Utváření nového společenství“. Děti si na základě svých poznatků a zkušenosti pokusily odpovědět nejen na otázky spojené s definováním pojmů stát, národ, ale i vytvořit své společenství s originálním názvem, symboly apod. Tento blok pak lze využít jako startovací dráhu pro další rozvíjení ožehavých témat a problémů soužití lidí.
Po ukončení výuky následovalo setkání spojené s analýzou výstupů a diskusí nad zvolenými kroky a postupy.
 
 
2.12. se znalci a příznivci kumštu komediálního, tedy múzy napadající hlavně bránice, vypraví do pražského divadla Rokoko na představení Normana Robbinse Hrobka s vyhlídkou (Taková (ne)normální rodinka). Za zdárný průběh celé akce opět převzala záštitu  naše hlavní organizátorka tohoto a podobného kulturně společenského vyžití nejen našich žáků a učitelů, ale i rodičů a přátel školy včetně všech zájemců z řad spoluobčanů p. uč. Pavlína Křížová.
 
5.12. nás navštívil Mikuláš za doprovodu rozpustilých čertů a vlídných andělů. Veleluciper četl z Knihy hříšníků a jeho čertí pomocníci odnášeli jmenované do pekla. Jen básničkou nebo písničkou se mohl hříšník vykoupit – i to ale mnohdy nepomohlo. Někdy ve třídě zůstaly jen tři hodné děti. Hodný Mikuláš nakonec každého obdaroval sladkostí. Mikulášské procesí se z naší školy potom vypravilo do mateřské a zvláštní školy.
6.12. paní Havlová (Knihkupectví České Velenice) uspořádala v prostorách naší školní družiny tradiční  předvánoční prodejní výstavu knih. Žáci, jejich učitelé a zájemci z řad místních obyvatel se mohli nejen seznámit s novinkami a stálicemi na knižním trhu, ale i zakoupit si je pro potěšení sobě nebo svých blízkých jako vánoční dárek. K prodeji paní Havlová nabídla kromě knižních publikací také nástěnné kalendáře, vonné tyčinky, MC, vystřihovánky aj.

16.12. jsme ve spolupráci s místním turistickým oddílem „Práčata“ zahájili 3. ročník veřejné dobročinné sbírky „Kameny 2002“.  Sbírka je zastřešena občanským sdružením Máme otevřeno? spolu s ATOM. Veřejná sbírka je určena pro integraci lidí s mentálním postižením a jejím cílem je podpořit pracovní integraci lidí s postižením a zajistit část prostředků na dovybavení Otevřené kavárny – tréninkového pracoviště pro lidi s mentálním postižením.
Děti z turistického oddílu spolu se svými vedoucími omalovaly kamínky a roznášely je po škole a obci. Tato sbírka se stala jednou z doprovodných akcí naší školní vánoční besídky v sálu kulturního domu ve Dvorech nad Lužnicí.
Naše kronika využívá autentického záznamu hlavního organizátora celé akce p. ředitele naší ZŠ a vedoucího TOM Práčata v jedné osobě, který do školního časopisu Rapšach Planet napsal: „...úspěch sklízíme v Suchdole, když obcházíme prodejny soukromých podnikatelů a nabízíme kamínky paním šéfovým a pánům šéfům. Všude se setkáváme jen s úsměvy a ochotou, až nás to bere za srdce. Jest Vánoce, jak je psáno v jedné moc hezké knížce. Jsme už jen tři – s Pepínem a Somim – mrzne a navíc všude ledovka, že není možné udělat po ulici pár kroků...No a už je tu 27. prosinec a závěrečná schůzka letošního roku. Netrpělivě otvíráme pokladničky a počítáme...3.546,- korun!“
19.12. si učitelé uspořádali vánoční besídku v prostorách hudebny a její součástí se stalo nadělování dárků a hostina spojená s vystoupením jednotlivých vyučujících pod titulem „bavíme se navzájem“. Nejdříve nás navštívila Marjánka, která se pro sebe snažila podle různých štědrovečerních obyčejů najít budoucího ženicha. Nejvíce se potom ujalo lití olova (vosku) a následné věštění podle jeho tvaru. A tak se někteří ze zúčastněných seznámili s tím, co je v roce 2003 čeká. Další vystoupení nás přeneslo do pohádky – jak jinak v čase vánočním – ovšem, jak je v naší překotné době zvykem, troch upravené: historka o Červené Karkulce byla využita spíše jako námět. Zpočátku přidrzlý vlk byl postupně usměrněn zkraje lehce zaskočenou, ale gradující v příběhu do bodřejšího vztahu vůči vlkovi Karkulkou. Následovaly „zpěvy vánoční“. Kvartet (klavír, housle, příčná flétna a kytara) našich kolegyň-hudebnic nám přednesl v orchestrálním provedení několik vánočních koled.  K době dlouhých zimních večerů patří poudačky a báchorky, a tak vyslechli jsme mimo jiné příběh o velmi netradičním vánočním nadělování a co z toho pošlo. A také jsme se dověděli, jak zní naše česká hymna v netradičním podání nejmenovaného žáčka naší školy. Konec roku a začátek nového patří bilancování a zamyšlení. A tak mohl kdokoli ze zúčastněných učinit při poslechu veršů Puškinových v originálním jazyce a jako odlehčení posloužily úryvky rozverné písničky (o tom, co je nahoře, dole, vlevo, vpravo) v jazyce po změnu německém. Na závěru našich vystoupení jsme si trochu protáhli naše různě ztuhlá těla, tedy stručně a snad jasně: dřep – paže mezi stehna – dlaně na zem – vzepři se – paty nahoru – stůj jen na dlaních!!!
