Základní škola a Mateřská škola
v Rapšachu

Domů
Nahoru


2011/2012  I. část



1.9. se uskutečnilo slavnostní zahájení nového školního roku 2011/2012:

přejeme  zdárné a úspěšné vykročení do další důležité životní etapy našim nejmenším spolužáčkům a spolužačkám, prvňáčkům a prvňačkám.

Vycházejícím žákům a žákyním jsme popřáli bezproblémové zvládnutí posledního roku povinné školní docházky a úspěšné rozhodnutí o svém budoucím profesním zaměření.

Zazpívali jsme si jako již tradičně s naším školním pěveckým souborem vedeným p. uč. Květou Machovou.

Každoročnímu uvítacímu rituálu předcházela pečlivá prázdninová údržba a úklid prostor naší školy, školky a školních kuchyní a také ve školní kuchyni a jídelně byla provedena výmalba a v jídelně navíc instalován obklad stěn pod okny, vyměněna okna v učebnách fyziky, přírodopisu, zeměpisu a skladu pomůcek na II. stupni, rekonstruována část odvodů dešťové vody do obecní kanalizace, položeny nové koberce ve školní družině a ředitelně a ve školce byl nábytek dovybaven jednou skříní.

Do nového školního roku jsme si popřáli hodně úspěchů!!!

 

FOTOGALERIE

3.9. se výprava našich závodníků a závodnic zúčastnila Mezinárodního mistrovství turistického závodu v Palkovicích.

 Naše výsledky:

1. místo Zuzka Šebestová - Nžky

9. místo Míša Kováčová - NŽky

10. místo Péťa Machač - NŽci

3. místo Anička Círalová - MŽky

1. místo Ráďa Šebesta - SŽci

5. místo Fanda Círal - SŽci

3. místo Franta Círal - MB

 

K dosaženým výsledkům gratulujeme!!!

Děkujeme všem zúčastněným za skvělé výkony

a příkladnou reprezentaci regionu, školy a oddílu!!

 

FOTOGALERIE

5.9. zahájily na naší škole činnost povinně volitelné semináře společensko historický, multimediální a příroda regionu, v nichž se žáci a žákyně 7. – 9. třídy zapojili do projektu Škola pro venkov, jehož nositelem je Novohradská občanská společnost o. s. (NOS o. s.). Spolu s nimi spolupracují také v rámci oboru mediální výchova žáci a žákyně 6. třídy na tvorbě školního časopisu mapujícího průběh tohoto projektu.

Projektový tým vyučujících na naší škole tvoří p. řed. Karel Snětina (koordinátor) a p. uč. Pavlína Křížová, p. uč. Ivana Kvapilová, p. uč. Olga Imrichová a p. uč. Martin Kvapil.

Této již realizační fázi projektu předcházela příprava např. formou účasti našich vyučujících na odborných seminářích, o nichž přinášela informace naše školní kronika v předchozím školním roku. Také naši zúčastnění žáci, žákyně a spolu s nimi i jejich rodiče byli o tomto projektu seznámeni prostřednictvím dopisu, který rámcově charakterizuje naši činnost a výstupy.

Naše aktivity a následné výstupy směřují k hlubšímu poznávání jedinečnosti historických pamětihodností, přírodních krás a pozoruhodností naší obce Rapšach a jejího nejbližšího okolí.

Více nyní a postupně na na webu NOS o.s.: http://www.novnos.cz/proj09.htm

 

V týdnu od 12.9. zahájili v naší škole činnost následující zájmové kroužky:

Dovedné ruce – p. uč. Anna Nováková

Míčové hry – p. uč. Ivana Záhorovská

Pěvecký – p. uč. Květa Machová

Hra na zobcovou flétnu – p. uč. Imrichová Olga

Hra na klavír – p. uč. Imrichová Olga

Výtvarný I. stupeň – p. uč. Martin Kvapil

Počítačová animace – p. řed. Karel Snětina

Turistický oddíl mládeže „Práčata“ – vedoucí: Karel Snětina, Pavlína Křížová, Martin Kvapil, Miroslav Šebesta

Trénink na Turistický závod – p. Miroslav Šebesta

   

6.9. – 9.9. naši žáci a žákyně spojené 4. a 5. třídy spolu se svou p. uč. Radkou Círalovou pracovali a tvořili v rámci literárně výtvarného projektu DUHA.

Vybrali jsme z aktivit

Čtení: hádání názvu projektu podle indicií, duha jako přírodní úkaz (vysvětlení), sdílené psaní s ilustrací na téma Jak se rodí duha a následná četba příběhů zrodu duhy samotnými dětmi; četba Jak Rumcajs vysadil duhu na nebe (včetně povídání o autorovi, ilustrátorovi, vysvětlení zastaralých výrazů), přiřazování pojmů.

Pracovky: výroba jmenovek ve tvaru duhy, tématická kresba.

„Duhová“ matematika: podle barvy na kostce plnění úkolů z aritmetiky, dva z úkolů jsou spojovačka a bludiště, tabulky Logico – logické úkoly.

Dvouhodinovka výtvarky: duha (obkreslené ruce, poskládané do duhy), body-art prstovými barvami  (pomalované ruce motivem duhy), živá duha vytvořená dětmi (trička v barvách duhy) a na závěr: společné zhodnocení projektu (průběh, výsledné práce, založení listů do portfolia)

 

FOTOGALERIE

   

14.9. jsme zveřejnili základní informaci o Rapšadně:

žáci 8. a 9. ročníku se v letošním školním roce v rámci výuky Výchovy ke zdraví promění v lékaře Sanatoria psychického a fyzického zdraví, Rapšadny. Každý měsíc se budou zabývat jedním tématem a na těchto stránkách uveřejňovat své příspěvky – referáty, vtipy, ankety, fotografie, videa… Kromě toho budou odborníci na danou problematiku zodpovídat vaše dotazy, vztahující se k danému tématu. Berte prosím jejich odborné rady – byť bez pochyby dobře míněné – s jistou rezervou.

Za celý lékařský tým      

Pavlína Křížová 

   

15.9. vyšlo 1. číslo (ročník 16/šk. rok 2011-12) našeho nejoblíbenějšího školního časopisu Rapšach Planet, jehož řádky byly jako již tradičně věnovány zejména prázdninovému turistickému táboru.

 

15.9. jsme zveřejnili:

naše škola získala na léta 2011 – 2013 částku ve výši 803 000 Kč z operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.

Tyto prostředky budou využity na:

- inovaci a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (informačních a komunikačních technologií)

- vzdělávání pedagogů pro oblast digitálních technologií, pro oblast rozvoje čtenářské, informační,  matematické a finanční gramotnosti a přírodních věd

- inovaci a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti

- inovaci a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji cizích jazyků

- vzdělávání pedagogů pro oblast rozvoje matematické gramotnosti

- inovaci a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd

- inovaci a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji finanční gramotnosti

- prevenci rizikového chování.

Více také na http://www.eupenizeskolam.cz/

   

17.9. se výprava našich závodníků a závodnic zúčastnila Mistrovství turistického závodu (štafety) v Bílovci.

 

Výsledky Mistrovství turistického závodu (štafety) v Bílovci 2011

 

5. místo Zuzka Šebestová, Justa Schiendlová, Anička Círalová (žákyně)

1. místo Ráďa Šebesta, Adam Janeček, Fanda Círal (žáci)

13. místo František Círal, Martin Sedláček, Miroslav Šebesta (muži)

 

K dosaženým výsledkům gratulujeme!!!

Děkujeme všem zúčastněným za skvělé výkony a příkladnou reprezentaci regionu, školy a oddílu!!!

 

FOTOGALERIE

   

19.9. jsme se sešli na téměř dvě vyučovací hodiny s koordinátorkou projektu Škola pro venkov, jehož nositelem je Novohradská občanská společnost o. s. (NOS o. s.), paní Lenkou Kučerovou. Dozvěděli jsme se, v kterých dalších školách našeho regionu pracují žáci na tomto projektu, a v kterých dalších regionech (Nadorlicko, Horňácko) probíhá podobný projekt.

Zároveň jsme se pokusili společně vytvořit náměty pro další práci.

 

FOTOGALERIE

   

20.9. – 21.9. si naše děti z I. stupně užívaly poprvé v tomto školním období vitamínky z blumy v rámci projektu „Ovoce do škol“, který je finančně podporován Evropským společenstvím.

Z webu jsme převzali: http://www.ovocedoskol.eu/node/37

Blumy a švestky jsou plody babího léta

Blumy patří mezi skupinou slivoní (pološvestky, švestky, slívy, ryngle, mirabelky a blumy). Bluma má podobně chutnající dužinu jako švestka, je ale více přirostlá k pecce a bývá šťavnatější! Slupka může mít různou barvu - v rozmezí od žluté přes zelenou až do fialovo-červené se žlutou dužninou. Blumy jsou bohatým zdrojem draslíku, vitamínů skupiny B, vitamínů C, A a celé řady minerálů (draslík, fosfor, železo a vápník). Dalším důležitým vitaminem, zastoupeným v blumách,  je vitamin E, silný antioxidant, chránící buňky lidského těla před poškozením. Pro všechny druhy slivoní platí, že zlepšují peristaltiku střev, které zároveň čistí a působí tak preventivě proti ukládání nežádoucích usazenin právě ve střevech. Ačkoliv druhů je více než 30, setkáváme se běžné na trhu jen s několika. S oblibou se přidávají i do letních ovocných salátů. Nejchutnější jsou čerstvé, ale dají se z nich připravovat i džemy a marmelády a výborně chutnají v bublaninách nebo nákypech.

Děkujeme paní Miroslavě Jáchymové za distribuci vitamínků!!!

 

23.9. jsme zveřejnili: Rapšadna má nejen svou webovou stránku, ale i nástěnku na chodbě II. stupně!!!

