Základní škola a Mateřská škola
v Rapšachu

Domů
Nahoru


2003/2004 - II. část


1. – 2.11. se uskutečnilo víkendové setkání studentů (aprobace s předmětem Ov – Čj, Vv, M) pedagogické fakulty Jihočeské univerzity v rámci volitelného semináře „Dramatická výchova v občanské výchově“.
V minulém akademickém roce se uskutečnilo podobné setkání, jehož vyvrcholením byla výuka v 6. třídě (aplikace metody dramatické výchovy v předmětu občanská výchova).
Tento seminář organizuje Katedra společenských věd výše jmenované fakulty a garantem programové náplně je p. uč. Martin Kvapil, který tento seminář zároveň personálně vede.
Jako v minulém školním roce, také nyní se předpokládá praktický výstup studentů ve výuce našich žáků v 7. třídě.
V rámci tohoto setkání se uskutečnily dva samostatné bloky s praktickým zaměřením na aplikaci metody dramatické výchovy a jeden blok představoval teoretický vstup výše uvedené metody práce ve škole s ohledem na osobnost žáka ZŠ.
3.11. v naší tělocvičně od 10.00 hodin Téměř divadelní společnost České Budějovice sehrála pohádku „Gulliverova cesta k Liliputům“ pro děti z MŠ a I. stupně ZvŠ a ZŠ.
7.11. se setkali všichni příznivci poezie z řad žáků a žákyň I. stupně a jejich vyučujících na již tradiční recitační soutěži v kategorii 1. – 5. třída.
Kategorie 1. třída
1. místo Ondrášek Bárta a Péťa Voříšek
2. místo Maruška Oušková a Radeček Polák
3. místo Maruška Gáborová
Kategorie 2. třída
1. místo Anetka Demeterová
2. místo Simonka Gorolová, Ondrášek Macho a Ondrášek Novák
Kategorie 3. třída
1. místo Honzík Ferenc a Lukášek Havel
2. místo Míra Sokolíka a Marek Makovec
3. místo Zdenda Bárta
Kategorie 4. třída
1. místo Linda Šebestová a Radek Arenberger
2. místo Jitka Kanděrová a Míša Holubová
3. místo Kristýnka Janečková a Nikolka Střítecká
Kategorie 5. třída
1. místo Andrejka Poláková a Šárka Imrichová
2. místo Eliška Korandová a Alenka Sokolíková
3. místo Míša Ševčík a Ondra Kříž.
Pozorná a spravedlivá odborná porota ve složení p. uč. Radka Círalová, Jana Šikrová, Olga Imrichová, Květa Machová a Jana Havlová sledovala pečlivě jednotlivé recitátory a hodnotila nejen znalost textu, ale také způsob jeho sdělení a komunikaci recitátora s posluchačem-divákem.
 
 
7.11. nás navštívili bývalí žáci Ondra Macho a Jakub Macho.
Pohovořili jsme o tom, co život přinesl a přináší.
 
12.11. nabídl pan Šmídl našim vycházejícím žákům učební obory a možnosti studia na Odborné škole v Trhových Svinech v rámci programu volba povolání.
 
13.11. se uskuteční pedagogická rada k 1. čtvrtletí školního roku a od 16.30 hodin také schůzky rodičů s učiteli.
Na pořadu dne jsou výsledky výchovně vzdělávacího procesu za dané období, tedy stav výchovy a vzdělání na naší škole a jeho konkrétní projevy včetně informací pro rodiče vycházejících žáků – volba povolání.
 
15.11. naši školu navštívila třída bývalých žáků – ročník ukončení povinné školní docházky 1986/1987 – se svou paní učitelkou, nyní ředitelkou Zvláštní školy v Rapšachu, paní Růženou Halámkovou.
Na začátku jejich vzpomínání je uvítal jménem ředitele školy Karla Snětiny jeho zástupce Martin Kvapil. Bývalé žákyně (mimochodem byly v početní přesile) a bývalí žáci si prohlédli prostory všech tříd a také školní družinu, ve které za jejich působení v naší škole bydlel se svou rodinou pan školník, vedoucí školní stravovny a topič pan Jaroslav Dvořák.
Také měli možnost nejen nahlédnout do naší počítačové učebny, ale i nad fotografiemi zavzpomínali na školními léta a tábory na Klepákově mlýně. Bývalí žáci si také navíc prohlédli prostory školní stravovny. Asi po hodinové prohlídce jsme se rozloučili s přáním zase za nějaký ten rok na shledanou.
 
19.11. vyšla letošní CD „Kronika ZŠ Rapšach“ a „Oddílový rok“.
Na každém CD bylo umístěno přes 1 000 obrázků a fotografií a přes dvě hodiny videa. K tomu navíc celá kronika školy a oddílu. Je možné si je prohlédnout a posléze i zakoupit v ředitelně školy: každé CD za 120 Kč nebo obě společně za výhodnou cenu 200 Kč.
Obě CD sestavil a připravil do distribuce p. ředitel ZŠ Karel Snětina.
 
