Základní škola a Mateřská škola
v Rapšachu

Domů
Nahoru


2012/2013  I. část



29. srpna nás bolestně zasáhla zdrcující zpráva o tom, že nás navždy opustila naše skvělá kámoška Liduška Homolková, žákyně 9. třídy.

   

3.9. jsme slavnostně zahájili nový školní rok 2012/2013. Minutou ticha jsme uctili památku Lidušky Homolkové. Popřáli jsme našim nejmenším žákům a žákyním, našim prvňáčkům, úspěšné vykročení do další životní etapy. Našim vycházejícím přejeme bezproblémové absolvování posledního roku své povinné školní docházky a zdar při rozhodování o své budoucí profesní přípravě. Zahájení nového školního roku předcházela tradiční pečlivá prázdninová údržba a úklid prostor školy, školky, stravoven a přilehlých travnatých ploch. Byla zrekonstruována část vodovodního potrubí před školní jídelnou v ZŠ.

4.9. nás navštívili bývalé žákyně Míša Holubová, Bára Nistorová a Ivča Dvořáková a bývalý žák Andrej Dumka. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl, přináší a přinese.

5.9. jsme zveřejnili výsledky soutěže pořádané naší školní stravovnou o nejrychleji odevzdané přihlášky ke stravování: sladkým překvapením budou v příštím týdnu odměněni žáci a žákyně přihlášení ke stravování z 1., 3. a 4. třídy – shodně se umístili na stupni nejvyšším – blahopřejeme!!!

 

FOTOGALERIE

   

8.9. se výprava našich závodníků a závodnic zúčastnila Mistrovství ČR turistického závodu (štafety) v Monínci.

Výsledky

Kategorie žákyně

3. místo Anna Círalová, Justa Schiendlová a Zuzka Šebestová

Kategorie žáci

1.     místo Fanda Círal, Tom Horník a Ráďa Šebesta

Kategorie muži

František Círal, Martin Sedláček a Míša Kliment

 

K dosaženým výsledkům gratulujeme!!!

Děkujeme všem zúčastněným za skvělé výkony

a příkladnou reprezentaci regionu, školy a oddílu!!!

 

10.9. zahájili další etapu své činnosti povinně volitelné semináře společensko historický, multimediální a příroda regionu, v nichž se žáci a žákyně 7. – 9. třídy zapojili do projektu Školy pro venkov, jehož nositelem je Novohradská občanská společnost o. s. (NOS o. s.). Projektový tým vyučujících na naší škole tvoří p. řed. Karel Snětina (koordinátor), p. uč. Pavlína Křížová, p. uč. Olga Imrichová a p. uč. Martin Kvapil. V průběhu minulého školního roku jsme dokončili 1. verzi regionální pracovní učebnice obsahující též sady pracovních listů a vydali jsme dva projektové školní časopisy Rapšachie obecná.

Více na http://skolyprovenkov.ostrozsko.cz/novohradsko-a-vitorazsko/zs-a-ms-rapsach

   

V týdnu od 10. 9. zahájily v naší škole činnost následující zájmové kroužky:

Keramický – p. uč. Alena Nedorostová

Dovedné ruce – p. uč. Anna Nováková

Anglický jazyk – p. uč. Olga Imrichová

Hra na zobcovou flétnu – p. uč. Olga Imrichová

Hra na klavír – p. uč. Olga Imrichová

Výtvarný  – p. uč. Martin Kvapil

Florbal – p. uč. Martin Kvapil

Turistický oddíl mládeže „Práčata“ – p. řed. Karel Snětina, p. uč. Pavlína Křížová, p. uč. Martin Kvapil.

   

14.9. nás navštívila bývalá žákyně Áda Jindrová. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl, přináší a přinese.

15.9. se výprava našich závodníků a závodnic zúčastnila Mezinárodního mistrovství turistického závodu v Březolupech.

Výsledky

Nejmladší žákyně

1. místo Zuzka Šebestová

Mladší žákyně

2. místo Anička Círalová

Starší žáci

1. místo Ráďa Šebesta

Muži B

2. místo František Círal

 

K dosaženým výsledkům gratulujeme!!!

Děkujeme všem zúčastněným za skvělé výkony

a příkladnou reprezentaci regionu, školy a oddílu!!!

Děkujeme dospěláckému doprovodu!!!

   

20.9. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z nektarinek v rámci projektu „Ovoce do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravin. I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro všechny přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva.

 

21.9. putovali naši sedmáci a sedmačky v hodině zeměpisu po Tunisku v rámci besedy a prezentace pod názvem „Tunisko na kole 3.9. – 29.9. 2007“, a to pod vedením p. uč. Aleny Nedorostové. Zajímavé zážitky z cesty městy a pouští byly doplněny o sbírku minerálů z této výpravy.

 

21.9. zavítal mezi naše šesťáky a šesťačky o hudební výchově s p. uč. Radkou Círalovou pravěk: při různých pravěkých obřadech (obětování bohům, prosba o déšť, za bohatou úrodu) se na školní zahradě linuly podivuhodné tóny a zvuky z jejich přírodních nástrojů a pravěkých hrdel.

   

22.9. se výprava našich závodníků a závodnic zúčastnila Mistrovství ČR turistického závodu (smíšené dvojice) v lokalitě Oblátek.

Výsledky:

Kategorie do součtu 30 let

7. místo Anička a Fanda Círalovi

 

K dosaženým výsledkům gratulujeme!!!

Děkujeme všem zúčastněným za skvělé výkony a příkladnou reprezentaci regionu, školy a oddílu!!!

Děkujeme dospěláckému doprovodu!!!

   

 

 

 

24.9. byla ukončena několikadenní oprava našeho školního kotle.

 

24.9. jsme se vypravili do zalesněné lokality mezi Rafandou, Bosnou a Spáleništěm, kde strávili naši žáci a žákyně povinně volitelných oborů a jejich vyučující od 10.00 hodin čas zaplněný pozorováním, bádáním a poznáváním s p. Tomášem Smržem z českobudějovického centra ekologické a globální výchovy Cassiopeia. (http://www.cegv-cassiopeia.cz/).

Z našeho putování (výběr z bádání, postřehů, poznatků,…):

-          putovali jsme směr Bosna, Tokániště s odbočkou vpravo po lesní cestě, lesním porostem s několika zastaveními postupně k blatům u Spáleniště (Na šudernách) a po silnici do školy

-          1. zastavení: pozůstatky lomu – vyvřelá hornina, žula, zkoumání kamenů v lomu a po lesní cestě, shrnutí vlastností hornin, příčiny zvětrávání hornin; bádání – hledání kamenů v lomu a na cestě (porovnání, vlastnosti – barva, tvrdost,…)

-          2. zastavení: u trvalé louže – zahrabaná larva vážky (dlouhý vývoj), na dně mezi větévkami schovaný skokan zelený; bádání – pozorování života v louži

-          3. zastavení: jezírko u skály – pozůstatky maloplošné těžby kamene – jáma zalitá vodou; bádání – do misky náběr vody z jezírka a následné pozorování živočichů (druh brouka potápníka, také chvostoskok)

-          4. zastavení: model „pohoří“ – zarostlé mechem a lišejníky kameny a plošiny (připomínají krajinu Novohradských hor); bádání – povrch kamenů a balvanů

-          5. zastavení: paseka – měnící se barva mechů do podzimního hávu, nedávno proběhla těžba (holoseč, holá plocha) – ukázka postupné těžby (stromy různého stáří – postupné výchovné zásahy na stromech ve stáří 90 let a méně v průběhu 30 let včetně výsadby: výběr stromů – velmi vysoký, příliš silný, natěsno,…; podobně ukázáno na obrázcích – pohled zboku a shora), holoseč – obecně je to velká změna prostředí, výhodná pro světlomilné organismy (ještěrky, motýli), postupná těžba – podporuje rozmanitost organismů, zamezí odnosu půdy – erozi, zachovává mikroklima, ochrana proti povodním; bádání – dramatizace postupné těžby, práce se schématy výchovných zásahů v lese

-          6. zastavení: kameny, balvany – vyvýšené místo; bádání za pomoci přiložených fotografií – změna na povrchu kamene, balvanu

-          7. zastavení: rojovník bahenní – typická vůně, působí jako odpuzovač komárů, značí přítomnost rašeliniště; bádání – vůně, vzhled, výskyt

-          8.. zastavení: blata Na šudernách u Spáleniště – malá rozlohou a mělká jezírka zarůstají rychleji, možnosti strojového odstraňování nánosů rostlin a prodloužení jejich života (chráněné oblasti), vzácné vodní organismy (rojovník bahenní, rosnatka okrouhlolistá,…); porovnání „jedlíků“ – bohatost živin v přírodě (malý jedlík – např. borovice, potřebuje málo živin – les, po kterém jsme putovali; velký jedlík – např. javor); vliv člověka na skladbu stromů v lese, bádání – výskyt rosnatky okrouhlolisté, vliv podmínek na život jezírka.

 

Děkujeme panu T. Smržovi za trpělivost, velmi zajímavě a poučně strávený čas v nedaleké od naší školy lesní krajině a za zodpovězení všech našich dotazů!!!

 

 

26.9. početná výprava našich žáků a žákyň II. stupně pod vedením p. uč. Pavlíny Křížové a p. uč. Marie Jirků navštívila naši matičku stověžatou Prahu s následujícím programem: výstava LEGO soch v Galerii Harfa a vodní radovánky v Aquapalace Čestlice.

