Základní škola a Mateřská škola
v Rapšachu

Domů
Nahoru


2008/2009 - I. část


1.9. jsme zpívánkami odstartovali nový školní rok 2008/2009 s přáním mnoha úspěchů. Slavnostnímu zahájení spojenému s uvítáním našich nejmenších žáků a žákyň – prvňáčků – a také nově přijatých žáků předcházela již tradiční prázdninová údržba a následná výzdoba naší školičky včetně celkové výmalby chodeb a soklů, učeben II. stupně, tělocvičny a ředitelny.

Také vnitřní prostory mateřské školky podstoupily rozsáhlou a náročnou rekonstrukci učeben, kuchyně – jejího vybavení, skladů a také sanitárních prostor, která si vyžádala posun termínu nástupu našich dětiček do MŠ na 8. září.

 

 

3.9. vyšlo 1. číslo 13. ročníku našeho školního časopisu Rapšach Planet. Jeho jediným a hlavním tématem je táborová kronika – „Rambo málem králem“/“velcí“ a „Mamutími stezkami“/“malí“.

 

3.9. nás navštívil bývalý žák Honza "Hanz" Kryl. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl a přináší a přinese.

 

15.9. bude zahájena v naší škole činnost následujících zájmových kroužků: německého, anglického a ruského jazyka, výtvarného, dovedných rukou, pohybových her, florbalu, hry na zobcovou flétnu, pěveckého, počítačové tvorby filmů a počítačové animace, tvorby školního časopisu, mladých zdravotníků, TOM „Práčat“ mladší a starší.

 

16.9. vyhlásily redaktorky našeho školního časopisu Rapšach Planet Linda Šebestová a Pája Vávrová soutěž na téma „Nejvtipnější prázdninové foto“.

„Nachytali“ jste někoho se zvláštním výrazem, ve zvláštní pozici…? Super! Přihlaste se se svým úlovkem do naší soutěže!Příspěvky noste k L. Šebestové nebo P. Vávrové (možno i na flash disku, posílání přes bluetooth či posílejte na e-mail).

Vyhodnocení najdete v říjnovém Rapšach Planet, originály fotografií vracíme!  

Soutěž pokračuje také v listopadu – pro ty, co neměli doma žádný letní „úlovek“ – máte možnost něco nebo někoho vyblejsknout a třeba si i s fotečkou pohrát pomocí nějakého šikovného formátu…

 

17.9. se naši vycházející žáci a žákyně  vypravili v rámci profesní přípravy spolu se svou třídní p. uč. Pavlínou Křížovou a výchovnou poradkyní p. uč. Ivanou Kvapilovou na Výstaviště do Českých Budějovic na přehlídku středních škol, učilišť a dalších výchovně vzdělávacích institucí a organizací „Vzdělání a řemeslo“.

Z webu http://www.vcb.cz/vystaviste.php?cze/vystavy-2008/vzdelani-a-remeslo/14/  jsme vybrali: 14. ročník prezentace školství všech úrovní, ukázky odborného výcviku, zařízení pro speciální školy, nadace, fondy, stipendia. Učební pomůcky, zařízení, učebnice a programy pro všechny stupně výuky. Potřeby pro děti.

 

17.9. se naši osmáci se svou třídní vyučující p. uč. Janou Skřivánkovou vypravili v rámci zeměpisu na poznávací exkurzi do Třeboně.

Navštívili pivovar Regent, historické centrum (významné stavby a domy) a výstavu „Krajina lidé Třeboňska“ v expozici na zámku Třeboň.

Žáci a žákyně v rámci procházky historickým centrem spojenou s výpravou k rybníku Svět plnili úkoly, z nichž jsme vybrali hlavní témata: „Zlatá stoka“, „Jakub Krčín“, „Josef Šusta“, „Petr Vok“.  Úlohy se týkaly zeměpisně historických a přírodně ekologických souvislostí, např. funkce a délky Zlaté stoky, využití rašeliniště, významu a místopisu meandrů, podmínek chovu kapra, druhové skladby lesů na Třeboňsku, služeb středověkých lazeben, procedur třeboňských lázní, luk na Třeboňsku…

   

18.9. – 19.9. jsme zahájili prodej magnetek s logem občanského sdružení Život dětem v rámci charitativní sbírky Srdíčkový den. Magnetka stojí 25,- Kč a akce potrvá do konce října tohoto roku.

Výtěžek z prodeje je určen na pomoc dětským oddělením nemocnic v České republice a dětským zařízením, která pečují o opuštěné, nemocné a handicapované děti, a také sociálně slabým rodinám, které se starají o postižené dítě.

Více také na www.zivotdetem.cz

   

19.9. nás navštívil bývalý žák Míša Ševčík. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl a přináší a přinese.

 

24.9. jsme ukončili prodej magnetek s logem občanského sdružení Život dětem v rámci charitativní sbírky Srdíčkový den s celkovou částkou 2 500,-Kč!!!

Děkujeme Vám  všem, kteří se koupí magnetky

na této prospěšné a potřebné akci podíleli!!!

 

24.9. se uskutečnila úvodní společná schůzka rodičů a pedagogů. Před krátkou diskusí vystoupil pan ředitel Karel Snětina a vyslovil se mimo jiné k následujícím tématům:

- letní turistický tábor – poděkoval rodičům a dětem za zdárný a hladký průběh včetně vybudování a bourání

- co se udělalo o prázdninách:

i.      škola – vymalování tříd II. stupně, tělocvičny, chodeb včetně soklů, ředitelny

ii.      školka – rekonstrukce kuchyně a dalších prostor, cena díla

- počet dětí ve škole – 148 žáků a žákyň

- DVD/“Konec roku“ hotovo – 50,- Kč

- DVD/“Tábor“ –  do 15.10. + foto – 90 Kč

- CD/“Škola, oddíl“ –  do 15.11. 120,- Kč

- BOZP – inspekce:  v pořádku, největší problém tělocvična – protiskluzový nátěr

- jídelny – inspekce: v pořádku

iii.      dřív odhlašovat

iv.      žáci 9. třídy a předškoláci o 2 Kč více

- nový systém posílání přihlášek na SŠ

v.      maximálně 3 přihlášky

vi.      ředitel základní školy potvrzuje známky

vii.      rodiče přihlášky posílají sami na adresu ředitele SŠ, SOU,…

- kroužky – některé zrušeny pro malý počet žáků (křížení kroužků) – kvůli rozvrhům a autobusovým spojům

- rozvrh – na II. stupni tak, aby žáci stíhali autobus

- na závěr – poděkoval a vyzval rodiče k prohloubení spolupráce.

     Z krátké diskuse vyplynulo např., že SŠ a SOU nemusí zohledňovat výstupní hodnocení žáka, ale některé jej bodují (škálou 0 – 5) ve vztahu na zájem žáka studovat daný obor.

   
26.9. – 28.9. uspořádal náš turistický oddíl mládeže TOM „Práčata“ víkend s překvapením.

Den první – pátek 26. září 2008

Tajnou výpravu jsme začali tím, že jsme odjeli do Suchdola nad Lužnicí. V Suchdole jsme nasedli na vlak do Třeboně. Když jsme přijeli do Třeboně, měli jsme asi hodinu rozchod na náměstí. NO JO, ALE!… My velcí jsme málem nestihli autobus, protože jsme potkali Vojtu Bednáře. Tak nás začal shánět Kája…

Z Třeboně to bylo dost zlé, protože autobus brňák byl tak nacpaný, že jsme nemohli upadnout, i když jsme hodinu a půl stáli. Vystoupili jsme v Mrá-kotíně, a konečně asi dva z nás věděli, kam jsme to přijeli. Ostatním se to snažil Kája vysvětlit.

