Základní škola a Mateřská škola
v Rapšachu

Domů
Nahoru


2003/2004 - IV. část


7.4. se uskutečnily již dlouho očekávané a u nás ve škole již tradičně pořádané netradiční turistické závody mládeže – TZM – místní kolo.
Následující řádky nám připomenou, oč jde:
Žáci jsou rozděleni do kategorií podle věku a pohlaví, hlídky jsou dvojčlenné kromě dorosteneckých a dospělých kategorií – závodí jednotlivci.
V našem místním kole běháme od startu (školní dvůr) po silnici směr Tokániště, lesíkem za školou a k cíli (opět školní dvůr) po místní komunikaci od Spáleniště.
Trasy jsou vytyčeny dvě – „červená“ (dorostenecké a dospělé kategorie) a „bílá“ (žákovské kategorie).
Stanoviště turistického závodu – plnění úkolů na jednotlivých stanovištích je podmíněno kategorií závodníka, takže asi takhle:
1. Start (popadni startovní průkaz, neztrať jej a makej!!!)
2. Kontrola „S“ – složení a stavba stanu (klasický stan „áčko“, postav a slož a pozor na sklon kolíků v podlážce a na vypínacích šňůrách!!!)
3. Kontrola „O“ – orientace a azimutové úseky (orientuj mapku a netoulej se na azimutech!!!)
4. Kontrola „L“ – lanová lávka (vyhoupni se svižně na lano a nespadni!!!)
5. Kontrola „V“ – odhad vzdálenosti (zaměř správně cíl a nemůžeš minout!!!)
6. Kontrola „U“ – uzlování (pozor, ať se nezamotáš!!!)
7. Kontrola „PD“ – překážková dráha (při plížení pozor na Kájovo pravidlo tři P a trefuj se míčkem s rozvahou!!!)
8. Kontrola „TT“ – topografické a turistické značky (nikdo ti tu nepomůže, soustřeď se a při vyplňování dvakrát měř!!!)
9. Kontrola „KPČ“ – kulturně poznávací činnost (jsi na to sám, maximálně však dva – nepopleť to a piš pouze jednou – s rozmyslem!!!)
10. kontrola „D“ – dřeviny (to musíš opět zvládnout sám či ve dvojici, tak se pořádně rozhlédni – a nepřepisuj odpovědi!!!)
11. Cíl (odevzdej startovní průkaz a relaxuj!!!)
Potom už je počkej na výsledky – a vzhůru do dalších bojů o postup – tentokrát do Vodňan!
Výsledková listina TZM: místní kolo – TOM „Práčata“ Rapšach
(postupující hlídky z 1. – 3. místa)
Nejmladší žákyně
1. místo Anička Ďuchová a Evička Marešová
2. místo Jitka Kanděrová a Pavlínka Vávrová
3. místo Lenka Zahradníková a Kristýnka Janečková
Nejmladší žáci
1. místo Martin Ferenc a Pavlík Voříšek
2. místo Lukáš Havel a Míša Špimr
3. místo Honzík Ferenc a Dominik Jiroutek
Mladší žákyně
1. místo Dáša Bodocká a Gabča Kleinová
2. místo Simča Prokešová a Ivča Ševčíková
3. místo Andrejka Poláková a Šárka Imrichová
Mladší žáci
1. místo vojta Bednář a Ondra Kříž
2. místo Jirka Kronika a Radek Arenberger
3. místo Míša Homolka a Honzík Šroub
Starší žákyně
1. místo Martina Křížová a Lucka Placrová
2. místo Monča Roslerová a Adélka Kvapilová
3. místo Eliška Beníschková a Kačka Pachtová
Starší žáci
1. místo Franta Bednář a Petr Ferenc
2. místo Pavel Bednář a Honzík Kadlec
3. místo Pavel Koranda a Lukáš Ševčík
Mladší dorostenky
1. místo Janša Kepková
2. místo Lenka Pavlačková
3. místo Irča Mrázová
Mladší dorostenci
1. místo Pepíno Schreib
2. místo Lukáš Štěpánek
3. místo Adam Soukup
Tak mnoho zdaru ve Vodňanech!!!
 
 
 
 
 
12.4. se v pondělí Velikonoční setkali všichni příznivci dobré hudby. Pěvecký soubor a hudební orchestr pod vedením pana Františka Cvrčka pořádal tradiční velikonoční koncert v rapšašském kostele.
Z programu koncertu:
A. Michna: Velikonoční pasamezza, Allegro nanebevstupujícího Ježíše Krista
Š. Brixi: Magnificat
G.F. Handel: Halelujah.
 
 
13.4. se naši čtvrťáci a páťáci vypravili se svou p. uč. Květou Machovou a p. uč. Květoslavou Havlovou za poznáním našich národních dějin do Malého divadla na představení „O Bruncvíkovi“.
V rámci své „Budějické anabase“  navštívili Planetárium v Českých Budějovicích, kde objevovali tajuplný vzdálený vesmír i „blízké – vzdálené“ planety sluneční soustavy
 
13.4. jsme předložili k oficiálnímu posouzení výtvory a dílka našich žáků a žákyň z II. stupně v rámci výtvarně literární soutěže Pohádková postavička, kterou vyhlásila Novohradská galerie MIBOR ve spolupráci s Novohradskou občanskou společností.
 