 

26.9. jsme oslavili Evropský den jazyků, a to pod vedením p. uč. Olgy Imrichové: soutěžili jsme v týmech podle úkolů a zadání na několika stanovištích pod dohledem rozhodčích z řad vyučujících; jednotlivá zastavení byla označena názvem státu, typickým fotovýjevem (folklór, sport, památka, svátek) a státní vlajkou; na jednom stanovišti tým získal maximálně 20 bodů. V rámci úvodní hodiny se všechny týmy pod vedením p. uč. O. Imrichové mimo jiné seznámili s podstatou a významem ED jazyků, připomněli si dělení jazyků do některých skupin, zjistili, kolika jazyky se domluvíme v Evropě, kterým z nich se nejčastěji vyučuje, zamysleli se nad tím, proč jsou některé jazyky světové, zaposlouchali se do jazyka prostřednictvím písní, a to ve stylu prezentace SMARTnotebook.

1. stanoviště Slovensko (p. řed. Karel Snětina, ředitelna školy): česko-slovenský slovníček méně či více známých např. z dob společného státu pojmů, poznávání významných hradů, zeměpisně historicky a kulturně zaměřený kvíz.

2. stanoviště Německo (p. uč. Anna Ticháčková, školní družina): překladové pexeso (tvary sloves), přiřazování odpovědí k otázkám, hádanky, utvoř ústně německy vizitku zvířete či osoby podle české osnovy.

3. stanoviště Velká Británie a zeměpis anglicky a německy mluvících zemí (p. uč. Olga Imrichová, Šárka Imrichová, p. uč. Alena Nedorostová, počítačová učebna): hymna, angličtina v praxi (přelož, poznej, vysvětli aj.); práce s atlasem, státy a jejich hl. m., významné řeky, moře a útesy, horstva, atd.

4. stanoviště Rusko (p. uč. Martin Kvapil, učebna jazyků): poznávání azbuky – její čtení či odříkání, písně Kaťuša a krokodýla Geni o narozeninách, klip Jen počkej, zajíci, putování Moskvou podle fotogalerie a na ruské Wikipedii.

5. stanoviště Česká republika (p. uč. Ivana Záhorovská, učebna přírodopisu): o co nejpřesnější přeříkání jazykolamu, pexeso kuriozit jazyka českého (např. nejdelší české slovo, větný ráček, nejvíce stejných slabik za sebou).

Za odvedený výkon všichni obdrželi hodnotnou sladkou odměnu.

 

Výsledky soutěže Evropský den jazyků 2012

  1. místo Filip Ginzel a Pavlík Vlk

  2. místo Anička Záhorovská a Anetka Trojáková

  3. místo Simča Kubatová, Roman Gorol a Roman Ferenc

  4. místo Tedýs Pytel a Dáda Prokeš

 

Všem zúčastněným žákům a žákyním děkujeme za skvělé výkony a k dosaženému umístění gratulujeme!!!

 

 

 

   

 

FOTOGALERIE

27.9. navštívili naši žáci a žákyně I. a II. stupně spolu se svými vyučujícími a za doprovodu zasvěcených průvodců ze základní organizace Českého svazu včelařů, o.s. Suchdol nad Lužnicí výstavu Historie a současnost včelaření věnovanou oslavám 100 let včelařského spolku Suchdol nad Lužnicí v prostorách Kulturního domu v Suchdole nad Lužnicí. Naši malí a velcí návštěvníci a také děti z naší mateřské školičky přispěli svými výtvarnými díly a modely na téma včelaření k výzdobě výstavy (vylosovaní výtvarníci a výtvarnice získali hodnotné odměny), která byla pro odbornou a širokou veřejnou zpřístupněna 28. září. Seznámili jsme se mimo jiné s historií a současností místní organizace včelařů, s různými pomůckami včelařů napříč staletími, sledovali jsme živé včelky v pozorovacím úlu a měli jsme možnost zakoupit si sladký voňavý perník.

Děkujeme organizátorům výstavy a našim průvodcům za zajímavý, názorný, poutavý a poučný výklad a zodpovězení všech našich všetečných otázek!!!

 

 

27.9. se výprava našich běžeckých nadějí z řad žáků a žákyň zúčastnila okresního kola přespolního běhu v parku u Jakuba v Jindřichově Hradci, a to pod vedením p. řed. K. Snětiny, p. M. Šebesty a p. F. Círala. Soupiska našich týmů: Míša Kováčová, Vikča Stumbauerová, Anička Círalová, Hanča Kováčová a Eliška Kreklová; Fanda Círal, Tom Horník, Adam Janeček, Pavlík Jindra, Ráďa Šebesta a Honza Šindler. V každé kategorii startovalo kolem 70 závodníků a závodnic.

Výsledky:

Mladší dívky – 55 závodnic

12. místo Anička Círalová

48. Hanka Kováčová, 49. Vikča Stumbauerová, 50. Míša Kováčová, 51. Eliška Kreklová

Jako škola jsme obsadili 10. místo ze 12 škol.

 Starší chlapci – 61 závodníků

4. místo Ráďa Šebesta, 9. místo Fanda Círal

30. Tom Horník, 43. Adýs Janeček, 44. Honza Šindler, 55. Pavlík Jindra

Jako škola jsme obsadili 5. místo ze 12 škol.

Podrobné výsledky jsou ZDE.

Děkujeme všem zúčastněným za skvělé výkony a za příkladnou reprezentaci školy!!!

Děkujeme dospěláckému doprovodu!!!

 

FOTOGALERIE

   

2. 10. nás navštívilo divadélko KOS s představením pohádky Udatný Matyáš. Statečný není jenom udatný rytíř, ale každý člověk, který bojuje za dobro na tomto světě – jak o tom přesvědčuje Matyáše jeho milá Anička. Matyáš ale její rady nedbá a vydává se do světa za slávou a bohatstvím. Brzy však pozná, že Anička měla pravdu. Že jeho pravé místo není po boku krále v boji, ale u Aničky, která ho má moc ráda. Více o divadélku KOS na http://www.divadelko-kos.wz.cz/

 

4.10. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z blum v rámci projektu „Ovoce do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravin. I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro všechny přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva.

 

4.10. se naši žáci a žákyně 2. – 4. třídy vypravili pod vedením p. uč. Květy Machové a p. Miroslavy Jáchymové v rámci výchovy k bezpečnému chování do Třeboně na dopravní hřiště, kde pod odborným vedením zkušených instruktorů Autoškoly ILLE Třeboň absolvovali teoretické a praktické zaměstnání vedoucí k řešení vybraných situací provozu na pozemních komunikacích.

   

5.10. od 10.00 hodin nás, děti ze ZŠ a MŠ, jejich vyučující a zaměstnance, navštívili jako již tradičně dravci v rámci svých letových ukázek a besedy o sokolnictví. Náplní setkání části dopolední výuky byl také poutavý a zajímavý výklad o chovu a výcviku dravých ptáků, přelet většiny z nich přímo nad našimi hlavami a krátké povídání o historii, současnosti a úspěších našeho českého sokolnictví. Více na http://www.sokolnictvi.info/

Děkujeme našim průvodcům světem dravých ptáků a sokolnictví za zajímavý, názorný, poutavý a poučný výklad a zodpovězení všech našich všetečných otázek!!!

FOTOGALERIE

 

5.10. – 6.10. strávili ve škole a jejím okolí naši sedmáci a sedmačky se svou tř. uč. Olgou Imrichovou čas od pátečního odpoledne do sobotních 16.00 hod. stmelovacími a zážitkovými činnostmi, soutěženi a hrami.

 

8.10. jsme uzavřeli prostřednictvím objednávkového listu nabídku knížek z nakladatelství SVOJTKA.

Zároveň jsme v rámci dlouholeté spolupráce s firmou KODAK expres – Vladimír Cibulka nabídli našim dětem a jejich rodičům a příbuzným možnost školního fotografování – objednávky do 19. 10. 2012.

   

12.10. – 14.10. se výprava našich závodníků a závodnic zúčastnila „Pacovského dovádění“ spojené s XXIII. ročníkem Turistického závodu (TZ) jednotlivců a XXII. ročníkem Nočního bloudění Vysočinou.

 

Výsledky Pacovského dovádění 2012 - TZ

 Nejmladší žákyně: 1. místo Zuzanka Šebestová

Mladší žákyně: 1. místo Anička Círalová

Starší žáci: 2. místo Fanda Círal

Muži: 3. místo František Círal

 

K dosaženým výsledkům všem zúčastněným gratulujeme!!!

Děkujeme všem zúčastněným za skvělé výkony

a příkladnou reprezentaci regionu, školy a oddílu!!!

Děkujeme dospěláckému doprovodu!!!

   

16.10. jsme zahájili již tradiční dobročinnou sbírku pro CPK – CHRPA formou prodeje „BLUDIŠTĚ“ s motivem koníka v ceně 25,- Kč za jeden kus.

Připomeňme si, že jsme v minulosti přispěli na potřebnou činnost tohoto sdružení nákupem hopíků (2011/2012), aršíků dětského tetování (2010/2011), pohlednic a záložek (2008/09), placek (2007/08), pohlednic (2006/07) nebo „péefek“ PF 2006. Podpořit výcvikové aktivity sdružení je také možné formou dárcovské SMS ve tvaru DMS CPK na číslo 87 777.