 

27.9. jsme zveřejnili internetové odkazy k projektu Školy pro venkov:

http://www.skolyprovenkov.ostrozsko.cz/  (společný pro všechny partnerské školy)

http://www.novnos.cz/proj09.htm (Novohradská občanská společnost o. s.)

29.9. nás navštívil bývalý žák Pavel Voříšek. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl, přináší a přinese.

   

29.9. se v rámci čtvrté a části páté vyučovací hodiny uskutečnilo již tradiční setkání našich žáků a žákyň a jejich vyučujících s oblíbenou skupinou historického šermu Pernštejni, tentokrát v rámci pořadu Gotika – život rytířů za vlády Lucemburků.

Z vystoupení našich hostí z dávných věků jsme vybrali:

- povídání (místy dramatizace) o rodokmenu Lucemburků a o různých převážně doložených historicky událostech v době jejich panování (král Jan, „král cizinec“ a jedna z jeho návštěv Prahy – setkání s kupcem, smrt roku 1346 v bitvě u Kresčaku; Karel IV., „otec vlasti“, původním jménem Václav, jeho znesváření rodiče, jako markrabě moravský proti odbojné šlechtě, významné stavby; Václav IV., věnující se módě, radovánkám, lovu v křivoklátských hvozdech, bojující proti nepoctivosti kupců, skonavší na začátku husitského hnutí v roce 1419; Zikmund v boji proti husitům, křížové výpravy, jeho smrtí končí doba Lucemburků u nás) 

- vypravování o turnaji na dvoře francouzského krále ve staročeštině s následným překladem a vysvětlením neznámých pojmů

- rytíř v proměnách času: páže – panoš (od 14 let) – rytíř (od 21 let)

- turnaj = melej = mela: dva týmy až stovek rytířů v turnajové bitvě proti sobě

- pěší boj ve šraňkách: rytíři proti sobě v ohradě

- meč jeden a půl ruční: boj jednoruč s tím, že některé údery se vedou s dopomocí tří prstů ruky druhé

- Marek Richter v roli rytíře do brnění odívaný postupně krok za krokem a následně zbrojí opásaný a obtěžkaný

- plná rytířská zbroj: 40 kg, doba trvání souboje rytířů ve filmech je velmi odlišná od nejen dobové skutečnosti

- Martin Kocina, Simča Adensamová a Matěj Demeter v roli panošů – výcvik: zásah otáčivého štítu dřevcem, probodnutí zavěšeného kroužku kopím – obé v trysku na koni; pasování vítěze Matěje Demetra na rytíře

- závěrečný souboj rytířů se štíty, mečem a tesákem

- trpělivé odpovědi vystupujících rytířů na naše všetečné otázky a velký děkovný potlesk obecenstva.

 

Děkujeme vystupujícím členům skupiny historického šermu Pernštejni za poučnou a zajímavou exkurzi do hlubin našich dějin!!!

 

 

FOTOGALERIE

   
30.9. nás navštívila bývalá žákyně Kristýna Pšenáková. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl, přináší a přinese.
   

FOTOGALERIE

1.10. se výprava našich závodníků a závodnic zúčastnila Mistrovství turistického závodu (smíšené dvojice) v Kralupech nad Vltavou.

 

Výsledky:

Kategorie do součtu 30 let - 33 dvojic

 3. místo Zuzka Šebestová, Ráďa Šebesta

13. místo Anička Círalová, Fanda Círal

Kategorie do součtu 70 let - 31 dvojic

18. místo František Círal, Verča Herzogová

24. místo Simi Prokešová, Tom Trsek

Kategorie do součtu nad 70 let - 9 dvojic

8. místo Gabriela Círalová, Martin Sedláček

 

K dosaženým výsledkům gratulujeme!!!

Děkujeme všem zúčastněným za skvělé výkony a příkladnou reprezentaci regionu, školy a oddílu!!!

   

4.10. naši žáci a žákyně 1. – 5. třídy spolu s p. uč. Květou Machovou, p. uč. Janou Havlovou a p. uč. Radkou Círalovou navštívili ZOO Jihlava v rámci Mezinárodního dne zvířat.

 

FOTOGALERIE

 

 

4.10. vyšlo 2. číslo (ročník 16/šk. rok 2011-12) našeho nejoblíbenějšího školního časopisu Rapšach Planet, jehož řádky připravili: Anetka T., Kikča, Míša, Tedýs, Kája a Martin.

Z obsahu: horoskopy, fotosoutěž, pojednání o alkoholismu těhotných, o facebooku, o WC trochu jinak, kuchyňské speciality, ze světa – kino: The Smurfs in 3D a Harry Potter (poslední dobrodružství), osmisměrka, vtipy, aktualitky z dění v naší školičce, všechno nejlepší našim kamarádům a kamarádkám narozeným v říjnu.    

A jen velmi stručně výběrově:

Soutěž!
 Pozor! Fotografická soutěž pro každého… udělej nějaký snímek se zadaným tématem, zašli nám to na email

RapsachPlanet@seznam.cz

a vyhraj čokoládu, bonbóny nebo něco na co sám budeš mít chuť J
téma měsíce:
příroda

 

 

 

FOTOGALERIE

5.10. se výprava našich běžeckých nadějí z řad žáků a žákyň II. stupně zúčastnila okresního kola přespolního běhu v parku u Jakuba v Jindřichově Hradci, a to pod vedením p. řed. Karla Snětiny.

Soupiska našeho týmu:

Kategorie III.

Anička Círalová, Ráďa Šebesta

Kategorie IV.

Verča Herzogová, Lída Homolková, Míša Kanděrová, Fanda Círal, Tom Horník.

Z propozic jsme vybrali: charakter terénu – lesní a polní cesty, prudké výběhy a seběhy; účastníci – z každé školy v dané kategorii jedno maximálně šestičlenné družstvo + jeden trenér.

Více o spolupořadateli tohoto závodu AŠSK na http://www.ftvs.cuni.cz/assk_web/index.php

Ráďa byl ve své kategorii na krásném čtvrtém místě, ostatní se dozvíme, až přijdou konečné výsledky.

Děkujeme všem zúčastněným za skvělé výkony

a za příkladnou reprezentaci školy!!!

 

Takže výsledky:

Ráďa 4. místo z 67 závodníků

Fanda 18. místo, Tomáš 58. místo z 58 závodníků

Anička 31. místo ze 72 závodnic

Verča 23. místo, Lidka 38. místo, Míša 70. místo ze 71 závodnic

   
5.10. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z hruštičky v rámci projektu „Ovoce do škol“, který je finančně podporován Evropským společenstvím.
I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro všechny přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva.

6.10. jsme zahájili již tradiční dobročinnou sbírku pro CPK – CHRPA formou prodeje „hopiků“ s motivy koníka v ceně 25,- Kč za jeden kus.
Od CPK CHRPA jsme zároveň obdrželi poděkování za aktivní účast ve sbírce v minulých ročnících.
Připomeňme si, že jsme v minulosti přispěli na potřebnou činnost tohoto sdružení nákupem aršíků dětského tetování (2010/2011), pohlednic a záložek (2008/09), placek (2007/08), pohlednic (2006/07) nebo „péefek“ PF 2006. Podpořit výcvikové aktivity sdružení je také možné formou dárcovské SMS ve tvaru DMS ROK CPK na číslo 87 777.
Zveřejnili jsme pravidla a průběh literární soutěže CPK CHRPA s námětem Je dobré si pomáhat?
Z webu http://www.cpkchrpa.cz/viewpage.php?page_id=1
CPK – CHRPA je nestátní, nezávislé a neziskové občanské sdružení, které vzniklo 1. října roku 2003 po mnoha letech zájmu jeho členů a přátel o jezdectví obecně, jezdecký sport, výchovu mladých koní a posléze o širokou oblast hiporehabilitace především z hlediska postavení koní v ní.
Hiporehabilitace je moderní metoda, při které využíváme koně – jeho osobnosti a pohybu jeho hřbetu k rehabilitaci pacientů s různými typy nemocí. Slouží ke zlepšení, obnově a stabilizaci duševní a tělesné kondice. Hiporehabilitace má v dnešní době již velmi široké použití a to nejen v medicíně. My se ve své práci zabýváme tím, jak dosáhnout toho, že o koni můžeme s přesvědčením říci, že je pro svou práci vhodný. Že je ideálním zástupcem vybraným, vycvičeným a připraveným plnit své poslání koně terapeuta, učitele a společníka po řadu let ve zdraví a spokojenosti. Specializujeme se tedy na výběr vhodných koní už od samého počátku a jejich dlouhodobý odborný výcvik cíleně zaměřený do oblasti hiporehabilitace.
A ještě dva odkazy na fotogalerii z výcviku koní a hiporehabilitace:
http://www.cpkchrpa.cz/photogallery.php
http://www.cpkchrpa.cz/articles.php?article_id=55 

Děkujeme všem, kteří přispějete na velmi dobrou věc!!!

   

6.10. děti z naší školní družiny (4. a 5. třída) spolu se svými p. vychovatelkami Annou Ticháčkovou a Annou Novákovou navštívily místní keramickou dílnu p. Pavla Kovaříka.

Od našeho průvodce, p. P. Kovaříka, jsme získali mimo jiné následující poznatky:

-          první písemný záznam o hrnčířské dílně se datuje k r. 1905

-          na fasádě jedné z budov jsme si přečetli nápis FRANTIŠEK VOLF HRNČÍŘSTVÍ

-          novodobá historie dílny pod vedením p. P. Kovaříka započala před sedmi lety

-          příprava hlíny ke zpracování, použití forem a následná příprava polotovarů k výpalu

-          ukázka úpravy polotovaru na hrnčířském kruhu, zdobení, nasazování ucha na hrnec

-          Kasselská pec – postup při výpalu

-          zodpovězení všetečných otázek.