13.4. byla zveřejněna další série otázek Historicko-naučné hry o Rapšachu a naší škole.
 
14.4. se naší malí pěvci a pěvkyně vypravili spolu s paní učitelkou Janou Šikrovou na již tradiční pěvecké setkání Jihočeský zvonek, nejednou podpořené účastí žáků a žákyň naší školy.
Naše „barvy“  hájili a soupeření o jednotlivá „pásma“ zasáhli (včetně ocenění):
Anetka Demeterová (sólo – 0. kategorie): „Muzikanti, co děláte?“ – „stříbrné pásmo“
Marek Makovec (sólo – 0. kategorie): „Kdybys měla, má panenko, sto ovec“ – „stříbrné pásmo“
Šárka Imrichová (sólo – 1. kategorie): „To ta Hel´pa“, „Červená růžičko, rozvíjej se“ – „bronzové pásmo“
Linda Šebestová (sólo – 1. kategorie): „Bodaj by vás, vy mládenci“, „Koulelo se koulelo“ – „stříbrné pásmo“.
 
14.4. si mohli naši žáci osmé a deváté třídy vyměňovat své názory a konfrontovat svá stanoviska s odbornicí na ekologická témata ze sdružení Jihočeské matky paní inženýrkou Monikou Wittingerovou v rámci přednášky „Energie pro budoucnost aneb spor o Temelín – je budoucnost energie v uhlí, jádru nebo alternativách?“
Setkání pořádá Koprodukce ekologických organizací: EEF – ekologicko energetické fórum, Jihočeské matky, Občanská iniciativa pro ochranu životního prostředí.
Předpokládaná organizátory otevřená diskuse žáků  tedy souvisela s globálním pohledem na jadernou energetiku (je jaderná energetika řešením, jak zabránit globálnímu oteplování – fakta nebo mýtus, radioaktivní látky a odstranění zamoření radioaktivitou – nehody v jaderných elektrárnách, problematika ukládání jaderného paliva a vyřazování elektráren z provozu, vliv JE Temelín na životní prostředí – ovzduší, voda, člověk, rozvoj kraje, technické aspekty – technické problémy, poruchy atd., ekonomika – energetika v ČR) a na budoucnost alternativních zdrojů energie v ČR a v EU (problematika uhlí – zásoby uhlí ve světě skončí, problematika uranu – zásoby uranu ve světě skončí, nové technologie, alternativní zdroje energie – voda, biomasa, geotermální energie, slunce, vítr).
Přednáška a výměna stanovisek se uskutečnila ve dvou „vlnách“: první a druhá vyučovací hodina – osmáci a třetí a čtvrtá vyučovací hodina – deváťáci v učebně fyziky a chemie.
 
15.4. bylo vyhlášeno třetí kolo historicko naučné hry o naší škole a Rapšachu.
 
16. –  18.4 „Hurá, jedeme zase na Pořešín!“
TOM „Práčata“, který v tomto roce oslaví své 25. narozeniny, opět pořádal výlet za poznáním nejen toho, co je „za humny“. Jen ti ostřílení přežili velmi tvrdé přírodní podmínky života na Pořešíně a jen ti nejodvážnější se vypořádali s vlastní slabostí a překročili tak svůj stín.
Jen pro pořádné dobrodruhy se uskutečnila již tradiční výprava do této velmi
lákavé a oblíbené turisticko relaxační lokality.
Z „Pořešíňácké kroničky“:
16.4.2004 – příjezd
Tentokrát jsme zase přijeli vlakem a kupodivu ani nepršelo! Ve vlaku cestou do Veselí si všichni zkrátili cestu lízáním Ádiných narozeninových lízátek a cestu z nádraží v Kaplici pohledem na dva čápy. Vzhledem k příznivému slunečnému počasí nám cesta s jednou pauzou u krychle (vodárny) utekla jako voda. Po příchodu na chatu jsme si již jako obvykle rozdělili práce (přinést vodu, dřevo, ZATOPIT!!!!!!!!!!!…). To, že jsme po zatopení v kuchyni neviděli rozsvícenou žárovku a kouř se valil nejen z oken už je normálka a taková malá tradice J.  Kvůli  vedoucím se Martina, Eva, Anička, Martin a Janša museli zezadu přestěhovat nahoru. Potom jsme se rozdělili do dvou skupin na trojúhelníky a na kolečka! Pak jsme si hráli na velký hledače uhlí, železa, ropy, stříbra, zlata a diamantů, potom si na nás vymysleli další hru, ale to by bylo na dlouho, pak taky elektriku, kartičky,…! To skončilo přibližně o půlnoci, jako první odpadla Eva, Anička,… a ten zbytek asi o čtyři hodiny později!
17.4.2004 – procházka      
Po čtyřhodinovém spánku nás čekala snídaně, ale „bez práce nejsou koláče“, takže jsme si museli chleby namazat sami! Po pozření vlastnoručně namazané snídaně jsme si vlastnoručně museli přinést pitnou vodu, Majka Sr. nám rozdala sušenky a až na malé dvě vyjímky (Majka Jr. a Janša, které se pilně učily na maturitu a na přijímačky) se šlo  strašnou, zablácenou, loužovatou, dlouhou, bez Kájových zkratek cestou  nakupovat. V Kaplici jsme se stavili v cafebaru a tam jsme si dali klobásku a někteří jedinci dokonce i bramboračku! A zpět tou samou cestou. Po návratu do chaty všichni simulovali a hráli si na unavený. „VEČEŘE“ zvolala Majka Sr.! Přišli jsme tedy do jídelny a co jsme neviděli? – špagety!!! Všichni jsme si na nich velice smlsli, ale pak jsme si to po sobě museli samozřejmě umýt! Co bylo pak? Pak jsme si zas hráli na hledače, na upíry, hráli jsme kartičky, pantomimu,…! Mezitím jsme si taky jako vždy hezky zazpívali s Ondrovou kytarou, podrbali,…! Skončilo to asi mezi jedenáctou a dvanáctou, ale oproti včerejšku jich polovina ztuhla hodně brzo! Teď už se jen netěšíme na zítřejší balení a hlavně na ten úklid po tom krásném víkendu tady! (Jo, a Kája při kartičkách strašně škytal, že mu ani nebylo moc rozumět!!)
18.4.2004 – odjezd!
V neděli jsme vstávali už v sedm, rychle uklidili, nasnídali se, a pak nás Ondra trapně odvezl na čtyřikrát do Kaplice na nádraží. Ale jen díky tomu jsme chytili vlak! Ve vlacích (přestupovali jsme opět dvakrát) jsme pospávali a fotili se. Na nádraží v Suchdole už čekali plačící rodiče (přišlo jim líto, že jsme byli pryč jenom tak krátce!!!) a rozvezli nás do našich domovů.
A zítra zase do školy – ach jo!  Janša, Martin, Martina a pochrapující kolem.
P.S. Už vůbec chytili toho lva?????????????????????
 