20.11. připravili prvňáčci pod vedením své třídní Radky Círalové "Písmenkovou slavnost" pro své rodiče. Na slavnosti je seznámili se vším, co se za čtvrtinu školního roku již stihli naučit, a zapojili rodiče a další příbuzenstvo do svých her, tanečků a zpěvů.
21.11. uspořádala naše škola a paní Havlová (Knihkupectví České Velenice) se svou dcerou Evou, naší bývalou žákyní, předvánoční prodejní výstavu knih v prostorách školní družiny.
Každý návštěvník (a to zejména řad žáků a žákyň) měl možnost si vystavené knihy nejen prolistovat, ale i zakoupit nebo do předem určeného termínu uschovat u své třídní učitelky a potom odkoupit. To platilo i pro další vystavené produkty: kalendáře, MC, omalovánky, vonné sáčky aj.
Kniha je i dnes pro mnohé z nás nepostradatelným společníkem a také vhodným dárkem – potěšením pro obdarovaného – v období nadcházejících svátků klidu a pohody – Vánoc, neboť „Kniha je zahrada do kapsy.“
21.11. se uskutečnila naše tradiční úklidová akce „Děti obci a škole“.
Jednotlivé třídy si se svými vyučujícími rozdělily úklidové „rajóny“, prostory a plochy s úklidem související.
Své úsilí usměrnili především na úklid školního sadu a hřiště včetně cesty na autobusovou zastávku a prostoru autobusové zastávky a také na stěhování nábytku na „velké“ půdě.
22.11. naši školu navštívila třída bývalých žáků – ročník ukončení povinné školní docházky 1982/1983.
Naše bývalé žákyně a žáky přivítal pan ředitel Karel Snětina. Ve škole si kromě tříd prohlédli také naši počítačovou učebnu a CD-ROMY – kroniky školy a turistické tábory.
 
28.11. studenti a studentky Jihočeské univerzity pedagogické fakulty (katedra společenských věd) vyučovali v naší 7. třídě v rámci výběrového semináře „Dramatická výchova v občanské výchově“.
Svými praktickými výstupy navázali na úvodní setkání z října tohoto roku. Výuka v 7. třídě byla organizována takto: první dvouhodinový blok – téma „Komunikace“ – zahájila skupina deseti studentek aprobace Čj – Ov. Druhý dvouhodinový blok vedl druhý „smíšený“ tým studentek a studentů různých aprobací (M, Vv – Čj) – téma „Stát – jeho symboly a zákony“.
V rámci tématu „Komunikace“ žáci podnikli pirátskou výpravu na ostrov za pokladem. Splnění úkolů a činností jednotlivých etap plavby bylo odměněno indiciemi a závěr byl věnován dělení kořisti – pokladu plného mlsání. Na cestě za pokladem „piráti“ řešili problémy spojené s fenoménem verbální a nonverbální komunikace. V asociačním kruhu vyslovovali své představy o cestování za pokladem, vyslechli úvodní motivační slova podmalovaná nahrávkou šumícího moře, vymysleli vlastní tajnou abecedu a vyslali jejím prostřednictvím písemný vzkaz, malovali mapu uložení pokladu, gesty, mimikou a postojem těla vyjadřovali své pocity a náladu, navrhovali, jak se zachovat vůči nepřátelským domorodcům, kteří střežili cestu k pokladu a také vyvstal mezi nimi konflikt, jak rozdělit poklad. Závěr patřil nejen výše zmíněnému dělení kořisti, ale i shrnutí získaných poznatků, vědomostí a dovedností.
Druhé téma „Stát – jeho symboly a zákony“ bylo od úvodu motivováno osídlením Marsu a založením na této planetě nového společenství kolonistů vybranou skupinou pozemšťanů. Začátek byl zasvěcen startu a přistání kosmické lodi s týmem osídlenců na palubě. K tomuto účelu byl upraven prostor učebny – zatemnění, osvětlení paluby lodi, obraz sluneční soustavy. Každý kolonista obdržel palubní lístek a symbol na něm zobrazený mu předurčil místo v dané pracovní skupině.
 
29.11. se znalci a příznivci kumštu komediálního a prken, jež znamenají svět, vypravili do Prahy na představení Divadla V Dlouhé „Garderobiér“ pod tradiční režisérskou taktovkou p. uč. Pavlíny Křížové.
Představení bylo oceněno: nominace v anketě kritiků o Ceny Alfreda Radoka v kategorii Inscenace roku a také – Martin Huba a Miroslav Táborský (nominace na Cenu Alfreda Radoka za herecký výkon).
Hráli: Miroslav Táborský, Martin Huba, Ilona Svobodová, Jaroslava Pokorná, Klára Sedláčková, Jiří Vohanka a Peter Varga.
 
3.12. se naši sedmáci pod vedením p. uč. Pavlíny Křížové vypravili do Městské knihovny v Třeboni.
„Bývaly časy, kdy býval čas na čtení knih. Dnes čteme z časových důvodů už jen recenze, abychom se potěšili představou, jak báječné knihy bychom četli, kdybychom na ně měli čas.“ (Jiří Žáček: „Noční motýli“)
V rámci exkurze se podrobněji seznámili s prostory knihovny a jejich vybavením, se systémem katalogizace knih podle autorů, titulů apod. včetně počítačového zpracování dat, meziknihovní výpůjční službou a další nabídkou služeb čtenářům a návštěvníkům tohoto kulturně poznávacího a relaxačního stánku.
Petra Ševčíková a Jiřka Řehořová o tom napsaly:
Knihovna Třeboň
Dne 3.12. jsme se podívali do třeboňské knihovny, abychom zjistili, jak to chodí ve velkých knihovnách.
Ujala se nás jedna velmi příjemná paní, která nám prozradila, co znamenala knihovna v minulosti, jak se v ní knížky řadí a na jaké druhy knih se knihovna rozděluje. Dále nám ukázala on-line této knihovny a jak se v tomto souboru hledá.
Tato knihovna se rozděluje na: knihovnu pro dospělé, knihovnu pro děti, internetovou kavárnu a studovnu.
Kluci se hned vrhali k internetu, na kterém byli stejně jenom chvíli. Za internet se platí 15 Kč na půl hodiny. Holky se začaly vrhat do knihovny pro dospělé a na počítači si vyhledávaly samozřejmě dívčí románky. Někteří žáci si hned vzali i přihlášku.
Paní učitelka bloumala po knihovně, kde si prohlížela různé dobrodružné i jiné knihy.
V této knihovně nejsou jenom knihy, ale i časopisy a noviny.
Z této exkurze jsme se hodně ponaučili nejen o literatuře, ale i o dějinách.
 