A co jsme si nadělovali ? Různé drobnosti pro radost, praktické použití, pro potěchu oka, chuťových pohárků, receptorů vůní, pro naplnění ducha, mysli... A tak zavoněla jablíčka, rozinky, perníčky, čokoládky, mejdlíčka, zacinkaly zvonečky, zašustily tužky po papíru, naplnily se košíčky, začetli jsme se do knížek, zachrastily tiktaky, těšili jsme se dárečky „na míru“. A nejen to. Naše slavnostně prostřené lavice se prohýbaly pod nejrozmanitějšími dobrotami, jakými byly kupř. jednohubky, chlebíčky, cukroví, kousky pizzy, párečky v těstíčku, mandarinky, čínské zelí, papriky, rajčata, tyčinky, arašídy solené neloupané, chipsy a jeden z vrcholů zdravé výživy – salát „věčného mládí“.

 

20.12. jsme se loučili se starým rokem. Žáci si připravili program na vánoční besídku, která se na I. stupni uskutečnila v učebně 3. třídy a na II. stupni v tělocvičně. Děti z I. stupně si tak zároveň prožily generální zkoušku na vystoupení před svými rodiči, prarodiči, příbuznými, známými a kamarády ve Dvorech nad Lužnicí. Svá vystoupení pečlivě připravovaly s paní učitelkami po mnoho hodin. Žáci II. stupně si většinu vystoupení připravili zcela sami a rádci jim opět byly jejich vyučující paní učitelky. Na úvod připravily předtančení ve stylu „čača“ dívky 6. a 7. třídy pod vedením p. uč. Jany Skřivánkové. Následoval příběh „Štědrý den“, který „zinscenovali“ žáci 6. třídy a jež nabídl myšlenku prožití poklidných svátků v opravdu nenormální rodině s normálním, ne však tolik vítaným panem učitelem. Sedmáci se vydali napospas nemilosrdné a rýpavé moderátorce Lucce Placrové alias Slavíkové ve známé drsné soutěži „Nejslabší, máte padáka!“ Jejím dotěrným otázkám typu „Po dvoře pobíhal černý pes. Jakou měl barvu?“ podlehl jako první nejen taťka Šmoula, ale i další soutěžící – pan Blekota, udatný vesnický mládenec, dívka z E?? a zřejmě 4% hoch. Šokující byly také reklamy např. na ostré břitvy na holení. Na rozdíl od originálu byla nakonec moderátorka se slovy „Příště opět na shledanou“ slavnostně vynesena ze studia. Osmička si připravila „Zmotanou pohádku aneb Záhada ztracené Karkulky“. Z pohledu teorie ji lze zařadit mezi autorská díla, neboť námět, scénář, režie a jedna role patřila Ivě Píšové. A tak měla paní učitelka Eliška Marešová v pohádkové škole a ještě v osmé třídě hodně práce. Zdálo se, že tam vládne pevnou rukou, ale považte sami: Bajaja nic neuměl, Sněhurka se tam jen fintila, divoženka česala a tak dále. Zajímavé byly také názvy autobusových zastávek – to když vyrazili do kina: Snětinovo náměstí, socha sv. Kvapila nebo Kocinova univerzita (zde také žáci vystoupili). A ztracená Karkulka? Nakonec jsme ji našli – v perníkové chaloupce (a o to se zase zasloužil nám známý kamarád z džungle Tarzan). Naši nestarší a vycházející se v diskusním pořadu „Péčko“ zamysleli nad násilím ve společnosti a hledali kořeny tohoto stále i statisticky ostře sledovaného jevu. Moderátor Lukáš Zelenka nám představil tři „profesionální“ sadisty v podání Martina Gráfa, Verči Pachtové a Veroniky Bednářové. A o těch kořenech ? Vrozené dispozice, nesprávná výchova v rodině, následky těžkých nehod a ... však víte.