19.4. se na hřišti naší školy uskutečnilo tradiční klání všech vyznavačů „jarních“ sportů v rámci 10. ročníku Kuličkiády.
Tuto akci pořádal TOM „Práčata“ Rapšach, který v tomto roce oslaví 25. výročí svého vzniku a jednalo se o otevřené soupeření o Mistra cvrnkání do důlku.
Účastníci Kuličkiády a jejich umístění
Kategorie „malí/velcí“ – 1. kolo
1. místo Jára Mužík
2. místo David Záviš
3. místo Honzík Ferenc
Kategorie „malí/velcí“ – 2. kolo
1. místo Tomík Seidl
2. místo Honzík Pytel
3. místo Dominik Špimr
 
19.4. se uskutečnilo 1. kolo přijímacího řízení na střední školy a odborná učiliště. I naši vycházející žáci a žákyně, kterých se tato skutečnost týkala, se „potili“ v lavicích svých budoucích působišť a učinili tak další z významných kroků na cestě své profesionální přípravy a kariéry.
 
20.4. se uskutečnila pedagogická rada, jejíž hlavní náplní bylo hodnocení výchovně vzdělávacího procesu v naší škole, chování a prospěch žáků a žákyň naší školy, oslavy 80. narozenin naší školy, organizace dopravní olympiády.
 
20.4. se v rámci konzultačních schůzek sešli rodiče a učitelé a předávali si své poznatky a zkušenosti o výchově a vzdělání svých dětí. Uskutečnilo se také zasedání Rady školy, jehož hlavním bodem byla organizace a průběh oslav 80. výročí naší školy. Zamýšleli jsme se nad možnostmi sponzorování Almanachu k 80. narozeninám školy, nad získáváním cen do tomboly a ředitel školy pan Karel Snětina také seznámil všechny zúčastněné s tím, co je ve škole nového, čím žijeme, tedy např. s naší účastí v soutěži Pohádková postavička a Dobrá voda, zakoupení serveru do počítačové učebny apod. Svou rezignaci na členství v Radě oznámila paní Dagmar Bodocká, které děkujeme za její činnost v Radě a jejíž žádosti tak bylo vyhověno.
 
22.4. nás navštívila bývalá žákyně Soňa Dohnalová. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl a přináší.
 
23.4. vyvrcholila již tradičně u nás organizovaná dopravní olympiáda – školní kolo, jejíž součástí byl znalostní test z pravidel silničního provozu (4. – 9. třída), jízda zručnosti (4. – 9. třída) na bicyklu v prostorách školního hřiště „vzadu“ u školního sadu a také zopakování tématu „Co víš o svém jízdním kole?“ A to celé připravil a řídil pan učitel Josef Kocina.
Nejlepší z každé třídy – dívka/chlapec utvoří čtyřčlenný tým z každé kategorie (5. – 6. třída, 7. – 8. třída) a postupuje do dalšího kola v Třeboni (3.5.).
 Dopravní olympiáda v naší školičce – výsledková listina
Kategorie 4. – 5. třída
1. místo Vojta Bednář (postup)
2. místo Eliška Korandová (postup)
3. místo Gabča Kleinová
4. místo Simča Prokešová
5. místo Míša Ševčík
Kategorie 6. – 7. třída
1. místo Jára Mužík (postup)
2. místo Honza Kadlec (postup)
3. místo Adélka Kvapilová (postup)
4. místo Adam Straka
5. místo Pavla Machová (postup)
Kategorie 8. – 9. třída
1. místo Honza Kollmann
2. místo Petr Vochozka (postup)
3. místo Lukáš Štěpánek
4. místo Irča Mrázová (postup)
5. místo Mark Rosler
 
 
 