Mrákotín

Městys Mrákotín leží 7 km západně od Telče, na silnici vedoucí z Brna do Českých Budějovic a 5 km od Javořice - nejvyššího bodu Českomoravské vrchoviny. Městys má v současné době 915 obyvatel. Jeho rozsáhlý katastr zahrnuje významnou část javořických lesů včetně samotného vrcholu. K Mrákotínu náleží též místní části Dobrá Voda a Praskolesy. Na kopci u Dobré vody byl v roce 1682 postaven hornický kostelík Sv. Jáchyma. Od 16. století se v okolí dobývaly drahé kovy. Z návrší je pěkný výhled do okolí. Letovisko Dobrá Voda, v minulosti lázně s radioaktivní vodou, je častým cílem mnoha turistů.

Praskolesy jsou známé svou dominantou - dutou prastarou lípou. Ta má nejen úctyhodný věk 800 let, ale i odpovídající rozměry. Obvod jejího kmene měří 10,5 metru a do jejího kmene se vejde 12 osob. Uvnitř stromu je instalována dřevěná zvonice.

Na návsi nemůžeme minout farní kostel sv. Jiljí, který je připomínán již v roce 1398. Jeho gotická podoba však téměř zanikla při klasicistní přestavbě v letech 1806-07. V interiéru si můžeme povšimnout některých gotických stavebních prvků, např. žebrová klenba presbytáře. Díky přestavbě má kostel neobvyklou orientaci ke světovým stranám.

Přestože první písemná zmínka o Mrákotíně pochází teprve z roku 1385, předpokládá se, že ves tohoto jména vznikla již ve 12. století. Původně náležela hradu Štamberku, později k panství telčsému. Nelze doložit, kdy byl Mrákotín povýšen na městečko, avšak na nejstarší dochované pečeti z roku 1569 je již jako městečko uváděn. Jednoznačný doklad představuje až privilegium císaře Leopolda I. z roku 1684, jímž uděluje městečku Mrákotín právo dvou výročních trhů. Předlohou k dnes používanému znaku se stala novější pečeť z roku 1768 - v horním červeném poli je bílé paroží se stříb rným klínem uprostřed, v dolní čá sti je zlatá růže v modrém poli. Paroží je typickým symbolem rodu Podstatských z Lichtensteinu, pětilistá růže upomíná pány z Hradce.

Do širšího povědomí se Mrákotín dostal hlavně těžbě žuly v okolních lomech. V době 1. republiky byli kameničtí mistři pověřeni dodáním speciální zakázky pro Pražský hrad. Architekt Josip Plečnik zamýšlel umístit do Jižních zahrad památník obětem 1. světové války. V Mrákotíně byl tehdy vylomen unikátní dvacetimetrový žulový monolit, který se však po cestě do Prahy zlomil. Druhý kámen o výšce 15,60 m již byl převezen v pořádku, ale Plečnikovým představám příliš nevyhovoval, proto jej nechal umístit na 3. nádvoří Pražského hradu, kde byl vztyčen u příležitosti 10. výročí vzniku Československa. O mistrovství starých kameníků svědčí i dvě zdejší kamenné kašny z 18. století. Těžba žuly je spolu se zemědělstvím hlavní náplní práce obyvatel mrákotínska.

Krajinu kolem Mrákotína tvoří pestré společenství lesů, polí, luk a rybníků, které díky mnoha vyhlídkovým místům zanechají v každém návštěvníkovi nezapomenutelné dojmy. V zimním období je nabídka rekreačních možností obohacena provozem lyžařského vleku.

 

Přijeli jsme do vesnice (městyse) a Kája nás pro jistotu spočítal. Byli jsme kupodivu všichni. A tak jsme se vydali do chaty, ale najednou slyšíme pískaní. Podíváme se do strany, a tam utíká jeden drsňák jménem Pety s jeho Vojtíškem. Tak už jsme byli skoro všichni. Dali jsme se zase do chůze a kochali se krajinou, až jsme došli do naší krásný chaty.

Prvně jsme mysleli, že budeme bydlet v takové noblesní chatce, no ale najednou jsme vyšli výš, a viděli jsme takovou divnou barabiznu. Nikdo neříkal, že je to lepší, než Pořešíně. Tak jsme se ubytovali a přijely naše batohy (tedy přivezl je Rosta).

Asi po hodině nás Kája zavolal do společenského sálu. Tam jsme se rozdělili do skupin a hráli jsme různé hry a soutěže. Nakonec se k nám do hry přidali i vedoucí. Samozřejmě – přišli, viděli, zvítězili, odešli. Nakonec jsme si dali čaj a šli do postelí.

Zapsal Jára, Pavel, Ondra a Pepča

 

 

 

 

 

Den druhý – sobota 27. září 2008

Dneska jsme se probudili a šli jsme se nasnídat. Měli jsme vánočku s marmeládou a čaj. Pak jsme si sbalili svačiny a šli jsme se připravit na cestu kolem světa za necelých 6 hodin.

Pak jsme vyrazili nejprve směrem k Dobré Vodě. U kostelíka nás přepadl neznámý pán, odemkl nám kostelík a řekl asi tohle:

Kostelík svatého Jáchyma

Kostel na kopci nad vesnicí nemůže již více než tři století přehlédnout žádný poutník. V roce 1682 jej zde nechal postavit Jan Jáchym Slavata, majitel telčského panství.

Zasvěcení nového kostela sv. Jáchymovi nebylo vůbec náhodné. I když by se dnes mohlo zdát, že hlavním důvodem je shoda jména se stavitelem chrámu, skutečnost byla jiná.

Sv. Jáchym, otec P. Marie, je od nepaměti uctíván jako patron horníků. A kterému jinému světci by se svěřila pod ochranu obec, ve které se v době výstavby kostela již téměř dvě století těžilo stříbro? Kostelík byl vystavěn v raně barokním stylu nad štolami a šachtami, jež se zavrtávaly po stříbronosných křemenných žílách do nitra kopce. Podle místní tradice bylo vyústění větrací šachty přímo pod oltářem kostelíka.

Historie Dobré Vody je spojena nejen s několika pokusy o dolování zlata a stříbra, ale od roku 1645 také s lázeňstvím. Ve starých dokumentech se můžeme u osady setkat i s názvem Lázně Jáchymovy.

Když jsme pánovi utekli, našli jsme nedaleko kostelíka naši první dnešní kešku.

Přes Mrákotín kolem dvou rybníků Mrzatců jsme pak dorazili na místo zříceniny Štamberka. Z hradu nezbylo nic moc, jen zeď o rozměrech asi 2 x 2 metry.

ŠTAMBERK

Hrad Šternberk, lidově zvaný Štamberk, patřil ve středověku k nejrozsáhlejším opevněným panským sídlům doby předhusitské na jihozápadní Moravě. Imponuje nejen důmyslem svých stavebníků, využívajících k jeho zbudování a fortifikaci žulových skalních výchozů a členitého přírodního reliéfu, ale i svojí nadmořskou výškou (695 m n. m.)