Na závěr byl každý z dětských návštěvníků obdarován keramickým sluníčkem.

Z webu http://www.calla.cz/atlas/detail.php?kat=1&id=1243 jsme převzali:

údaje o vypalovací Kasselské peci – Kasselská: palivo – odpadní dřevo, v provozu – r. 1910, nově od r. 2004. Typické znaky Kasselské pece: pec je na rovině, dřevo hoří na roštu, přikládá se dvířky, které se po přiložení zavírají, štandr žár rozvádí do celé šíře a výšky pece, odtah do komína je u podlahy pece. U dna pece, zejména ve střední a zadní části, by teplota nedosáhla požadované výšky, v závěru výpalu se topí i bočních topeništích. Ze začátku výpalu se musí otevřít špér (dvířka do komína pro falešný vzduch), aby komín tolik netáhnul, teplota by jinak stoupala příliš rychle. První část výpalu se dělá několik dní (dosušení pece i zboží), hlavní část běžným tempem.

 

Děkujeme panu Pavlu Kovaříkovi za velmi zajímavé

 a poučné vyprávění a ukázky svého řemesla!!!

 

   
7.10. – 9.10. uspořádal náš TOM 2402 Práčata víkend na chatě pod Kletí.

VÝPRAVA NA KLEŤ
TOM 2402 „PRÁČATA“ RAPŠACH
7. 10. – 9. 10. 2011
Minisraz jihočeských tomíků

Podrobnosti jsou ZDE

FOTOGALERIE

11.10. se naši žáci a žákyně 2. – 5. třídy vypravili pod vedením p. uč. Radky Círalové a  p. uč. Jany Havlové v rámci výchovy k bezpečnému chování do Třeboně na dopravní hřiště, kde pod odborným vedením zkušených instruktorů Autoškoly ILLE Třeboň a městských strážníků absolvovali teoretické a praktické zaměstnání vedoucí k řešení vybraných situací provozu na pozemních komunikacích.

Více na http://www.autoskola-ille.cz/deti/index.html

   

13.10. jsme zveřejnili prostřednictvím objednávkového listu seznam knížek z nakladatelství SVOJTKA. Případné objednávky ke koupi knih evidujeme od všech zájemců nejpozději do 31.10. 2011.

Zároveň jsme v rámci dlouholeté spolupráce s firmou KODAK expres – Vladimír Cibulka nabídli všem možnost vánočního fotografování – objednávky do úterý 25. 10. 2011.

 

14.10. navštívili naši vycházející žáci a žákyně v rámci své profesní přípravy spolu se svou třídní učitelkou a výchovnou poradkyní Ivanou Kvapilovou SOŠ České Velenice a následně provoz firmy Magna Cartech.  

Naši budoucí středoškoláci a středoškolačky, učni a učnice se seznámili s možnostmi studia na této škole, uplatněním na trhu práce z hlediska studijních oborů, náplní odborné praxe a vybaveností odborných učeben, a to vše doprovázené zajímavým a zasvěceným výkladem.

Exkurze v Magně byla zaměřena zejména na konkrétní požadavky odbornosti a na návštěvu jednotlivých výrobních provozů s poutavým a odborným výkladem.

Navštívili také putovní výstavu „PŘÍBĚHY LIDÍ NA HRANICI“ – „STORIES MENSCHEN AN DER GRENZE“ v prostorách městské knihovny.

Více na http://www.sscv.cz/ a http://www.magnacartech.com/

 

14.10. byla ukončena rekonstrukce chodníku vedoucího k venkovnímu vchodu do školní družiny.

 

15.-16.10. se výprava našich závodníků a závodnic zúčastnila "Pacovského dovádění" v Pacově.

 

Výsledky:

Nejmladší žákyně - 14 závodnicc

 1. místo Zuzka Šebestová

Mladší žákyně - 11 závodnic

1. místo Anička Círalová

Starší žáci - 11 závodníků

1. místo Ráďa Šebesta

5. místo Fanda Círal

Muži - 33 závodníků

9. místo František Círal

 

Večer a částečně i v noci ještě všichni absolvovali noční výsadek, poseděli u ohně s dobrou muzikou a moc si to užili!

 

K dosaženým výsledkům gratulujeme!!!

Děkujeme všem zúčastněným za skvělé výkony

a příkladnou reprezentaci regionu, školy a oddílu!!!

 

18.10. poklesla v 6.40 hodin SEČ okolní teplota podle údaje našeho digitálního teploměru na minus 3,0°C a v sobotu 15.10. okolo 5.30 hodin na minus 4.8°C.
   

 

FOTOGALERIE

V období od 19.10. do 27.10. jsme měli jedinečnou možnost po třídách v době výuky a také individuálně mimo vyučování navštívit putovní výstavu „PŘÍBĚHY LIDÍ NA HRANICI“ – „STORIES MENSCHEN AN DER GRENZE“ v prostorách zasedací místnosti Obecního úřadu Rapšach (otevírací doba: pondělí – čtvrtek 08.30 – 17.00 hod., pátek 08.30 – 15.00 hod., sobota/neděle zavřeno).

Pro návštěvu této ojedinělé, výjimečné, velmi zajímavé a zároveň poučné výstavy jsme využili dopoledne ve čtvrtek 20. října.

Putovní výstavu pořádá Národní muzeum fotografie v Jindřichově Hradci, Waldviertel Akademie ve Waidhofenu an der Thaya a Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích ve spolupráci s Obcí Rapšach.

Více na:

http://www.nmf.cz/home/projekty/pribehy-stories

http://www.waldviertelakademie.at/

http://www.muzeumcb.cz/cz/?clanek=326

http://www.obec-rapsach.cz/putovni-vystava-pribehy-lidi-na-hranici/d-5988

 

 

19.10. jsme zaznamenali:

na 24.10. a 25.10. bylo vyhlášeno ředitelské volno z důvodu opravy kotle ústředního topení. Po něm následují dvoudenní podzimní prázdniny a navazuje na ně státní svátek – 28.10. Den vzniku samostatného československého státu.

 

19.10. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z jablíčka a pitíčka HELLO 100% jablko bez konzervantů a bez přidaného cukru v rámci projektu „Ovoce do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro všechny přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva.

 

 

19.10. jsme v učebně anglického jazyka  uvedli do provozu první ze dvou interaktivních tabulí (SMART Board Interactive Whiteboard) zakoupených z finančních prostředků operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.

Více také na http://www.eupenizeskolam.cz/

 

   

 

 

 

 

FOTOGALERIE

21.10. nás, děti ze ZŠ a MŠ, jejich vyučující a zaměstnance, navštívili jako již tradičně dravci v rámci svých letových ukázek a besedy o sokolnictví.

Náplní setkání části dopolední výuky byl také poutavý a zajímavý výklad o chovu a výcviku dravých ptáků, přelet většiny z nich přímo nad našimi hlavami a krátké povídání o historii a současnosti sokolnictví:

Nero, devatenáctiletý samec káněte rudochvostého, hmotnost jeden kilogram, lovící kořist do velikosti zajíce, novopečený otec křížence káněte bělochvostého a rudochvostého.

Ferda, roční samec krkavce velkého, hmotnost jeden a půl kilogramu, největší krkavcovitý pták v Evropě, dožívá se 140 – 150 let, všežravec, má zálibu v lesklých předmětech – nalézá ztracené rolničky svých ptačích kolegů, učí se mluvit, umí štěkat, dělá mrtvého na zádech, přelétával mezi vyslanci a vyslankyněmi z řad našeho žactva.

Kuba, samec, patří mezi největší sovy Evropy, těžko cvičitelný, ale za rok výcviku i cizímu přistane na ruce, např. vyslancům a vyslankyním z řad našeho žactva.

Kamil, tří až čtyřměsíční samec – unikátní kříženec káněte bělochvostého a rudochvostého.

Lůca, samice káněte harrisova, připomíná jestřába lesního, hmotnost okolo jednoho a půl kilogramu, jedinci jejího druhu využívají tandemového lovu – spolupráce pěti až deseti dravců.

Bohouš, samec orla skalního, zástupce jednoho ze 60 druhů orlů, u nás loví kořist do velikosti lišky až srny, v Kazachstánu např. i do velikosti vlka, v přepočtu až 160 kg při tlaku stisku pařátů, přelétával mezi vyslanci a vyslankyněmi z řad našeho žactva.

Z vyprávění o sokolnictví a z odpovědí na dotazy našich dětí: naše české sokolnictví je přihlášeno do programu kulturního dědictví UNESCO, našimi sokolníky je odchováno až 500 dravců, z toho např. 41 orlů skalních a někteří z nich jsou vysazeni do volné přírody; význam čepičky, kterou dravý pták „nosí“: je nasazována pro jeho zklidnění, v Evropě od středověkých dob císaře Friedricha II. Štaufského, vášnivého sokolníka, který ji přivezl od saracénů.

Více na http://www.sokolnictvi.info/

 

Děkujeme panu Vondruškovi, jeho synovi a jejich opeřeným svěřencům za velmi zajímavé a poučné ukázky svého umu a za poutavý výklad a zasvěcené zodpovězení všech našich všetečných otázek!!!

   

ZPRÁVIČKY Z NAŠÍ ŠKOLKY

1. září jsme se pozdravili po prázdninách a přivítali jsme mezi sebe nové kamarády. Do MŠ je v tomto školním roce zapsáno 38 dětí, a tak jsou stejně jako vloni rozděleny do dvou tříd:

           třída 3-4 letých dětí – KOŤÁTKA

           třída 4-6 letých dětí – BROUČCI

 

Předškoláci se zapojili do kroužku německého jazyka pod vedením p. uč.  Lenky Čermákové.

 

V zářijovém čísle časopisu Kouzelná školka jsme měli otištěnou fotografii našich dětí spolu

s několika obrázky, které jsme v červnu poslali do redakce.

