Základní škola a Mateřská škola
v Rapšachu

Domů
Nahoru


2005/2006 - I. část


   
1.9. jsme zahájili nový školní rok 2005/2006.
Přivítali jsme mezi sebou naše nejmenší žáčky – prvňáčky. Popřáli jsme našim vycházejícím „tu správnou“ volbu.
 Do své funkce učitelky I. stupně k nám nastoupila paní učitelka Ivana Záhorovská, která se stala třídní učitelkou čtvrťáků.
Funkci školníka a topiče bude v naší škole zastávat pan Jan Kadlec.
Slavnostnímu zahájení nového školního roku opět předcházela řada nezbytných a nutných prací ve směru údržby a oprav budovy školy a jejího pozemku, na kterých se podíleli naši provozní zaměstnanci s vedením školy:
  • -         malování vybraných prostor školy a školní kuchyně a jídelny
  • -         úklid učeben, školní kuchyně a jídelny
  • -         sádrování, nátěry soklů
  • -         nátěr tabule
  • -         údržba veškerých podlahových krytin
  • -         umytí oken
  • -         obměna lavic a židlí ve vybraných třídách I. stupně
  • -         postupná výměna starých stolů a židlí ve školní jídelně
  • -         posečení trávy na hřištích a pozemcích školy.
Popřejme si v novém školním roce úspěšný start, mnoho úspěchů v každodenní rutině, ať se našim prvňáčkům ve škole líbí a daří, ať naši vycházející najdou „tu svou“ střední školu nebo učiliště, tedy i své další profesní zaměření, ať se nám vydaří naše školní akce...
   
Naši prvňáčci
   
A nezapomněli jsme také na našeho adoptivního syna Mariu, který nás potěšil svým dopisem:
Drahý Rapšachu,
jak se máš? Já se mám dobře. Doufám, že Tě můj dopis zastihne v dobrém zdraví.
Byli jsme na exkurzi ve Vaigai Dam (přehrada), kde jsme si užívali každý kousek pohody. Viděl jsem spoustu zvířat, ptáků a hodně turisticky zajímavých míst.
Dostal jsem obvyklý vánoční dárek (levný) od našeho Otce direktora. také jsme slavili Pongal, Deepali (místní svátky) a Učitelský a studentský den.
Také jsme v naší škole měli lékařský tým. Několik z mých přátel mělo  podlomené zdraví a teď se léčí. Někteří z nich se již cítí lépe. Já nemám žádné problémy a dobře pracuji na své budoucnosti.
Upřímně Ti děkuji za Tvou velkorysou pomoc při mém vzdělávání prostřednictvím našeho Otce direktora.
Děkuji Ti, Tvůj milující syn Maria Aruputha Selvam S.
   
1.9. vyšlo 1. číslo našeho školního časopisu Rapšach Planet pro školní rok 2005/2006, jehož řádky jsou plně věnovány našemu turistickému letnímu táboru Dračice 2005.
 
5.6. nás navštívily bývalé žákyně Janša Kepková a Martina Křížová. Pohovořili jsme o tom, co přinesl a přináší život nejen studentský.
 
Od 12.9. byla v naší škole postupně zahájena činnost následujících zájmových kroužků:
1. Volejbal
2. Florbal
3. Pohybové hry
4. Animace, PC film
5. Baltík
6. Anglický jazyk
7. Německý jazyk
8. Taneční
9. Pěvecký
10. Hra na flétnu
11. Dovedné ruce
12. Turistický oddíl „Práčata“.
   
13.9. nás navštívilo naše oblíbené Divadélko KOS z Českých Budějovic, které uvedlo pohádku „Jak se léčí princové“ pro děti od 3 do 10 let v prostorách tělocvičny školy.
„Spokojenému království vládne dobrá královna. Kdo však po ní usedne na trůn, když jeden princ je Fintil a druhý Škudlil? Pošle královna své syny k bábince Sušilce – ta snad princovské neduhy vyléčí. Zvlášť, když jí diváci pomohou.“
   
14.9. byl zahájen plavecký výcvik našich žáků 3. a 4. třídy. Spolu s nimi jej  absolvují také podle svého zájmu naši prvňáčci a druháčci a děti z naší mateřské školky. Výcvik se uskuteční v areálu plaveckého bazénu Relax Vajgar v Jindřichově Hradci.
 
16.9. nás navštívil bývalý žák Mark Rösler. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl a přináší.
 
19.9. bylo chladné ráno. Na teploměru bylo naměřeno 0,7°C. Mrazivý měsíc osvětloval krajinu...
 
19.9. se naši prvňáčci se svou p. uč. Květou Machovou a druháčci se svou p. uč. Janou Havlovou vypravili do naší školky na představení „Podzimní pohádka o drakovi“ v podání Divadelní společnosti Úsměv.
 