Z http://www.cpkchrpa.cz/viewpage.php?page_id=1:

CPK – CHRPA je nestátní, nezávislé a neziskové občanské sdružení, které vzniklo 1. října roku 2003 po mnoha letech zájmu jeho členů a přátel o jezdectví obecně, jezdecký sport, výchovu mladých koní a posléze o širokou oblast hiporehabilitace především z hlediska postavení koní v ní.

Hiporehabilitace je moderní metoda, při které využíváme koně – jeho osobnosti a pohybu jeho hřbetu k rehabilitaci pacientů s různými typy nemocí. Slouží ke zlepšení, obnově a stabilizaci duševní a tělesné kondice. Hiporehabilitace má v dnešní době již velmi široké použití a to nejen v medicíně. My se ve své práci zabýváme tím, jak dosáhnout toho, že o koni můžeme s přesvědčením říci, že je pro svou práci vhodný. Že je ideálním zástupcem vybraným, vycvičeným a připraveným plnit své poslání koně terapeuta, učitele a společníka po řadu let ve zdraví a spokojenosti. Specializujeme se tedy na výběr vhodných koní už od samého počátku a jejich dlouhodobý odborný výcvik cíleně zaměřený do oblasti hiporehabilitace.

 

18.10. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z červených paprik v rámci projektu „Ovoce do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro všechny přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva.

 

18.10. řešili naši žáci a žákyně 8. a 9. třídy úlohy soutěže Přírodovědný KLOKAN v kategorii Kadet: zastoupené obory – biologie, fyzika, chemie, matematika a zeměpis; 24 soutěžních otázek (úlohy za 3, 4 a 5 bodů); čas na zpracování byl 40 min + 10 min na přípravu.

Výpis z výsledkové listiny – Přírodovědný KLOKAN 2012/13 (školní kolo)

 

1.      místo Adam Janeček (57 bodů)

2.      místo Fanda Beníšek (52 bodů)

3.      místo Roman Ferenc (48 bodů)

 

Zúčastněným soutěžícím děkujeme za skvělé výkony a všem na stupních vítězů gratulujeme!!!

           

22.10. besedovali naši vycházející žáci a žákyně s pracovnicí VOŠ, SPŠ automobilní a technické z Českých Budějovic o svém dalším profesním růstu, podmínkách přijetí ke studiu na této škole (včetně jeho průběhu a ukončení, stipendijních programech, ubytování, trávení volného času) a také o následném uplatnění na trhu práce.

Více na http://www.spsautocb.cz/index.php/obory-vzdlavani

 

22.10. jsme zahájili dobročinnou sbírku pro Občanské sdružení ŽIVOT DĚTEM formou již tradičního prodeje následujících předmětů: pravítko (25,- Kč), přívěsek se žetonem do nákupního vozíku (35,- Kč/ks), přívěsek se srdíčkem (35,- Kč/ks), magnetka s fotem zvířátek (25,- Kč/ks), klip ve tvaru srdíčka (20,- Kč/ks), obrázková karta (25,- Kč/kus). Výtěžek z prodeje je určen na pomoc dětským oddělením nemocnic, zařízením, která se starají o nemocné, handicapované a opuštěné děti, sociálně slabým rodinám, které pečují o postižené či jinak dlouhodobě nemocné děti, k pořádání akcí pro děti z dětských domovů a další projekty sdružení. Více na http://www.zivotdetem.cz/nase-poslani/

   

23.10. navštívily naše děti z I. stupně spolu se svými vyučujícími svižné a vtipné loutkářské varieté ABECEDA v podání souboru Malého divadla v Českých Budějovicích, při kterém se také seznámily s různými technikami loutkového divadla. Následně navštívily skelnou huť v Hluboké nad Vltavou, kde foukaly sklo, vyráběly si korálek a nakupovaly si různé sklářské upomínkové předměty. Z http://www.glass-studio.cz/: skelná huť U Hluboké je obyčejná malá sklárna s výrobou běžného sortimentu skla. V čem se však liší je to, že se snaží podporovat mladé umělce v jejich tvorbě a sklárna je přístupná všem zájemcům, kteří se chtějí i jen podívat a zjistit co obnáší sklářské řemeslo. Na Vaše zvídavé dotazy rádi odpovíme a budete-li chtít můžete si také sami vyzkoušet jak pracovat s píšťalou. Krom toho, zde samozřejmě můžete vidět výrobu obvyklého sortimentu jako sklenky, vázičky, těžítka nebo různé dekorační předměty. V naší malé galerii můžete zakoupit veškerý sortiment zde vystavený.

FOTOGALERIE

   

 

25.10. – 26.10. jsme si užívali podzimní prázdniny.

 

27.10. napadl první sníh a teploty klesly pod bod mrazu.

 

29.10. jsme osadili o více jak měsíc dříve než v minulém školním období krmítka pro ptáčky na minilatifundiích naší školy – u pumpy a za kotelnou.

A tak se nám na jaře dozajista naši malí i větší pernatí sousedé a sousedky jako již každoročně odmění hlasitým cvrlikáním a zlatohrdelním zpěvem za trochu stříšky nad zobáčkem a hlavně za tukové koule plné zrní, oves nahý, slunečnicová semínka, mák modrý a jiné obilovinopochutiny. 

Tak dobrou chuť, naši létaví sousedé a sousedky, pěvci, vrabcovití, sýkorovití a všichni jim blízce i vzdáleně příbuzní a známí, plná bříška a brzy zjara ať jsou

plná hnízdečka ptačího potomstva!!!

 

31.10. besedovali naši vycházející žáci a žákyně s pracovníkem SOU a SOŠ Trhové Sviny o svém dalším profesním růstu, podmínkách přijetí ke studiu na této škole (včetně jeho průběhu a ukončení, stipendijních programech, ubytování, trávení volného času) a také o následném uplatnění na trhu práce.

Více na http://www.souts.cz/studijni-obory/

 

31.10. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z jablíčka a nápoje Kubík banán-jahoda v rámci projektu „Ovoce do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro všechny přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva.

   

2.11. nás navštívil bývalý žák Ondra Bárta. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl, přináší a přinese.

 

2.11. si naše děti z I. stupně a také z mateřské školičky spolu s jejich vyučujícími užily představení pohádky O Lesíčkovi.

 

2.11. zahájili naši žáci a žákyně 8. a 9. třídy pod vedením p. uč. Pavlíny Křížové velmi úspěšně distribuci jimi sepsaného, sestaveného a redigovaného školního časopisu OLD School (září – říjen 2012) aneb starý časopis s novým jménem, a to v ceně 10,- CZK/1 kus nebo v předplatném ve výši 70,- CZK/9 ks.

Vybrali jsme z 1. čísla:

-          Co nám na to řeknete? Deset otázek pro naše pedagogy.

-          Ze života školy. Akce v září a říjnu.

-          Lušti a odpovídej.

-          Móda ve světě a módní Rapšach.

-          Sport. Z dění v ČR. Z dění v naší škole – TZ, florbal.

-          Naše práce. Vypravování na klíčová slova – 7. třída.

-          Soutěž. Téma: prázdniny (obrázek, básnička nebo vyprávění).

-          Komiks Trololo.

-          Luštěte s námi – křížovka.

-          Zprávičky z domova i ze světa.

-          Hudba a videa. Hitparáda.

-          Horoskopy pro vás.

-          Perličky a humor.

-          V měsíci září, říjnu a listopadu slaví narozeniny tito žáci naší školy.

Přejeme našemu redakčnímu týmu

školního časopisu OLD School mnoho úspěchů!!!

 

 

 

4.11. se výprava našich závodníků a závodnic zúčastnila „1. kola Středočeské ligy TZ“ ve Všestudech.

 

Výsledky SČL TZ

Mladší žákyně: 1. místo Zuzanka Šebestová

Starší žákyně: 1. místo Anička Círalová

Mladší dorostenci: 1. místo Ráďa Šebesta, 3. místo Fanda Círal

Muži: 2. místo František Círal

 

K dosaženým výsledkům všem zúčastněným gratulujeme!!!

Děkujeme všem zúčastněným za skvělé výkony

a příkladnou reprezentaci regionu, školy a oddílu!!!

Děkujeme dospěláckému doprovodu!!!

 

5.11. besedovali naši vycházející žáci a žákyně s profesorkou a žákyněmi SPŠ stavební z Českých Budějovic o svém dalším profesním růstu, podmínkách přijetí ke studiu na této škole (včetně jeho průběhu a ukončení, stipendijních programech, ubytování, trávení volného času) a také o následném uplatnění na trhu práce.

Více na http://www.spssecb.cz/cs/pro_uchazece/

 

 

5.11. vytvořily děti ve školní družině pod vedením p. uč. Aleny Nedorostové  animovaný film pod názvem „Šneci a zvířátka v družině“, a to za použití modelíny a počítačového vybavení. Naši malí tvůrci tak prokázali, že umí uplatnit nejen svou zručnost, ale tvůrčí mysl a trpělivost.

 

 

6.11. jsme zveřejnili zprávičky z  naší mateřské školičky sepsané vedoucí p. uč. Janou Šikrovou:

 

10.9. jsme se zapojili do oslav 100 let od založení včelařského svazu v Suchdole nad Lužnicí. Se staršími dětmi jsme vyrobili úl s korkovými včeličkami, který jsme poslali do kulturního domu na výstavu.