 

9. září jsme s dětmi z velké třídy poprvé navštívili tělocvičnu ZŠ, kam si budeme hlavně v zimních měsících chodit protáhnout a procvičit tělíčka.

 

23. září jsme se v rámci projektového dne vydali na „ DOBRODRUŽNOU VÝPRAVU ZA SKŘÍTKEM PODZIMNÍČKEM.“  I díky krásnému počasí jsme prožili báječné dopoledne plné sluníčka a dobré zábavy.

 

20. října jsme posbírali žaludy na zahradě a společně je odnesli do krmelce. Podzimní procházku nám zpestřili nejen srnky, které jakoby už na nás čekaly, ale hlavně divoké prase, které má pan Maryška v ohradě za domem. Setkání s živým divočákem z očí do očí bylo pro mnohé nezapomenutelným zážitkem.

 

21. října jsme se na zahradě ZŠ zúčastnili besedy o sokolnictví s letovými ukázkami dravců. Sokol, káně, výr, krkavec a orel nám létali tak nízko nad hlavami, že jsme se chvilkami báli o čepice.

   

V týdnu od 24.10. do 31.10. se uskutečnila rozsáhlá oprava školního kotle ústředního topení zaměřená na odstranění netěsností mezi články a výměnu filtrů v čerpadlech.

24.10. a 25.10. pokácel pan Jan Adam ve spolupráci s pracovníky Správy a údržby silnic Jihočeského kraje (pobočka Jindřichův Hradec II) zubem času sešlé lípy před školou podél silnice směr Spáleniště.
   

   

1.11. jsme v půdní vestavbě uvedli do provozu druhou interaktivní tabulí (SMART Board Interactive Whiteboard) zakoupenou z finančních prostředků operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.

Více také na http://www.eupenizeskolam.cz/

 

3.11. se naši prvňáčci se svou p. uč. Květou Machovou vypravili do mateřské školky na představení pohádky O kůzlátkách.

 

FOTOGALERIE

   

4.11. se žáci a žákyně 4. a 5. třídy v rámci výuky vlastivědy a přírodovědy seznámili se zdroji elektrické energie, její výrobou a druhy elektráren a se základními zásadami bezpečného používání elektrických spotřebičů; přičemž čerpali poznatky z informačních materiálů (pomocí SMART Board Interactive Whiteboard), sledovali výklad s ukázkami (větrná, sluneční, vodní energie), při využití minivětrné elektrárny rozsvítili foukáním LED-diody a plnili úkoly v pracovním listu.

FOTOGALERIE

   

5..11. se výprava našich závodníků a závodnic zúčastnila „1. závodu Středočeského poháru TZ“ v Českém Brodě.

Výsledky:

Nejmladší žákyně – 5 závodnic: 3. místo Zuzanka Šebestová

Mladší žákyně – 5 závodnic: 2. místo Anička Círalová

Starší žáci – 8 závodníků: 1. místo Ráďa Šebesta, 2. místo Fanda Círal

Ženy B – 4 závodnice: 3. místo Gábina Círalová

Muži B – 9 závodníků: 1. místo František Círal, 9. místo Martin Sedláček

K dosaženým výsledkům gratulujeme!!!

Děkujeme všem zúčastněným za skvělé výkony

a příkladnou reprezentaci regionu, školy a oddílu!!!

   

6.11. zorganizoval náš TOM „Práčata“ na místním hřišti SK Rapšach od 14.00 hodin pro všechny zájemce a zájemkyně, přívržence a přívrženkyně, nadšence a nadšenkyně vzdušného dračího létání, vznášení a kroužení 11. ročník drakiády.

Svou obnovenou premiéru na naší drakiádě zažil ORI drak – AIKO, který byl zkonstruován podle návrhů mistra Chen Hong Minga, který je velmi populární mezi pouštěči draků po celém světě. Bohužel ani letos nevzlétl.

Draci hned od začátku v silném větru postupně vystoupali do strmých výšin a vznášeli se nad hlavami asi pěti desítek zúčastněných dospěláckých a dětských

členů dračích týmů.

Do největší výšky dostal svého draka zcela jednoznačně Fanda - chvílemi drak ani nebyl vidět. Gratulujeme!

Draků bylo, mimochodem, letos víc než dvě desítky, a jen někteří ulétli definitivně, mezi nimi i Kájův, který zatím zdobí lípu za kostelem...

Děkujeme všem zúčastněným za výdrž a za stoupavé výkony a popřejme si tentokrát méně větru do dračích vznášedel zase za rok!!!

   

7.11. besedovali naši vycházející žáci a žákyně s pracovníkem SOU a SOŠ Trhové Sviny o svém dalším profesním růstu, podmínkách přijetí ke studiu na této škole (včetně jeho průběhu a ukončení, stipendijních programech, ubytování, trávení volného času) a také o následném uplatnění na trhu práce.

Více na http://www.souts.cz/

 

V týdnu od 7.11. do 11.11. se v naší škole uskutečnilo testování STONOŽKA/KEA 2011 žáků a žákyň 9. třídy formou on-line testů (Čj, M, Aj/Nj, obecné studijní předpoklady), on-line dotazníků pro žáky a pedagogy a neelektronického dotazníkového šetření jejich rodičů, a to společností scio.  

 

9.11. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z kiwi v rámci projektu „Ovoce do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro všechny přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva.

 

10.11. besedovali naši vycházející žáci a žákyně s pracovnicí Vyšší odborné školy, Střední průmyslové školy automobilní a technické České Budějovice o svém dalším profesním růstu, podmínkách přijetí ke studiu na této škole (včetně jeho průběhu a ukončení, stipendijních programech, ubytování, trávení volného času) a také o následném uplatnění na trhu práce.

Více na http://www.spsautocb.cz/

   

11.11. nás navštívili bývalí žáci Andrej Dumka, Pavel Gábor a Martin Ferenc a bývalá žákyně Nikola Střítecká. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl, přináší a přinese.

 

14.11. v 6.45 hod. SEČ poklesla rtuť našeho digitálního teploměru umístěného v ředitelně školy na minus 6.4 °C.

 

14.11.  jsme se v rámci projektu „Školy pro venkov“ při výuce PoVo 7. – 9. třídy zúčastnili besedy s pracovníky Jihočeského muzea v Českých Budějovicích o historii našeho regionu v období 19. století do roku 1953.

A co jsme se mimo jiné z výkladu, fotodokumentace o Rapšachu a filmu o Najdorfu dozvěděli:

-         obec Rapšach připojena k ČSR v r. 1920

-         zemědělská činnost obyvatelstva

-         řemeslo (krejčí, tesaři, koláři, zedníci…) + porodní asistentka + obchodní živnosti

-         Kampelička (400 členů, spořitelní a záložní činnost)

-         spolky – Sbor dobrovolných hasičů, Obec baráčníků Vitoraz, jednota Sokola, Národní jednota pošumavská (české menšiny v německé majoritě v příhraničí); Klub dělnických cyklistů, Osvětový sbor, Sdružení katolické mládeže,…

-         pohostinství  U Korbelů a U Nováků

-         obecní knihovna, místní kapela

-         historie školství (včetně dobové fotogalerie – obecná škola, opatrovna, místní žákovské divadlo – hra „Tajemný dub“, učitelský sbor školního roku 1923/24)

o       prospěch žactva

o       dary žactvu o Vánocích (Okresní spolek péče o mládež v Třeboni, spolufinancují i místní spolky)

o       vaření až 200 polévek denně

o       žákovské divadlo v Rapšachu, loutkové divadlo

o       dětské dny na sletišti – Spáleniště

o       výlety žactva – Trocnov; Praha (s noclehem)

o       oslavy 28.10.; 7.3. (narození 1. čs. prezidenta T. G. Masaryka)

o       1929 – mimořádné prázdniny v zimě (minus 41 °C)

o       rozšiřování příjmu rozhlasových vln

-         zázemí bydlení obyvatelstva (po II. světové válce)

o       koloniály, vázané hospodářství – lístkový přídělový systém; volné hospodářství – prodej přebytků (velmi drahé)

o       lokální topení; kadibudky

o       modernizace bydlení od 50. – 60. let 20. stol. včetně výstavby bytovek (v 70. letech)

o       vznik železné opony (od r. 1948)

o       zakázané pohraniční pásmo (budováno od r. 1949 do pol. 50. let) – „hraniční čára“: žádný les, zoraná půda, výstražné tabulky, „ploty“, nástražné systémy, psi

o       1953 – postupně vysílání Čs. televize – ne každý měl televizní přijímač, sousedi se dívali s jeho na počátku nepočetnými majiteli (jeden dům až jedna ulice u jednoho souseda, stáli i venku)

o       1953 – měnová reforma, konec lístkového přídělového systému; měna 1 :  5 až 1 : 50

-         vyprávění o vysídlení obyvatel z Rapšachu a okolních vsí

o       zakázané pohraniční pásmo

o       vysídlení roku 1953 (i z Rapšachu – rozdělení na obyvatelstvo „spolehlivé“ a „nespolehlivé“ – stáli proti režimu, soukromí živnostníci – odstěhovali se na Chlumsko, Budějicko, Vltavotýnsko, do Prahy a také na sever Čech apod.)

o       okolo 856 osob bylo souhrnně vysídleno z Rapšachu, Kunšachu a Najdorfu

o       soudní spory o opuštěný majetek, odškodňování

o       narušení rodinných a sousedských vazeb

o       387 obyvatel ze zhruba 1 100 zůstalo na Rapšachu po vysídlení, po dosídlení z okolních vesnic okolo 430, dnes – okolo 500

o       Rapšach směřuje k vybudování vzorové socialistické vesnice – realita byla jiná

o       Strážov nad Lužnicí, Lesná, Lesík, Hlídka – návrhy možných jiných názvů obce Rapšach (okolo r. 1954)

-         film o Najdorfu

o       přírodní poměry

o       osídlení česko německé

o       vyprávění mimo jiné pamětníka a pamětnice narozených r. 1917 a 1921 (a dalších)

o       vzpomínky o historii, vzhledu, dvou školách – německé a české (5 + 3 roky docházky) – význam Pošumavské jednoty – „V osvětě naše spása“; o hospodářství okolo 3 ha, o košíkářství; o zpracování borky na palivo z rašelinišť a blat; o tanci u harmoniky; o koupání v zástěrách v Dračici; o zabíjačce a dělení mezi sousedy; o mládeži, která ráda hrála divadlo v hospodě – pak přišla II. světová válka: odsun nejen českých učitelů, československý státní prapor u pomníčku z I. světové války – zásah gestapa; po skončení II. světové války – čistka mezi obyvateli, o hromadné popravě v Tušti; vysídlení roku 1953 – během dvou dnů byla vesnice vystěhovaná, následně domy srovnány se zemí; nepřístupné pásmo; škola přestěhovaná – část na Rapšach, část do Halámek.