3.12. žáci a žákyně 1. a 2. třídy se svými p. uč. Radkou Círalovou a Janou Šikrovou navštívili maňáskové představení pohádky „Medvědi“ divadélka Luk v naší mateřské školce.
 
5.12. jsme byli svědky pravé české zabíjačky.
Na rapšašské návsi okolo půl deváté ranní vypukla pravá česká nefalšovaná zabíjačka. Pod odborným vedením Mistra nože a zpracování masa pana řezníka byly prováděny všechny nezbytné úkony k úspěšnému vyvrcholení – vepřovým hodům v restauraci „U Irský žízně“.
Úvodní přípravné práce pozorovali naši čtvrťáci a páťáci a také prvňáčci se svými p. uč. Květami Machovou a Havlovou a Radkou Círalovou.
 
 
5.12. naše žáky a žákyně a také děti z mateřské a zvláštní školy navštívil Mikuláš.
Legenda vypráví, že se kolem roku 250 dostal jistý muž do takových dluhů, že mu zbývalo jediné – prodat své tři dcery do nevěstince. Když se o tom dozvěděl sv. Mikuláš, vhazoval otevřeným oknem do ložnice dívek tři noci za sebou peníze, jimiž jejich otec nejen splatil dluhy, ale ještě mu zbylo na věno. Ve středověku sv. Mikuláš chránil námořníky a rybáře, ve střední Evropě převozníky, pečoval o mosty, chránil před povodněmi. Podle jedné legendy oživil Mikuláš zavražděné děti – odtud pochází lidová víra rozšířená především v alpských zemích, že nosí děti a pomáhá rodičkám v jejich těžké chvíli. Ve francouzských klášterních školách vystupoval jako ochránce dětí před nemocemi a v neštěstí. Kdysi v Čechách nebyli pouze v mikulášském procesí andělé (obvykle dva přestrojení chlapci, z nichž jeden nesl koš s pamlsky a druhý pokladničku na dárky) a čerti, ale i laufři, kteří oznamovali jeho příchod, muzika, husaři a dragoun s koněm, kaprál, sedlák a selka, kominík, ras, Žid, hansbuřti, kteří chránili Mikuláše. V souvislosti se svátkem Mikuláše se také konaly mikulášské trhy, na nichž se mimo jiné prodávalo pečivo z marcipánového těsta rozličných tvarů: Mikuláš, čert, mimino, kuře, ptáček, kohout, jelen, ještěrka, had. Na mikulášských trzích např. v Jindřichově Hradci se prodávaly oblíbené figurky čertů ze sušených švestek. Byly tu i levné hračky – zvířátka ze sušené hlíny nebo různě zdobené figurky z kousků dřeva.
Mikulášské procesí v čele se samotným hodným panem Mikulášem představovali dva neméně hodní a milí andělé a tlupa asi deseti rozpustilých a pekelně přísných i rozverných čertů. Sám velký Luciper třímal Knihu hříchů – předčítal z ní však pouze Mikuláš, jediný plně gramotný z celé této převážně rozpustilé výpravy.
Nejdříve se Mikuláš s částí svého doprovodu vypravil za dětmi do mateřské školky. V útulném prostředí jej přivítaly děti a jejich paní učitelky. Za hezké písničky a básničky je štědrý Mikuláš spolu s anděly obdaroval sladkým a vitamínovým překvapením.
Na cestě za žáky zvláštní školy celý průvod navštívil staročeskou zabíjačku a byl obdarován sladkostmi od pana Ivana Průchy a také navštívil osazenstvo Obecního úřadu v Rapšachu paní referentku Martu Rosenmullerovou a pana referenta Jaroslava Čurdu. Domácí mazlíčci se raději ukryli anebo zlostně poštěkávali. Ve zvláštní škole byl Mikuláš přivítán hrstkou nejmladších žáčků a jejich pedagogů. Všichni zpěváčci a recitátoři byli odměněni sladkým potěšením – a stejně tak i celé mikulášské procesí nejen tady, ale i ve školce a ve škole.
A potom pan Mikuláš, andělé a čerti navštívili postupně všechny třídy v základní škole. Ti nejmenší se báli, ti odvážnější odříkali básničku nebo zpívali, ti starší si občas dovolili i na čerty, ale jinak panoval zejména na I. stupni respekt před Mikulášem a jeho čtením z pekelné knihy hříchů, která byla plna záznamů o dětech ze zvláštní školy a také o mnoha žácích a učitelích ze základní školy, a to od 2. po 9. třídu! A jaké byly zaznamenány nejčastější hříchy? Nedává ve škole pozor, je nepřipravený, pere se, nepíše úkoly, zlobí, nemá učení, vykřikuje, vymýšlí si, mluví při hodině, zlepšit čtení a počítání, někdy mluví sprostě, odmlouvá, lže a je drzý.
Adventní čas plný rozjímání a očekávání nastal. Zapalme plamínek ve svém srdci – nechť hřeje nás a stejně tak i ostatní.
 
 
 
6.12. jsme po poledni zaznamenali první vážnější a významnější projevy Paní Zimy: teplota výrazně poklesla, mělké kaluže zamrzly a objevila se první, ač chvilková, sněhová přeháňka, doprovázená silným větrem. Sníh však v průběhu dne roztál.
 
V týdnu od 8.12. jsme zahájili již tradiční sbírku Kameny.
5. ročník dobročinné sbírky opět pořádá občanské sdružení Máme otevřeno? ve spolupráci s Asociací turistických oddílů mládeže – u nás s turistickým oddílem „Práčata“ Rapšach.
Veřejná sbírka je určena pro integraci lidí s mentálním postižením a jejím cílem je podpořit pracovní integraci lidí s postižením a zajistit část prostředků na dovybavení Otevřené kavárny – tréninkového pracoviště pro lidi s mentálním postižením.
 