 

25.9. v rámci projektového dne jsme se stejně jako loni vydali po stopách skřítka Podzimníčka. Připravil si pro nás spoustu záludných úkolů, které jsme museli splnit, abychom  ho  našli a podzim mohl začít.

 

2.10. jsme v ZŠ navštívili divadelní představení Udatný Matyáš divadla KOS. Pohádka s písničkou se nám moc líbila a těšíme se na příště.

 

5.10. jsme si na zahradě ZŠ byli poslechnout zajímavé povídání o chovu a výcviku dravců spojené s letovými ukázkami. Nádherní ptáci nás stejně jako loni nadchli a ještě jsme si mohli pohladit výra velkého, což bylo pro některé nezapomenutelným zážitkem.

 

 

7.11. se v rámci naší dopolední výuky na I. stupni uskutečnilo školní kolo 2. ročníku víceoborové soutěže ZVONEK z Novohradských hor v oboru recitace. Zasloužený potlesk publika, diplom, drobnost na památku a účastnický list spolu s dobrým pocitem byly velkou odměnou všem vystupujícím.

 

Výsledky školního kola recitační soutěže 2012

2. ročník ZVONEK z Novohradských hor

 

Kategorie 1. třída

  1. místo Jiřík Daněk a Karolínka Dvořáková

  2. místo Terezka Velická a Violka Kročová

  3. místo Karolínka Žahourová a Lukášek Nistor

Kategorie 2. třída

  1. místo Terezka Dvořáková a Ondrášek Machač

  2. místo Verunka Břenková a Ondrášek Šikr

  3. místo Nikolka Součková a Klárka Oušková

Kategorie 3. třída

  1. místo Daník Karl a Péťa Kollmann

  2. místo Nikolka Ginzelová a Alex Móži

  3. místo Vojtík Adam a Lukášek Móži

Kategorie 4. třída

  1. místo Honza Rácz a Markétka Vávrová

  2. místo Vojta Nistor

  3. místo Fanda Ouška

Kategorie 5. třída

  1. místo Lianka Hrubá

  2. místo Karolínka Houhová

  3. místo Žanetka Kicová


Děkujeme všem zúčastněným žákům a žákyním za hodnotný umělecký zážitek

a vítězkám a vítězům gratulujeme!!!

Děkujeme vyučujícím z I. stupně za zorganizování nezapomenutelného setkání s dětským přednesem!!!

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

FOTOGALERIE

9. 11. se v dopoledních hodinách uskutečnil projektový den v Gymnasiu Trhové Sviny za účasti našich žáků, žákyň a jejich vyučujících povinně volitelných seminářů společensko historický, multimediální a příroda regionu v rámci projektu Školy pro venkov, jehož nositelem je Novohradská občanská společnost o. s.

Setkání se zúčastnila p. Lenka Kučerová, koordinátorka našeho Projektu.

Z programu setkání

1. Přivítání v prostorách gymnazia

- vstupní vestibul s foty (studijně poznávací zájezdy)

2. Úvodní prezentace v podání p. ředitele Mgr. Františka Slípky

- představení města Trhové Sviny

- původ názvu města

- expedice do minulosti a pohled do současnosti

- ukončená před 20 lety výroba hraček a dnešní výroba obrouček brýlí aj.

- časosběrné fotografie (stejné místo minulost/současnost např. kašna, domy)

- záběry z konce II. světové války (obranné valy z kmenů stromů proti tankům)

- kolorované pohledy (např. z roku 1906), nestarší fotografie

- připravovaný film o místním trojlodním kostelu (pozdně gotický, barokní úpravy, nález kroniky psané od roku 1753, klenby, náhrobní kameny z okolního bývalého hřbitova zasazené ve zdech nebo do podlahy, hlavní a boční oltář, rodový erb Rožmberků, městská pečeť, šnekové schodiště, věž se zazděnými klíčovými střílnami aj.)

- převzatý film o dr. Emilu Háchovi, rodákovi z Trhových Svinů.

3. Procházka historickým jádrem města – zastavení (zasvěcený výklad p. řed. F. Slípky)

- u místního kostela (architektura, průběh rekonstrukce a restaurátorských prací aj.)

- u kašny na náměstí (proměny v průběhu staletí)

- u památníku padlých v I. a II. světové válce (vzpomínka, dominanty náměstí)

- u rodného domu dr. Emila Háchy (rehabilitace jeho postavení a role v českých dějinách)

- u veřejné nefunkční pumpy (připravuje se obnova nátěru).

4. Návštěva musea užitkových vozů (úvodní slovo majitele, volná prohlídka, fotografování)

- nákladní automobily

- osobní vozy

- autobusy

- terénní závodní stroje

- zemědělská technika.

Pan ředitel František Slívka předal našemu řediteli p. Karlu Snětinovi jimi vypracovanou regionální učebnici a sadu pracovních listů k vypracování úkolů zaměřených na dopravu (museum užitkových vozů), osobnost JUDr. Emila Háchy a na živočichy a místní přírodu.

Více info na:

http://www.tsviny.cz/pages/stranka.php?id=8 (město Trhové Sviny)

http://www.gymtrhovesviny.cz/uvodni-stranka/ (Gymnázium Trhové Sviny)

http://www.tsviny.cz/pages/stranka.php?id=86 (kostel Nanebevzetí Panny Marie)

http://www.autodepojih.cz/rs/ (Museum užitkových vozidel)

 

Děkujeme našim milým hostitelům za velmi zajímavé a poučné setkání!!!

 

12.11. se uskutečnilo školní fotografování s firmou KODAK expres – Vladimír Cibulka podle objednávek našich dětí a jejich rodičů z naší základky a mateřinky.

12.11. jsme zveřejnili: kabinet anglického jazyka vyhlašuje soutěž o nejlepší výtvarné dílo na téma Velká Británie. Své výtvory noste paní učitelce O. Imrichové do pátku 30. listopadu.

 

 

13.11. se v dopoledních hodinách uskutečnil projektový den u nás se studenty a studentkami a jejich vyučujícími z Gymnázia Trhové Sviny a za účasti našich žáků, žákyň a jejich vyučujících povinně volitelných seminářů společensko historický, multimediální a příroda regionu v rámci projektu Školy pro venkov, jehož nositelem je Novohradská občanská společnost o. s.

Z programu setkání

 

1. Přivítání v prostorách školy spojené s úvodní prezentací v jazykové učebně – p. řed. Mgr. Karel Snětina:

  • o naší obci Rapšach

    • poloha a významné historické události

      • panství Litschau

      • panství Heidenreichstein

      • rakouská spolková země Dolní Rakousko

      • český okres Třeboň (od r. 1920)

    • historické zajímavosti a žhavá současnost

      • Malý a Velký Londýn, Bosna, Paris, Nový York, Benátky

      • Kostel sv. Zikmunda

      • v současnosti – cca 560 obyvatel (před rokem 1938 zde žilo 2 200 obyvatel)

    • letecké a jiné snímky

    • trojí vystěhování obce

      • 1. v roce 1938

      • 2. v roce 1945

      • 3. v roce 1953

  • stručné dějiny školství

    • první škola – dům čp. 7 (od r. 1784)

    • 23.9. 1924 položen základní kámen naší základky

  • naši současní žáci – odkud k nám jezdí

  • vesnice, které musely zmizet z mapy

    • Nová Ves u Klikova (Najdorf)

    • Kunšach

  • významné přírodní lokality v okolí

    • přírodní památka Pískovna u Dračice

    • Blata NA Šudernách

    • Přírodní rezervace Dračice

    • Bukové kopce

  • o naší účasti v Projektu

  • rozdělení našich hostů do tří pracovních týmů

  • promítání převzatého dokumentu Na cestě Vitorazskem (část věnovaná naší obci a okolí).

2. Práce v týmech:

  • seznámení s prací ve školních týmech (povinně volitelné semináře společensko historický, multimediální a příroda regionu)

  • plnění úkolů v pracovních týmech (učebna – škola - náves)

    • pamětihodnosti, historie naší obce a lokality

      • pracovní listy (budova školy – tvar, dokreslit budovu, různé pohledy na školu – letecký, ptačí perspektiva)

      • práce s mapou – označení významných budov v obci (radnice, kostel,…)

      • pracovní list (řemesla, obchod, služby; změny cen potravin; denní mzda; )

      • pracovní list kostel a pověsti (kostel sv. Zikmunda – věž, náhrobní deska, dokreslit fotografie; info tabule na návsi – zdejší pověst)

    • zeměpisně přírodovědné a turistické zajímavosti naší oblasti

      • puzzle (skládání žába nebo stádo krav)

      • křížovka (na London)

      • pracovní list (značené turistické trasy – značky, čtení mapy, cyklotrasy)

    • přírodovědné pozoruhodnosti v našem okolí

      • prezentace (stručný přehled našeho bádání a tvorby)

      • pracovní listy (přírodní památka Pískovna u Dračice, blata na Šudernách; poloha, reliéf, významní živočichové)

      • výstavka našich výtvarných prací včetně ukázky různých námi využívaných publikací a materiálů a také USB mikroskopu „v akci“.

3. Závěrečné rozloučení

  • s předáním naším hostům:

    • výtisků úvodní prezentace

    • výtisku naší regionální učebnice a pracovních listů.

Více na:

http://skolyprovenkov.ostrozsko.cz/novohradsko-a-vitorazsko/zs-a-ms-rapsach

 

Děkujeme našim milým hostům za velmi zajímavé a poučné setkání!!!