 
24.4. se naše nejúspěšnější turistické hlídky z místního kola zapojily do dalších bojů o postup do Českého poháru v Kralupech nad Vltavou (15.5.) v rámci Mistrovství Jihočeského kraje turistických závodů mládeže ve Vodňanech. Skvělé prostředí místního hřiště na Pražáku, bezvadní organizátoři, náročná trať, spravedliví rozhodčí, milý a přívětivý pan starosta města Vodňan, příjemná atmosféra, prostě bezva a tak snad někdy příště jen lepší počasí. Děkujeme našim vodňanským hostitelům!!!
 Výsledky Mistrovství Jihočeského kraje TZM ve Vodňanech (postupující naše hlídky):
Nejmladší žákyně
2. místo Anička Ďuchová a Evička Marešová (postup)
3. místo Lenka Zahradníková a Kristýnka Janečková (postup)
4. místo Jitka Kanděrová a Pavlínka Vávrová (postup)
Nejmladší žáci
2. místo Martin Ferenc a Pavel Voříšek (postup)
4. místo Míša Kliment a Ondra Macho (postup)
Mladší žákyně
2. místo Simča Prokešová a Ivča Ševčíková (postup)
3. místo Dáša Bodocká a Gabča Kleinová (postup)
Mladší žáci
6. místo Vojta Bednář a Ondra Kříž (postup)
Starší žákyně
2. místo Eliška Beníschková a Kačka Pachtová (postup)
3. místo Marťa Křížová a Lucka Placrová (postup)
4. místo Monča Roslerová a Adík Kvapilová (postup)
Starší žáci
4. místo Pavlík Bednář a Honzík Kadlec (postup)
Mladší dorostenky
Jana Kepková (postup z loňska)
Mladší dorostenci
4. místo Pepíno Schreib (postup)
 
26.4. se v naší škole v rámci oslav jejích 80. narozenin uskutečnila beseda žáků a žákyň sedmých až devátých tříd a jejich učitelů s panem inženýrem F. Urbanem, ředitelem vědecké sekce Národního parku Šumava na téma „Světové přírodní dědictví – národní parky“. Přednáška byla provázena promítáním diapozitivů a na jejím konci přednášející zodpovídal dotazy žáků a žákyň. Toto setkání zorganizovala p. uč. Jana Skřivánková.
 
28.4. se v rámci výuky hudební výchovy vypravili naši deváťáci se svou vyučující  paní učitelkou Květou Machovou a třídní učitelkou Ivanou Kvapilovou na návštěvu známého jihočeského rádia Faktor do Českých Budějovic.
Naše vycházející návštěvníky a návštěvnice provázel po prostorách rádia programový a hudební manažer pan David Hoke, který je seznámil s fungováním rádia, výběrem hudby, s nahrávacím studiem a místností vysílání.
 
30.4.  jsme již tradičně oslavili Den Země. Jednotlivé třídy si pod vedením svých vyučujících  rozdělily „sféry“ úklidu při zkrášlování vzhledu naší školy, jejího okolí včetně těch částí obce, kde se nejvíce pohybujeme, tj. autobusová zastávka a její prostranství na návsi spolu s cestou k ní od naší školy. Zaměřili jsme se také na odstraňování trávy ze školního hřiště a žáci deváté třídy vykopali zimou poškozenou thuji v prostorách školního parčíku. Při oslavách 80. výročí naší školy vysadíme thuji novou. V rámci tohoto dne se uskutečnila soutěž ke Dni Země – naše okolí v historii i současnosti.
 
30.4. se uskutečnilo v naší obci tradiční stavění máje spojené s oslavami vstupu naší České republiky do Evropské unie.
Obecní úřad a Základní škola v Rapšachu všechny spoluobčany pozvaly na Vítání Evropy s následujícím programem (náves obce od 16.00 hodin):
  • vystoupení pěveckého sboru a hudebního orchestru pod vedením pana Františka Cvrčka
  • vystoupení pěveckého soboru při ZŠ v Rapšachu
  • vystoupení flétnového souboru při ZŠ v Rapšachu
  • vystoupení tanečního souboru při ZŠ v Rapšachu (renesanční tance)
  • vystoupení kapely z Brandtu
  • proslovy a sláva...
  • po skončení pokračujeme stavěním máje u farmy Bronco.
V rámci této významné události vystoupil pěvecký sbor a hudební orchestr pod vedením pana Františka Cvrčka s tímto programem:
  • písně od legendární skupiny Beatles – „Let it be“, „Get back“, „Lady Madonna“, „Here comes the sun“, „All you need is love“
  • písně od skupiny Čechomor – „Včelín“, „Mezi horami“.
Pěvecký soubor a hudební orchestr pod vedením pana Františka Cvrčka - Rapšašští Cvrčci:
  • František Cvrček – kontrabas
  • Lenka Cvrčková „st.“ – flétna
  • Anička Cvrčková – violoncello
  • Lenka Cvrčková „ml.“ – 1. housle
  • David Sekáč – zpěv, doprovodná kytara
  • Jana Šikrová, Olga Imrichová, Růžena Kroniková – zpěv
  • Marie Kepková – klávesy
  • Jana Kepková – saxofon
  • Jan Makovička – bicí
  • při vánočních nebo velikonočních koncertech také
  • Šárka Imrichová – 2. housle
  • Olga Valentová – tenor
  • Jana Kepková – flétna, klarinet
  • a příležitostně spolu s dalšími interprety z řad našich současných nebo bývalých žáků.
 