 

Děkujeme našim lektorům, panu PhDr. Jiřímu Petrášovi a panu Mgr. Leoši Nikrmajerovi, za velmi zajímavé a poučné vyprávění doprovázené ukázkami dobové fotodokumentace a promítáním dokumentárního filmu!!!

   

15.11. se naši prvňáčci se svou p. uč. Květou Machovou vypravili spolu s dětmi z MŠ a jejich p. učitelkami Janou Šikrovou, Miloslavou Kronikovou a Růženou Šnokhousovou na výlov Opatovického rybníka.

   

15.11. se v odpoledních hodinách uskutečnil úvodní seminář pro vyučující ke zvládání základních dovedností s  interaktivní tabulí (SMART Board Interactive Whiteboard).
   

17.11. jsme se vypravili na svůj oblíbený podzimní lov kešek do lokality Hojná Voda a hora Vysoká.

Bylo nás sedmnáct, a bližší podrobnosti najdete TADY.

 

Více také na http://rapsach.cz/tom/geo.htm

 

FOTOGALERIE

   

18.11. se v rámci ředitelského volna uskutečnil osmihodinový seminář pro vyučující ke zvládání  dovedností s  interaktivní tabulí (SMART Board Interactive Whiteboard).

Děkujeme paní Mgr. Heleně Tlapákové, naší lektorce, za velmi profesionálně vedený seminář!!!

 

 

23.11. navštívili naši vycházející žáci a žákyně v rámci své profesní přípravy spolu se spolužáky a spolužačkami z 8. třídy, výchovnou poradkyní Ivanou Kvapilovou a p. uč. Pavlínou Křížovou 17. ročník přehlídky zejména středních škol a učilišť a dalších doprovodných vzdělávacích programů Vzdělání a řemeslo na Výstavišti v Českých Budějovicích. Z http://www.vcb.cz/vystaviste.php?cze/vystavy-2011/vzdelani-a-remeslo/14/: Prezentace školství všech úrovní, ukázky odborného výcviku a soutěží, zařízení pro speciální školy, nadace, fondy, stipendia, učební pomůcky, zařízení, učebnice a programy pro všechny stupně výuky, vybavení škol, potřeby pro děti. Otevírací doba: středa – čtvrtek 9.00 – 17.00 hod. pátek 9.00 – 16.00 hod.

23.11. navštívili naši žáci a žákyně 7. třídy se svou třídní p. uč. Ivanou Záhorovskou interaktivní arénu OBJEVÁRIUM v KD Vltava v Českých Budějovicích. Z webu http://www.hrat2objevovat.cz/czech/projekty.php: OTEVÍRACÍ DOBA OBJEVÁRIA: Veřejnost: středa – neděle 10:00-18:00 Školy: pondělí – pátek 8:30, 10:30, 12:30, 14:30 VSTUPNÉ: Děti a dospělí 70 Kč; senioři a ZTP 50 Kč; rodinné vstupné 220 Kč; školní skupiny (na žáka) 30 Kč.

 

 

24.11. se naši žáci a žákyně II. stupně se svými vyučujícími p. uč. Pavlínou Křížovou, p. uč. Marií Jirků a p. uč. Olgou Imrichovou vypravili do pražského Divadla pod Palmovkou na generálku muzikálu Chicago.

Více o muzikálu na http://www.divadlopodpalmovkou.cz/repertoar/pripravujeme

 

24.11. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z mandarinky v rámci projektu „Ovoce do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro všechny přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva.

 

 

 

FOTOGALERIE

24.11. si v naší školní družině děti spolu s p. vychovatelkami uspořádaly soutěž ve skládání vlastnoručně vybarvených puzzlů s motivy oblíbených postaviček Toma a Jerryho. Za své výkony všichni soutěžící obdrželi sladkou odměnu v podobě lízátek.

 

Pořadí vítězů

1.      místo Anička a Evička

2.      místo Simča a Ondra

3.      místo Vikča a Nikolka

4.      místo Denísek a Honzík

5.      místo Terezka a Eliška

 

Děkujeme všem zúčastněným za skvělé výkony a stanuvším na stupních vítězů gratulujeme!!!

   

26.11. členky a členové našeho pěveckého kroužku vystoupili pod vedením paní učitelky Machové na adventním odpoledni ve Dvorech nad Lužnicí.

Děkujeme všem zpěvačkám a zpěvákům za skvělý výkon!

 

FOTOGALERIE

   

30.11. se v odpoledních hodinách uskutečnilo jednání pedagogické rady a následně (16.30 – 18.00 hod.) třídní schůzky rodičů s vyučujícími.

 

1.12. jsme osadili krmítka pro ptáčky na minilatifundiích naší školy – u pumpy a za kotelnou.

A tak se nám na jaře dozajista naši malí i větší pernatí sousedé a sousedky odmění hlasitým cvrlikáním a zlatohrdelním zpěvem za trochu stříšky nad zobáčkem a hlavně za oves nahý, slunečnicová semínka, mák modrý a jiné obilovinopochutiny. 

Tak dobrou chuť, naši létaví sousedé a sousedky, pěvci, vrabcovití, sýkorovití a všichni jim blízce i vzdáleně příbuzní a známí, plná bříška a brzy zjara ať jsou plná hnízdečka ptačího potomstva!!!

 

2.12. se uskutečnilo vánoční fotografování všech přihlášených žáků a žákyň naší školy.

   

5.12. navštívil děti z naší školy, mateřské školky a základní školy praktické Mikuláš za doprovodu andělů a čertů.

Hodný a laskavý patron všech dětí Mikuláš svým vlídným slovem povzbuzoval spolu s milými anděly všechny děti, hlavně ty menší, které při řádění rozpustilých čertů slibovaly, že už nikdy nebudou zlobit ani doma, ani ve škole, ani maminku či tatínka nebo paní učitelku, že budou hodné, pilně pomáhat a psát domácí úkoly. Za básničku či písničku nebo i za slib poslušnosti a píle každý dostal malou sladkou odměnu.

Připomeňme si, že 1.12. a 2.12. děvčata z kroužku dovedných rukou zdobila pod vedením p. uč. Anny Novákové perníkové Mikuláše.

Mikuláši, andělé, čerti, děkujeme vám za návštěvu a za rok na shledanou!!!

 FOTOGALERIE

 

5.12. nás navštívil bývalý žák Ondra Macho. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl, přináší a přinese.

   

6.12. jsme zveřejnili plán turné vánočních koncertů duchovní hudby v interpretaci našeho Komorního souboru při ZŠ a MŠ v Rapšachu.

25.12. v 15.00 hodin: kostel sv. Zikmunda - Rapšach

25.12. v 17.00 hodin: kostel Nanebevzetí Panny Marie – Dvory nad Lužnicí

27.12. v 15.00 hodin: kostel sv. Jiljí – Třeboň

27.12. v 18.00 hodin: kostel sv. Mikuláše – Suchdol nad Lužnicí

28.12. v 17.00 hodin: Kostel Obětování Panny Marie – České Budějovice (Piaristické náměstí).

Vážení posluchači a návštěvníci, srdečně Vás zveme na naše společná setkání s duchovní hudbou.

 

6.12. jsme okolo 8.00 hod. SEČ zaznamenali v naší příhraniční oblasti ač krátkou, přesto první sněhovou nadílku.

 

6.12. navštívili naši žáci a žákyně I. stupně spolu se svými třídními p. uč. Květou Machovou, p. uč. Janou Havlovou a p. uč. Radkou Círalovou interaktivní arénu OBJEVÁRIUM v KD Vltava v Českých Budějovicích.

 

FOTOGALERIE

 

FOTOGALERIE

6.12. (a následně 8.12.) se naši žáci a žákyně II. stupně připravovali na vánoční setkání ve škole: tvořili ve vánočních dílnách výrobky do prodejních výstavek, pilovali svá vystoupení a připravovali výzdobu tříd a školy, vytvořili a vytiskli plakáty a pozvánky.

Děti z I. stupně připravovaly svá vystoupení spolu se svými p. učitelkami v rámci výuky i mimo ni – páťáci také spolu s p. Ž. Kicovou.

Ve školní družině paní vychovatelky nazdobily s dětmi naše oblíbené perníkové stromky.

Vánoční dílny na II. stupni:

- pletení adventní andílci – vedoucí p. uč. Marie Jirků

- perníkovo marcipánové koule  – vedoucí p. uč. P. Křížová

- sněhuláci – vedoucí p. Marie Kepková

- voňavé stromečky  – vedoucí p. uč. Ivana Záhorovská

- andílci z korálků – vedoucí p. uč. Ivana Kvapilová

- tombola – p. uč. Olga Imrichová.