 

 

 

 

 

 

FOTOGALERIE

   

15.11. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z ředkviček v rámci projektu „Ovoce do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím.

I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva a také různé další výrobky pro všechny zájemce ke svačině (pitíčka, müsli tyčinky, double , BeBe mini kakaové aj.)

 

18.11. zorganizoval náš TOM „Práčata“ na místním hřišti SK Rapšach od 14.00 hodin pro všechny zájemce a zájemkyně, přívržence a přívrženkyně, nadšence a nadšenkyně vzdušného dračího létání, vznášení a kroužení již 12. ročník drakiády.

Sluníčko zasvitlo, vítr lehce vál a z desíti draků na jednu šňůru či řiditelných poletovalo v jeden okamžik rovnou pět. V délce a výšce letu zvítězil drak duhový. Také se dařilo drakovi papouškovému, orlímu, toystorovému, motýlovému a při neustálém běhání majitele i kapsovému. Na cca tři desítky zúčastněných si užívalo spolu s draky čerstvý listopadový vzduch nebo běh po zeleném trávníku a odměnou jim byl také pamětní diplomek a smajlíkový odznak.

Tak zase za rok!!!

 

 

19.11. se žáci a žákyně spojené 2., 4. a 5. třídy vypravili se svou třídní p. uč. Květou Machovou a p. uč. Miroslavou Jáchymovou na výlov rybníka Svět. Odpočinkem v zámecké cukrárně nabrali všichni sílu na zpáteční cestu.

 

21.11. navštívili naši vycházející v rámci své profesní přípravy spolu s žáky a žákyněmi 7. a 8. třídy a s výchovným poradcem p. řed. Karlem Snětinou, p. uč. Pavlínou Křížovou a p. uč. Ivanou Záhorovskou 18. ročník přehlídky zejména středních škol a učilišť a dalších doprovodných vzdělávacích programů Vzdělání a řemeslo na Výstavišti v Českých Budějovicích.

Z http://www.vcb.cz/kalendar/13-vzdelani-a-remeslo:

Prezentace školství všech úrovní, ukázky odborného výcviku a soutěží, zařízení pro speciální školy, nadace, fondy, stipendia, učební pomůcky, zařízení, učebnice a programy pro všechny stupně výuky, vybavení škol, potřeby pro děti.

 

21.11. se v odpoledních hodinách uskutečnilo jednání pedagogické rady a následně třídní schůzky rodičů a vyučujících.

 

   

26.11. podnikli žáci a žákyně 7. třídy v rámci dějepisného projektového dne spolu s p. uč. Pavlínou Křížovou studijně poznávací a dobrodružnou procházku do období starověkého Řecka.

Připomněli si nejvýznamnější události této stěžejní etapy evropských a světových dějin, ztvárnili nejvýznamnější božstva a zdůraznili jejich roli pro tehdejší civilizaci, připravili si posilující krmi podle osvědčených originálních receptů národů žijících pod bájným Olympem, a tak se vrátili do časů nesmrtelných reků, slávy sedmi divů světa, válečných tažení hrdinných vojevůdců a zrodu antické demokracie.

Nejdříve se žáci a žákyně se svou p. učitelkou oděli do kostýmů a vybavili se potřebnými atributy (např. Zeus třímal hůl s bleskem, Héra se zaskvěla v bílé róbě s typicky řeckým vysokým účesem, Poseidon zkoušel sílu svého trojzubce, Héfaistos se vybavil kladivem a kleštěmi a Áres od něj získal nový meč, Érós se cvičil ve střelbě z luku, Athéna všechny seznámila se svou moudrou sovou, Chrónos ovládl se svými přesýpacími náš SEZČ a Morfeus vše ukládal do říše dat virtuální reality). Školní chodby provoněla až k božskému Olympu vůně pravé řecké polévky, kuřecích špízů, originálních tzatziků a lahodného pohárového dezertu. Třídu vyzdobili výjevy z Trojské války. Následně stateční a nad míru uražení z únosu manželky jednoho z nich rozpálení do krve Řekové a Řekyně vyzvali Trójany k boji a na oslavu svého vítězství uspořádali slavnou řeckou hostinu, o níž se ještě dlouho psalo v regionálním i světovém svitkovém tisku. Výroba klasických řeckých divadelních masek a jejich následné využití v tragicky i komediálně laděných kusech obohatila ducha každého z účastníků a účastnic. A na závěr ještě společné foto a pravá řecká sladká tečka.

Druhého dne (v úterý 27.11.) dokončili o 1., 2. a 5. vyučovací hodině naši sedmáci a sedmačky svou procházku starověkým Řeckem: stali se specializovanými architekty v oboru sloupů chrámových a jiných staveb a umělci v řemeslném tváření keramické hlíny a vyrobili pozoruhodně originální artefakty, a tedy navázali za tradici po tisíciletí předávanou z generace na pokolení.

 

FOTOGALERIE

 

 

   

 

 

28.11. navštívili naši žáci a žákyně II. stupně spolu se svými vyučujícími p. uč. Pavlínou Křížovou, p. uč. Marií Jirků, p. uč. Ivanou Záhorovskou a p. uč. Radkou Círalovou filmový 3D trhák Asterix a Obelix ve službách jejího veličenstva v multikině Cinestar České Budějovice.

Z http://budejovice.cinestar.cz/datumy.php?tprID=1725: pod vedením Julia Caesara napadly proslulé římské legie Británii. Jedné malé vesničce se však daří statečně odolávat, ale každým dnem je slabší a slabší. Britská královna proto vyslala svého věrného důstojníka Anticlimaxe, aby vyhledal pomoc u Galů v druhé malinké vesničce ve Francii vyhlášené svým důmyslným bojem proti Římanům… Když Anticlimax popsal zoufalou situaci svých lidí, Galové mu darovali barel svého kouzelného lektvaru a Asterix a Obelix jsou pověřeni doprovodit ho domů. Jakmile dorazí do Británie, Anticlimax jim představí místní zvyky ve vší parádě a všichni to pořádně roztočí! Vytočený Caesar se však rozhodne naverbovat Normanďany, hrůzu nahánějící bojovníky Severu, aby jednou provždy skoncovali s Brity. Jenže Normanďani touží po jediném – zažít strach. A to protože někde zaslechli přísloví: „Strach Ti dává křídla“…a kdo by nechtěl létat? Galové, Britové, Normanďani a Římané se zamotají do bláznivé honičky za kouzelným lektvarem, na němž záleží spása národa…

 

28.11. – 29.11. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z kiwi v rámci projektu „Ovoce do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím.

I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva a také různé další výrobky pro všechny zájemce ke svačině (pitíčka, müsli tyčinky, double aj.).

 

29.11. se naši žáci a žákyně 5. a také 4. třídy v rámci výuky přírodovědy seznámili pod vedením své tř. p. uč. Květy Machové a p. uč. Martina Kvapila prostřednictvím několika pokusů s fungováním elektrického obvodu: za použití souprav elektro zapojovali pomocí vodičů zdroj napětí (baterii 4,5 V) se spínačem a žárovkami v různých typech zapojení (jednoduchý elektr. obvod s jednou žárovkou nebo zvonkem; zapojení dvou žárovek „za sebou“ nebo „vedle sebe“); také prozkoumali funkci potenciometru při snižování a zvyšování svitu žárovky a sestavili jednoduchý model elektromotoru.

   

30.11. se od 9.50 hod. naše děti z I. stupně spolu se svými vyučujícími interaktivně zúčastnily pohádkové MiniShow skupiny PT STYL plné známých písniček z klasických pohádek včetně současného popu (Maxim Turbulenc, Michal David, Dáda Patrasová aj.) a také světelných efektů.

 

30.11. jsme v 11.30 hodin SEZČ zaznamenali první vážné záchvěvy zimy v čase před adventem,a to poletování sněhových vloček.

 

1.12. vystoupily naše žákyně pod vedením paní učitelky Machové s pásmem písniček na adventním odpoledni ve Dvorech nad Lužnicí.

   
   

 

3.12. jsme od ranních hodin SEZČ zaznamenali další vážné záchvěvy zimy v čase adventním, a to pokrytí našich příhraničních silnic, chodníků, střech, pastvin, luhů a hájů tenkou sněhovou peřinkou.

 

3.12. byly vyhlášeny výsledky soutěže kabinetu anglického jazyka o nejlepší výtvarné dílo na téma Velká Británie.

 

Výsledky v kategorii modelů (3D)

1. místo Nikolka Ginzelová (Doubledecker) a Markétka Střítecká (Telephone)

2. místo Tadeáš Pytel (Tower bridge) a Lianka Hrubá (Map of Great Britain)

3. místo Adam Janeček (Stonehenge)

 

Výsledky v kategorii kreseb a obrázků (2D)

1. místo Fanda Círal (London eye)

2. místo Krista Šímová (Doubledecker)

3. Anetka Vařilová (Telephone), Daník Karl (Doubledecker) a Aneta Arenbergerová (Big ben with tom Garfield).

 

Výtvarné práce našich žáků a žákyň vyzdobily učebnu angličtiny.

Soutěžící obdrželi diplom a drobnou odměnu.

Děkujeme všem zúčastněným soutěžícím

a všem na stupních vítězů gratulujeme!!!