 
 
30.4. nás navštívil pan ředitel Základní školy z příhraničního Rastenfeldu NÖ pan Heinz Trappl.
S naším panem ředitelem Karlem Snětinou jednali o další spolupráci našich škol, která oficiálně začne 24.6. 2004 setkáním obou učitelských sborů v Rastenfeldu. Pan Trappl s námi oslavil vstup ČR do EU. Naše budoucí partnerská škola je jazykově zasměřená (anglický, francouzský, český jazyk) a z jednání ředitelů vyplynulo, že máme hodně společného. Jednání se zúčastnila paní učitelka Ivana Kvapilová jako tlumočnice a překladatelka v jedné osobě.
 
1.5. pozval TOM „Práčata“ Rapšach, který si připomíná v tomto roce 25 let svého trvání, všechny sportovně a relaxačně zaměřené zájemce na cyklovyjížďku po Evropě.
Začátek akce byl stanoven na 10.00 hodin, návrat na 14.00 hodin, trasa byla dlouhá asi 25 km. A kam jsme se vypravili? Do Bosny, na Paris, na London, do Benátek... a nakonec i do New Yorku!!!
S hlavním vedoucím turistického oddílu „Práčata“ panem Karlem Kájou Snětinou se na kolech do Evropy vypravil Jára Mužík, Honzík Krekl a Martin Ferenc se svým bratrancem Davidem z Českých Budějovic.
 
3.5. se naši nejlepší závodníci vypravili spolu s p. řed. Karlem Snětinou do dalšího kola Dopravní olympiády v Třeboni.
A jak se našim reprezentantům dařilo?
Kategorie 5. – 6. třída – 6. místo
Vojta Bednář (5. třída)
Eliška Korandová (5. třída)
Jára Mužík (6. třída) 
Adélka Kvapilová (6. třída)
Kategorie 7. – 8. třída – 2. místo
Honza Kadlec (7. třída)
Pavla Machová (7. třída)
Petr Vochozka (8. třída)
Irča Mrázová (8.třída).
Kromě testů naši závodníci plnili úkoly z oblasti 1. pomoci a vyzkoušeli si jízdu na kole v podmínkách silničního provozu.
 
4.5. nás Sbor dobrovolných hasičů v Suchdole nad Lužnicí pozval do místní hasičské zbrojnice na den otevřených dveří s tímto programem:
8.30 – 9.00 hodin: ukázka likvidace požáru osobního auta a vyprošťování (hřiště u sídliště 17. listopadu).
Od 9.00 hodin: požární technika v hasičské zbrojnici, výstroj a výzbroj, videoprodukce z požáru rašeliny v Hrdlořezích.
Akce s výše uvedenou hasičskou tématikou se z naší školy zúčastnili žáci 3. – 5. třídy se svými vyučujícími p. uč. Olgou Imrichovou, p. uč. Květou Machovou a p. uč. Květoslavou Havlovou.
 
4.5. vyšlo 9. číslo našeho  školního časopisu Rapšach Planet.
 
6.5. se uskutečnil 3. ročník Zeměpisné olympiády v prostorách učebny zeměpisu (od 12.45 hodin). Soutěžící žáci a žákyně se mohli přihlásit u p. uč. Jany Skřivánkové, která soutěž organizuje. Své geograficko hospodářské a kulturně politické vědomosti a rozhled  obhajovali v následujících kategoriích a ve vytčených tématech:
Kategorie 6. třída – „Vesmír“, „Orientace – mapa“, „Obaly Země“, „Čas – doprava“, „Afrika“.
Kategorie 7. třída – „Amerika“, „Asie“, „Evropa“.
Kategorie 8. třída – „ČR“, „Svět“.
Kategorie 9. třída – „Světové organizace a státy světa“, Životní prostředí“.
Umístění soutěžících
6. třída
1. místo Petra Machová
2. místo Petr Šebesta
3. místo Monika Röslerová
7. třída
1. místo Pavel Koranda
2. místo Pavla Machová
3. místo Štěpánka Kulatá
 
8. třída
1. místo Martina Strnádková
2. místo Pavel Oesterreicher
3. místo Martin Prášil
9. třída
1. místo Jana Kepková
2. místo Lenka Pavlačková
3. místo Eliška Marešová
 
6. – 7.5. se v rámci povinně volitelného předmětu „Společensko vědní seminář“ vypravili naši žáci obdivovat památky a významná místa Kutné Hory a jejího okolí: chrám sv. Barbory, České muzeum stříbra – středověký stříbrný důl, Kostnice v Sedlci, Vlašský dvůr – sídlo krále Václava IV., razírna mincí a zámek Kačina.
Výjezdový seminář zorganizovala vyučující tohoto volitelného předmětu p. uč. Pavlína Křížová a zúčastnili se nejen žáci volitelného předmětu, ale i další zájemci, tedy: Honza Podsclan (6. třída), Iveta Karbová, Klára Nyersová, Andrea Blafková, Miloš Kolář, Radek Janda (všichni 7. třída), Gabča Nelzová, Irča Mrázová, Mark Rösler, Martin Holý, Pavel Oesterreicher, Petr Ferenc, Milan Císař, Hanka Kroniková, Martina Křížová (všichni 8. třída), Tom Knutelský a Pepa Schreib (oba 9. třída).
 