21.9. se naši vycházející žáci a žákyně vypravili na svou již tradiční přehlídku středních škol a učilišť „Vzdělání a řemeslo“ na Výstavišti v Českých Budějovicích se svou výchovnou poradkyní p. uč. I. Kvapilovou. Tato akce prohlubuje přípravu našich nejstarších žáků a žákyň ke svému budoucímu povolání. Jako každoročně se naši vycházející seznámili zejména s nabídkou středních škol a učilišť formou praktických ukázek jejich činnosti, s produkty – různými výrobky, s jejich organizací, průběhem studia, uplatněním apod.
 
22.9. nám odborná firma nainstalovala nové školní digitální hodiny mateční a spínací DSH 3S. Opět tedy „zvoníme“, troubení na přestávky panem školníkem tak „odtroubilo“.
   

 

24.9. se již tradičně vypravili na svůj dálkový pochod „Pěšky zpátky do Evropy“ všichni turisti a jejich příznivci, tedy ti, kteří mají rádi bližší i vzdálenější okolí naší obce a její tolik názvy světoznámé samoty: London, Paris, New York, Bosna, Benátky.
  Naši přírodu a její nezapomenutelné artefakty mohli účastníci pochodu obdivovat na trasách o délce 17, 25 a 40 km.
Pochod opět pořádal místní turistický oddíl TOM 2402 „Práčata“ a startovalo se od 7.30 do 9.30 hodin v klubovně oddílu „na fiňáku“.
A ještě trochu nenudné statistiky o účastnících pochodu, místopisu jejich „původu“ a jimi zdolaných trasách:
  • Plzeň (+ Líně, Zbůch, Tlučná) – 6 cyklistů: vlastní trasa.
  • Tábor – 1 pěší: vlastní trasa.
  • Mladá Boleslav – 1 pěší: trasa 40 km.
  • Studená –  2 pěší: trasa 17 km.
  • Želetava – 1 pěší: trasa 17 km.
  • Chlum u Třeboně (Staňkov) – 1 pěší: trasa 17 km.
  • Praha (+ Běchovice) – 2 pěší: trasa 17 km.
  • Rapšach a jeho okolí – 7 pěších: trasa 17 km + pejsek Mery.
  • Celkem: 21 + pejsek Mery.
  • Na kontrolách: 10. 
Děkujeme všem účastníkům, počasí nám přálo, sluníčko svítilo, tak zase za rok!!! Anebo již v květnu 2006 na pochodu „Po vesnicích, které musely zmizet z mapy“.
Sponzorem tohoto pochodu je firma MAGNA CARTECH – děkujeme!
   
26.9. navštívili naši třeťáci se svou p. uč. Radkou Círalovou firmu Luboš Sokolík – výroba sklářských forem, která se nachází v areálu místní farmy. Tato exkurze se stala součástí jejich výukového tématu „Naše obec“ – řemeslo a podnikání v naší obci. Děti se tak seznámily s provozem a výrobky tohoto tradičního řemesla spjatého s naším regionem.
           
V průběhu září absolvují v naší škole svou souvislou pedagogickou praxi studenti oborového studia Bi-Ch, Čj-Ov a Čj-Aj z pedagogické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Seznámí se s chodem naší školy, hospitují u uvádějících vyučujících a zejména vedou výuku v jednotlivých třídách od 5. do 9. ročníku.
 
30.9. nás navštívily bývalé žákyně Hanka Machová a Gabča Nelzová. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl a přináší.
 
3.10. nás navštívil bývalý žák Adam Soukup. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl a přináší.
   
7. – 9. 10. se uskutečnila tradiční výprava našich skalních a otrlých turistů a jejich sympatizantů na Pořešín – turistickou základnu ATOM nedaleko Kaplice.
Pořešín 2005
1. den
Kroniku píšeme poprvé, takže nečekejte žádnou slohovku.
Tak začalo to tak - Kája nás vysadil nedaleko chalupy, svěřil nám klíče a šli jsme pro kanistry na vodu - takhle chodíme pořád.
Přišli jsme s kanistry naplněnými vodou, však donesli jsme poloprázdné kanistry a byli jsme celý mokří.
A když jsme přišli, Kája už nás čekal. Pak jsme si vzali batohy a šli si rozestlat postele.Těšili jsme se na večeři, ale čekalo nás tam křivé překvapení - Dominik a Michal.
Když jsme se napapali, tak jsme se šli vyřádit na dříví, které patří do kuchyně. Mezitím nás čekala i voda na WC. Když jsme sekali dříví, mezi tím přijel Vojta s jeho nastávající.
Poté jsme šli zhlédnout DVD z tábora 2005 - to nám trvalo tak 2 hod. (Skoro jsem tam usnul - Zagi).
Jelikož jsme se nudili, tak jsme šli opět sekat dříví a tam si „Smolíček“ narval sekerou do nohy - ještě teď kulhá - a po tom jsme šli psát kroniku a pak …….pinkat!!!!!!!!
ZAGI, JÁRA, SMOLÍČEK
 