8.12. k nám zavítal inspekční tým ve složení: ŠI – Mgr. Arnošt Punčochář (vedoucí týmu), Mgr. Miroslav Doležal, Mgr. Věra Drsová, Mgr. Ivana Neumannová, PhDr. Jiří Filla. KP: Jan Přibyl, Vladimír Štipl, Milena Švarcová.
Inspekční skupina se především zaměřila na:
  1. Povinnou dokumentaci školy a školní družiny
  2. Další dokumentaci související s chodem školy, výchovně vzdělávacím procesem apod. včetně BOZP
  3. Agendu souvztažnou k hospodaření, účetnictví školy
  4. Hospitace u jednotlivých vyučujících.
Inspekční kontrola proběhla od 8.12. do 12.12. 2004.
 
8.12. jsme v 7.00 hodin zaznamenali teplotu – 10,00°C. Zima se tedy ohlásila.
 
11.12. se naši šesťáci vypravili do Městské knihovny v Třeboni pod vedením p. uč. Pavlíny Křížové.
- www.knih-tb.cz
- info@knih-tb.cz
 
15.12. napadl sníh – první „vážnější“ zimní a předvánoční peřinka.
 
16.12. se naši druháčci vypravili se svojí třídní p. uč. Janou Šikrovou do Jindřichova Hradce a navštívili Krýzovy jesličky, symbol Vánoc.
Krýzovy jesličky, které jsou dílem jindřichohradeckého měšťana a punčocháře mistra Tomáše Krýzy, byly darovány do sbírek muzea roku 1935, a od té doby patří k nejnavštěvovanějším expozicím. Střed jesliček tvoří působivá betlémská scéna narození Páně se sv. Rodinou, třemi králi a darovníky.
Tomáš Krýza (1838 – 1918) vyráběl své celoživotní dílo více jak 60 let. Velkolepý betlém, který stavěl na ploše 60 m2, obsahuje 1398 figurek lidí a zvířat, z nichž se 133 pohybuje. Figurky jsou vyrobeny z kašírovací hmoty (mouka, piliny, sádra a klíh) nebo ze dřeva. Původní mechanismus, který byl zpočátku poháněn ručně, rozvádí pohyb z jediného elektromotoru.
Betlém je tvořen poetickou vesnickou krajinou a měšťanskou architekturou dokládající život lidí 19. století. Vedle tradičních jihočeských obrázků najdeme i scény pro tuto oblast zcela netypické, jako např. rudný důl s horníky dobývajícími rudu. Tato část je doplněna známými výjevy z evangelia (útěk sv. Rodiny do Egypta, vraždění neviňátek, obřezávání Ježíška aj.), nelézá se zde brána s padacím mostem, Herodesův palác s miniaturním porcelánovým nádobím na prostřeném stole nebo stráž na hradbách. Krajina je vytvořena z papíru pomalovaném klihovými barvami a posypaného leštěncem olovnatým.
Krýzovy jesličky jsou od roku 1998 zapsány v Guinnessově knize rekordů jako největší mechanický lidový betlém na světě.
18.12. večer se sešli všichni učitelé a pracovníci základní, zvláštní i mateřské školy v Rapšachu v salonku restaurace "U irský žízně", aby se společně rozloučili s rokem 2003.
Zahráli si k tomu "Kufr", chutně povečeřeli a promítli si video a fotky z nových i starých CD s kronikami školy i turistického oddílu.
 
 
 
19.12. se v naší škole uskutečnila předvánoční oslava – besídka žáků I. a II. stupně v tělocvičně a také nadělování dárků pod stromečky v jednotlivých třídách spojené se zpěvem koled, ochutnáváním cukroví a jinými vánočními zvyklostmi.
Besídka v tělocvičně byla skutečnou generální zkouškou na odpolední vystoupení (od 17.00 hodin) před rodiči, sourozenci, příbuznými, spolužáky, učiteli, kamarády a širší veřejností v sálu restaurace ve Dvorech nad Lužnicí.
19.12. se uskutečnila od 17.00 do 19.30 hodin tradiční vánoční besídka žáků a žákyň naší školy v sálu restaurace ve Dvorech nad Lužnicí.
Program vánoční besídky
  1. Vánoční koledy v podání pěveckého souboru a hudebního orchestru pod vedením pana Františka Cvrčka
  2. Zpívání a tanečky – vystoupení páťáků
  3. Reklama ve tylu „Novamba“ a naši vycházející deváťáci
  4. Vánoční pásmo druháčků
  5. Aerobic ve svižném provedení žákyň 6. třídy
  6. „Spadla lžička do kafíčka“ – vystoupení nejmladších žáčků – prvňáčků
  7. Tóny hudby a pohyb – „Čiuvauva“ a 4. třída
  8. Popletené seriálu našich osmáků
  9. Přestávka (veřejná sbírka „Kameny“ o. s. Máme otevřeno ve spolupráci s rapšašským turistickým oddílem mládeže „Práčata“, prezentace – prohlédnutí, objednání či zakoupení CD-ROMU ZŠ Rapšach nebo CD-ROMU turistického oddílu „Práčata“ – obojí za rok 2002/2003, a to vše prostřednictvím nově zakoupeného DLP projektoru)
  10. Mistrovská práce se švihadlem – vítězové soutěže o „Mistra švihadla 2003“
  11. Koledy a vánoční poezie v podání dětí ze školní družiny
  12. „Lakomá Barka“ – o slovo se hlásí třeťáci
  13. Vystoupení baletního souboru sedmáků u učebny zeměpisu – „Labutí jezero“
  14. „Jen tak si trochu písknout“ a děti z flétnových souborů
  15. Vánoční směsice koled a náš školní pěvecký sbor.
Jednotlivá vystoupení si žáci a žákyně připravovali se svými vyučujícími.
26.12. se uskutečnil vánoční koncert pěveckého sboru a hudebního orchestru pod vedením pana Františka Cvrčka.
Slavnostní tóny hudby a zpěvu zaznívaly od 15.00 hodin v rapšašském kostele sv. Zikmunda.
Převzali jsme z Rapšašského kecálku:
Tradiční vánoční koncert v Rapšachu
Dovolujeme si Vás pozvat na – dalo by se říci, že už tradiční – vánoční koncert, který se bude konat v kostele sv. Zikmunda v Rapšachu dne 26. prosince 2003 v 15.00 hod.
Tentokrát jsme si pro Vás kromě obvyklých koled, které s námi budou zpívat děti ze základní školy, připravili mimo jiné mši od českého barokního skladatele kantora Jiřího Ignáce Linka a sbor z oratoria Mesiáš od G. F. Händla.
Přijďte si poslechnout, jak se s repertoárem pro amatéry dosti náročným vypořádáme. A nezapomeňte prosím velmi teplé oblečení.
 