 

 

4.12. navštívil děti z naší školy, mateřské školky a základní školy praktické Mikuláš za doprovodu andělů a čertů.

Hodný a laskavý patron všech dětí Mikuláš svým vlídným slovem povzbuzoval spolu s milými anděly všechny děti, hlavně ty menší, které při řádění rozpustilých čertů slibovaly, že už nikdy nebudou zlobit ani doma, ani ve škole, ani maminku či tatínka nebo paní učitelku, že budou hodné, pilně pomáhat a psát domácí úkoly. Za básničku, písničku či pěkně vymalovaný obrázek nebo i za slib poslušnosti dostal každý malou sladkou odměnu.

 

5.12. jsme zveřejnili plán turné vánočních koncertů duchovní hudby v interpretaci našeho Komorního souboru při ZŠ a MŠ v Rapšachu.

26.12. v 15.00 hodin: kostel sv. Zikmunda – Rapšach

26.12. v 17.00 hodin: kostel Nanebevzetí Panny Marie – Dvory nad Lužnicí

30.12. v 15.00 hodin: kostel sv. Jiljí – Třeboň

30.12. v 17.30 hodin: kostel Obětování Panny Marie – České Budějovice (Piaristické náměstí)

5.1. 2013 v 15.00 hodin: kostel sv. Mikuláše – Suchdol nad Lužnicí.

Vážení posluchači a návštěvníci,

srdečně Vás zveme na naše společná setkání s duchovní hudbou.

 

FOTOGALERIE z Mikuláše

   

5.12. uspořádaly od 17.00 hodin na návsi Trnky Brnky, Obec Rapšach a ZŠ a MŠ v Rapšachu rozsvícení vánočního stromu spojené s mikulášskou nadílkou pro děti. V rámci oslavy vystoupila naše děvčata pod vedením paní učitelky Květy Machové s pásmem písniček.

FOTOGALERIE

   

6.12. se v rámci čtvrté a části páté vyučovací hodiny uskutečnilo již tradiční setkání našich žáků a žákyň a jejich vyučujících s oblíbenou skupinou historického šermu Pernštejni, tentokrát v rámci pořadu Jak válčili husité. Z vystoupení našich hostí z dávných věků jsme vybrali:

- ze života lidí ve středověku a postavení církve

- desátky, poplatky, odpustky

- vlna odporu proti církvi

- kacíři, upálení mistra Jana, husitské války

- král Václav IV. a jeho nástupce Zikmund

- křížové výpravy

- části rytířské plátové zbroje

- husitské polní vojsko – lehká jízda, pěšáci, palné zbraně, sudlice, tesák aj.

- taktika a strategie boje rytířů a husitů

- husitský válečný vůz

- ukázka bojů – posádka válečného vozu sestavená z našich žáků a žákyň žene křižáky na ústup, souboje rytíře a husity bodně sečnými zbraněmi

- husitský chorál Kdož sú boží bojovníci

- přesun husitské válečné kolony (30 – 40 km/den, možný i v noci)

- hejtman nad polní obcí Jan Žižka z Trocnova.

Více na http://www.pernstejni.cz/

 

Děkujeme vystupujícím členům skupiny historického šermu Pernštejni za poučnou a zajímavou exkurzi do hlubin našich dějin!!!

 

FOTOGALERIE

   

6.12. se v odpoledních hodinách uskutečnila přednáška spojená s praktickými ukázkami poskytování 1. pomoci, a to za účasti žáků a žákyň II. stupně a jejich vyučujících.

            Z poučného setkání jsme vybrali:

- resuscitace – oživování

- postup při oživování dospělého, dítěte do 8 let a miminka

- ukázky na figurantovi z řad žactva a dále na figuríně miminka a trenažéru ambumana

- volba správného místa ke stlačení, poloha dlaní a frekvence

- tísňové volání na 155 – co se stalo a kde se nacházíme; dispečerka radí, jak správně poskytovat 1. pomoc

- tísňové volání na 112 – disponuje lokačním systémem pro vyhledávání polohy mobilního telefonu, ze kterého voláme; zvládá i slabší signál mobilního operátora; využitelný v EU; o všem se domluvíme pěti světovými jazyky

- závěrečný testík.

 

Děkujeme paní V. Chaloupkové, zdravotní sestře Lékařské služby 1. pomoci Třeboň, za zajímavě, poučně a pro nás přínosně strávené odpoledne!!!

 

 

10.12. opět vydatně přibylo na sněhové peřince (včetně víkendu, kdy teploty místy poskočily i pod minus 15°C).

 

10.12. se od 17.30 hodin uskutečnilo ve škole posezení na závěr roku s TOMÍKY spojené s promítáním videa nejen z tábora.

 

 

11.12. (a následně 13.12.) se naši žáci a žákyně I. a II. stupně připravovali na vánoční setkání ve škole: tvořili ve vánočních dílnách nebo v rámci výuky výrobky do prodejních výstavek, pilovali svá vystoupení (včetně 18.12. o velké dopolední generálce) a připravovali výzdobu tříd a školy, vytvořili a vytiskli plakáty, pozvánky a novoročenky.

V úterý jsme ve vánočních dílnách tvořili od čtvrté vyučovací hodiny a v rámci odpolední výuky a ve čtvrtek jsme dokončili výrobu o čtvrté a páté hodině a dolaďovali svá vystoupení v době odpoledního vyučování.

Ve školní družině paní vychovatelky nazdobily s dětmi naše oblíbené perníkové stromky a slaďoučké perníčky.

Vánoční dílny na II. stupni:

- vánoční pletené dekorace – vedoucí p. uč. Marie Jirků

- perníkovo marcipánové sladkosti – vedoucí p. uč. Pavlína Křížová

- dárkové předměty z korálků – vedoucí p. uč. Alena Nedorostová

- dekorativní andílci  – vedoucí p. uč. Ivana Záhorovská

- plakáty, novoročenky, výzdoba a tombola – vedoucí p. řed. Karel Snětina, p. uč. Martin Kvapil a p. uč. Olga Imrichová.

A tak jsme opět v naší školičce kreslili, malovali, vybarvovali, vážili, odlévali, míchali, přimíchávali, hnětli, krájeli, vykrajovali, spojovali, ochutnávali, potahovali, slepovali, pletli, proplétali, modelovali, kutili, navlékali, zdobili, balili, vázali, vystřihovali, aranžovali, psali, tiskli, zpívali, hráli, tančili, dramatizovali,… a některé učebny včetně školní družiny byly provoněny sladkým těstem a různými tajuplnými ingrediencemi, kořením, perníčky nebo marcipánem.

A dařilo se nám…

…děkujeme všem zúčastněným za zodpovědně a kvalitně odvedenou práci!!!

 

 

FOTOGALERIE

 

 

12.12. jsme v 07.40 hodin SEZČ zaznamenali významný pokles rtuti na digitálním teploměru v ředitelně umístěném na minus 11,4 °C.

 

13.12. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z mandarinky a pitíčka v rámci projektu „Ovoce do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím.

I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva a také různé další výrobky pro všechny zájemce ke svačině (pitíčka, müsli tyčinky, double aj.).

 

 

13.12. lili druháci s paní učitelkou Alenou Nedorostovou olovo podle starého vánočního zvyku. A ještě se u toho sami fotili - jsou to už šikulové.

A moc si to užili!

 

 

FOTOGALERIE

   

17.12. podnikli žáci a žákyně 7. třídy v rámci dějepisného projektového dne spolu s p. uč. Pavlínou Křížovou studijně poznávací a dobrodružnou procházku do období starověkého Říma.

Oděni do římských tunik, pronikali naši cestovatelé a cestovatelky do tajů Kolosea, gladiátorských her, historie Říma, tradiční stravy (přičemž se posilňovali slaně a nasladko ochucenou lahodnou dobovou krmí) a také zjišťovali data např. o Agrippině mladší.

 

FOTOGALERIE

 

 

 

 

 

18.12. se uskutečnilo vánoční setkání v naší škole, kterému předcházela dlouhodobá a svědomitá příprava našich žáků a žákyň a také dětí z mateřské školy vedených svými vyučujícími.

Program vystoupení žáků a žákyň ZŠ a dětí z MŠ

Tělocvična: 17.00 hodin – 17.20 hodin

-          Výlet do ZOO – taneček 1. třídy

-          Zumba 5. třídy

-          Bananafon – taneček 2. třídy

-          Zumba spojené 3., 4. a 5. třídy

-          Gangnam Style 4., 5. a 7. třídy

Učebna půdní vestavba: 17.40 hodin – 18.30 hodin

-          Vánoční pohádka dětí z MŠ

-          Mamma Mia 5. a 6. třídy

-          Hra na klavír – Ondrášek Machač, Ondrášek Šikr, Alex Móži a Hanča Kováčová

-          6. třída má talent

-          Hra na flétnu – Markétka Střítecká

Učebna dějepisu: 18.40 hodin – 19.00 hodin

-          Hlídač krav 3. třídy

-          Hrajeme si s angličtinou 3. třídy

-          Rapová koleda 9. třídy.

 

Slavnostní punč, grilované klobásky, koláčky, minipizzy, pestrobarevný marcipán nebo slaďoučké perníčkové stromečky a domečky a mnoho dalších pochoutek opět jako tradičně dodaly nejen zrakovým, ale i čichovým, chuťovým a hmatovým smyslům to pravé vánoční potěšení.