7.5. oslavili naši prvňáčci a druháčci se svými maminkami Den matek.
 
7.5. vyhlásila p. uč. Olga Imrichová čtvrté kolo historicko naučné hry o naší škole a Rapšachu.
 
8.5. se všichni skalní turisté a turistky a jejich příznivci a příznivkyně vypravili na pochod „Po vesnicích, které musely zmizet z mapy.“ Tento dálkový pochod již tradičně organizuje místní turistický oddíl mládeže „Práčata“, který si v tomto kalendářním roce na svém narozeninovém dortu zapálí 25 svíček!
A nyní trochu statistiky o našem pochodu:
1. Celkový počet pochodujících turistů: 28, tedy 29, protože + pejsek Bobina
2. Celkový počet strážců kontrol: 5
3. Počet těch, kteří si vyšlápli nejdále (32 km): 7
4. Počet turistů a turistek na trase 20 km: 9 z toho 2 na kole + pejsek Bobina
5. Masivní účast na trase 15 km: 12
6. Z jakých končin a míst k nám účastníci a účastnice pochodu dorazili?
     a) Sezimovo Ústí: 2
     b) Praha: 3
     c) Jindřichův Hradec: 1
     d) Český Krumlov: 1
     e) Třebíč: 1
     f)  Studená: 2
     g) České Budějovice: 3
     h) České Velenice: 1
     ch) Třeboň: 1
     i)  místní, tedy Rapšach: 13
Každý účastník obdržel razítka jednotlivých kontrol – na vyžádání také do vandrovní knížky a v cíli diplom. Mnozí u nich vyjádřili spokojenost nad průběhem pochodu a obdivovali krásu naší přírody s příslibem, že se v září opět vrátí – tentokrát „Pěšky zpátky do Evropy“.
Děkujeme Jihočeskému kraji za podporu našich turisticko relaxačních aktivit, neboť jsme díky němu mohli zkvalitnit propagaci, a tedy i celkový průběh pochodu včetně zcela nového označení kontrol a razítek, které stvrzují pohyb účastníků pochodu.
 
 
10. – 11.5. se naši čtvrťáci se svou p. uč. Květou Machovou vypravili na svou velkou badatelskou cestu s nocováním v terénní stanici CHKO Třeboňsko Hajnice. Naši malí botanici a zoologové se seznámili s místními přírodními pozoruhodnostmi Losího blata, doplňovali si poznatky o flóře a fauně naší oblasti, cestovali po mapě z hlediska přírodovědných úkazů a krás, a tak se zamýšleli nejen nad rozmanitostí rostlinných a živočišných druhů, ale i nad jejich ochranou.
 
12.5. se naši sportovci pod vedením p. uč. Jany Skřivánkové vypravili na turnaj v minifotbalu.
 
12.5. se naši mladší a nejstarší mladí zdravotníci vypravili s p. uč. Ivanou Kvapilovou do Jindřichova Hradce (park pod gymnasiem), kde se konala již tradiční soutěž zdravotnických hlídek. Letos se závodů zúčastnili dvě naše reprezentační hlídky: mladší – Simča Prokešová, Iva Ševčíková, Andrejka Poláková, Eliška Korandová, Šárka Imrichová, Kristýnka Janečková, starší –  Eliška Marešová, Lenka Pavlačková, Janša Kepková, Pepíno Schreib, Gabča Nelzová. Mladší hlídka ve složení  Simča Prokešová, Iva Ševčíková, Andrejka Poláková, Eliška Korandová, Šárka Imrichová, Kristýnka Janečková se umístila po hodnotném výkonu na 5. místě a starší hlídka ve složení našich ostřílených zdravotnic a zdravotníka Eliška Marešová, Lenka Pavlačková, Janša Kepková, Pepíno Schreib, Gabča Nelzová obsadila skvělé 1. místo s postupem do krajského kola v Táboře, které se uskuteční 26. května.
Děkujeme našim malým a velkým zdravotníkům za reprezentaci své školy. Díky nim jsou mezi námi ti, kteří jsou připraveni v nouzi odborně pomoci ostatním, tedy i komukoli z nás!!!
 
13.5. se uskutečnilo první historické setkání žáků 4. třídy Základní školy v Suchdole nad Lužnicí s našimi čtvrťáky. Naši milí hosté k nám přijeli na kolech.
V rámci tohoto setkání se uskutečnily tři přátelské zápasy ve vybíjené, které byly plné zvratů, přesných přihrávek a hlavně byly odehrány ve vynikající divácké kulise.
Naši čtvrťáci využili svého domácího prostředí k výhře o tři životy kapitána v prvním zápasu. Suchdolští čtvrťáci v závěru utkání dotáhli manko několika životů, ale nakonec rozhodl souboj kapitánů, ve kterém měl převahu náš Jirka Bumba.
Druhý a třetí zápas byl plně v režii suchdolských čtvrťáků, kteří svého rapšašského soupeře porazili navzdory závěrečnému odporu naší kapitánky Lenky Zahradníkové a kapitána našeho týmu v posledním zápasu Jirky Kroniky.
Celkový stav přátelských utkání ve vybíjené 4. třída ZŠ Suchdol nad Lužnicí : 4. třída ZŠ Rapšach – 2 : 1.
Se svými třídami toto setkání zorganizovala p. uč. Marie Kalátová a p. uč. Květa Machová.
 