Dívky 6. a 7. třídy nás svým tancem ve stylu country přenesly v čase do saloonů plných ostrých hochů s nejproklatěji pověšeními kolty. Chvilky mezi jednotlivými vystoupeními vyplnila zpěvem koled a doprovodem na kytaru žákyně 9. třídy Verča Pachtová. A kdo chtěl, zpíval s ní. A na závěr se mnohdy až dech tajil – hoši ze 7. a 8. třídy nám ukázali své umění break dance. A byly to cviky „na ostří nože“, přesněji i na točení se na hlavě. A nejen to. Viděli jsme bravurní salta, skoky přes tanečníka, který ležel či stál na hlavě a roztáhl nohy a jiné kousky. Mezi tyto odvážné se zařadil Pepča Schreib, Lukáš Štěpánek, Milan Císař, Petr Ferenc, Mark Rosler.
Po přestávce se naše tělocvična tradičně jako v minulém roce v tomto předvánočním čase rozezněla tóny vánočních koled v podání „Rapšašských Cvrčků“. A tak jsme se nejen zaposlouchali, ale si také zazpívali např. Štědrý večer nastal, Koledovou, Nesem vám noviny, Narodil se Kristus Pán. Vděčné publikum naší školy posílené o děti ze zvláštní školy odměnilo jejich vystoupení nejedněmi ovacemi.
Po skončení vystoupení „Rapšašských Cvrčků“ se každá třída odebrala za svou nadílkou podle svého programu.
Ježíšek také naděloval ve školní družině. Mezi různými stavebnicemi, dopravními stroji, stolními hrami, výtvarným materiálem a videokazetami většinou hlasů hlavně těch menších dětí zvítězil „Harry Potter – I.“, a tak nezbývalo, než zapnout video...
V rámci oslav konce kalendářního roku nás navštívili bývalí žáci Kuba a Ondra Machovi, Honza Mayer Megera, Jana a Milan Mrázovi.
20.12. se uskutečnila vánoční besídka pořádaná naší školou – I. stupněm – v sálu kulturního domu ve Dvorech nad Lužnicí.
Jednotlivá vystoupení se řídila tímto programem:
  • Pojďte k nám na hrátky (vystoupení 5. třídy)
  • Zpíváme německy (písničky 5. třídy)
  • Pásmo básniček a písniček (vystoupení 1. třídy)
  • Obruče a švihadla (vystoupení 4. třídy)
  • Pásmo básniček a písniček (vystoupení 4. třídy)
  • Přestávka
  • Písničky, tanec, recitace (vystoupení 2. třídy)
  • Večer Tříkrálový (koledy a básničky 3. třídy)
  • Přestávka
  • Vystoupení souboru zobcových fléten při naší ZŠ
  • Vystoupení pěveckého sboru při naší ZŠ
  • Vystoupení Rapšašských Cvrčků (vánoční koledy).
O přestávkách je zájemcům z řad diváků a vystupujících nabídnut tento program:
  • prezentace CD s úplnou kronikou naší školy a kronikou práce turistického oddílu Práčata včetně jeho posledního letního tábora
  • výstavka prací žáků naší školy
  • akce Kameny 2002 (veřejná dobročinná sbírka občanského sdružení Máme otevřeno?, ATOM a rapšašského TOM Práčata.
26.12. se uskutečnil vánoční koncert v kostele sv. Zikmunda v Rapšachu s následujícím programem:
  • Jan Michalička: Patorella G dur
  • Adam Michna z Otradovic (1600-1676): Písně ze sbírek Česká mariánská muzika, Svatoroční muzika,  Loutna česká
  • Šimon Brixi (1693-1735): Magnifikat
  • České vánoční koledy
a to vše v podání žáků a učitelů ze Základní a Zvláštní školy v Rapšachu (do povědomí se toto hudební seskupení dostalo pod názvem „Rapšašští Cvrčci“).