Dne 7.10. jsme se sešli asi ve 14:45 na návsi v RAPŠACHU. Pak jsme jeli autem, vlakem a zase autem a pak asi 100 metrů a konečně jsme dorazili na naší chatu POŘEŠÍN. Když jsme přišli tak ZAGI, JARDA A JELEN šli pro vodu. Já a Michal jsme sekali a nosili dřevo do kuchyně, k Vojtovi do pokoje a taky ke Kájovi do pokoje. Když jsme udělali práci, šli jsme na večeři. Po večeři jsme se sešli v jídelně a promítali jsme si 1. a 2. díl tábora 2005. Pak jsme šli do pokoje a hráli hry a pak na kutě.
DOBROU NOC
Dominik
 
2. DEN – VÝPRAVA NA KLEŤ
Dnes ráno asi v 7 hodin jsme vstali a měli jsme snídani – chleba s paštikou, sýrem, salámem nebo bábovku. Potom jsme dostali svačiny a jelo se nejdřív autem do KAPLICE, tam jsme čekali asi půl hodiny na autobus, kterým jsme jeli do Č. KRUMLOVA a pak jsme museli pěšky až na KLEŤ. Šli jsme cestou –necestou, lesem – nelesem , kopcem – nekopcem, atd. až jsme došli až nahoru.
Šli jsme nejdřív na rozhlednu, pak do restaurace a na vyhlídku. A pak nás neminula cesta zpět . Šli jsme z kopce a furt z kopce až na autobusové nádraží a autobusem zase do KAPLICE a autem na chatu. Pak jsme si dali nějaký jídlo, pak na chvilku ven a na DVD z tábora a pak na kutě .
Dominik
 

 

 

 

3. DEN
Dnes ráno asi v 8:15 jsme museli vylézt z pelechu a jít rozpumpovat pumpu. Po jejím rozpumpování byla snídaně. Dali nám vše co zbylo, ale po snídani toho ještě zbylo, že by stačilo na ještě jednu snídani.
No a po snídani nás neminulo uklízení, dřevo a ještě jsem zapomněl na balení věcí.
A když se uklidilo, tak jsme odnosili věci do aut a šli jsme nad les čekat, než pro nás auta přijedou. Pak jsme nastoupili a jeli jsme vrátit k Wiedersteinovým klíče od chalupy. Pak jsme ujeli asi 2 km a Michal šel zvracet. No a pak už rovnou domů.
Tak nazdar POŘEŠÍNĚ – a zase v roce 2006!!!
Dominik
Kdo všechno byl:
1. Jára Mužík
2. Péťa Daněk – Smolíček
3. David Záviš – Zagi
4. Michal Homolka
5. Dominik Špimr – kronikář
6. Kája Snětina
7. Majka Snětinová
8. Majda Snětinová
9. Vojta Tlachač
10. Ája Žáková
Přijeli se za námi podívat:
1. Bětka Šípová
2. Pavča Šípová
3. Rosťa Šíp
4. Majka Nováková
5. Jarda Novák
 
   
11.10. jsme vzhledem k odstávce dodávky elektrické energie pobývali v přírodě. Žáci a žákyně I. stupně se vypravili za poznáním okolních přírodních krás a také si hráli, soutěžili a opékali buřty. Na II. stupni jsme první tři hodiny vyučovali a potom vypukla akce „úklid“ spojená se zvelebením čistoty a pořádku v prostorách školního pozemku, návsi, autobusové zastávky, okolo kostela a požární nádrže.
 
17.10. nás velmi potěšili naši deváťáci, kteří předali naší škole dar – DVD-přehrávač.
Prostředky na tento dar nashromáždili z výtěžku ze vstupného v rámci svého loňského divadelního představení „Staré pověsti české aneb Jirásek by se divil“, se kterým se prezentovali nejen v naší škole, ale i sálu Kulturního střediska v Suchdolu nad Lužnicí a v Základní škole v Českých Velenicích.
DVD-přehrávač bude umístěn s kmenové učebně našich deváťáků –  v „zeměpisu“ –  a poslouží jako učební přístroj ku prospěchu celé naší školy.
Připomeňme, že své divadelní představení nastudovali pod vedením p. uč. Pavlíny Křížové. DVD-přehrávač slavnostně předali našemu p. řediteli Karlovi Snětinovi.
Milí deváťáci, paní učitelko, děkujeme vám!!!
 
 
13.10. bylo studené, mlhou zahalené ráno, kdy rtuť teploměru klesla bod mrazu a my jsme zaznamenali hodnotu teploty – 1,1 °C.
   