28.12. se uskutečnil v kostele sv. Jana Křtitele v Mnichu od 11.00 hodin vánoční koncert pěveckého sboru a hudebního orchestru "Rapšašští Cvrčci" pod vedením pana Františka Cvrčka.
 
 
 
 
Na konec roku 2003 a na začátek roku 2004 připravili turisté a tomíci z rapšašského turistického oddílu „Práčata“ pro své členy, jejich příznivce a širokou veřejnost následující program:
  • 30.12. od 10.00 hodin v tělocvičně – vánoční turnaj v líném tenise
  • 30.12. od 17.30 hodin – posezení v klubovně... a promítání videa nejen z tábora
  • 20 minut po silvestrovské půlnoci – první novoroční raketa
  • 1.1. 2004 v 10.00 hodin – „vycházka za novoročním čtyřlístkem“: každý, kdo přispěje 20,- Kč na pomoc nevidomým dětem, dostane na konci pochodu odznak a kalendářík. Přijďte udělat první dobrý skutek v novém roce, a také něco pro své zdraví!
Na shledanou, starý roku 2003, vítej , nový roku 2004!!!
 
30.12. jsme si s turisty a jejich sympatizanty provětrali naše tělíčka po vánočním baštění, lenošení a rozbalování dárků v 19. ročníku vánočního turnaje v líném tenise.
Výsledková listina:
  1. místo Štěpán Šíša jr. Šikr a Míša Vobejda
  2. místo Ondra Šíša sr. Šikr a Martin Kvapil
  3. místo Eva Evík Vobejdová a Jára
Všichni účastníci tenisového klání – a bylo jich šestnáct – se sešli přesně před desátou dopolední v tělocvičně školy a hlavní rozhodčí a ředitel turnaje v jedné osobě Kája sepsal listinu soupeřících týmů – dvojic.
Nejmladší aspiranty na vítězství – Tedýska a Honzíka si pod svá ochranná a bojová křídla ukryla Janča a Majda. A dozajista nelitovaly...
...Ti nejmenší se vůbec neskrývali – jejich rezolutní smeče a drtivá podání vzbuzovala respekt nejednoho soupeře.
Každý tým vydal ze sebe maximum energie v náročné konkurenci závodního pole. Však štědrovečerní kapřík a jiné sváteční poživatiny chtějí své.
Tenisový maratón trval přes dvě hodiny a první porážka neznamenala konec nadějí na přední medailová umístění, viď, Ondro!
Na regulérnost všech utkání bděla seriózní a s pravidly turnaje odpovědně seznámená, jimi nemanipulující a ctící je trojice vážených rozhodčích: Kája, Ondra a Štěpán.
Sláva vítězům – Štěpánovi a Míšovi!
Hleďme vstříc a těšme se na již jubilejní 20. ročník vánočního turnaje v líném tenise!
4. – 11.1. se zájemci z řad našich žákyň a žáků se svými vyučujícími a také přátelé naší školy vypravili do lokality Deštné v Orlických horách – lyžařský zájezd a výcvikový kurz.
Výcviku žáků a žákyň 3. – 9. třídy se věnovali p. řed. Karel Snětina, p. uč. Jana Skřivánková a p. uč. Anna Ticháčková.
Závody ve slalomu – výsledková listina:
Dívky 1. družstvo
  1. místo Janča Kepková
  2. místo Peťula Ševčíková
  3. místo Pavča Vochozková
  4. místo Adélka Kvapilová
  5. místo Hanka Machová
  6. místo Simča Prokešová
  7. místo Ivča Ševčíková
Hoši 1. družstvo
  1. místo Marek Rosler
  2. místo Pavel Oesterreicher
Dívky 2. družstvo
  1. místo Martina Křížová
  2. místo Maruška Němcová
  3. místo Míša Machová
  4. místo Jiřinka Řehořová
  5. místo Anička Cvrčková
  6. místo Helča Svobodová
  7. místo Hanka Kroniková
Hoši 2. družstvo
  1. místo Honzík Pytel
  2. místo Míla Němec
  3. místo Tadeášek Pytel
Dívky 3. družstvo
  1. místo Lenka Cvrčková
  2. místo Kamča Tománková
  3. místo Irenka Mrázová
Hoši 3. družstvo
  1. místo Pavel Bednář
  2. místo Pavel Koranda
  3. místo Honzík Kadlec
  4. místo Pepča Schreib
  5. místo Lukáš Ševčík
Dívky 4. družstvo
  1. místo Pavča Šípová
  2. místo Majka Snětinová
  3. místo Stáňa Pytlová
  4. místo Dana Němcová
Hoši 4. družstvo
  1. místo Kája Snětina
  2. místo Rosťa Šíp
  3. místo Kája Korbel
  4. místo Míla Němec
  5. místo Davy Macho
  6. místo Kuře Ondra Macho
  7. místo Pepa Kronika
 
 
 
 
   
5.1. jsme převzali z Rapšach Planet (číslo 5/2004):
Dobročinná sbírka „Kameny 2003“: děkujeme Vám, všem dárcům, vybrali jsme 3. 600 Kč!
 