Stejně jako je tomu u stejnojmenných hradů v Čechách a na Moravě, souvisí jeho původ nepochybně s pány ze Šternberka. V 80. letech 13. stol. dostal zřejmě zdejší lesnatou a dosud neobydlenou končinu, sousedící s královskými statky na Telčsku, výsluhou bítovský purkrabí Jaroslav ze Šternberka, pod jehož správu ostatně celé toto území patřilo. Rovněž archeologický výzkum potvrdil datování vzniku hradu do poslední čtvrtiny 13. stol. - romantické pověsti o jeho templářských počátcích je tedy nutno odmítnout.

O dalších držitelích Štamberku máme jen útržkovité zprávy. první polovina 14. stol. byla nepokojnou dobou a tak víme jen, že r. 1356 se zámožný šlechtic Štěpán z Březnice chystal postoupit Štamberk Jindřichovi z Hradce. Není však zcela jisté, zda k uvedené transakci skutečně došlo, neboť v témže roce se spojili rody pánů z Růže (Hradečtí a Rožumberkové) v odboji proti samotnému Karlu IV. a mj. i na Telečsku zuřily boje. Archeologické nálezy naznačují, že také Štamberk byl obléhán.

V druhé polovině 14. století však již Štamberk pánům z Hradce náležel i s rozsáhlým majetkem, (přes dvacet vsí a městeček, včetně části Slavonic). V r. 1399 dostala toto panství věnem Eliška z Hradce, která se provdala za Jana z Kravař. Po smrti tohoto pána se však r. 1404 štamberské zboží i s hradem navrátilo do rukou Hradeckých a počínaje r. 1414 celý majetek získal příslušník telečské větve tohoto rodu - Jan starší z Hradce. poslední písemná zpráva o Štamberku pochází z následujícího roku 1415.

Za husitských válek nebylo ušetřeno ani telečské panství. V září r. 1423 obléhal Jan Žižka blízkou Jihlavu, a jeho významný hejtman Jan Hvězda z Vícemilic se ještě téhož roku pokusil zmocnit katolické Telče, k jejíž obraně se zcela jistě zkoncentrovala veškerá branná moc tamního vladaře Jana z Hradce. I o Štamberk byl v těchto souvislostech sveden tuhý boj, jak o tom výmluvně vypovídají archeologické nálezy. Zřejmě posádkou nedosti osazený hrad nakonec útoku husitů podlehl a byl, až na malé zbytky srovnán se zemí. K pokusu o jeho novou výstavbu pak již nikdy nedošlo.

Hrad o celkové rozloze cca 1 ha byl ze snadno přístupné severní strany chráněn dvojitým příkopem. Obvodová hradba v lese má místy charakter "kyklopského" zdiva. Vlastní jádro hradu s palácovými budovami je situováno za dalším mělkým příkopem a parkánem na vyvýšených žulových kamýcích. Hlavní pevnou věž, chránící současně i bránu do vnitřního hradu, předpokládáme na nejvyšším místě na západní straně celé vyvýšeniny. Nejmohutnější dochované torzo zdiva z hradu je situováno nad příkrým svahem na jižní straně - jde o nárožní fragment další z palácových budov. Odborníci však nevylučují ani možnost, že se jedná o vyhlídkovou věž. Výzkum ukázal, že hrad byl za dobu půldruhého století svého trvání přestavován, rozšiřován a zpevňován. Zlomky pálené krytiny svědčí o tom, že Štamberk byl zbudován jako výstavné panské sídlo.

 

Tak jsme se začali divit, kvůli čemu jsme sem šli, no ale Pety vymyslel hru - válka šišek – tak jsme si zablbli. A pak jsme našli v nádherných skalách druhou a poslední dnešní kešku. Tentokrát ji našli malí.

Pak jsme sešli zpátky na tábořiště pod Štramberkem, kde jsme si opekli buřtíky a naobědvali se. Trochu jsme si při tom zablbnuli v dřevěném týpí.

Potom jsme šli domů. Přes Lhotku a Mrákotín, jen podle GPSky – krásnými loukami, podzimními smíšenými lesy, které začínaly hrát do ruda a do zlata. Byla to krása!

Další práce – nahodit nohy – jen co jsme přišli domů, tak všichni lehli do postele. Asi za půl hodiny jsme vzali káru na dřevo a jezdili jsme z kopce do kopce. Potom jsme se šli navečeřet. Měli jsme naše oblíbené jídlo – špagety.

No a potom jsme šli soutěžit po družinách. Celkově vyhrála družina Ondry.

Jen co jsme dohráli, tak jsme šli zase ležet, a tentokrát jsme usnuli podstatně dřív.

Zapsal Pepča a Kája

Den třetí – neděle 28. září 2008

V den svátku patrona naší země – svatého Václava – jsme vstali dříve. Hned po snídani jsme uklidili, předali chatu a vyrazili přes Dobrou Vodu do Mrákotína. Cestou jsme viděli zajímavou věc – na silnici ležela přejetá akvarijní rybička.

Autobus byl tentokrát poloprázdný, tak jsme nemuseli stát. V Třeboni jsme si v cukrárně koupili pitíčka a Tatranky, protože nikde jinde nebylo otevřeno a nic jiného se koupit nedalo. Pak jsme měli chvíli rozchod, protože vlak nám jel až za hodinu. Někdo se šel podívat na věž, někdo kupoval zmrzlinu, ostatní se hřáli na sluníčku u kašny.

Pak už se nestalo celkem nic zajímavého, jen:

  • Dádovi spadl do kašny mobil a Míša se pro něj potápěla. Oba fungují.

  • Adí zapomněl u Kašny svetr, Jára mu pro něj běžel. Vlak stihl, ale svetr mezitím někdo hodil do kašny, takže byl mokrý, těžký, a trochu smrděl.

  • Ráďa zapomněl na lavičce na nádraží kouli, kterou si v Třeboni koupil.

  • V Suchdole čekalo víc rodičů, než bylo nás – účastníků.

  • V Suchdole jsme konečně s Majkou zjistili, že naše pantofle, které jsme celý víkend marně hledali, měl od pátku Adí.

  • V Suchdole jsme omylem vyložili z dodávky i Rosův notebook. Přijede si pro něj ve středu.

A to je opravdu všechno. Byl to krásný víkend, nakonec jsme se s chatou docela smířili a zatím nejsme rozhodnuti, kam pojedeme na jaře.

Díky Vám – bylo to moc fajn, víkend bez stresů a křiku. Takže díky Vám – a kdo bude chtít všechny fotky na jednom DVD, tak bude připraveno 1. října za 25,- Kč v ředitelně.

Zapsal Kája

 

Kdo všechno s námi byl?

SNĚTINA Karel – Kája

SNĚTINOVÁ Marie – Majka

ŠÍPOVÁ Pavlína – Pavča

ŠÍP Rostislav – Rosťa

KEPKOVÁ Jana – Janša

PETERKA Miroslav – Pety

ŠIKR Ondřej – Šíša

CÍRAL František – Fanda

CÍRALOVÁ Anna – Anička

GÁBOR Pavel – Pavel

HLAVA Adrián – Adí

HLAVA Sebastián – Sebi

KANDĚROVÁ Michaela – Míša

KAŇÚR Josef – Pepča

KAŇÚR Ondřej – Ondra

MIKUDIM Josef – Malej Pepča

MUŽÍK Jaroslav – Jára

PETERKA Vojtěch – Vojtík

PROKEŠ David – Dáda

SCHIENDLOVÁ Justýna - Justýnka

ŠEBESTA Radek – Ráďa

ŠÍPOVÁ Alžběta – Bětka

   

PROFIL SOBOTNÍ TRASY:

   

29.9. počínaje (a možná i dříve) jsme se mohli těšit na nové číslo našeho školního časopisu Rapšach Planet!       