 

Doprovodné akce         

 

-          vánoční trh dětských výrobků (vánoční dekorace, korálkové dárkové předměty, andílci, marcipánové koule a perníčky zdobené marcipánem, vánoční pletené dekorace,…)

-          prodej sladkých a voňavých perníkových stromků a drobných perníkových výrobků

-          občerstvení – vánoční punč (pro malé a velké) a jiné osvěžující a lahodné nápoje, grilované klobásky, koláčky, minipizzy a jiné dobroty a dobrůtky

-          tombola – malé i větší drobnosti pro dům i kancelář, dekorace, sladkosti, doplňky outfitu aj.

-          výstavka dětských prací (závěsný adventní věnec a vánoční dekorace, adventní kalendář, svícínky, přáníčka, plakáty – pozvánky na vánoční setkání ve škole, drobné ozdoby na stůl i do květináčů, výtvarná díla a dílka, stříhané obrázky, Mikulášové, čertíci, andělé, sněhuláčci, baletky, zimní krajinky atd.).

 

Pestrý a bohatý program tedy opět nabídl všem našim návštěvníkům a divákům především nejedno originální taneční, hudební, pěvecké, divadelní vystoupení nebo zábavnou show našich žáků a žákyň a dětí z mateřské školičky, která si pilně a zodpovědně dolaďovali se svými vyučujícími zejména v tomto čase adventním.

Také o dětské výrobky v rámci prodejní výstavky, občerstvení a tombolu opět projevili přítomní návštěvníci obrovský zájem, za který velmi děkujeme!!!

 

Děkujeme všem našim návštěvníkům, pozorným posluchačům a divákům!!!

Děkujeme všem našim dětem a dospělým,

kteří se na přípravě vánočního setkání podíleli!!!

Děkujeme všem organizátorům a vystupujícím

za důstojnou prezentaci své školy

a zdárný průběh našeho již tradičního vánočního setkání!!!

 

FOTOGALERIE

   

20.12. od 14.00 hodin pan farář besedoval s žáky a žákyněmi 7. třídy o církevním liturgickém roku, době adventní a o původu a duchovním významu Vánoc.

 

21.12. jsme se v rámci třídních setkání u vánočního stromku a ve školní družině připravovali na nadcházející dobu svátečního těšení a rozjímání a popřáli jsme si příjemně prožité Vánoce a také klidně strávené v tento čas prázdniny.

Smíšené týmy složené z žáků a žákyň I. a II. stupně plnily různé úkoly vánoční soutěže, kterou pro nás zorganizovala naše devítka se svou p. uč. třídní, na stanovištích rozmístěných v prostorách školy: mezi hořci, dětské Česko, ťukaná, žebříčkovaná, pictureka, tik tak, člověče, nezlob se, slova a puzzle.

Děkujeme naší devítce, všem zúčastněným soutěžícím

a všem na stupních vítězů gratulujeme!!!

 

 

30.12. od 10.00 hodin uspořádal ve školní tělocvičně náš TOM Práčata již 28. ročník vánočního turnaje v líném tenise. A tak jsme si opět v čase všeobecného svátečního odpočinku a pojídání všelijakých dobrot protáhli svá tělíčka a zpevnili svalíčky.

Výsledky 28. ročníku vánočního turnaje v líném tenise

jsou ZDE.

 

FOTOGALERIE

 

Všem zúčastněným soutěžícím děkujeme za skvělé výkony

a stanuvším na stupních vítězů gratulujeme!!!

   

20 minut po silvestrovské půlnoci jsme spolu s místními turisty vypálili první raketu na návsi za kostelem.

 

1.1. 2013 jsme se spolu s TOMÍKY od 10.00 hodin vypravili z návsi u kostela na již tradiční a stále oblíbenou novoroční vycházku. Bylo nás čtrnáct a dva pejskové, a prošli jsme se krásně kolem Dračice.

 

FOTOGALERIE

   
Takhle jste v roce 2012 sledovali naše webové stránky:
   
PF 2013 od pana prezidenta:
   

 

 

3.1. – 4.1. bylo z provozních důvodů ředitelské volno.

 

8.1. putovali naši žáci a žákyně 8. a 9. třídy ve dvou hodinách zeměpisu po Himalájích v rámci cestovatelské besedy pod vedením p. uč. Aleny Nedorostové.

Vybrali jsme z velmi zajímavého a poučného povídání:

- putování se uskutečnilo 14.7. – 15.8. 2011

- z rušných ulic Dillí do méně obydlených oblastí státu Kašmír

- letecky, autobusy, džípy, na oslech, pěšky

- křižovatka celé řady náboženství

- místní obyvatelé se rádi fotí s turisty a jsou velmi pohostinní

- kráva – posvátné zvíře

- ubytování a stravování v hausbótech

- barevný styl oblečení indických žen

- pod turbany schované nestříhané vlasy mužů

- pálivá omáčka, rýže, kaše s kokosem, chlebové placky, jí se rukama; šátečky plněné masem, nudle

- nutné očkování

- přeprava cestujících na střechách autobusů

- kdo naskočí do přijíždějícího busu, zpravidla si sedne

- menší rozměry dopravních prostředků

- zeleninový trh na loďkách, občerstvovny – čajové stany

- náboženské stavby na začátku a konci vesnice, modlitební mlýnky a praporky

- prudké srázy poblíž jednosměrných horských silnic, zabahněné a hůře sjízdné cesty

- sušené palivo z trusu, bahna a slámy nebo větvičky hromaděné na střechách obytných staveb

- ukázky tkalcovství, přípravy sýra

- zeleň při říčním toku, svišti či padlí osli podél cest

- kontrolní stanoviště evidující přesun turistů

- oslava zasvěcená zavedení elektřiny v jedné vesnic

- modlitby v klášterech

- pití vody z potoků – pozor na mrtvé koně

- vyčerpávající výstup na horu v 6 200 m n.m. – zamrzlá voda v nádobách, nedostatek kyslíku, náhlé bouře

- knihovna svitků – písemných záznamů.

 

9.1. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z pomeranče v rámci projektu „Ovoce do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím.

I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva a také různé další výrobky pro všechny zájemce ke svačině (pitíčka, müsli tyčinky, double aj.).

 

 

   
   
   
   

10.1. jsme zveřejnili zprávičky z  naší mateřské školičky sepsané vedoucí p. uč. Janou Šikrovou:

 

2.11. jsme v ZŠ navštívili pohádku s ekologickou tématikou O Lesíčkovi. Naučili jsme se, jak správně třídit odpad a ještě se při tom pobavili.

 

8.11. poprvé v tomto školním roce nás navštívilo naše oblíbené divadlo LUK, tentokrát s pohádkou O třech prasátkách. Opět nás nezklamala krásná veselá pohádka, ve které se nakonec i zlý vlk polepšil a stal se poslušným hlídačem hájovny i pana myslivce.

 

30.11. jsme se opět vydali do ZŠ, tentokrát na hudební pohádkovou minishow. Společně s dětmi z prvního stupně jsme si zazpívali písničky z dětských filmů a pohádek,  zahráli si na rytmické hudební nástroje a někteří si i zatančili.

 

4.12. jako každý rok jsme čekali, až zazvoní zvonek a k nám do školky přijde Mikuláš spolu se svým čertovským doprovodem. A dočkali jsme se. Mikuláš si poslechl naše sliby a písničky, čerti nás nejdříve trochu vylekali, potom jsme ale některé i  pohladili po kožichu a vyfotili se s nimi, a nakonec nám andělé  rozdali balíčky plné dobrot.

 

5.12. jsme se zúčastnili premiérového rozsvěcení vánočního stromu na návsi, spojené s mikulášskou nadílkou. Zazpívali jsme tři krátké písničky o čertech a Ježíškovi, a pak už si jen užívali krásný večer plný čertů, písniček a předvánočního těšení.

 

18.12. jsme se vypravili do Č. Budějovic do Malého divadla na vánoční pohádku Maruška a Duch Vánoc. Už jen cesta autobusem byla pro některé velkým dobrodružstvím. Pohádka plná krásných loutek, koled a vánočního povídání se nám moc líbila a zpříjemnila nám už tak krásný předvánoční čas.

 

18.12. odpoledne jsme se zúčastnili vánočního setkání v ZŠ, kde jsme předvedli rodičům i ostatním dětem Vánoční pohádku o zvířátkách, která se u Betléma nemohla dohodnout, kdo bude chránit Ježíška. Vystoupení jsme zvládli na jedničku a potom už jsme si jen užívali vystoupení ostatních kamarádů.

 

20.12. k nám do školky přiletěl Ježíšek. A stejně jako každý rok jsme ho nestihli. Nejdřív jsme si pustili po vodě lodičky ze skořápek oříšků, rozkrojili si jablíčko, zazpívali koledy a pak už netrpělivě vyhlíželi a poslouchali zvoneček. A když konečně zazvonil a my jsme vešli do třídy, Ježíšek už tam zase nebyl. Zato jsme pod stromečkem našli plno krásných hraček, které nám udělali velikou radost, a už se moc těšíme, až si s nimi budeme hrát.

 

 

 

   

11.1. se v ranních hodinách pohybovala venkovní teplota okolo 1,5 °C a naši pohraniční lokalitu pokryla první tenká sněhová peřinka v novém roce 2013.

 

17.1. naše lesy, luhy a háje, pastviny, luka, zahrady a polnosti, silnice, chodníky a jiné komunikace a střechy příbytků pokryla silná sněhová peřina.