12.1. z protokolu o převzetí daru: „Nadace Lev dětem“ převzala od naší základní školy v „desetníkové a dvacetníkové“ sbírce celkem 1.326,40 Kč.
 
22.1. se uskutečnila 3. pedagogická rada, která se zabývala výchovně vzdělávacími výsledky žákyň a žáků školy za celé I. pololetí tohoto školního roku a také mimo jiné stavem přípravy zápisu budoucích prvňáčků a oslavami 80 let naší školy.
 
 
 
23.1. se v učebně hudební výchovy setkali všechny malé i větší zpěvačky a zpěváci, pěvkyně a pěvci z 1. – 5. třídy na již tradiční pěvecké soutěži I. stupně.
A tak zazněly písničky a písně různých žánrů, od různých autorů, z různých učebnic, zpěvníků a publikací v podání holčičích interpretek a klučičích interpretů.
Nejen krávy zabučely v prostorách učebny 4. třídy – hudebny:
„Krávy, krávy, jak si vlastně povídáte? Krávy, krávy, jakou máte řeč? Bú, bú, bú,... Kočky, kočky, jak si vlastně povídáte? Kočky, kočky, jakou máte řeč? Mňau, mňau,... Pejsci, pejsci,..., hadi, hadi,...“ (Krávy, krávy – tvůrčí dílna Svěrák – Uhlíř)
A nebo trochu tanečního rytmu nejen ve stylu vídeňských valčíků:
Tuhle písničku chtěl bych ti lásko dát, ať ti každej den připomíná, toho, kdo je tvůj, čí ty jsi a kdo má rád, ať ti každej den připomíná...“ (Valčíček – Jan Nedvěd).
A také něco filmové tvorby:
„Sladké mámení, chvíle zázraků, chvíle závratí, které čas už nevrátí...“ („Sladké mámení“ z nejúspěšnější české veselohry 20. století „S tebou mě baví svět“ v podání Heleny Vondráčkové a v moderní verzi chorvatské skupiny „Karma“).
Umístění žákyň a žáků podle jednotlivých tříd
1. třída
1. místo Maruška Oušková – „Na tom pražským mostě“
2. místo Adélka Jindrová – „Zima, zima“
3. místo Ivanka Dvořáková – „Vidíme růžově“
2. třída
1. místo Anetka Demeterová – „Čerešničky“, Pepíček Kaňúr – „Na mravenčí pasece“
2. místo Míša Kliment – „Co to zvoní“, Rudík Babor – „Pod naším okýnkem“
3. místo Honzík Kořínek – „Okolo Třeboně“
3. třída
1. místo Honzík Ferenc – „Kozel“, Marek Makovec – „Kozel“
2. místo Evička Marešová – „Stávaj, Jano, hore“
3. místo Míša Špimr – „Prosinec“
4. třída
1. místo Linda Šbestová – „Podvod“, Kristýnka Janečková – „Tři oříšky“
2. místo Ondra Kaňúr – „Tři citronky“, Martin Ferenc – „Vadí, nevadí“
3. místo Anička Cvrčková – „Růžička“, Jiřík Kronika – „Stará archa“, Martinka Vlková – „Dobrú noc“
5. třída
1. místo Andrejka Poláková – „Kde ty kytky jsou“, Šárka Imrichová – „Sladké mámení“
2. místo Janička Dvořáková – „Znám já jeden krásný zámek“
3. místo Alenka Sokolíková – „Když mě brali za vojáka“, Míša Bednářová – „Rodné údolí“.
 
26.1. se uskutečnil zápis do 1. třídy v naší škole (od 14.00 do 17.00 hodin).
Zápis se týkal dětí, které dosáhnou do 31.8. 2004 šesti let věku, tj. dětí narozených od 1.9. 1997 do 31.8 1998.
Rodiče se při zápisu neobešli bez následujících dokumentů: rodný list dítěte, svůj občanský průkaz, zápisový list (k vyzvednutí v MŠ nebo k vyplnění u zápisu).
Před zápisem si rodiče promysleli, zda jejich budoucí prvňáček bude navštěvovat školní družinu a stravovat se ve školní jídelně.
Seznam dětí k zápisu do naší školy v roce 2004
1. Anetka Arenbergerová
2. Nikolka Balašková
3. František Beníšek
4. Anička Bodocká
5. František Círal
6. Románek Ferenc
7. Tomášek Horník
8. Adámek Janeček
9. Pepíček Mikudim
10. Tadeášek Pytel
11. Kristýnka Šímová
12. Pavlík Vlk
13. Honzík Adam
14. Anetka Trojáková
15. Pavlínka Hubená
16. Nikolka Píšová
17. Nikolka Havranová.
 
 
 