19.10. se uskutečnilo 1. historické setkání R(apšach) + R(astenfeld) – třicet 12 -14letých  žáků a žákyň z Rastenfeldu se svými 4 učiteli konečně navštívilo naši školu. Konečně proto, že naše návštěva v Rastenfeldu proběhla už na konci června.
Na toto setkání jsme se všichni důkladně připravovali, děti se už předem sice trošku obávaly, jestli se s těmi cize mluvícími dětmi domluví, ale jak se ukázalo hned krátce po jejich příjezdu, tyto obavy a „strašíky“ byly úplně zbytečné.
Naše hosty jsme uvítali před hlavním vchodem písničkou v rakouském místním dialektu, tou, kterou se nás pokoušeli naučit při naší červnové návštěvě v Rastenfeldu „Wanns d´das Waldviertel Land kennst“. My jsme si k ní  přidali jen další českou sloku. Převzali jsme od našich rakouských přátel sladké dobroty, které plnily stejnou funkci jako kremrole, jimiž jsme je při naší návštěvě v Rastenfeldu obdarovali my. Dětem jsme nabídli malé dárečky – námi vyrobené různobarevné přívěsky na klíče, a přitom jsme nic netušící Rakušany rozdělili do 13 skupinek podle barev těchto přívěsků. Naše děti, které už předem byly losem rozděleny také do 13 skupin a každá dostala přidělenu jednu barvu, si začaly „rozebírat“ své rakouské protějšky, odváděly je do tělocvičny, ze které se pro tento den stala provizorní šatna a pokračovaly s nimi až do jídelny. V té se už prohýbaly stoly dobrotami, které jsme jako obvykle připravily společnými silami my učitelé. Po chvilce jsme už všichni seděli tam, kde jsme sedět měli, to znamená, že všechny „zmatené barvy“ našly zbytky svých týmů a věnovali pozornost p.u. Ticháčkové, která všechny přivítala a seznámila s programem celého dne. A pak to začalo, naše děti pobízely rakouské, aby se neostýchaly a vzaly si tu něco sladkého, tu slané pečivo nebo tak oblíbené u našich dětí minipizzy. Samozřejmě německy. I přesto někteří z hostů odolávaly tomuto soustředěnému nátlaku. Po chvíli už některé z týmů vyrazily na soutěžní trasu, která byla vytvořena tak, aby si rakouské děti prohlédly všechna důležitá místa v naší škole. 

 

 

 

S úkolem „Uzluj a nezauzluj se aneb klasika v dovednostech uzlování“ (např. zkracovačka, ambulantní, lodní, dračí,...) se setkaly v učebně výpočetní techniky.
„ Poznej okolní flóru aneb klasické poznávání dřevin“ je zavedlo do 4. třídy.
„Poskytni 1. pomoc aneb co je dobré znát při záchraně lidského života“ na ně čekalo v učebně přírodopisu.
„Poznej památky aneb klasická KPČ rakouských a našich pamětihodností“ je překvapila v učebně dějepisu.
„Poznej turistické a topografické značky aneb kontrola TT“  se usadilo ve školní družině.
Vše korunovala v tělocvičně překážková dráha ve stylu Pipi Dlouhé punčochy.
Dětští rozhodčí i zástupci tisku se ujali svých úkolů velmi profesionálně. Tedy stejně jako české části smíšených soutěžních týmů.
Soutěžní část končila v učebně 5. třídy malým pohoštěním, které se bylo spojeno s přehlídkou školních akcí zachycených zvědavým okem školní digitální kamery. Některé týmy prošly trasou s velkou časovou rezervou, takže jim před oficiálním uzavřením soutěže zbylo asi 30 minut, které strávily procházkou po Rapšachu a nedalekém okolí.
Společnou dopolední část opět uzavřela pár slovy p.u. Ticháčková, ke které se připojil svou krátkou řečí p. ředitel rastenfeldské školy H. Trappl. Děti se rozloučily, některé si předaly navzájem svá tel. čísla nebo e-mailové adresy. Naše čekaly ještě 2 vyučovací hodiny a rakouské sešly do jídelny na výborně upečená kuřecí stehna.
Odpolední program, kterého se účastnili už jen 4 z našich učitelů, pokračoval v Třeboni návštěvou pivovaru Regent a prohlídkou výstavní expozice „Třeboňsko – Krajina a lidé“. Na obličejích dětí bylo vidět, že především prohlídka pivovaru se jim líbila. Každé z dětí  dostalo i vydatnou svačinu a igelitovou tašku s upomínkovými předměty.
A už pomalu nastal čas rozloučení, zámeckým parkem a přes náměstí jsme doprovodili naše rakouské přátele zpátky k autobusu. S dospělými jsme si slíbili, že se brzy zase uvidíme, tentokrát v Rastenfeldu , a že vytvoříme konkrétní podobu naší spolupráce.
Celou akci sponzoroval pivovar Regent, a.s.
Děkujeme!!!
 
Už se moc těšíme na příští setkání!!!
   
22.10. TOM „Práčata“ Rapšach uspořádal zájezd do plaveckého bazénu v Českých Budějovicích. Neměli jste co dělat v sobotu? Tak jste si to určitě užili!!!
 