Hurrááá! Už je tu zase RAPŠACH PLANET!

Inovovaný, lepší, zábavnější!..

V našem RP je spousta soutěží, hudby, zpráv ze sportu a ostatního dění ve škole.

Najdete zde i stránku „drbů“, nebo třeba perličky, které „vzplodili“ sami naši studenti.

Předplatné deseti výtisků (září – červen) stojí pouhých 30 Kč!

Tak neváhejte a předplaťte si RAPŠACH PLANET!.. :)

- každý měsíc budeme losovat a jeden z předplatitelů získá HODNOTNOU CENU

 

1.10. nastala toužebně očekávaná chvíle: vyšlo 2. číslo našeho školního časopisu Rapšach Planet, které připravila nová redakční rada, ba velký tým našich vycházejících žáků a žákyň a jejich externích spolupracovníků!

A opět z obsahu:

- informace o začátku předvolební kampaně na předsedu žákovského parlamentu

- sport ve škole

SPORT

Říkali jste si, že vám v RP chyběla kapka pohybu? OMYL!

Ani na pohybu milovné procento,

které bychom v okolí dali dohromady, jsme nezapomněli.

Při čtení RP se zapotíte, i když budete sedět doma v křesle!..=)

 

Takže jak jste byli sportovně aktivní v září?

Florbal – turnaj 3 v s3 + gólman + náhradník

Týmy a hráči

ANTI FOŠNY – Vávrová, Šebestová, Zahradníková, Kanděrová

Barbie – Daňková, Růžičková, Střítecká, Janečková, Marešová.

Eighty United – Sokolík, Pytel, Bárta, Havel, Grundza

Light reflex – Voříšek Pavel, Ferenc, Gábor, Smolík, Voříšek Petr

Rapšašská vychřice – Arenberger, Bumba, Barvínek, Kronika, Kaňúr

RHDS Jižní Čechy – Babor, Kořínek, Kliment, Gladics, Polák

Pravidla:

Hraje se 2x 10 minut, poločas 3 min.

Zápas začne vždy v 12:35.

Když se hráči nedostaví tak bude tým hrát v počtu, ve kterém je.

 

- vtípky psané i kreslené

- Kukátko aneb naši redaktoři jsou tam, kde se něco ve škole šustne – vztahy, emoce,…

- perličky a nějaké ty kvízy a soutěže pro chytré hlavičky a šikovné ručičky

- Tvůj styl a Zvěrokruh

- Need for Speed, tentokráte s podtitulem Undercover – to si přeberte sami

- Neobyčejné od obyčejných - "I obyčejný člověk může udělat neobyčejné věci!.."

- inzerce, fotosoutěž, aktualitky…

   

2.10. se naši žáci a žákyně 4. a 5. třídy vypravili pod vedením p. uč. Květy Machové a p. uč. Anny Ticháčkové v rámci výchovy k bezpečnému chování do Třeboně na dopravní hřiště, kde pod odborným vedením instruktora autoškoly absolvovali praktické zaměstnání vedoucí k řešení vybraných situací provozu na pozemních komunikacích.

Před samotnými jízdami se všichni zúčastnili instruktážní besedy.

Více na http://www.autoskola-ille.cz/deti/index.html

 

2.10. jsme zveřejnili:

Vážení rodiče,

Vaše děti mají opět možnost zúčastnit se výtvarné aktivity, tentokrát

malování na hedvábné a bavlněné materiály.

Pro velký zájem pro Vás manželé Chumovi připravili podobnou akci, jako bylo malování na hedvábí, na hrníčky nebo na trička, a to nové malování na hedvábné a bavlněné materiály. Jednodušší techniku zvládnou i děti od tří let s velice pěknými výsledky. Barvy jsou netoxické.

Malování na bavlněné materiály – vyberte si z následujících výrobků:

¨     Bavlněný sáček na přezůvky 31x34 cm                                 80 Kč

¨     Bavlněná gumička do vlasů – malá                                        60 Kč

¨     Bavlněná gumička do vlasů – velká                                       70 Kč

¨     Taška přes rameno 35x40 cm (ucho 39 cm)                         80 Kč

Malování na hedvábné materiály – vyberte si z výrobků:

¨     Schiffonový šátek 90x90 cm                                               160 Kč

¨     Schiffonový šál 150x40 cm                                                 130 Kč

¨     Hedvábné pouzdro na mobil 12,5x6 cm                                80 Kč

   

3.10. nás navštívili bývalí žáci Dominik Špimr a Michal Homi Homolka, pak Eliška Beníšková a Ondra Doubek a před polednem Tom Soukup a Pavel Tundr. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl a přináší a přinese.

   

8.10. navštívil mluvčí jihočeské krajské policejní správy Jaroslav Beran s programem „Ajax“ naše děti z 2. třídy. Doma s rodiči tak po celý rok budou plnit různé Ajaxovy úkoly.

 

9.10. se naši žáci a žákyně povinně volitelného předmětu Informatika vypravili se svou vyučující p. uč. Miroslavou Barvínkovou na INVEX do Brna.

Seznámili se s aktuálními trendy výpočetní a komunikační techniky a jejích softwarových aplikací a neopomněli prorazit do nejnovějších systémů herního virtuálního světa.

Více na http://www.bvv.cz/invex.

 

13.10. již třetí týden (od 29.9.) tohoto školního roku do naší školičky putuje mlíčko dotované EU pro všechny zájemce a milovníky různých příchutí a zdravého pití.

Za distribuci mléka a různých dobrot vděčíme paní Miroslavě Jáchymové.

 

14.10. se naši prňáčci a druháčci vypravili spolu se svými vyučujícími do na představení pohádky O perníkové chaloupce.

   

15.10. jsme zveřejnili:

Vážení rodiče,

nabízíme Vám ve spolupráci s firmou

KODAK Expres

 

 

VÁNOČNÍ FOTOGRAFOVÁNÍ
 

Vašeho dítěte. Vybrat si můžete z těchto nabídek:

 

  • 2 foto portrét 10x15 (z toho 1 ČB) + kalendář 22x14 = 95,- Kč

  • 2 foto portrét 10x15 (z toho 1 ČB) + 2 foto s barevným pozadím 10x15 + 1 foto 22x14 + 4 foto pasové = 165,- Kč

  • 2 foto portrét 10x15 (z toho 1 ČB) + 2 foto s barevným pozadím 10x15 + 1 foto 22x14 + 4 foto pasové + kalendář = 215,- Kč

Fotografování se bude konat v pondělí 3. listopadu 2008 od 8:00 hodin

 

 

   

18.10. – 19.10. se v naší škole uskutečnilo tradiční víkendové setkání studentů Jihočeské univerzity – její pedagogické fakulty, oborového studia s Ov v rámci výběrového semináře „Dramatická výchova v občanské výchově,“ jehož garantem je p. uč. Martin Kvapil.

Anotace: předmět formou praktického výcviku s teoretickými vstupy seznamuje s aplikací metody dramatické výchovy v předmětu občanská výchova s tím, že posluchači připraví a zrealizují výstup v konkrétních podmínkách na II. stupni ZŠ.

V rámci semináře se seznamujeme v praktické i teoretické rovině např. s plánováním a strukturováním dramatu ve výuce, s kritérii výběru vhodného textu - téma, konflikt, dialog, stavba příběhu apod. To souvisí s dalšími momenty: charakteristika skupiny žáků, zacílení a obsah činnosti, rozvíjené dovednosti, vědomosti.