14.5. jsme obdrželi dopis následujícího znění:
Vážený pane řediteli,
touto cestou bychom chtěli poděkovat Vaší škole a především p. Snětinovi za spolupráci na projektu „Dětem v nemocnicích na Vánoce“.
Z výtěžku tohoto projektu byly, na žádost ředitelů nemocnic, zakoupeny televizory, které byly rozděleny na dětská oddělení v nemocnicích. Jako přílohu přikládám seznam škol, které spolupracovaly na výše uvedeném projektu s naší pobočkou pro Jihočeský kraj. Těšíme se na další spolupráci.
Za NLD (pozn. kroniky NADACI LEV DĚTEM Jihočeský kraj) Mgr. BOČKOVÁ ROMANA.
Vybrali jsme z přílohy Projekt „Dětem v nemocnicích k Vánocům“:
ZŠ Rapšach okr. Jindřichův Hradec: 21.11. 2003 – 1 326,40 Kč.
 
14.5. nás navštívil náš bývalý žák Jára Kolář. Popovídali jsme si o tom, co život přinesl a přináší.
 
14.5. se naše nejlépe ve Vodňanech umístěné a postupující hlídky vypravily do dalších bojů v turistickém závodě mládeže. A tentokrát jsme jeli do Kralup nad Vltavou, kde se 15.5. uskutečnily závody Českého poháru.
Výsledky TZM Český pohár – Kralupy nad Vltavou (naše hlídky)
Nejmladší žákyně
Lenka Zahradníková a Kristýnka Janečková – 13. místo 
Anička Ďuchová a Evička Marešová – 14. místo
Jitka Kanděrová a Pavlínka Vávrová – 16. místo  
Nejmladší žáci
Martin Ferenc a Pavel Voříšek – 17. místo
Míša Kliment a Ondra Macho – 18. místo
Mladší žákyně
Dáša Bodocká a Gabča Kleinová – 22. místo
Simča Prokešová a Ivča Ševčíková – 24. místo  
Mladší žáci
Vojta Bednář a Ondra Kříž – 22. místo   
Starší žákyně
Marťa Křížová a Lucka Placrová – 18. místo
Monča Röslerová a Adík Kvapilová – 19. místo
Starší žáci
Pavlík Bednář a Honzík Kadlec – 19. místo
Mladší dorostenky
Jana Kepková – 22. místo
Mladší dorostenci
Pepíno Schreib – 17. místo.
Děkujeme všem našim reprezentantům a reprezentantkám, kteří svými hodnotnými výkony přispěli k důstojným oslavám 25. výročí vzniku našeho turistického oddílu „Práčata“. Tak ahoj, turistické závody, za rok!!!
 
 
 
18.5. se naši atleti pod vedením p. uč. Jany Skřivánkové vypravili do Jindřichova Hradce, kde se uskutečnilo okresní kolo soutěže ZŠ „Pohár rozhlasu“.
Okresní kolo Poháru rozhlasu – výsledky našich starších žáků
Pořadí družstev
11. místo ZŠ Rapšach (celkem 3 885 bodů)
Běh na 60 m
4. místo (2. běh) Mark Rösler (8,6 s)
4. místo (4. běh) Lukáš Štěpánek (8,7 s)
Běh na 1 500 m
10. místo (2. běh) Adam Soukup (5:20,4min:s)
12. místo (1. běh) Josef Schreib (5:34,8 min:s)
16. místo (1. běh) Lukáš Štěpánek (5:48,0 min:s)
Skok vysoký
3. místo Jindřich Macho (150 cm)
9. místo Martin Prášil (145 cm)
Skok daleký
14. místo Josef Schreib (429 cm)
24. místo Martin Prášil (374 cm)
Vrh koulí 4 kg
18. místo Jindřich Macho (9,70 m)
19. místo Mark Rösler (9,69 m)
31. místo Adam Soukup (8,50 m)
Štafeta 4 x 60 m
4. místo (1. běh) Martin prášil, Mark Rösler, Josef Schreib, Jindřich Macho (34,1 s)
Dovětek organizátorů: závody proběhly za pěkného počasí, bez zranění a protestů.
Děkujeme našim závodníkům za skvělou reprezentaci své školy!!!
 
19.5. naši prvňáčci s p. uč. Radkou Círalovou, druháčci s p. uč. Janou Šikrovou a třeťáčci s p. uč. Olgou Imrichovou navštívili zámek Červená Lhota a také divadelní představení pohádky „Pyšná princezna“ tamtéž.
 
20.5. se naši malí fotbalisté vypravili pod vedením p. uč. Květy Machové do Jindřichova Hradce na Mc Donald´s Cup – pohár v minifotbalu.
Naši reprezentanti a reprezentantky: Radek Arenberger, Jirka Bumba, Jirka Kronika, Lukáš Schiendl, Ondra Kaňúr, Honza Smolík, Kačka Daňková, Kristýnka Janečková, Linda Šebestová, Míša Svoboda, Radim Chyna (všichni 4. třída), Lukáš Makovec (3. třída).
Naši borci a borkyně ve své skupině zvítězili a celkově se po dalších bojích umístili na skvělém 5. – 6. místě.
Děkujeme Vám za reprezentaci své školy a gratulujeme k umístění!!!
 