Na konec kalendářního roku připravili turisté pro všechny zájemce svůj tradiční program:
  • 27.12. vánoční turnaj v líném tenise (10.00 hodin v tělocvičně ZŠ) – již 18. ročníku se zúčastnily následující sportovní dvojice, které se v závodním pelotonu umístily takto: 1. místo Štěpán a Míša, 2. místo Vašek a Jirka, 3. místo Evík a Jára, 4. místo Simča a Janša, 5.- 9. místo Janča a Ondra, Lukáš a Pepíno, Majka a Majda, Eliška a Peťula, Kája a Evička. A diváci – Lenka a Katka.
  • 27.12. závěrečné posezení v klubovně TOM „Práčata“
  • 01.01. 2003 novoroční vycházka.
1.1. 03 se Základní škola v Rapšachu spojila v jeden právní subjekt s Mateřskou školou v Rapšachu a školními stravovnami ZŠ a MŠ v Rapšachu.
5. – 12.1. se uskutečnil lyžařský výcvikový kurz pro sedmáky a další zájemce v chatě Domov v Orlických horách. Účastníci kurzu opět zdokonalovali ve svém umění jízdy na lyžích v rovině výcvikové a soutěžní (slalom jednotlivců).
Výsledky závodů ve slalomu:
  • Dívky 1. družstvo: 1. Janča Kepková, 2. Markéta Charvátová, 3. Romča Nováková, 4. Lucka Adensamová, 5. Áda Kvapilová, 6. Verča Bednářová
  • Hoši 1. družstvo: 1. Pavel Novák, 2. Petr Kronika, 3. Radim Tománek, 4. Milan Císař, 5. Lukáš Oesterreicher
  • Dívky 2. družstvo: 1. Stáňa Prášilová, 2. Hanka Machová, 3. Hanka Kroniková, 4. Helča Svobodová, 5. Martina Křížová, 6. Terka Janstová
  • Hoši 2. družstvo: 1. Mark Rosler, 2. Martin Prášil, 3. Vašek Hofhanzl, 4. Kuře, 5. Vochoušek
  • Dívky 3. družstvo: 1. Anička Cvrčková
  • Dívky 4. družstvo: 1. Klárka
  • Hoši 3. družstvo: 1. Tadeášek Pytel
  • Dívky 5. družstvo snowboard: 1. Petra V.
  • Dívky 5. družstvo: 1. Pavča Š., 2. Majka S., 3. Stáňa P.
  • Hoši 5. družstvo: 1. Honza P., 2. Ondra S., 3. Rosťa Š., 4. Karel K., 5. Davy M., 6. Kája S.
17.1. si děti z I. stupně pod vedením svých vyučujících uspořádaly tradiční pěveckou soutěž a již po několikátý rok konkurují hlavně výkony jednotlivých interpretů známé „Do-re-mi“, „Caruso šou“ či „Rozjezdům pro hvězdy“.
Zpěváci se představili publiku těmito písničkami: „Kdybych byla vlaštovkou“, „Proužek“, „Káča našla ptáče“, „Prosinec“, „Já do lesa nepojedu“, „Kytka masožravá“, „Ptala se Zuzana Kuby“, „Vyletěla holubička“, „Když jsem já sloužíval“, „Postavil jsem sněhuláka na stráni“, „Tarzan“, „U panského dvora“, „Ó hřebíčku zahradnický“, „Kvetly máky“, „Míle“, „Kluci“, „Černé oči“, „Já husárek malý“ apod.
Naše malé pěvecké naděje se umístili v tomto pořadí:
  • 1. třída: 1. Pepíček Kaňůr a Karolínka Mašková, 2. Lenička Kratochvílová a Míša Kliment, 3. Rudík Babor a Honzík Kořínek
  • 2. třída: 1. Evička Marešová a Marek Makovec, 2. Lukáš Havel a Robert Makovec, 3. Honzík Ferenc
  • 3. třída: 1. Kristýnka Janečková, Ondra Kaňůr a Jirka Kronika, 2. Nikola Ferencová a Pavlínka Vávrová, 3. Radim Chyna, Martin Ferenc a Míša Svoboda
  • 4. třída: 1. Gabča Kleinová a Šárka Imrichová, 2. Andrejka Poláková, Alenka Sokolíková a Ivča Ševčíková, 3. Janča Dvořáková a Dáša Bodocká
  • 5. třída: 1. Helča Abrahámová a Romča Nováková, 2. Terka Janstová a Kačka Grundzová, 3. Petra Machová.