V neposlední řadě se zaměříme na momenty přípravy školního vzdělávacího plánu – postavení předmětu dramatická výchova a průřezových témat – např. osobnostní a sociální výchova.

   

19.10. se uskutečnila další náročná výprava našich Geokačerů TOM Rapšach tentokrát do lokality Lutová – multikeš.

Základní instrukce: sraz na návsi v 10.00 hodin, pití, svačinka a špekáčky s sebou, délka trasy cca 35 km, předpokládaný návrat v 16.00 hodin.

Vyjelo nás jen deset, ale krásně jsme si to užili. V nádherném podzimním počasí jsme ujeli skoro 40 kilometrů pestře zbarvenými lesy i kolem chlumeckých rybníků.

Našli jsme naši první multikeš, opekli si buřtíky, našli druhou keš na krásné rybniční hrázi, trochu jsme bloudili, ale nakonec jsme šťastní a spokojení dorazili domů asi kolem půl čtvrté odpoledne.

Kdo všechno byl?

Anička a Fanda Círalovi, Sebi Hlava, Zuzka, Ráďa, Petra a Míra Šebestovi, pan Šebesta starší, no a Majda s Kájou Snětinovi.

Geocaching [geokešing] je hra na pomezí sportu a turistiky, která spočívá v použití navigačního systému GPS při hledání skrytého objektu zvaného cache, o němž jsou známy jen jeho geografické souřadnice. Při hledání se používají běžné turistické přijímače GPS. Člověk, zabývající se geocachingem, bývá označován slovem geocacher.

Více na: http://rapsach.cz/tom/geocaching.htm

   
   
   

20.10. se naši vycházející žáci a žákyně  vypravili v rámci profesní přípravy spolu se svou třídní p. uč. Pavlínou Křížovou a výchovnou poradkyní p. uč. Ivanou Kvapilovou na pracovní návštěvu Informačního a poradenského střediska při Úřadu práce v Jindřichově Hradci.

Více informací hledej na portálu Ministerstva práce a sociálních věcí ČR a úřadech práce:

http://portal.mpsv.cz/sz/local/bv_info/ips_-_informacni_a_poradenske_stredisko

   

20.10. se uskutečnila schůzka rodičů našich vycházejících žáků s výchovnou poradkyní školy p. uč. Ivanou Kvapilovou.

Hlavním tématem byly změny v přijímacím řízení v tomto školním roce. Rodičům byly mimo jiné předány následující materiály:

1. Plakát – prezenční výstava SŠ, SOU a OU (12. ročník se koná 11.11. 08 od 8.30 do 17.00 hodin v areálu kláštera Minoritů v Jindřichově Hradci a tamtéž v prostorách kulturního zařízení „Střelnice“) – individuální návštěva vycházejících žáků a žákyň s rodiči.

2. Informace společnosti Scio k podávání přihlášek na  SŠ, SOU, OU apod.

3. Příklad prezentace školy v Katalogu škol (vysvětlivky, orientace v materiálu).

4. Jak se připravit na Den otevřených dveří (stručný manuál – co si promyslet, na co se zeptat apod. – určeno rodičům i dětem)

- navštivte nejméně dvě, raději však tři školy

- využití individuální návštěvy – rodič + dítě

- připravte si otázky

- vyžadujte kvalifikované informace

- podívejte se přímo do výuky

- zjistit podmínky přijetí, z čeho se skládají zkoušky

- jaká je šance na přijetí

- možnost přesunu z učebního oboru do maturitního nebo obráceně

- kvalifikovanost učitelů cizích jazyků

- připojení na internet, web školy, přístup studentů k výpočetní technice i mimo výuku

- stupeň vybavenosti na výuku odborných předmětů

- zajištění studentské praxe, odborného výcviku

- formy spolupráce školy se zaměstnavateli – jak se to projevuje ve výuce

- pravidelná spolupráce se zahraničními školami

- integrace zdravotně postižených, práce se studenty s poruchami učení (dyslektici,…)

- výsledky studentů u maturit

- příprava školy na reformu maturity

- % přihlášených/přijatých na VŠ/odcházejících do praxe/evidence na úřadech práce

- perspektiva oboru

- jak škola řeší problémy s drogami a šikanou

- kvalita zázemí pro dojíždějící – internát/ubytování, stravování, volný čas apod.

   

21.10.  žáci a žákyně z II. stupně oslavili svůj skokanský svátek: uskutečnil se další ročník již tradičního závodu ve skoku vysokém Rapšašská laťka.

Hlavní rozhodčí p. uč. Jana Skřivánková hodnotila výkony zúčastněných nejen z hlediska dosažené výšky skoku do měkkých duchen, ale i jeho kvalitní provedení – styl flop. Spolu s tím nabádala sportovce ke koncentraci a korigovala nedostatky.

Obecenstvo vytvořilo bezvadnou kulisu, která vyburcovala sportovce a sportovkyně ke skvělým výkonům. Také závodníci a závodnice se navzájem povzbuzovali.

Výsledková listina – Rapšašská laťka 2008

 

Kategorie dívky 6. třída

1.      místo Ivanka Dvořáková (105 cm)

2.      místo Janička Ferencová (100 cm)

3.      –  5. místo Maruška Gáborová, Verča Herzogová a Nela Pudilová (100 cm, více opravných pokusů)

 

Kategorie hoši 6. třída

1.   místo Sebastián Hlava (115 cm)

2.   místo Petr Voříšek (100 cm)

3.   místo Ondra Bárta (100 cm, více opravných pokusů)

4.   místo Petr Tundr (nepřekonal základní výšku)

 

Kategorie dívky 7. třída

1.      -   2. místo Bára Holanová a Karolína Mašková (105 cm)

 

Kategorie hoši 7. třída

1.    místo Ondra Macho (125 cm)

 

Kategorie dívky 8. třída

1.      místo Lucka Michalíková (105 cm)

2.      místo Anna Ďuchová (105 cm, více opravných pokusů)

3.   místo Eva Marešová (105 cm, více opravných pokusů)

 

Kategorie hoši 8. třída

1.     místo     Lukáš Schiendl (155 cm, vyrovnal halový rekord školy)

2.      místo Míra Sokolík (135 cm)

3.      místo Dominik Jiroutek (135 cm, více opravných pokusů)

4.      místo Petr Gladics (120 cm)

 

Kategorie dívky 9. třída

1. místo Kristýna Janečková (135cm, rekord školy v kategorii dívek)

2. místo Lenka Zahradníková (125 cm)

3. místo Mirka Růžičková (120 cm)

4. místo Monča Závišová (115 cm)

5. místo Jitka Kanděrová (110 cm)

6. místo Katka Daňková (105 cm)

 

Kategorie hoši 9. třída

1. místo Honza Smolík (145 cm)

     2. místo Pavel Voříšek (145 cm, více opravných pokusů)

     3. místo Martin Ferenc (135 cm)

     4. místo Ondra Kaňúr (130 cm)

     5. místo Radim Chyna (125 cm)

     6. místo Honza Dukát (125 cm, více opravných pokusů)

 

Děkujeme všem zúčastněným skokanům a skokankám za skvělé výkony

a vítězům a vítězkám gratulujeme!!!

   
23.10. nás navštívil bývalý žák Michal Svoboda. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl a přináší.
   