A tak jsme v naší školičce zpívali, hráli, tančili, dramatizovali, kreslili, malovali, vybarvovali, vážili, odlévali, míchali, přimíchávali, hnětli, krájeli, vykrajovali, spojovali, potahovali, slepovali, pletli, proplétali, modelovali, kutili, drátkovali, navlékali, zdobili, balili, vázali, vystřihovali, aranžovali, psali a tiskli,… a některé učebny včetně školní družiny byly provoněny, senem, slámou, kořením, perníčky nebo marcipánem.

 

A dařilo se nám…

…děkujeme všem zúčastněným za zodpovědně a kvalitně odvedenou práci!!!

   

7.12. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z ředkviček v rámci projektu „Ovoce do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro všechny přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva.

 

14.12. se od 17.30 hodin uskutečnilo ve škole posezení na závěr roku s TOMÍKY spojené s promítáním videa nejen z tábora. Sešlo se nás, bohužel, jen devět.

 

 

 

 

19.12. se uskutečnilo vánoční setkání v naší škole, kterému předcházela dlouhodobá a svědomitá příprava našich žáků a žákyň vedených svými vyučujícími a také velká pondělní generálka.


 

Program vystoupení našich žáků a žákyň

 

Tělocvična (17.00 – 17.35 hodin)

    1. třída – taneček „hlava – ramena – kolena – palce “

2. + 3. třída – vánoční trénink fotbálku a gymnastiky s míči

4. třída – tanec Šmoulové

5. třída – tanec Usher

- zpívánky s naším pěveckým kroužkem.

Učebna půdní vestavba (17.45 – 18.30 hodin)

- se třeťáčky si hrajeme s angličtinou

- vystoupení dětí ze školního kroužku hry na zobcovou flétnu a na klavír (děti z I. a II. stupně)

- hudební vystoupení – převážně hra na nástroj (děti z naší školy navštěvující ZUŠ).

Učebna dějepisu (18.40 – 19.00 hodin)

6. třída – videoklip k anglicky zpívané fotbalové hymně

7. třída – Partička aneb scénky, výstupy a skeče

8. třída – kinomat Šťastné a veselé aneb určujeme pokračování děje.

 

Slavnostní punč, grilované dobrůtky, pestrobarevný marcipán nebo slaďoučké perníčkové stromečky a mnoho dalších pochoutek dodaly nejen zrakovým, ale i  čichovým, chuťovým a hmatovým smyslům to pravé vánoční potěšení. Zájemci o tombolu si po zakoupení lístku u našich prodejců vyzvedli svou případnou výhru na chodbě II. stupně.

 

Doprovodné akce

 

-          vánoční trh dětských výrobků (ozdobné stromečky a andílci, marcipánové koule a perníčky zdobené marcipánem, sněhuláčci, vánoční dekorace, voňavé stromky ze sena zdobené kořením, korálkoví andílci,…) 

-          prodej sladkých a voňavých perníkových stromků a drobných perníkových výrobků

-          občerstvení – vánoční punč (pro malé a velké) a jiné osvěžující a lahodné nápoje, grilované pochoutky, minipizzy, dvojctihodné koláčky a jiné dobroty a dobrůtky – kyselá lízátka, želé tyčinky s různými příchutěmi, ovocné pásky, horror fizz, pískací bonbony,…

-          tombola – malé i větší drobnosti pro dům i kancelář, sladkosti, nápojové sklo, keramiku, drogerii a hygienu, DVD, antivirus – program na PC, PC hry, podložky pod myš, společenskou hru, vodováhu, gumičky do vlasů, deštník, svíčky, obrázky,…)

-          výstavka dětských prací (závěsný adventní věnec a vánoční dekorace, adventní kalendář, svícínky, přáníčka, plakáty – pozvánky na vánoční setkání ve škole, drobné ozdoby na stůl i do květináčů, výtvarná díla a dílka, stříhané obrázky, Mikulášové, čertíci, andělé, sněhuláčci, zimní krajinky,…)

 

Pestrý a bohatý program tedy nabídl všem našim návštěvníkům a divákům především nejedno originální taneční, hudební, pěvecké, divadelní nebo syntetické vystoupení našich žáků a žákyň, která si pilně a zodpovědně dolaďovali se svými vyučujícími zejména v tomto čase adventním.

Také o dětské výrobky v rámci prodejní výstavky, občerstvení a tombolu projevili přítomní obrovský zájem, za který velmi děkujeme!!!

 

Děkujeme všem našim návštěvníkům, pozorným posluchačům a divákům!!!

Děkujeme všem našim dětem a dospělým,

kteří se na přípravě vánočního setkání podíleli!!!

Děkujeme panu J. Machovi za ozvučení dětských vystoupení!!!

Děkujeme všem organizátorům a vystupujícím

za důstojnou prezentaci své školy

a zdárný průběh našeho již tradičního vánočního setkání!!!

 

FOTOGALERIE

 

FOTO Z VÁNOC VE ŠKOLCE

   

21.12. a také v den následující nám Paní Zima nadělovala, a tak naše příhraniční hvozdy, pastviny a zahrady, střechy a cesty pokryla sněhobílou peřinkou.

 

 

21.12. jsme v úvodu první vyučovací hodiny uctili minutou ticha památku našeho pana prezidenta VÁCLAVA HAVLA.

 

 

22.12. jsme se v rámci třídních setkání u vánočního stromku a ve školní družině připravovali na nadcházející dobu svátečního rozjímání a popřáli jsme si příjemně prožité Vánoce a také klidně strávené v tento čas prázdniny.

Smíšené týmy složené z žáků a žákyň I. a II. stupně plnily různé úkoly vánoční soutěže, kterou pro nás zorganizovala naše devítka se svou p. uč. třídní, na stanovištích rozmístěných v prostorách školy: vánoční dokreslování, vybalování dárků, hod do komína, puzzle, had, rozdíly a bingo.

Pan farář besedoval s žáky a žákyněmi 7. třídy o církevním liturgickém roku, době adventní a o původu a duchovním významu Vánoc.

 

22.12. nás navštívili bývalí žáci Honza Pytel, Honza Ferenc a Andrej Dumka. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl, přináší a přinese.

   

   

   

30.12. od 10.00 hodin uspořádal náš TOM Práčata již 27. ročník vánočního turnaje v líném tenise. A tak jsme si v čase všeobecného svátečního odpočinku a pojídání všelijakých dobrot protáhli svá tělíčka a zpevnili svalíčky.

Výsledky – líný tenis 2011

 

Všem zúčastněným soutěžícím děkujeme za skvělé výkony a stanuvším na stupních vítězů gratulujeme!!!

 

FOTOGALERIE

   
20 minut po silvestrovské půlnoci jsme spolu s místními turisty vypálili první raketu na návsi za kostelem.
   

1.1. 2012 jsme se spolu s TOMÍKY od 10.00 hodin vypravili na již tradiční a stále oblíbenou novoroční vycházku.

Šli jsme si jako loni opéct buřtíky do Pekla, a bylo nás třiadvacet!

 

FOTOGALERIE

 

FOTOGALERIE OD PÉTI M.

   

9.1. besedovali naši vycházející žáci a žákyně s pracovnicí Střední odborné školy a Středního odborného učiliště, Třeboň, Vrchlického 567 o svém dalším profesním růstu, podmínkách přijetí ke studiu na této škole (včetně jeho průběhu a ukončení) a také o následném uplatnění na trhu práce.

Pro školní rok 2012/13 dochází k převedení obchodní akademie pod SOŠ a SOU Třeboň. První ročník bude studovat v budově SOŠ a SOU Třeboň , Vrchlického.

Více na http://www.sostrebon.cz/c-3-pro-studenty.html

   

LYŽAŘSKÝ ZÁJEZD

Deštné v Orlických horách

14. - 21. 1. 2012

Přímý přenos píše K.S.

Sobota 14. 1. 2012

Ráno v sedm nakládáme u školy - celkem jde vše jako na drátkách, takže v Suchdole jsme o deset minut dřív a chvilku musíme počkat. Pak málem ujíždíme Pepovi K., o kterém jsem se domníval, že už sedí v autobuse.

Cestou dvakrát stavíme - jednou u pumpy (limonádky, kafíčka, bagetky), a jednou u lesíka. Museli jsme totiž objet dva nízké podjezdy pod dráhou, do kterých se autobus Bolera nevešel, přestože speciální autobusácká navigace ukazovala, že se vejde. Asi hodinka zdržení.

Přesto jsme na chatě Květa chvilku po půl jedné. Vjezd ke Květě je ucpaný parkujícími auty, tak lyže a bagáž nosíme asi 100 metrů sněhem. Chválím - letos nikdo nečekal na svoje věci, každý bral, jak to šlo po řadě a odnošeno bylo vše za deset minut.!

Rozdělení do pokojů, vybalení věcí, chvíle volna - a ve dvě už s lyžemi před chatou.

Permanentky ještě nemáme, tak šlapeme do kopce pěšky a nikoho to moc nebaví.

Nováčci jsou ale bezva, a než po hodině odcházíme, umí každý z nich navázat alespoň dva obloučky za sebou.

K večeři je knedlo zélo a výpečky, večerka ještě prodloužená až v deset (protože hrajeme Česko a do klubovny jsme mohli jít, až se pan řidič vyspal před další jízdou).

 

 

Neděle 15. 1. 2012

Od noci sněží, ale teplota je pod nulou a sníh krásný prašan.

K snídani "ty stoly", jak povídal někdo z mladších účastníků. Po snídani jdeme koupit permanentky a mezitím si všichni ještě jednou vyšlápnou kousek kopce. S permanentkami pak první družstvo s Majdou odjíždí "hoblovat Dejdarku", druhé družstvo s Kájou nakonec taky vyjedou vlekem nahoru. Hurá - první jízda, a nikdo z vleku nespadl! Jezdíme až do oběda, a na oběd už druhé družstvo, tedy Hanča, Elis, Filip a Pája jedou napříč sjezdovkami až k chatě. Jsou to farjeři!