22.1. se uskutečnila 3. pedagogická rada.
23.1. se žáci 4. – 6. třídy vypravili za kulturou a poznáním do Českých Budějovic. Nejdříve navštívili Malé divadlo a jeho představení „Sen noci svatojánské“ a potom Hvězdárnu, v jejíž prostorách si prohloubili své poznatky o okolním vesmíru v rámci přednášky na téma „Sluneční soustava“.
24.1. podniklo téměř 140 žáků se svými učiteli výpravu do světa magie a kouzelnického umění prostřednictvím druhého pokračování příběhů Harryho Pottera – „Harry Potter a Tajemná komnata“ – v CineStar v Českých Budějovicích.
 
27.1. naši – a svou budoucí školu – navštívili předškoláčci, budoucí prvňáčci. Zápis se konal od 14.00 do 17.00 hodin za přítomnosti ředitele školy Karla Snětiny, výchovné poradkyně p. uč. Ivany Kvapilové, p.uč. Květy Havlové, která zápis připravila se svými dětmi, a to již po několikátý rok, p.uč. Radky Círalové – třídní učitelky nových žáčků, p. řed. Růženy Šnokhousové z MŠ a p. uč. Jany Přibylové.
Ani při tomto zápisu nechyběly pohádkové postavy – tak důvěrně známé dětem, které vedly první kroky nových žáčků do školních škamen. Přivítala je Červená Karkulka s klaunem. Kašpárek si řekl o básničku nebo písničku. Poztrácené princezniny korále si nechal spočítat pan král a vodník, který nechodil do školy, se opět učil barvy rybiček svého hájenství. Jeníček, Mařenka a baba Jaga si zopakovali tvary perníčků – jejich sladkou chuť baba Jaga vychvalovala až do nebes – a princeznička pobídla malého skoroprvňáčka, aby namaloval mamku či taťku, brášku či sestřičku anebo dokonce sebe. A nakonec si stačilo vybrat dárky od svých budoucích spolužáků, které nabízel Křemílek, vyzkoušet si lavici a slíbit, že ve školním roce 2003/04 na shledanou.
Novinkou zápisu se stalo sledování stavu motorického vývoje nově zapisovaných dětí: výchovná poradkyně školy spolu se svými žáky z 8. třídy připravila řadu cvičení na zjištění motorických dovedností dětí. Nejdříve se dítě procházelo po šlápotách až k mostku nad rybníkem s rybkami. Potom si složilo čepičku, která jej chránila před padajícím kamením při průchodu stezkou plnou překážek – hlavně louží. Následovalo skákání po těle klauna - po číslech - a házení míčku do kruhu. Nakonec si s budoucí spolužákyní nejen povídali o „Na tý louce zelený“, ale i předváděli to, co říkali. A za odměnu dostalo nekolik bonbonků, pastelku, gumu, bambulku a vymalovánky.
Prostor zápisu – učebna čtvrté třídy – byla velmi pěkně jejími žáky vyzdobena. Visely tu obrázky Ferdy mravence, brouka Pytlíka, Berušky, Sněhurky s trpaslíky, Pinoccia, Mařenky, Červené Karkulky, Křemílka a Vochomůrky, vodníka Česílka, klauna, krtečka, perníkové chaloupky, Macha a Šebestové, lišky od Budulínka, hradu černokněžníka Zločáryfuka a pana Tau. A kdo chtěl, mohl se vyfotit s opravdovým králem či vodníkem anebo se všemi pohádkovámi kamarády najednou!
Tak ahoj, prvňáčci, v září!!!
Do první třídy byli zapsáni tito žáci: Bárta Ondřej, Dubšík Vít, Dvořáková Ivana, Ferencová Jana, Gáborová Marie, Herzogová Veronika, Jindrová Adéla, Kaščak Petr, Kříž Jan, Oušková Marie, Polák Radek, Tundr Petr a Voříšek Petr.
28.1. se naše chlapecké družstvo ve složení Pavel Novák, Martin Gráf, Lukáš Štěpánek a Pepa Schreib opět zúčastnilo pod vedením p. uč. Jany Skřivánkové turnaje ve stolním tenisu, který organizuje AŠSK v 5. ZŠ v Jindřichově Hradci.
30.1. – v den předávání vysvědčení – zazněly v učebně hudebny verše různých autorů v podání dětí I. stupně v rámci již tradičního setkání malých recitátorů.