24.10. žáci a žákyně II. stupně spolu se svými vyučujícími strávili „Den v přírodě“. Zúčastněné žákovské týmy plnily úkoly v následujících oblastech a disciplínách:

- přírodovědný test – přírodovědná sazka/prostory hřiště a sadu školy

- test znalostí z našeho okolí/nejbližší okolí školy

- test znalostí v oblasti CO – chování v případě mimořádné události/školní zahrada

- orientační závod – azimuťák s buzolou v polích, lukách a lesíku za školou

- krátký závod s GPS po místech v obci Rapšach (např. Bambule, kostel, hřiště,…)

Všichni zúčastnění se mohli ohřát a občerstvit vlastnoručně opečenými buřtíky u společného ohně.

Ukázka z testových úkolů:

8. Evakuační zavazadlo obsahuje povinně:

a) televizi, video, počítač s tiskárnou a scanner spolu s dostatečným množstvím papíru do tiskárny

b) CD s oblíbenými zpěváky a skupinami, videokazety a přehrávače těchto médií

c) domácí mazlíčky – zejména však akvárium s rybkami a jinou podobnou vodní zvířecí havětí

d) základní trvanlivé potraviny – nejlépe v konzervách, dobře zabalený chléb a hlavně pitnou vodu

 

Zvítězil tým Míry Sokolíka ve složení Jirka Barvínek, Jirka Bumba, David Grundza, Jirka Kronika, Eva Marešová, Radek Polák a Pavel Voříšek.

Všem zúčastněným děkujeme za výdrž a vítězům gratulujeme!!!

Žáci a žákyně I. stupně svůj den v přírodě prožili ve vybraných dnech tohoto a minulého týdne na poznávacích vycházkách se sportovně turistickým zaměřením a taktéž s opékáním buřtíků a pobytem na čerstvém vzduchu za svitu paprsků sluníčka.

   

30.10. nás navštívili bývalí žáci a žákyně Míša Ševčík, Simča Prokešová, Jana Dvořáková, Marťa Kubatová, Áďa Benešová a Eliška Trsková-Korandová. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl a přináší a přinese.

   

1.11. se uskutečnila již tradiční drakiáda pořádaná TOM „Práčata“ Rapšach na fotbalovém hřišti a přilehlém okolí.

Akce začala ve 14.00 hodin a zájemci o lety v oblačných výšinách si většinou přinesli své draky – nejen koupené, ale i vlastnoručně vyrobené ze dřeva a papíru.

Postupně do výšin vzdušných vystoupalo na 12 draků mezi nimiž se kromě řiditelných (na dvě vodící lanka), které většinou zapůjčili naši Tomíci, vznášel též orel a sokol, létající ryba a Batman a také dva papíroví (s proměnlivým úspěchem).

V soutěži o nejvýše doletuchtivého draka si 1. místo vybojoval Péťa Voříšek, 2. místo obsadil jeho starší brácha Pavel a 3. místo zaujala Sandrulka Nováková. Za svůj výkon obdrželi drobnou odměnu.

Hitem letošní drakiády se stala igelitka jakou nezbytná vyvažovací součást dračího ocasu. Bohužel i tento ročník soutěže zaznamenal nehodu dvou draků – zapletli se ve větvích statného stromu.

Sešlo se nás cca 30 – většinou rodinné týmy. Vítr foukal, sluníčko hřálo a všichni zúčastnění soutěžící a jejich rodičovský doprovod si kromě určitě dobré nálady odnesli také pamětní lístek.

Zdar, drakiádo 2008, těšíme se zase za rok!!!

   

3.11. se zájemci a zájemkyně z řad našich žáků a žákyň zejména I. stupně a dětí z MŠ fotili s motivem novoročním.

3.11. vyšlo 3. číslo našeho nejoblíbenějšího školního časopisu Rapšach Planet, které připravili: L!NDA, PAJA, KATUŠ, KrOni, B4rva, ReDy, KRISTÝNKA, NIKOLKA, MIŠULINKA, LUSSY, MIMI, MARŤA, PAVLA, NICOOL, ŠUSTÍK, SNOOPY, FERKO, VOŘECH, MARTIN, KÁJA.
   

4.11. podnikli výpravu na výlov rybníka Svět do Třeboně naši čtvrťáci a páťáci se svou p. uč. Květou Machovou a vycházející žáci a žákyně spolu s p. řed. Karlem Snětinou a p. uč. Ivanou Kvapilovou.

Více na http://www.trebon.rybarstvi.cz/fotogalerie/vylov-svet-2006/index.htm nebo aktuálně také na http://www.trebon.rybarstvi.cz/vylovy-rybniku-trebon-podzim-2008.html .

Deváťáci navíc před výlovem navštívili Střední školu rybářskou a vodohospodářskou Jakuba Krčína v Třeboni, kde se seznámili se studijními obory a plány, možnostmi dalšího uplatnění v dané specializaci a na trhu práce a volnočasový vyžitím. 

Více na http://www.souryb.cz/

 

 

5.11. jsme opět zahájili veřejnou sbírku pro CPK-CHRPA (Centrum přípravy koní pro hiporehabilitaci) „Pohlednice a záložky“ (koupě za 20 Kč/1 kus).

Z webu centra jsme vybrali:

Hiporehabilitace je moderní metoda, při které využíváme koně – jeho osobnosti a pohybu jeho hřbetu k rehabilitaci pacientů s různými typy nemocí. Slouží ke zlepšení, obnově a stabilizaci duševní a tělesné kondice. Hiporehabilitace má v dnešní době již velmi široké použití a to nejen v medicíně.

Hiporehabilitaci předepisuje lékař, provádí ji tým hiporehabilitačních pracovníků, je provozována v mnoha zemích světa.

Parajezdectví (jízda na koni tělesně postižených) je navíc nejen rehabilitační procedurou, ale umožňuje handicapovaným prožívat radost z vlastní jízdy, soustavně se připravovat, účastnit se soutěží. Je to i společenská událost, zážitek silně působící na psychiku handicapovného jezdce, který má oproti zdravému člověku mnohem méně možností k seberealizaci.

 

Po více než pětiletém období zájmu o tuto oblast a na základě nesčetných konzultací s odborníky a představiteli subjektů zabývajících se hiporehabilitací, můžeme s přesvědčením konstatovat následující. V naší republice se provozování různých forem hiporehabilitace věnuje více než 60 státních i nestátních subjektů. K dispozici mají nejčastěji 2-4 koně různých plemen, podle struktury klientů jsou voleni koně různé tělesné výšky a konstituce. Vlastní terapii zajišťují kvalifikovaní a školení rehabilitační pracovníci, hipologická problematika je pak v kompetenci přítomného odborníka přes koně neboli hipologa. I na tomto postu se již dnes stále častěji setkáváme s lidmi, kteří jsou si vědomi důležitosti a zodpovědnosti této práce, i když těch schopných s koňmi samostatně, dobře a spolehlivě pracovat je stále nedostatek.

Výběr vhodného koně pro hiporehabilitaci a oblast vlastní specializované přípravy koní však velmi často omezují finanční možnosti organizace. I při nesporné snaze všech zainteresovaných mnohdy nejsou koně získaní dostupnými prostředky pro svůj účel zcela vhodní. Kromě často velmi výrazných nedostatků pocházejících z předchozího výcviku či použití koně, které je možné dlouhodobější a trpělivou přípravou uspokojivě korigovat se však objevují i komplikace zdravotní. Setkáváme se tak hlavně s projevy určitého opotřebování koní vlivem jejich předchozího využití. Projeví se na pohybovém aparátu, hlavně končetinách a kopytech, na celkovém výživném stavu i charakteru a ochotě ke spolupráci. Množství každodenní práce nutné ke vzdělávání a kvalitní péči o koně se tak zvyšuje, možnosti využití každého koně jsou pak často limitovány především jeho zdravotním a psychickým stavem.