   

21.1. se pod vedením pana Pavla Mörtla uskutečnila přednáška Jak se posouvala hranice v oblasti Vitorazska.

Přednášky se v rámci projektu Školy pro venkov, jehož nositelem je Novohradská občanská společnost o. s., zúčastnili naši žáci, žákyně (7. – 9. třídy) a jejich vyučující povinně volitelných seminářů společensko historický, multimediální a příroda regionu a také projektová koordinátorka p. Lenka Kučerová.

Vybrali jsme z velmi zajímavého a poučného povídání:

-          územní vývoj po ukončení I. světové války (od roku 1918) – porážka Rakouska-Uherska a vznik nástupnických států; území Německého Rakouska

-          r. 1919 – Paříž a zámek Saint Germain: mírová konference k poválečnému uspořádání; československá delegace vedená prvním ministerským předsedou vlády Československé republiky Karlem Kramářem a za významné aktivní účasti ministra zahraničí dr. Edvarda Beneše – Rakousko postupuje některá území i našemu státu: Vitorazsko (s místními názvy obcí Rottenschachen, Franzenstahl,…)

-          převoz našeho uhlí přes Suchdol nad Lužnicí do Rakouska v rámci dohod vítězných mocností po ukončení I. světové války  

-          kamenný mezník s datem 16.VII. 1920 a s číslem VI. – františkovský bod (základní hraniční znak u vtoku Dračice na naše území – zásadní pro vymezení hranic našeho státu); přeprava hraničních kamenů místními podnikateli (např. vozky); mezinárodní incident – napadení našich vyměřovačů hranic rakouskými obyvateli a omluva rakouské vlády včetně náhrady škody; kompenzace za zemědělskou půdu, která se nacházela po obou stranách hranice a náležející jednomu majiteli

-          systém hraničních přechodů a závor; pašování zboží; složení obyvatel podle národnosti (Češi, Němci a ostatní – nehlásili se ani k české a ani k německé národnosti) – materiály z publikace Jana Františka Svobody: Jihočeské menšiny, vývoj kulturní, národnostní a školský (vydáno r. 1925)

-          vývoj po II. světové válce a závěry Postupimské konference

-          vývoj v 50. letech XX. stol. – zákon o ochraně státní hranice, hraniční pásmo, role Pohraniční stráže a technické prostředky ochrany státních hranic

-          tipy na výlet: např. Najdorf – františkovský bod; turistické směrníky pod názvem U Halámek – k pomníku tragické události na státní hranici; za celnicí v Halámkách –kámen s vyobrazením a nápisem

-          přednášející využil ke svému výkladu bohatý faktografický materiál (podrobné mapy a mapky, plány a plánky, dobové dokumenty, články z novin, fotografie a přehledné tabulky)

-          zajímavý odkaz: http://www.lipno-online.cz/galerie-ukaz3430

 

Děkujeme panu Pavlu Mörtlovi za velmi zajímavé, poutavé a poučné vyprávění

při putování historií naší oblastí Vitorazska!!!

 

 

22.1. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z jablíček v rámci projektu „Ovoce do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím.

I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva a také různé další výrobky pro všechny zájemce ke svačině (pitíčka, müsli tyčinky, double aj.).

 

22.1. naši žáci a žákyně 7. třídy spolu s p. uč. Pavlínou Křížovou vybudovali na školním dvoře iglú.

   

25.1. jsme v 6.00 hodin SEZČ zaznamenali pokles teploty venkovního vzduchu na minus 5, 4 °C a nárůst sněhové pokrývky o 1 – 2 cm; v průběhu dopoledne poměrně vydatně sněžilo.

 

28.1. byl v 6.00 hodin SEZČ zaznamenán pokles teploty venkovního vzduchu na minus 1, 4 °C, nárůst sněhové pokrývky o 1 – 2 cm a v průběhu dopoledne opět poměrně vydatně sněžilo; o víkendu poklesla teplota v noci k minus 15 °C a přes den se pohybovala kolem - 10 °C.

 

 

28.1. jsme zveřejnili dopis od našeho adoptivního syna:

Drazí sponzorští  rodiče,

píše vám váš milující syn. Mám se velmi dobře. Doufám, že můj dopis vás zastihl ve zdraví. Velmi rád bych vás poznal osobně. Doma jsou všichni v pořádku. Pozdravují vás. 

Já teď studuji na Mary Matha College v Periyakulam. Jsem v prvním ročníku. Na koleji se mám moc dobře. Studia jsou velmi hezká. V prvním semestru si vedu dobře. Doufám, že budu mít i dobré známky. Studenti z vyšších ročníků nás pěkně uvítali. Nečekal jsem to, ale byla to dobrá příležitost vzájemně se poznat. Den učitelů jsme oslavili skvěle. Oslavy přinesly spoustu radosti. Učitelé dostali drobné dárky. Kulturní program byl bohatý. 

Jsme ubytovaní odděleně po ročnících. V prvních ročníku nás je 75 a ve druhém a třetím ročníku je dohromady 43 studentů. Ubytovací řád je velmi přísný, ale slouží k dobrému pořádku. Moc se mi líbí, jaké je na koleji klima. 

Festival Diwali se velmi vydařil. Strýček nám poslal velkou krabici petard a my je s přáteli s radostí všechny vypálili. Se sousedy jsme se společně radovali z oslav a vyměnili jsme si ochutnávky pečiva. Už se nemůžeme dočkat Vánoc. 

Přeji vám všem veselé Vánoce a požehnaný rok 2013. 

Maria Arputha Selvam Sahayaraj

 

 

 

 

28.1. se od 14.00 hodin do 17.00 hodin uskutečnil pohádkový zápis do 1. třídy naší školy. K zápisu se dostavili rodiče se svou ratolestí, také s rodným listem dítěte, svým platným občanským průkazem a vyplněným zápisovým listem a také si rozmysleli, zda jejich školáček bude navštěvovat školní družinu a chodit na obědy do školní stravovny. Rodiče a budoucí prvňáček obdrželi seznam potřeb pro žáka 1. třídy, řád školy a školní družiny, pamětní lístek a také informace o našem turistickém oddílu.

Vedení zápisu se ujala p. uč. Jana Havlová a p. uč. Květa Machová spolu se svým sehraným týmem žáků a žákyň převážně z 5. a 2. třídy, který naše budoucí spolužáky a spolužačky doprovázel po celou dobu, kterou u nás strávili při svém prvním oficiálním působení na půdě základního školství.

Nejdříve jsme byli uvedeni bílou paní Liankou do ředitelny a tady jsme malovali postavu mamky, taťky či sebe, holky nebo kluka, tedy „co chce Tvoje ruka“. Mezitím dospělý doprovod – zákonný zástupce – spolu s panem ředitelem vyřídil potřebné písemné náležitosti a formality.

A potom jsme putovali do učebny plné pohádkových postav a postaviček z různých příběhů a končin a plnili jsme různé úkoly. Dalmatinka Verunka nás uvítala v pohádkové učebně. Kocourkovi v botách Ondráškovi jsme se představili. Medově naladěná ježibaba Jaga Zuzka nás zase zkoušela ze základních tvarů. Sličná princeznička Karolínka si nechala spočítat všechny poztrácené korálky. Veselý a rozpustilý kašpárek Beník si řekl o básničku nebo písničku. Vodník Krištof z mělkých rybničních vod, který ještě nechodil do školy, se učil na svém vodním a rákosem lemovaném panství od malého poutníka rozlišovat barvy na kapřících.

A nakonec nám pan král Jakub I. nabídl dárky, vytvořené budoucími staršími spolužáky ze ŠD, I. a II. stupně, jako upomínku na zápis – postavičky zvířátek, zvířátkové krabičky žabky s bonbonky nebo berušky.

Pohádkovou částí zápisu doprovázela děti také vedoucí p. uč. Jana Šikrová z naší mateřské školy.

A kdo se dostavil k zápisu do naší školy? Dominiček Dvořák, Kristýnka Holubová, Kačenka Janečková, Pája Holub, Nelinka Hanková, Domča Kocina, Kubík Grundza, Eliška a Kačenka Vávrovy, Petruška Borovková, Nikolka Cibulková, Karolínka Korbelová, Natálka Varholíková, Terezka Miklová a Honzík Krejčí.

 

Děkujeme vám všem, kteří jste náš zápis připravili!!!

Naši nejmladší spolužáci a spolužačky,

budoucí prvňáčci a prvňačky,

těšíme se 2. září na vás!!!

 

FOTOGALERIE

   

30.1. byl v 6.00 hodin SEZČ zaznamenán v naší oblasti nárůst teploty venkovního vzduchu na plus 5,6 °C – tání sněhu a masivní obleva pokračuje; ve 13.45 hodin jsme naměřili + 22,6 °C „na slunci“ a + 11 °C „ve stínu“.

 

31.1. jsme obdrželi pololetní vysvědčení, a tak byla uzavřena další kapitola školního dění mimo jiné také zamyšlením nad tím, co se nám podařilo, kde a jak přidat a nevzdávat se při neúspěchu anebo co a jakým způsobem udržet. V následující den 1.2. jsme si užili jednodenní pololetní prázdniny.

A dětičky z naší mateřské školičky si se svými p. učitelkami užily velkolepý maškarní karneval ve víru tance, dovádění a zvuků frkaček.

FOTOGALERIE