Malí příznivci múzy lyrické využili k přednesu ukázky z tvorby Jiřího Žáčka, Petra Skoumala, Zdeňka Koláře, Josefa Čapka a jiných autorů. A tak se diváci a porota, složená z třídních učitelek, zaposlouchali do následujících děl a dílek: „Polámal se mraveneček“, „Fialka“, „Z deníku kocourka Modroočka“ – úryvek, „Pohádka o veliké řepě“, „Mikoláš Aleš“, „Siesta“, „Pan Šatra“, „Lev“, „Opice“, „Azor na Azorech“, „Pec nám spadla“, „Dejte mi pastelku“, „Povídání o pejskovi a kočičce“ – úryvek, básničky o měsících kalendářního roku aj.
Porota stanovila následující pořadí soutěžících recitátorů:
1. třída:
  1. místo Honzík Kořínek a Pepíček Kaňúr
  2. místo Anetka Demeterová a Ondra Novák
  3. místo Míša Kliment a Ruda Babor
3. třída:
  1. místo Linda Šebestová a Pavlínka Trojáková
  2. místo Nikolka Střítecká a Kristýnka Janečková
  3. místo Nikolka Ferencová a Martin Ferenc
2. třída:
  1. místo Evča Marešová a Míra Sokolík
  2. místo Anička Ďuchová a Dominik Jiroutek
  3. místo Denis Gorol a Honzík Pytel
4. třída:
  1. místo Šárka Imrichová a Andrejka Poláková
  2. místo Alenka Sokolíková a Ivanka Ševčíková
  3. místo Míša Ševčík a Ondra Kříž
5. třída:
  1. místo Terka Janstová a Lenka Cvrčková
  2. místo Helenka Abrahámová a Peťula Machová
  3. místo Peťula Růžičková a Romča Nováková
     
 
 
 
30.1. – v den předávání vysvědčení – si žáci II. stupně pod vedením p. uč. Jany Skřivánkové uspořádali turnaj v košíkové. Téměř celé dopoledne soutěžilo šest pětičlenných smíšených družstev sestavených z žáků a žákyň 7. – 9. třídy před zraky svých spolužáků, kteří jim svým fanděním a povzbuzováním dodávali odvahu k nekompromisním, ale férovým zákrokům zejména pod košem.
Jednotlivá klání v „A“ (1. – 3. družstvo) skupině a „B“ (4. – 6. družstvo) skupině a následné souboje o pocty nejvyšší stanovila následující pořadí:
  1. místo a palmu vítězství si vybojovalo 4. družstvo ve složení Jan Beníšek, Petr Kronika, Veronika Pachtová, Pavlína Vochozková a Ladislav Slavík.
  2. místo a pocta stříbrná náleží 5. družstvu v sestavě Radim Tománek, Pavel Pachta, Zuzana Gunárová, Jana Kepková a Adam Soukup.
  3. místo a bronzový stupeň vítězů si na palubovce vydriblovalo 3. družstvo těchto borců a borkyň: Martin Sokolík, Jára Kolář, Veronika Bednářová, Simona Šroubová a Milan Císař.
  4. místo, tedy někdy zvané nevděčné a též bramborové, si při honičce za žlutým nesmyslem vydobylo 2. družstvo hráčů spojených se jmény tří Lukášů – Zelenky, Oesterreichera a Štěpánka a s nimi bojovala Helena Svobodová a Andrea Mašková.
  5. místo si svým zápalem v bojích zasloužilo 6. družstvo, jehož zástupci Jindřich Macho, Josef Schreib, Iva Píšová, Kristýna Holubová a Petr Ferenc se nezalekli žádného ze soupeřů.
  6. místo a všechny ovace diváků patřící poraženým se ctí si vybojovalo 1. družstvo následujících hráčů: Pavel Novák, Václav Hofhanzl, Ilona Dvořáková, Marcela Benešová a Stanislava Prášilová. Sláva vítězům – čest poraženým!
A turnaji v košíkové zdar!!!
30.1. třídní učitelé svým dětem předávali vysvědčení – ocenění a zhodnocení pololetní práce. Určitě nemohli dospat prvňáčci, neboť tak poprvé sami poznali, jakým způsobem se hodnotí ukončení půli školního roku. Také osmáci a vycházející deváťáci určitě neponechali nic náhodě: jejich výsledky ovlivňují přemítání o dalším studiu – přípravě k budoucímu povolání.
30.1. nás navštívila bývalá žákyně Marcela Smutná.