My se ve své práci zabýváme tím, jak dosáhnout toho, že o koni můžeme s přesvědčením říci, že je pro svou práci vhodný. Že je ideálním zástupcem vybraným, vycvičeným a připraveným plnit své poslání koně terapeuta, učitele a společníka po řadu let ve zdraví a spokojenosti. Specializujeme se tedy na výběr vhodných koní už od samého počátku a jejich dlouhodobý odborný výcvik cíleně zaměřený do oblasti hiporehabilitace.

Výtvarná soutěž „Kůň terapeut 2008“

Termín uzávěrky příjmu prací do soutěže: 31.12. 2008

Více na: http://www.cpkchrpa.cz/

 

 

6.11. mezi naše žáky a žákyně I. stupně, děti z MŠ a ZŠp zavítalo Divadélko KOS s představením pohádky „Princezna a kouzelná píšťalka“.

Zlý čaroděj Temnotář chce princeznu Kristýnku za ženu. Dobrá sudička sice dá princezně kouzelnou píšťalku, aby ji ochránila, ale to nestačí. Čaroděj si stejně princeznu odnese. Naštěstí je tu ještě Honza a ten jde princeznu osvobodit. Snad se mu to s pomocí dětí podaří.

Z webu Divadélka KOS jsme vybrali: bylo založeno v březnu roku 1997 jako občanské sdružení neziskového sektoru. Od té doby uvedlo již 16 titulů ze své vlastní autorské dílny. Divadélko KOS nemá vlastní scénu, proto za svými diváky dojíždí. Hrajeme  nejen v divadlech,kulturních domech a kinosálech, ale i ve školách a školkách. Za určitých podmínek můžeme hrát i venku. Všechna naše představení jsou činoherní, bez loutek. Ve většině představení hrají dva herci, ale díky převlekům vystupuje v každé pohádce více postav. Do divadelních projektů většího rozsahu (otáčivé hlediště v Týně n.Vlt., letní amfiteátr v Hořicích na Šumavě...) přibíráme další herce - hosty.

Více na http://www.divadelko-kos.wz.cz/

 

 

7.11. nás navštívily bývalé žákyně Ivča Ševčíková a Maruška Demeterová. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl a přináší a přinese.

   
11.11. se uskutečnily volby předsedy našeho žákovského parlamentu s níže uvedenými výsledky.

Počet hlasů/funkce

Kandidát

9     členka parlamentu

Karolína HOUHOVÁ

18   člen parlamentu

Benedikt FERENC

9     členka parlamentu

Viktorie STUMBAUEROVÁ

5     člen parlamentu

Miroslav PLCH

24    1. místopředsedkyně

Anna CÍRALOVÁ

22    2. místopředseda

Adam HAVEL

9     členka parlamentu

Hana KOVÁČOVÁ

21   člen parlamentu

Radek ŠEBESTA

8     člen parlamentu

Jan ADAM

5     členka parlamentu

Ludmila HOMOLKOVÁ

9     člen parlamentu

Radek POLÁK

10   člen parlamentu

Sebastián HLAVA

7     člen parlamentu

Jan KOŘÍNEK

9     člen parlamentu

Rudolf BABOR

31    PŘEDSEDA

DAVID GRUNDZA

15   členka parlamentu

Eva MAREŠOVÁ

22    2. místopředsedkyně

Linda ŠEBESTOVÁ

20   člen parlamentu

Martin FERENC

Předsedovi i jeho zástupcům GRATULUJEME!!!

Celému parlamentu přejeme hodně zdaru v jeho činnosti!!!
   

 12.11. se uskutečnila naše již tradiční akce „Děti obci“ zaměřená na úklid prostranství na pozemcích školy a v jejím okolí směrem k návsi, kostelu a nové bytovce.  

Třída

Žáků

Od – do

Uč.

Prostor

Činnost

1. třída

12

10:00 – 11:30

JH

od školy k návsi, náves, kolem kostela

úklid, posbírání odpadků

2. třída

17

10:00 – 11:30

RC

3. třída

17

10:00 – 12:25

IZ

od kostela k nové bytovce

úklid, posbírání odpadků

4. třída

13

10:00 – 12:25

KM

chodník u školy

listí, zametení

5. třída

15

10:00 – 12:25

ED

6. třída

15

10:00 – 12:25

IK

7. třída

14

10:00 – 12:25

OI

školní hřiště vpředu

vyhrabat listí, stahat větve

8. tř. H

11

10:00 – 12:25

JK

školní zahrada

kátrování kompostu

8. tř. D

7

10:00 – 12:25

JS,PK

školní zahrada + hřiště vzadu

stahat větve, vyhrabat, co půjde

9. tř. D

14

10:30 – 12:25

9. tř. H

11

10:30 – 12:25

KS

kabinet CO

vyklizení

   

12.11. se v rámci své profesní přípravy a náboru k dalšímu studiu se naši vycházející žáci a žákyně setkali s panem ředitelem Mgr. Jaroslavem Michalem SOŠ a SOU Trhové Sviny, který je seznámil s možnostmi studia, učebními obory a uplatnění na trhu práce a zároveň zodpověděl všechny dotazy.

Více na http://souts.cz/

   

16.11. se uskutečnila poslední letošní hledání keše – tentokrát u Třeboně v Branské dubině.

Sraz na návsi s rodiči a auty v 10.00 hodin. Předpokládaný návrat do 16.00 hodin, přibližná délka pěší trasy je 10 km.

Velmi stručné výňatky z kroničky výpravy (obdržel každý účastník):

V neděli 16. 11. 2008 jsme vyrazili pěti auty za dalšími třemi kěškami, tentokrát do Branné u Třeboně. Bylo nás dvacet jedna a dva psi, a kolona aut vypadala, jako když jede svatba.

Chtěli jsme jet na Třeboň, ale Míra Š. naplánoval zkratku přes Cep. Což
o to, zkratka to byla, jen jsme v Majdaleně u kolejí čekali dvacet minut na průjezd vlaku, a pak byly na silnici takové díry, že se dalo jet tak čtyřicítkou. Prostě naše zkratky!

Dojeli jsme k motorestu „Mlýnský dvůr“, kde jsme nechali auta, a po silnici vyrazili kousek k Opatovickému rybníku za první keší.

 

 

Branská dubina

Stage1

Na souřadnicích N48° 58.376', E14° 47.201' stojíte před opravdovým velikánem. Strom má kmen s obvodem 723 cm, na kmeni je turistická značka a malý štítek s označením čísla stromu ve formátu ABC. Dole má dub výrazné kořenové náběhy, kmen je zcela dutý s puklinou od cesty (ale už se zavalenými okraji). V 4,5 m se strom dvojí. Je to pátý nejmohutnější dub na Třeboňsku, v současné době není chráněný jako památný strom. Je prvním stromem při vstupu do dubiny od Branné. Branská dubina je největší skupinou dubů na Třeboňsku. Dá se zde chodit hodiny a stále nalézat další pěkné stromy.