K obědu zelňačka a vepřové plátky na houbách s rýží.

Po obědě hned zas jdeme na sjezdovku, ale sluníčko, které přes poledne vysvitlo, se zase schovalo a trochu sněží. Jezdíme až do čtyř. Co bude k večeři? To se (snad) dozvíte zítra...

 

Dnešní drby:

Ondra trochu tesknil po carvingových lyžích, ale už si zvykl.

Filipovi padají lyže z nohou, aniž by upadl, ale už jsme vázání (snad) seřídili.
Eliška a Filip si nechali namazat lyže.

Janča je dneska zpomalená...

FOTOGALERIE

   

Pondělí 16. 1. 2012

Tak k večeři bylo včera grilované kuřecí stehno a brambory.

Po večeři jsme hráli Aktivity, takže jsme šli spát zase o něco později, ale dřív, než v neděli.

Ráno bylo asi -5°C, ale krásně svítilo sluníčko. I s druhým družstvem jsme vyjeli nahoru sedačkovou lanovkou, a pak lesem modrou sjezdovkou. Nikdo neupadl, tak jsme to oslavili všichni horkou čokoládou. Trochu divočejší to měla jen Elis, ale kromě mírně prokousnutého rtu (není to ani skrz) to zvládla bez zranění. Navíc je tvrdá povaha, a jezdila dál. Má náš obdiv!

K obědu jsme měli svíčkovou.

Po obědě jsem vytáhl kameru, ale před chatou jsem zjistil, že chumelí a není skoro vidět, takže natáčet budeme asi až zítra.

Odpoledne jsme vyjeli sedačkovou lanovkou a přes les na Dejdarku, kde bylo hrozně málo lidí a hezky upravená sjezdovka. Docela jsme si užili i samostatné jízdy.

Po třech letech jsme taky našli kešku Bříza. Hurá! Našel ji Dejv, Fanda si alespoň nalepil samolepku do logbooku a zítra už se chystá na kešku u bunkrů nad Deštným, protože máme volný den bez lyžování.

Takže - všichni v pořádku, moc pozdravují a těší se na večeři.

 

Dnešní drby:

Eliška má ráda divočinu (viz foto).

Měli jsme na sjezdovce rozcvičku (taky foto).

Sešli jsme se skoro všichni ke společnému fotografování.

Pokud nás chcete vidět, tak na www.sportprofi.cz je živá webkamera, která zabírá dojezd z červené sjezdovky. Po telefonické domluvě můžeme mávat i v předem určený čas...

Zítra určitě další novinky!

 

FOTOGALERIE

 

   

ÚTERÝ 17. 1. 2012

 

Abych nezapomněl na včerejší večeři - byla svíčková. Po večeři jsme chvíli hráli Česko a šli konečně spát v půl desáté.

Dnes po snídani někdo koukal na filmy, ale většina rozehrála turnaj v tenise na Rosťově X-Boxu, a dost si to užívali.

K obědu byla hrachová kaše s dvěma plátky uzeného. Byla moc dobrá, ale přece jenom hrachová.

Po obědě děti vyrazily na nákupy a pak jsme byli domluveni, že se půjdeme projít. Jenže děti jsou trochu lenoši, a tak jsme za necelé dva kilometry vzdálenou keškou vyrazili jen s Fandou. Bylo to bezva! Když jsme po kilometru sešli ze silnice, brodili jsme se další kilometr po kolena sněhem.

Keška byla v bunkru "řopíku", dost dlouho nám trvalo, než jsme ji ve tmě nalezli. Ale o to víc jsme byli spokojení.

Teď momentálně (16:07) se chladí dataprojektor, protože už nějak nestíhal. Tenisový turnaj byl tedy zatím přerušen, takže výsledky se dozvíte zítra nebo pozítří. Děti teď hrají "BLAFUJ" a na večer chystáme na Jančino přání opět Aktivity.

Pokračování zítra...

 

Dnešní drby:

Prosím, nepište nám na mail ani do vzkazníku na školních stránkách - není tu wifi přístup k internetu a tuhle kroniku přenáším pomocí zařízení, které si půjčuji denně na 20 minut, a jehož přenosová rychlost se limitně blíží nule.

Hádejte, kdo podle Janči vyhraje večer Aktivity?

Všichni jsme v pořádku a děti jsou bezva!

Důležité - dnes volali z Bolera, že pro nás v sobotu přijedou už v deset, takže doma bychom mohli být mezi třetí a čtvrtou odpoledne.

 

FOTOGALERIE

   

STŘEDA 18. 1. 2012

Včera byl k večeři segedín - výborný, ale s poledním hrachem na noc dost vražedná kombinace. Po večeři jsme hráli Aktivity, a Jančin předpoklad nevyšel - skončili jsme až třetí.

Dnes ráno byla hrozná mlha s mrholením, na krok jsme neviděli a teplota byla na nule. Tak jsme na chvíli přerušili lyžování a šli ke kiosku na limču a horkou čokoládu.

Ale už během dopoledne vylezlo sluníčko a ochladilo se, takže lyžování bylo nádherné. Jezdili jsme všichni červenou sjezdovku, první družstvo si dvakrát sjelo i černou.

K obědu byl kaťák s rýží.

Po obědě jsme vyjeli na sluncem prozářenou sjezdovku, a věnovali se filmování, abyste doma viděli, jak nám to šlo. Takže kvůli dopolední mlze a odpolednímu filmování máme dneska málo fotek.

Zatím stále bez úrazů a bez nemocí, tak držte palce.

Pokračování opět zítra...

 

Dnešní drby:

Marek ztratil klíče od pokoje a nevolá domů.

Eliška opět skončila pod smrčkem, ale rozhodla se, že už nebude padat, a zatím to dodržuje.

Míše bylo líto, že nepadá, až se narvala pod stromečky taky, ale nestačil jsem ji vyfotit.

Ondra se začal učit japonsky.

Přijeli Štěpka s Pepou, malým Kenym a Alfonzem a Martina se Štěpánem a malou Rozárkou. Ale kromě Alfonze, který s námi odpoledne jezdil, jsme je ještě neviděli, protože jsou ubytovaní na jiné chatě.

Jo, Janča hrála včera konečně večerku.

Večer bude diskotéka.

 

FOTOGALERIE

 

 

ČTVRTEK 19. 1. 2012

 

FOTOGALERIE ZE VČEREJŠÍ DISKOTÉKY A Z DNEŠNÍHO DOPOLEDNE

Dopolední report:

Nejdřív ještě ke včerejšku:

Na diskotéce se vyřádili hlavně malí, a úplně nejvíc Pepíček, zvaný Keny (jeden a půl roku). Holky sice taky tančily, ale kluky se vůbec nepodařilo zvednout. Jo, a k večeři byla sekaná se šťouchanými brambory.

Ráno jsme šli na snídani a zjistili, že je venku pěkně hnusně - nula stupňů a mrholí. Přesto jsme jako vždy v devět vyrazili, ale po pár jízdách jsme byli obalení ledem a zadečky jsme měli namrzlé a promočené od sedačky. Někdo usoudil, že kdybychom se počůrali, bylo by to stejné, ale teplejší. Protože předtím do rána sněžilo, byly sjezdovky neprojeté, mokrý sníh nedovoloval moc zatáčet, tak jsme jezdili přes les po modré, kde to alespoň trochu šlo. Po pár jízdách jsme to na chvíli vzdali a šli na horkou čokoládu.

Pak se mrholení změnilo v mokrý sníh, který zalepoval brýle a bez nich šlehal do očí. Nakonec jsme to už ve čtvrt na dvanáct vzdali a šli uschnout na chat. Snad se nám to podaří...

 

Drby z dopoledne:

Péťovi praskla jedna přezka na botě, ale protože to byla druhá shora, zjistil, že boty fungují i bez ní.

Dejv padal jako hruška, ale nebyl sám.

Péťa se v hlubokém sněhu potkal zblízka se sloupem lanovky, ale protože předtím strhl tři pole ochranné sítě, jsou oba (Péťa i sloup) v naprostém pořádku.

 

Odpolední report:

K obědu jsme měli vepřový závitek plněný vyjíčkem a knedlíky.

Moc jsme neuschli, i když jsme šli lyžovat až o půl třetí. Situace stejná - padal mokrý sníh a nahoře foukal vítr. Byl to docela mazec. Ale jiní za takovou masáž platí na kosmetice velké peníze, a my jsme to měli zdarma.

Po asi třičtvrtěhodině víc než polovina dětí odjela s Majdou na chatu, ale vůbec jsem jim to neměl za zlé - klidně bych odjel taky. S ostatními jsme lyžovali, dokud nezastavili lanovku. Při poslední jízdě přestalo sněžit, tak alespoň jedna docela hezká jízda.

Tak zase zítra...

 

Drby z dopoledne:

Celkem jsme nefotili kvůli počasí, tak alespoň pár fotek takhle, ať vidíte, co vaše děti musí pro svůj sport vytrpět.

Péťa měl dnes padací den, spadl do konce i z kotvy a sám usoudil, že by toho mohlo být už dost.

Fanda s Ráďou se vzájemně snažili z kotvy srazit, ale naštěstí se jim to nepovedlo.

Zítra odpoledne budou závody!

 

 

   

 

 

PÁTEK 20. 1. 2012

Včera byl k večeři smažený květák. Po večeři jsme hráli Aktivity asi do čtvrt na jedenáct.

Dnes ráno klasika - mlha a sníh. Párkrát jsme sjeli modrou, chvíli jezdili na Dejdarce a pak se vypravili zas až nahoru. Bohužel se Elišce neudělalo dobře a trochu zkolabovala nahoře na sjezdovce. Tak se alespoň projela s Horskou službou na saních za skútrem a pak rychlou do Rychnova do nemocnice. Stáňa jela s ní, ale už na Horské službě službě se Elis udělalo dobře, přesto do nemocnice na vyšetření musela. Pro Stáňu tak musel autem do Rychnova Zdeněk - ještě, že tu ta auta máme. Zítra si Elišku vyzvedneme cestou domů, musí zůstat v nemocnici na pozorování do rána.