22.10. – 23.10. se v naší škole uskutečnilo tradiční víkendové setkání studentů Jihočeské univerzity, její pedagogické fakulty, oborového studia s Ov v rámci výběrového semináře „Dramatická výchova v občanské výchově,“ jehož  garantem je p. uč. Martin Kvapil.
Anotace: předmět formou praktického výcviku s teoretickými vstupy seznamuje s aplikací metody dramatické výchovy  v předmětu občanská výchova s tím, že posluchači připraví a zrealizují výstup v konkrétních podmínkách na II. stupni ZŠ.
V rámci semináře se seznamujeme v praktické i teoretické rovině např. s plánováním a strukturováním dramatu ve výuce, s kritérii výběru vhodného textu - téma, konflikt, dialog, stavba příběhu apod. To souvisí s dalšími momenty: charakteristika skupiny žáků, zacílení a obsah činnosti, rozvíjené dovednosti, vědomosti.
V neposlední řadě se zaměříme na momenty přípravy školního vzdělávacího plánu – postavení předmětu dramatická výchova a průřezových témat – např. osobnostní a sociální výchova.
   
24.10. se uskutečnila beseda žáků a žákyň 8. a 9. třídy na téma SEX, AIDS a VZTAHY.
Přednášející účastníkům nastínil situaci ve světě a u nás v rámci dané problematiky, pohovořil o svých zkušenostech ze setkání s lidmi v různých částech světa, zejména v Africe a na Ukrajině, upřesnil statistické údaje svět/ČR, besedoval na téma AIDS, virus HIV, přenos nemoci, její důsledky, projevy apod.
Žáci a žákyně projevili zájem o danou problematiku, kladli dotazy, reagovali na podněty přednášejícího.
   
24.10. se všichni příznivci (zejména z řad našich žáků, jejich rodičů a učitelů, přátel naší školy) prken, jež znamenají svět, vypravili opět pod režisérskou taktovkou p. uč. Pavlíny Křížové na večerní představení klasiky světového dědictví „Lakomec“ činohry Stavovského divadla v Praze.
Jednající postavy: Harpagon, Kleant, Eliška, Valér, Mariana, Anselm, Frosina, mistr Šimon, mistr Jakub, Štika, panna Klaudie, Bumbal, Treska, policejní komisař, písař.
Z internetové upoutávky jsme vybrali:
„Nejslavnější francouzský komediograf Jean-Baptiste Poquelin Moliere (15.1. 1622 – 17.2. 1673), žijící v sedmnáctém století, psal svá díla pro vlastní divadelní společnost. V centru jeho her stojí obvykle postava, kterou sám i hrál. V titulních rolích stvořil pro sebe a celé další generace charakterních herců brilantní herecké příležitosti.
Harpagon se stal jednou z nejlegendárnějších. Jedinou stravující vášní a smyslem jeho života jsou peníze. Vyzrát nad lupičem, kořistníkem (tak zní překlad jeho jména) se snaží jeho děti, a tak vytáhnou do boje pod praporem lásky. Podvádějí a lžou všichni. Dalo by se říci, že v mistrně napsané komedii, nebezpečně aktuální, jde o peníze až v první řadě.“
 
25.10. se naši prvňáčci se svou p. uč. Květou Machovou a druháčci se svou p. uč. Janou Havlovou vypravili do školky, kde spolu s ostatními dětmi zhlédli představení pohádky „Hugo a Figo“ v podání Divadelní společnosti Úsměv.
   
25.10. měli svátek všichni ti, kteří milují výšiny a skoky do měkké duchny: uskutečnil se další ročník již tradičního závodu ve skoku vysokém Rapšašská laťka.
Startovali žáci a žákyně II. stupně a soutěž se uskutečnila v prostorách školní tělocvičny od 13.30 do 15.10 hodin.
Hlavní rozhodčí p. uč. Jana Skřivánková hodnotila nejen dosaženou výšku, ale i styl skoku.
 