Zvlášť krásné a na pohled starobylé stromy budily zájem našich předků jako jistá pozoruhodnost. Hodily se jako objekty k orientaci, k vytyčení hranice a v době romantismu se stávaly ve spojení s nějakou pěknou pověstí vhodným cílem výletu. Romantické duše spatřovaly v krajinách s prastarými stromy (o jejichž skutečném stáří měli lidé velmi mlhavé představy a často se pletli až o tisíc let) stopy dávno zašlých idylických věků a malíři je vyhledávali pro jejich nepochybné kouzlo. Branské doubí v blízkosti Opatovického rybníka je bezesporu dobrým námětem na takový výlet. Mysleli si to i Schwarzenberkové a díky jejich „smyslu pro krásno“ tu mohutné duby zůstaly. V roce 1940 se Ředitelství státních lesů a statků v Třeboni v rámci průzkumu počtu a stavu stromů, které by bylo možné označit za „památné“ a jako takové je chránit, dotazovalo třeboňského archiváře Hadače, zda se Branské doubí za Schwarzenberků chránilo jako přírodní památka. Dostalo se jim takového výkladu: „Za časů schwarzenberské držby bylo toto území spravováno jako běžná hospodářská půda a jako přírodní rezervace vyděleno nebylo, ale bez ohledu na to se tento malebný a tak typický dubový les těšil zvláštní osobní ochraně majitele panství, jehož jemnocit pro přírodní památky byl všeobecně znám.“

Branská dubina (Branské doubí, Branská doubrava) se rozkládá mezi dvorem Oborou a vesnicí Brannou. Je to zajímavé území veliké necelých 1x1 km. Střídají se zde menší plochy lesa a luk, zamokřené plochy i špatně prostupné husté lesíky a porosty křovin. V minulých letech tato lokalita sloužila jako bažantnice.

V tomto území je roztroušeno ve skupinách i jednotlivě velké množství (přibližně kolem sta) starých dubu letních (Quercus robur). Přetrvaly zde z dob, kdy území ještě nebylo zarostlé a sloužilo jako pastvina. Asi 50 dubů má obvody kmenu nad 460 cm. Území je hodnotné a působivé především jako celek.

Branská dubina je nejen dendrologicky, ale i krajinotvorně velmi významné a bohužel zatím nedoceněné území. Taková koncentrace mohutných starých dubů je jinde v republice zřejmě jen v některých oborách v Polabí a na Pohansku na jižní Moravě.

Kešku našel po drobném boji s Ondrou Homi.

No a pak jsme se vrátili k autům, nasedli, a rozjeli se zpátky domů. Zase jedna vydařená výprava...

Díky!

Kája

Kdo všechno s námi byl:

1.        Anička Círalová

2.        Fanda Círal

3.        Radka Círalová

4.        Lidka Homolková

5.        Michal „Homi“ Homolka

6.        Tomík Horník

7.        Honzík Kříž

8.        Míra Kříž

9.        Ondra Kříž

10.       Pavča Křížová

11.       Pepča Mikudim

12.       Míla Němec

13.       Alfonz Pytel

14.       Stáňa Pytlová

15.       Tedýs Pytel

16.       Justýnka Schiendlová

17.       Míra Šebesta

18.       Petra Šebestová

19.       Ráďa Šebesta

20.       Zuzanka Šebestová

21.       Kája Snětina

a pejsci Bora a Žofka

   

18.11. zasedal náš žákovský parlament. Úvodní setkání zahájil pan ředitel Karel Snětina. Zdůraznil význam a roli žákovské samosprávy v životě naší škole.

Byly projednány následující tématické okruhy:

-         smysl setkávání a činnosti žákovského parlamentu

-         řešení problémů + organizace akcí pro školu, veřejnost

-         získávat názory od spolužáků

-         informovat spolužáky o zasedání parlamentu, dění okolo něj

-         David Grundza jako předseda spolu s místopředsedy je zodpovědný za svolání zasedání parlamentu v případě řešení aktuálních problémů apod.

-         průběh mikulášské nadílky v naší škole – promyslet do 27.11, návštěva dětí v MŠ a ZŠp

-         vánoční akademie se uskuteční 15.12. (dopoledne opět generálka)

-         termín dalšího zasedání parlamentu – 27.11. o velké přestávce.

 

19.11. se sešla pedagogická rada. Na programu bylo mimo jiné hodnocení výsledků výchovně vzdělávacího procesu za uplynulé období školního roku, příprava a plán vánočních dílen, vystoupení a propagace vánoční akademie (pondělí 15.12.), zápis do 1. třídy, evaluace školy a portfolia žáků, zahájení inventarizace.

Následovaly schůzky rodičů s vyučujícími

 

21.11. se v naší škole uskutečnilo již tradiční setkání studentů Jihočeské univerzity (pedagogické fakulty, oborového studia s Ov – katedra společenských věd)  v rámci výběrového semináře „Dramatická výchova v občanské výchově,“ jehož garantem je p. uč. Martin Kvapil.

 Studenti formou praktického výstupu realizovali začlenění metody dramatické výchovy do předmětu výchova ke zdraví, a to v celkovém čtyřhodinovém (2+1+1) bloku v 7. třídě s následující tématy: „Reklama v našem životě“, „Lidské vlastnosti“ a „Neviditelná ruka trhu.“

Výstupům studentů předcházelo víkendové setkání v říjnu. Po výstupech se uskutečnil pohospitační rozhovor s celkovým vyhodnocením semináře včetně udělení zápočtů. 

   

25.11. se pan ředitel Karel Snětina s p. uč. Annou Ticháčkovou zúčastnili konference o spolupráci ve školství mezi Jihočeským krajem a Dolním Rakouskem, která se konala v Gmündu.  

25.11. nás navštívili bývalá žákyně a žák Ája Poláková a Ondra Kříž. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl a přináší a přinese.

   

26.11. se naši žáci a žákyně 1. –  5. třídy spolu se svými vyučujícími vypravili na pohádkové představení Pinokiova dobrodružství v nastudování souboru Malého divadla v Českých Budějovicích.

Více na http://www.jihoceskedivadlo.cz (loutkohra).

 

26.11. ukončili naši deváťáci testem z matematiky svůj „SCIOtýden“. Od čtvrtka 20.11. absolvovali celkem čtyři testy zadané společností SCIO.

Nejdříve plnili úkoly z jazyka německého (20.11.), posléze jazyka českého a obecných studijních předpokladů (21.11.) a na závěr z matematiky. 

 

27.11. jsme zveřejnili plán oslav konce starého a začátku nového kalendářního roku v našem turistickém oddílu „Práčata“:

- středa 17.12. v 17.30 hodin (sraz ve škole) – posezení na závěr roku, promítání videa nejen z tábora

- úterý 30.12. v 10.00 hodin (tělocvična školy) – vánoční turnaj v líném tenise

- 20 minut po silvestrovské půlnoci (na návsi za kostelem) první raketa nového roku

- čtvrtek 1.1. 2009 v 10.00 hodin (sraz na návsi u kostela) – novoroční vycházka.

Kalendář akcí distribuovaný mezi Tomíky obsahuje poděkování našim sponzorům,  hodnocení turistického roku 2008 a přináší také plán akcí pro rok 2009.

 

28.11. se všichni příznivci kumštu komediálního a prken, jež znamenají svět, opět vypravili pod režisérskou taktovkou p. uč. Pavlíny Křížové do Prahy na večerní představení komedie Zdravý nemocný v podání činohry Branického divadla.

Z webu http://www.branickedivadlo.cz/repertoar.php?cid=66 jsme vybrali: nové nastudování Molièrovy vrcholné komedie Zdravý nemocný s Karlem Rodenem v titulní roli. Brilantní a notoricky známá Molièrova hořká komedie o panu Arganovi, z nějž bezbřehá hypochondrie udělala sobce.