K obědu byl guláš s bramboráčky.

Po obědě jsme vyrazili na závody. Každý jel ve strašném větru a sněžení (viz foto) dvě kola. Kupodivu letos žádný pád, takže ani žádný diskvalifikovaný. Výsledky jsou o kousek níže.

Pak jsme ještě chvíli jezdili na Dejdarce, a na poslední jízdu si vyjeli až nahoru. Teď jsme ve zdraví všichni na chatě, a po večeři vyhlásíme výsledky slalomu.

K večeři byly hranolky s kuřecím masem.

 

Dnešní drby:

Snad asi nic, jen fotky z vyhlašování výsledků budou na webu asi až v pondělí.

A zítra domů...

 

FOTOGALERIE ZE ZÁVODŮ

FOTOGALERIE Z VYHLAŠOVÁNÍ

   
SLALOM 2012
Deštné v Orlických horách - 20.1.2012
         
Kategorie dívky 1. kolo 2. kolo CELKEM
1. CÍRALOVÁ Anna 00:35,89 00:33,93 01:09,82
2. ŠEBESTOVÁ Zuzana 00:38,32 00:31,98 01:10,30
3. KANDĚROVÁ Michaela 00:38,63 00:34,81 01:13,44
4. MRÁČKOVÁ Barbara 00:45,96 00:40,21 01:26,17
5. KOVÁČOVÁ Hana 00:51,71 00:45,08 01:36,79
6. KUBATOVÁ Simona 00:57,66 00:50,67 01:48,33
         
Kategorie hoši 1. kolo 2. kolo CELKEM
1 ŠEBESTA Radek 00:29,58 00:30,52 01:00,10
2 MACHAČ Petr 00:31,60 00:31,02 01:02,62
3 CÍRAL František 00:33,47 00:32,87 01:06,34
4 RICHTER Marek 00:34,20 00:33,58 01:07,78
5 ADAM Jan 00:35,02 00:33,18 01:08,20
6 POLÁK Radek 00:36,30 00:35,32 01:11,62
7 BÁRTA Ondřej 00:39,24 00:35,98 01:15,22
8 POSÍK Filip 00:59,46 00:50,27 01:49,73
9 JINDRA Pavel 01:05,33 00:56,38 02:01,71
         
Kategorie snowboard 1. kolo 2. kolo CELKEM
1 RAZÍM Josef 00:35,77 00:36,19 01:11,96
2 PYTEL Tadeáš 00:37,90 00:35,68 01:13,58
3 KRONIKA Josef 00:37,86 00:37,50 01:15,36
4 PYTEL Jan 00:40,99 00:40,49 01:21,48
         
Kategorie děti 1. kolo 2. kolo CELKEM
1 Bětka 00:58,92 00:43,81 01:42,73
2 Mirečka 02:27,25 01:42,49 04:09,74
3 Honzík 02:31,24 02:15,45 04:46,69
         
Kategorie dospělí 1. kolo 2. kolo CELKEM
1 Knedlík 00:25,73   00:25,73
2 Dejv 00:28,99   00:28,99
3 Šíša 00:29,15   00:29,15
4 Kája 00:32,75   00:32,75
   

SOBOTA 21. 1. 2012

Ráno nepřivezli rohlíky, protože pekař spadl s autem do příkopu, a odtud ho vytahovali místní hasiči. Přijel až skoro v devět, ale to už jsme v sobě měli všichni salám a sýr, ti odvážnější i jogurt a müsli.

Pak jsme rychle zabalili a před desátou přijel autobus. Chvíli jsme se ho pokoušeli tlačit, protože zastavil, a už se nerozjel, ale pak pan řidič usoudil, že když naložíme a nasedneme, snad se rozjede.

Nakládání šlo rychle, už jsme za ta léta opravdu sehraní, a autobus se s námi fakt rozjel.

Sníh na silnici skončil už před Dobruškou, ale pan řidič měl strach ze sněhových jazyků na Vysočině, tak jsme jeli přes Prahu, kde jsme vysadili Majku.

Tam taky začalo opět sněžit a sníh nás doprovázel až domů.

Jo, Pytlíci vyzvedli Elišku v nemocnici a doma byli jen o chvilku dřív, než my.

U školy šlo všechno zase jak na drátkách - vyložili jsme, odnosili školní věci, a pak už jen domů.

Skončil zase jeden krásný týden, a díky vám všem - byli jste bezvadní a udělali jste mi radost! Snad za rok zase vyrazíme, i když dětí jezdí čím dál méně. Škoda...

 

Dnešní drby:

Ve škole zůstala taška s čepicí a rukavicemi, a taky dvě rukavice, každá jiná.

A na chatě někdo nechal kabel od počítače, tak se přihlašte a paní Mervartová ho pošle...


17.1. nám Paní Zima již od rána nadělovala bohatou sněhobílou peřinku. Navíc dne předchozího zrána udeřil mráz okolo 10 °C. A tak se můžeme koulovat, klouzat, stavět sněhuláky, sáňkovat, bobovat a také, když připadne více sněhu, závodit na běžkách kolem školy! 

 

17.1. se naši prvňáčci, děti z MŠ a jejich paní učitelky setkali v prostorách naší školky s nádherně pestrobarevně i bíle opeřenými kámoši – papoušky.

FOTOGALERIE

 

25.1. nám Paní Zima konečně nadělila velmi bohatou na místní letošní poměry sněhobílou peřinku.

 

25.1. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z jablíčka v rámci projektu „Ovoce do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro všechny přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva.

27.1. i nadále Paní Zima svírá naši příhraniční oblast mrazy; v 6.00 hod. SEČ jsme naměřili – 11,4 °C.

 

27.1. ukončili naši žáci a žákyně 4. a 5. třídy v rámci výtvarné výchovy pod vedením své p. uč. Radky Círalové několikahodinovou originální tvorbu (projektování a výrobu) všeletů, které vybavili návody a instrukcemi na použití a údržbu a technickými průkazy. 

 

30.1. se uskutečnilo testování žáků a žákyň 5. a 9. třídy společností scio.cz – GEPARD v oblasti informačních a komunikačních technologií.

   

 

 

30.1. se od 14.00 hodin do 17.00 hodin uskutečnil zápis do 1. třídy naší školy se Šmouly, a to v prostorách ředitelny a zejména v učebnách našich čtvrťáků a páťáků a také našich prvňáčků.

K zápisu se dostavili rodiče se svou ratolestí, také s rodným listem dítěte, svým platným občanským průkazem a vyplněným zápisovým listem a také si rozmysleli, zda jejich školáček bude navštěvovat školní družinu a chodit na obědy do školní stravovny. Rodiče a budoucí prvňáček obdrželi seznam potřeb pro žáka 1. třídy, řád školy a školní družiny, pamětní lístek a také informace o našem turistickém oddílu a turistickém závodu.

A tak nám naši budoucí spolužáci a spolužačky předvedli a ukázali, jak umí sportovat,  odříkávat básničku nebo zpívat, kreslit a malovat nebo skládat puzzle, počítat, poznávat základní tvary a barvy ve Šmoulí vesnici.

Vedení zápisu se ujala p. uč. Radka Círalová spolu se svým sehraným týmem žáků a žákyň z 5. třídy, který naše budoucí spolužáky a spolužačky doprovázel po celou dobu, kterou u nás strávili při svém prvním oficiálním působení na půdě základního školství. Z mateřské školy se zápisu zúčastnila vedoucí p. uč. Jana Šikrová.

Se Šmoulinkami Sárinkou a Baruškou jsme nejdříve poznávali počet tři a pět a kreslili postavu – mamky či taťky.

Dále jsme cvičili se sporťákem Péťou: nejdříve rozcvička – pravá a levá ruka a noha, házení míčem a také silácké zvedání činky a kutálecí slalom s míčem.

A následovaly myslitelské aktivity – poznávání a obtahování barev duhy a pojmenování barev u nejchytřejšího Šmouly Deníska, u Šmoulinky Míši se odehrálo počítání srdíček různých barev – kolik jich je nejvíce a nejméně a kolik od každé barvy, otevření Gargamelova kufru a skládání puzlíků u Vikinky, pojmenovávali jsme rozfoukané tvary u Sašenky Natálky a v závěru recitánky nebo zpívánky a podpis na tabuli před Simčou.

A nakonec výběr dárků se Simčou – pro své budoucí spolužáky a spolužačky jsme připravili v rámci výuky a volnočasových aktivit různé dárečky pro zábavu i poučení jako upomínku na tento významný den: šmoulí zápichy jako ozdoby, slaďoučké perníčky, zvířátka z volné přírody a cirkusu, náramky, náušničky, veselé kornoutky, drobné hračky pro zábavu a volný čas a nakonec šmoulí modrobílé bonbonky.

A kdo se dostavil k zápisu do naší školy? Jiřík Daněk, Samantka Dudiová, Karolínka Dvořáková, Pavlík Holub, Martínek Hubálovský, Kačenka Janečková, Dominiček Kocina, Lukášek Nistor, Robinek Pokorný, Anička Stumbauerová, Patriček Šťáva, Terezka Velická, Kubík Zvěřina, Karolínka Žahourová.

 

Děkujeme vám všem, kteří jste náš šmoulí zápis připravili!!!

 Naši nejmladší spolužáci a spolužačky,

budoucí prvňáčci a prvňačky,

těšíme se 3. září na vás!!!

 

FOTOGALERIE

   
V úterý 31.1. jsme rozdáním vysvědčení ukončili I. pololetí letošního školního roku.