Výsledková listina – Rapšašská laťka
Mladší žáci (6. a 7. třída)
1. místo Lukáš Schiendl (135 cm) – 6. třída
2. místo Michal Homolka (115 cm)
3. místo Jiří Kronika (110 cm)
4. místo Honza Smolík (110 cm, více pokusů)
5. místo Ondra Kaňúr (110 cm, více pokusů)
6. místo Michael Svoboda (105 cm)
7. místo Míša Ševčík (105 cm, více pokusů)
8. místo Pavel Gábor (95 cm)
Mladší žákyně (6. a 7. třída)
1. místo Alča Sokolíková (125 cm) – 7. třída
2. místo Zlatka Burgstocková (125 cm, více pokusů)
3. – 4. místo Lenka Čupitová a Simča Prokešová (120 cm)
5. místo Šárka Imrichová (115 cm)
6. místo Kristýnka Janečková (110 cm)
7. – 8. místo Pavla Trojáková a Kačka Daňková (obě 100 cm)
9. místo Niki Střítecká (85 cm)
Starší žákyně (8. a 9. třída)
1. místo Míša Machová (120 cm) – 8. třída
2. místo Pavla Machová (120 cm, více pokusů)
3. místo Kamča Tománková (120 cm, více pokusů)
4. místo Lucka Zavadilová (115 cm)
5. – 6. místo Štěpánka Kulatá a Jířa Řehořová (105 cm)
7. místo Péťa Ševčíková (100 cm)
Starší žáci (8. a 9. třída)
1. místo Lukáš Grundza (145 cm) – 9. třída
2. místo Petr Šimoušek (140 cm)
3. místo Jára Mužík (135 cm)
4. místo Honza Kadlec (135 cm, více pokusů)
5. místo Pavel Šíp (130 cm)
6. místo Ondra Doubek (130 cm, více pokusů)
7. místo Pavel Bednář (125 cm)
8. místo Milan Čupita (125 cm, více pokusů)
9. místo Petr Daněk (125 cm, více pokusů)
10. místo Radek Janda (120 cm)
Všem soutěžícím děkujeme za hodnotné sportovní nasazení a výkony,
stanuvším na stupních vítězů gratulujeme.
Letošnímu a dalšímu ročníku Rapšašské laťky nazdar!!!
 
 
   
 1.11. vyšlo další 3. číslo našeho školního časopisu Rapšach Planet, které připravili Řehoř, Peťula, Štěpka, Honza, pavel K., Monča Z., Martin a Kája.
Jen stručně z obsahu:
1. Hitparáda TOP 20
2. Přátelství.
3. Počítačoví maniaci.
4. Zatoulané boty – Neuschwanstein.
5. Webovník.
6. Freestyle BMX.
7. Flora okolo nás.
8. Podzimní aranžmá pro radost.
9. Fotbal.
10. Dění ve světě – věčné téma. tornáda.
11. Doneslo se... Rastenfeld.
12. No a teď něco veselejšího.
13. Všechno nejlepší k narozeninám.
14. Aktualitky... z kroniky.
Podzimní aranžmá pro radost od Jíři Řehořové
Pokud máte rádi hezkou podívanou na  pestré podzimní barvy, přinášíme vám tip, jak si sami vyrobit atraktivní aranž, která zvýrazní jakýkoliv kout interiéru.
Vzhledem k tomu, že sestra Jitka studuje 4. ročník SOZŠ v Českých Budějovicích, požádali jsme ji o spolupráci při zhotovení přírodní aranže. Takže pár informací, co budete potřebovat.
Jakékoli barevné listy (javor, buk, dub,…), kúru ze stromu, florex - na suché vazby, růže - umělé nebo živé v našem případě umělé (koupíte v zahradnictví), tavicí pistoli, různé přírodniny (šípek, šišky, kaštany, žaludy, jeřabiny,…volba je na vás), nůžky,špejle, drátek a chuť do práce!
1)     Na líc kúry přilepíme tavicí pistolí florex.
2)     Postupně do stran florexu napichujeme listy. Lepší je začít od větších a barevnějších (javor) a nakonec přikládat menší a jednobarevnější(buk).
3)     Zvolíme si střed, do kterého připevníme růže. Růže vždy musí tvořit nějaký tvar.
4)     Základ máme připraven. Teď je potřeba zakrýt viditelná místa florexu. Na to máme připraveny kaštany se špejlemi, šípky, šišky, a další maličkosti. Do nezakrytých ploch vždy zvolíme věc takovou, aby ladila s celkovým aranžmá. Dejte však pozor, abyste to zbytečně nepřehnali.
5)     Když je výrobek hotov, stačí už jen drátkem připevnit na zeď.
   
1.11. nás navštívili pracovníci SOU nábytkářského Lišov s nabídkou studijních oborů pro naše vycházející žáky a žákyně.
 
2.11. nás navštívila bývalá žákyně Lenka Marešová. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl a přináší.
 
8.11. jsme zahájili předvánoční veřejnou sbírku ve formě PF 2006 pro CPK – CHRPA (www.cpkchrpa.cz) –  výcvik koní pro hiporehabilitaci.
 
8.11. besedovala p. Mgr. Květoslava Kulatá s našimi vycházející žáky o jejich budoucím studiu, profesionální přípravě a představách o dalším uplatnění v životě.
 
10.11. se naši prvňáčci se svou p. uč. Květou Machovou vypravili do Jindřichova Hradce na představení „Michal k snídani“ –  sál kulturního centra Střelnice.
Své umění představil nám všem známý Michal Nesvadba.
 
10.11. navštívil naše vycházející žáky a žákyně v rámci jejich profesionální přípravy pan Ing. Oldřich Kučera, ředitel Integrované střední školy v Českých Velenicích a nabídl jim studium na své škole.
 
11.11. v naší škole uvedlo Divadlo jednoho herce představení „Zpátky do Evropy.“
 Pozváni byli žáci a žákyně 5. – 9. třídy spolu se svými vyučujícími.
 