Zápis se uskutečnil v učebně 5. třídy – půdní vestavba. Na chodbě před učebnou se čekající rodiče se svými dětmi mohli podívat na video (projekce přes náš nový „dataprojektor“) – akce v naší škole od úvodního uvítání ve školním roce 2003/2004 po naši školní vánoční besídku ve Dvorech nad Lužnicí.
Stalo se tradicí, že již po několik let připravuje náš zápis budoucích prvňáčků paní učitelka Květoslava Havlová s partou nadšených pro tuto významnou událost dětí. V jejím dětském pohádkovém „týmu“ se vystřídalo doslova několik generací dětí – nyní toto „jádro“ tvoří žákyně a žák 5. třídy, v níž paní učitelka vyučuje: Alenka Sokolíková (princezna), Simča Prokešová (Červená Karkulka), Andrejka Poláková (kašpárek), Dominik Špimr (pan král), Šárka Imrichová )víla), Ivča Ševčíková (vodník), Míša Bednářová (Mařenka), Eliška Korandová (Ježibaba), Gabča Kleinová (Křemílek), Dáša Bodocká (čarodějnice). Paní učitelko, děkujeme Vám a Vašim dětem z 5. třídy.
Poděkování také náleží paní výchovné poradkyni Ivaně Kvapilové, která doplňuje pohádkové putování o prvky poznávání motorických dovedností budoucích prvňáčků.
Podle výsledků zápisu bylo přistoupeno – po dohodě s rodiči – k zahájení jednání o odkladu povinné školní docházky u tří dětí a zároveň byli tři budoucí prvňáčci svými rodiči omluveni ze zápisu z důvodu nemoci.
Zatímco si maminky a tatínkové budoucích prvňáčků povídali s panem ředitelem Karlem Snětinou, jejich školou povinné ratolesti cestovaly říší pohádek. Jejich putování a výkony bedlivě sledovala paní učitelka Miloslava Kroniková z naší rapšašské školky a také paní učitelka Jana Šikrová, třídní našich druháčků..
Nejdříve děti a jejich rodičovský, případně sourozenecký, doprovod přivítala p. uč. Květoslava Havlová, která pomohla malému školáčkovi, aby se všem zúčastněným představil. Následovalo pozvání do světa pohádek od Červené Karkulky a princezny se zlatou hvězdou na čele. Potom byl předškoláček vyzván kašpárkem, aby zarecitoval básničku nebo zazpíval písničku. Vítězil motiv švestičky, která je výborná také do knedlíku.
Paní výchovná poradkyně I. Kvapilová pomohla školáčkovi přejít cestičku vyznačenou barevnými tlapkami až k panu králi, jehož dcerce – princezně – se na bále poztrácely korálky – a všichni bravurně spočítali všech 22 korálků!
Štafetu opět převzala p. uč. K. Havlová – po předchozím počítání korálků následovalo setkání s vodní vílou Rusalkou a vodníkem Česílkem – budoucí prvňáčci poznali všechny barvy na rybičkách ve vodníkově říši: modrou, červenou, žlutou, zelenou, oranžovou, růžovou, fialovou, hnědou.
Pod vedením p. uč. I. Kvapilové překonali malé statečné rytířky a malí bojovní rytíři nástrahy v podobě prolézání tří kruhů-trnitých překážek a zdolali strašlivého draka v hradní sluji jednou až třemi ranami meče-správnou trefou míčky. Tuto překážku také hrdinně zdolaly tři dětičky ze školky, které k nám své sourozence nebo kamarády doprovázely.
A potom vedení opět převzala p. uč. K. Havlová, která poutníky pohádkami doprovodila k Mařence a Ježibabě od Perníkové chaloupky, kam děti sice nezabloudily, ale bezpečně poznávaly tvary perníčků: kruh, obdélník, čtverec, trojúhelník – sladkou odměnou jim byl pytlíček perníčků těchto tvarů.
Křemílek pozval malého poutníka, aby si u něj odpočinul a při té příležitosti nakreslil „holku nebo kluka“ – a tak děti kreslily maminky, tatínky, brášky, sestřičky, panenky a také sebe. Každý si potom „vyzkoušel“ lavici v první řadě a mohl si prohlédnout krásně vymalovanou tabuli s motivy zvířátek, která jej uvítala ve škole a lákala jej ke skotačivým hrátkám.
A na závěr – to by nebyla pohádka – nabídla sličná čarodějnice Saxana s kočkou a hadem malému návštěvníkovi dárky, které jim vyrobili jejich budoucí starší spolužačky a spolužáci v hodinách pracovního vyučování, výtvarné výchovy a také ve školní družině: zvířátka (sloníci, medvídci, žabky, tučňáci aj.), ozdobné krabičky nebo desky na sešity, prstová loutka indiána, záložky do knížky, košíčky s pastelkami atd.
Nakonec maminka či tatínek pomohli svým ratolestem uložit tyto dárky a perníčky, přidali k tomu rozvrh hodin, pamětní list o zápisu, školní řád a řád družiny, seznam pomůcek a potřeb pro budoucího prvňáčka včetně další dokumentace a …
na shledanou, naši budoucí prvňáčci, těšíme se v září na Vás!
 
 
26.1. žáci a žákyně z naší a děti mateřské školy malovali na hedvábí.
Malí a mladí výtvarníci a výtvarnice vytvářeli v ateliéru školní družiny roztodivné kreace v abstraktním a konkrétním ladění tvarů a škály barev. Využívali techniky napouštění barev na navlhčené hedvábí ve tvaru zarámovaného kruhu. Následně vzniklý prostor doplňovali rozličnými obrazci pomocí konturovacích barev.
Také mohli využít „opačné“ techniky: nejdříve vytvořili obrys konturovacími barvami, které při správném nanesení znemožní rozpíjení barev při „vymalovávání“ nakreslených tvarů.
Malování na hedvábí se zúčastnilo 44 dětí. Všechny se snažily a vytvořily velmi pěkné a originální obrázky.
 
 
27.1. byla vyhlášena výtvarná soutěž k 80. výročí naší školy.
Při příležitosti nadcházejícího
80. výročí
naší školy
vyhlašujeme
výtvarnou soutěž
„Naše škola“
Témata žákovských prací: školní budova, prostory školy a jejího okolí, návrhy na změnu vzhledu školy a jejího vybavení.
Technika žákovských prací: kresba, malba, koláž, prostorová tvorba, počítačová grafika.
Žákovské kategorie: 1. – 3. třída, 4. – 6. třída, 7. – 9. třída.
Porota bude hodnotit práce jednotlivců a týmů, práce odevzdávejte svým třídním vyučujícím čitelně podepsané s uvedením příslušnosti ke své třídě.
 
27.1. jsme zaznamenali úspěch našich „brejkařů“:
20.12. 2003 se zúčastnili soutěže v disciplíně „breakdance sólo HVK“ – Pepa Schreib se umístil na 1. místě.
V disciplíně „breakdance sólo JVK“ se Milan Císař umístil na 3. místě a Petr Ferenc na 4. místě.
Soutěž „Break Beat Master Cup 2003“ pořádal Taneční klub Break Beat a taneční studio Danceline v Českých Budějovicích.
 