20.5. se v naší škole uskutečnila dobročinná akce pod názvem  „Svátek s Emilem“ koupí pryže podporujeme handicapované děti (1 kus za dvacku). Proč s Emilem? Akce je nazvána podle našeho fenomenálního sportovce – běžce na různé délky tratí včetně marathónu Emila Zátopka. Na 3 000 studentů po celé ČR nabízelo gumovou pryž s logem sbírky. I k nám se tedy vypravili dva studenti managementu sklářské odborné školy z Chlumu u Třeboně (nyní přesídlené do Třeboně a sloučené se SOU zemědělským Třeboň). Jedním z nich byl také bývalý žák naší školy Luboš Sokolík.
A jen v souvislosti s našimi bývalými žáky si připomeňme, že další jejich ročník opět maturuje právě v tomto období – držíme jim pěsti!
 
20.5. byl v naší škole  paní učitelkou Miklošovou proveden nábor dětí z 1. třídy do ZUŠ v Třeboni.
 
21.5. nás navštívila bývalá žákyně Lucka Vobejdová. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl a přináší – a hlavně jsme jí popřáli mnoho úspěchů u maturitní zkoušky z „dospělosti“.
 
22.5. uspořádala Magna Cartech České Velenice spolu s naší školou a rapšašským TOM „Práčata“ dopoledne her a soutěží v rámci MDD.
Pro děti z Českých Velenic byly připraveny hry, soutěže a opékání vuřtů od 10.00 hodin na parkovišti před Magnou. 
I přes nepřízeň počasí se nakonec akce pro děti a jajich rodiče uskutečnila.
Pracovník Magny pan Ondřej Šikr provedl organizátory dne her po vybraných provozech Magny, a tak jsme měli jedinečnou možnost seznámit se s chodem této firmy.
 V rámci tohoto dopoledne jsme od 11.00 hodin byli svědky vynikajícího vystoupení tří pejsků – záchranářů a jejich cvičitele a cvičitelky. Temperamentní pejsci nám předvedli, jak se zdolávají překážky a jakým způsobem se vyhledává zavalená či jinak v úkrytu nedobrovolně uvězněná osoba.
Každé ze 42 příchozích dětí si mohlo dosyta zasoutěžit a odměnou jim byly sladkosti a občerstvení – opečený buřtík s chlebem a lahodnými nápoji.
 
22. – 29.5. se náš vítězný tým z okresního kola soutěže mladých zdravotnických hlídek ve složení Eliška Marešová, Janša Kepková, Lenka Pavlačková a Pepa Schreib zúčastnil soustředění mladých zdravotníků na Tokáništi. Členka vítězného týmu Gabča Nelzová s nimi bude z důvodů jejích jiných povinností spolupracovat „externě“, aby se potom celý tým vypravil 26. května do Tábora k účasti na krajském kole soutěže mladých zdravotnických hlídek. Toto soustředění již tradičně pořádal Český červený kříž.
 
24. – 25.5. se sedmáci spolu s p. uč. Janou Skřivánkovou a p. uč. Miroslavou Jáchymovou vypravili na svůj třídní výlet.
Jejich cílem je zdolání úskalí vybraného úseku řeky Lužnice a zároveň poznávání tohoto vodáckého skvostu naší vlasti.
Trasa jízdy na kanoích   
1. den: Majdalena – Mláka
2. den: Mláka – Jemčina (přetažení lodí), směr Hamr, tedy celkem asi 28 km.
Doprovodný vůz – Avie s řidičem Honzou, instruktoři Ondra a Jitka, počasí přálo, energie na zahřátí byla dobíjena při pádlování.
Spolu s našimi současnými žáky a žákyněmi jeli i bývalí žáci Radim Tománek a Majkl Charvát a tatínkové Petr Ševčík, Honza Prokeš, František Janda a Karel Trsek.
 
26.5. se náš skvělý tým mladých zdravotníků vypravil hájit čest své školy a našeho okresu do Tábora, kde se koná krajské kolo soutěže mladých zdravotnických hlídek. V konkurenci dvanácti hlídek ze dvou krajů (JČ + kraj Vysočina) vybojovali nádherné druhé místo!!! Připomeňme si složení našeho týmu: Eliška Marešová, Janša Kepková, Lenka Pavlačková, Pepa Schreib (všichni 9. třída) a Gabča Nelzová (8. třída).
 
26.5. – 30.5. se naši osmáci se svou p. uč. Pavlínou Křížovou vypravili na třídní poznávací výlet do Trutnova – brány našich velehor –  a budou se kochat místní podkrkonošskou krajinou a jejími pamětihodnostmi a pozoruhodnostmi.
 
27.5. se naši nejlepší atleti vypravili s p. uč. Janou Skřivánkovou do Nové Včelnice, kde se koná okresní kolo soutěže ZŠ –  atletický čtyřboj.
Soupiska našich atletů a jejich volitelných disciplín
Jindra Macho – skok do výšky, vrh koulí
Martin Prášil – skok do výšky, hod míčkem
Lukáš Štěpánek – skok do dálky, hod míčkem
Pepa Schreib – hod do dálky, vrh koulí.
 
27.5. se delegace našich žáků a žákyň, kteří participovali na projektu „Pohádková postavička“, vypravila se svou vyučující předmětu „Rozšířená výtvarná výchova“ p. uč. Marií Jirků na vernisáž výstavy těchto postav a postaviček do Nových Hradů.