11.11. se v naší škole uskutečnilo tradiční setkání studentů Jihočeské univerzity, její pedagogické fakulty, oborového studia s Ov v rámci výběrového semináře „Dramatická výchova v občanské výchově,“ jehož  garantem je p. uč. Martin Kvapil.
 Studenti formou praktických výstupů realizovali myšlenku začlenění metody dramatické výchovy do předmětu občanská výchova, a to ve dvou dvouhodinových blocích v 9. třídě.
Výuková témata: „Procesní právo“ (soudní proces), „Státní symboly“.
 
11.11. nás navštívily bývalé žákyně Janša Kepková a Martina Křížová. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl a přináší.
   
12.11. zorganizoval TOM „Práčata“ Rapšach již tradiční Drakiádu, tedy 4. ročník velké soutěže v pouštění draků.
Soutěžili jsme na hřišti místních fotbalistů a za zvláštní školou od 14.00 hodin s draky vlastnoručně vyrobenými nebo také koupenými, s draky „normovanými“, ale také „ulítlými“, s draky „na jeden“ provázek či akrobaty.
Počasí nám přálo, vítr vál, postupně se vznášelo dvacet draků a 15 draků ve vzdušném prostoru setrvávalo více jak půl druhé hodiny. Do naší turistické akce se zapojilo 50 účastníků: malí a velcí závodníci, přihlížející děti, rodiče a prarodiče.
Někteří draci se lehce ztráceli v mlhavé dálavě oblačných výšin, jiní si jen tak poletovali nad našimi hlavami, jeden uvízl na síti za branou, byl zachráněn, jiný se zamotal do stromu, další dva draci se zapletli tak, že jeden tomu druhému pomáhal v letu.
Tak zase za rok větru a drakům ahoj!!!   
Děkujeme sponzorovi naší soutěže firmě MAGNA CARTECH.
   
15.11. navštívil naše vycházející žáky a žákyně v rámci jejich profesionální přípravy pracovník z odborného učiliště (např. obor kuchař-číšník, opravář zemědělských strojů) v Trhových Svinech a nabídl jim studium na své škole.
 
15.11. zahájil žák 8. třídy Rosťa Příhoda organizační přípravu turnaje žákovských družstev ve florbalu.
Týmy hochů z II. stupně byly rozděleny do skupin A. a B. Vítězové skupin budou bojovat o první místo a pohár. Celkový vítěz vyzve k přátelskému utkání výběr pracovníků naší školy.
Hrací dny: úterý a čtvrtek – polední pauza. Hlavní rozhodčí: Rosťa Příhoda.
 
 16.11. jsme vybrali z Kalendáře akcí našich turistů.
Konec kalendářního roku:
29.12. – vánoční turnaj v líném tenise  (21. ročník) – 10.00 tělocvična ZŠ Rapšach
29.12. – posezení v klubovně na závěr roku – 17.30 v klubovně – s promítáním videa a fotek z tábora a vůbec z celého roku
31.12. – půl hodiny po půlnoci si popřejeme na návsi a vypálíme první raketu roku 2006.
A první dva měsíce nového roku:
1.1. – Novoroční výšlap - 10.00 na návsi
31.1. – Lyžařské běžecké závody - 14.00 u školy
4.2. – „Dobytí jižního pólu“ - 9.30 u školy
25.2. – Dětský maškarní karneval - 14.00 sál ve Dvorech.
 
17.11. TOM „Práčata“ Rapšach uspořádal procházku spadaným listím kolem chlumských rybníků
Sraz na návsi v 10.00 hodin, předpokládaný návrat kolem 16.00 hodin.
 
18.11. byla zveřejněna tato nabídka fotografování zejména pro děti z I. stupně:
 
 
 
 
 
 
 
 
18.11. jsme oproti jiným školám v blízkém a vzdáleném okolí neměli ředitelské volno, a tak nás navštívilo k naší radosti nebývalo mnoho našich bývalých žáků a žákyň z různých období absolvování své základky: Linda Machová, Stáňa Prášilová, Martina Strnádková, Klára Nyersová, Verča Bednářová, Pavel Ojík Oesterreicher, Milda Somi Somálec Císař, Petr Ferko Ferenc, Láďa Slavík, Fanda Bednář, Radek Klein a Míša Kliment.
Pohovořili jsme o tom, co život přinesl a přináší.
 
21.11.  paní Zima oblékla krajinu do bílého hávu: od pátku 18.11. přes celý víkend sněžilo, a tak si můžeme užívat darů sněhu a teplot okolo 0°C...Vánoce se kvapem blíží...
 