28.1. naše žákyně a žáci 1. – 4. třídy obdrželi vysvědčení – výsledky své práce za I. pololetí školního roku 2003/2004.
Svůj slavnostní den si tak prožili i naši nejmenší – prvňáčci, neboť je to jejich první školní vysvědčení v životě.
Tento termín byl zvolen s ohledem na plavecký výcvik, který se koná vždy ve čtvrtek.
 
29.1. naše žákyně a žáci 5. – 9. ročníku obdrželi vysvědčení – výsledky své práce za I. pololetí školního roku 2003/2004.
Některým žákům a žákyním se splnila očekávání v podobě vyznamenání nebo alespoň „víza“ bez trojek, jiní jsou spokojeni se svými „stabilními“ hodnotami svého výkonu a jsou i ti, kteří se snad vážněji zamyslí nad přílivem dostatečných i nedostatečných.
Ti nejpilnější na svých vysvědčeních objeví pochvaly. A jak to bývá, pedagogové též museli využít různé stupně kárných opatření – snad se někteří z takto „postižených“ žáků i žákyň také nad sebou a svým chováním a přístupem ke škole a svým povinnostem zamyslí.
A na naše vycházející čeká další etapa jejich života – vybrat si i s ohledem na svůj školní prospěch dobrou střední školu nebo učňovské učení.
A potom na ně na všechny čeká jednodenní páteční volno a po něm – vzhůru do lepšího II. pololetí, prolomit ledy k lepším a zářivějším známkám.
 
29.1. byla zahájena soutěž v košíkové tříčlenných družstev žákyň a žáků II. stupně v kategorii 6. – 7. třída a 8. – 9. třída.
Hrací doba je 10 minut a zápasy se uskuteční vždy ve čtvrtek o polední přestávce.
Seznam přihlášených účastníků
1. družstvo: Petr Ferenc, Pepa Schreib, Adam Soukup
2. družstvo: Martin Záviš, Honza Vrba, Franta Bednář
3. družstvo: Láďa Slavík, Stáňa Prášilová, Hanka Machová
4. družstvo: Adam Straka, Petr Daněk, Petr Šebesta
5. družstvo: Romča Nováková, Kamča Tománková, Míša Machová
6. družstvo: Petr Vochozka, Mark Rosler, Martin Prášil
7. družstvo: David Záviš, Martin Šimek, Jára Mužík
8. družstvo: Tom Knutelský, Lukáš Štěpánek, Jindra Macho
9. družstvo: Radek Janda, Lukáš Ševčík, Pavel Koranda
10. družstvo: Eliška Beníschková, Hanka Kroniková, Andrea Mašková.
 
29.1. se všichni na sněhu chtiví lámat bílé rekordy běžci a běžkyně na lyžích shromáždili před bočním vchodem do školy.
A tak se po několika letech uskutečnila obnovená premiéra školního závodu v běhu na lyžích pro žáky 6. – 9. třídy.
Po předání vysvědčení – výsledků půlroční práce – tak sněžníci-lyžníci a sněžnice-lyžnice z II. stupně mohli své ohodnocení školních úspěchů i nezdarů pořádně „vyběhat“.
Spravedliví a přísní rozhodčí – p.uč. Jana Skřivánková a p. řed. Karel Snětina – bedlivě sledovali čas a objektivně hodnotili výkony jednotlivých aktérů a aktérek závodu.
Startovní pole bylo rozděleno do následujících kategorií: 6. – 7. třída, 8. – 9. třída. Trasa vedla na pozemku školy – hřiště a sad – a dosáhla délky cca 800m.
Startovní pole čítalo na několik desítek vyznavačů a vyznavaček tohoto bílého sportu. Teplota se pohybovala okolo 0 °C a vítr lehce povíval – sníh se sypal v malých „vlnách“ a bičoval do zmrzlých tváří závodníků a závodnic.
Trasa nebyla nijak náročná z hlediska terénních „zlomů“, ale vyčerpala nejednoho skalního sportovce. Nejvyšším místem celého závodu se stala hromada kompostu pokrytá sypkou bílou nadílkou – zde závodníci a závodnice překonávali únavu a vyčerpání v maximální míře. Po ní následovala cílová rovinka a někteří ze závodníků na vlastní tělo pocítili tvrdý zmrzlý povrch jinak v teplých měsících neškodné asfaltové cesty.
Málokterý ze sportovců a sportovkyň po celou trasu odolával zákonům zemské přitažlivosti – a to buď z důvodu postupného vyčerpávání sil organismu nebo chybného kontaktu soustavy lyže/hůlky – povrch zasněžené pláně.
Bystré oko fotopřístroje a videokamery zachytilo mnoho zajímavých momentů. Těšíme se za rok v lyžařské stopě!
 
 
 
KATEGORIE - HOŠI 6.-7. TŘÍDA
  1. Koranda Pavel, 3:21:00
  2. Kadlec Jan, 3:54:00
  3. Šebesta Petr, 4:15:00
 
KATEGORIE - DÍVKY 6.-7. TŘÍDA
  1. Krylová Aneta, 3:23:00
  2. Kvapilová Adéla, 3:42:00
  3. Tománková Kamila, 3:44:00
 
KATEGORIE - HOŠI 8.-9. TŘÍDA
  1. Schreib Josef, 2:32:00
  2. Štěpánek Lukáš, 2:34:00
  3. Oesterreicher Pavel, 3:10:00
 
KATEGORIE - DÍVKY 8.-9. TŘÍDA
  1. Benešová Marcela, 2:46:00
  2. Prášilová Stanislava, 3:08:00
  3. Vochozková Pavlína, 3:42:00