22.11. Rosťa Příhoda oficiálně zahájil turnaj žákovských družstev ve florbalu.
Soupiska Rapšach Cup – florbal
 
  1. Piškoti: Míša Homolka (kapitán), Vojta Bednář, Míša Ševčík, Honza Podsclan
  2. Rapšachská vychřice: Jirka Bumba (kapitán), Radek Arenberger, Ondra Kaňúr, Jára Mužík
  3. Dragouni: Míla Obst (kapitán), Dominik Špimr, Míša Svoboda, Martin Ferenc
  4. Big Bratři: Pavel Koranda (kapitán), Petr Šimoušek, Pavel Bednář, Lukáš Ševčík
  5. Sršni: Míra Sokolík (kapitán), Marek Makovec, Honzík Pytel, Honzík Šroub
  6. AC Tzech Republic: David Záviš (kapitán), Adam Straka, Martin Šimek, Péťa Daněk
  7. Rafani: Miloš Kolář (kapitán), Honza Smolík, Tomáš Soukup, Péťa Voříšek
  8. Vyvolení: Radek Janda (kapitán), Lukáš Grundza, Honza Kadlec, Ondra Doubek.
 
24.11. se uskutečnila pedagogická rada, která se zabývala výchovně vzdělávacím procesem v naší škole.
Hodnotili jsme především výsledky v prospěchu a kázeňské problémy, hovořili jsme o kladech a záporech našeho pedagogického působení, projednali jsme některé provozní záležitosti a nabídky došlé v poště.
Po poradě vystoupil p. uč. Martin Kvapil, koordinátor školního vzdělávacího programu, s tématem školní vzdělávací program naší školy. Nastínil některé momenty související s touto problematikou. Další setkání pedagogů se k tomuto tématu uskuteční 7.12. odpoledne tohoto roku.
Konaly se také schůzky učitelů s rodiči: rodiče diskutovali s vyučujícími o chování a prospěchu svých dětí, s výchovnou poradkyní p. uč. Ivanou Kvapilovou se rodiče vycházejících žáků a žákyň zaměřili na přípravu k budoucímu studiu a povolání, naši šesťáci a sedmáci  se svými třídními učitelkami Pavlínou Křížovou a Ivanou Kvapilovou připravili pro své rodiče pohoštění, náhledy do svých školních prací a maminky a tatínkové si mohli plnit úkoly poznávacího testu ve stylu co se mé dítě učí právě teď. Na chodbě I. stupně jsme pomocí dataprojektoru promítali naše poslední setkání našich kamarádů a jejich vyučujících z Rastenfeldu s našimi dětmi.
 
25.11. paní Zima opět projevila svou vůli vládnout: na našem digitálním teploměru klesla rtuť v 5.35 hodin na – 9.7°C.
   
25.11. se v naší škole uskutečnilo setkání studentů Jihočeské univerzity, její pedagogické fakulty, oborového studia s Ov v rámci výběrového semináře „Dramatická výchova v občanské výchově,“ jehož  garantem je p. uč. Martin Kvapil.
Studenti formou praktických výstupů mimo jiné realizovali myšlenku začlenění metody dramatické výchovy do předmětu občanská výchova, a to ve dvou dvouhodinových blocích v 8. třídě.
Výuková témata: „Pralesy“, „Diskriminace“.
   
28.11. převzal náš pan ředitel Karel Snětina spolu se svým zástupcem Martinem Kvapilem atest o absolvování funkčního studia F II – MEŠ, management a ekonomika školy, na půdě Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, v reprezentativním Velkém zrcadlovém sálu.
   
30.11. se všichni zájemci z řad dětí zejména I. stupně fotili. Upomínkové foto na pozadí hvězdiček nebo stromečku potěší nejen je samotné a jejich rodiče, ale i babičky, dědečky a další příbuzné. 
30.11. jsme volili předsedu svého žákovského parlamentu s těmito výsledky:
P.
Kandidát
Třída
FUNKCE
HLASY
1.
Péťa Daněk
8. třída
PŘEDSEDA
51
2.
Štěpka Kulatá
9. třída
1. MÍSTOPŘEDSEDA
30
3.
Radek Janda
9. třída
2. MÍSTOPŘEDSEDA
28
4.
Linda Šebestová
6. třída
ČLEN
25
5.
Alenka Sokolíková
7. třída
ČLEN
20
6.
David Záviš
8. třída
ČLEN
18
7.
Anetka Trojáková
2. třída
ČLEN
16
8.-9.
Pavlínka Hubená
1. třída
ČLEN
15
8.-9.
Ráďa Polák
3. třída
ČLEN
15
10.
Jirka Bumba
6. třída
ČLEN
14
11.-12.
Kristýnka Šímová
2. třída
ČLEN
13
11.-12.
Maruška Gáborová
3. třída
ČLEN
13
13.
Ondra Macho
4. třída
ČLEN
11
14.
Péťa Gladics
5. třída
ČLEN
10
15.
Editka Štelnerová
1. třída
ČLEN
9
16.
Marek Makovec
5. třída
ČLEN
7
17.
Honzík Kořínek
4. třída
ČLEN
6
18.
Andrejka Poláková
7. třída
ČLEN
3