Základní škola a Mateřská škola
v Rapšachu

Domů
Nahoru


2014/2015  I. část


1. 9. jsme slavnostně zahájili nový školní rok 2014/2015 za přítomnosti naší paní starostky Lenky Cvrčkové.

Novou učitelkou v naší mateřské školce je slečna Šárka Imrichová. Paní učitelce Lucii Sokolíkové děkujeme za odvedenou práci pro naši mateřinku a přejeme jí mnoho štěstí, zdraví a spokojenosti v profesním a soukromém životě.

Popřáli jsme našim nejmenším žákům a žákyním, našim prvňáčkům, úspěšné vykročení do další životní etapy a předali jsme jim mimo jiné pamětní list a kufřík Bezpečně do školy i do přírody.

Našim vycházejícím přejeme bezproblémové absolvování posledního roku své povinné školní docházky a zdar při rozhodování o své budoucí profesní přípravě.

Zahájení nového školního roku předcházela tradiční pečlivá prázdninová údržba a úklid prostor školy, školky, stravoven a přilehlých travnatých ploch. Byl proveden nátěr a výmalba soklů chodeb, učeben, dalších místností a venkovního vybavení.

 

PŘEJEME VŠEM NAŠIM ŽÁKŮM, ŽÁKYNÍM, RODIČŮM

A PRACOVNÍKŮM ŠKOLY ÚSPĚŠNÝ ŠKOLNÍ ROK 2014/2015!

 

FOTOGALERIE

   

5. 9. si o velké přestávce naši žáci a žákyně 2., 3., 4. a 5. třídy užívali sladkou odměnu za nejrychleji odevzdané přihlášky ke školnímu stravování v rámci tradiční soutěže pořádané naší školní jídelnou.

Blahopřejeme a dobrou chuť všem strávníkům po celý školní rok!!!

 

9. 9. jsme zahájili již tradiční dobročinnou sbírku pro CPK – CHRPA formou prodeje Pohlednic ve tvaru čtyřlístku s motivy koní v ceně 20,- Kč za jeden kus.

Připomeňme si, že jsme v minulosti přispěli na potřebnou činnost tohoto sdružení nákupem např. motanic (2013/14), bludiště (2012/13), pohlednic a záložek (2008/09), placek (2007/08), pohlednic (2006/07) nebo "péefek" PF 2006.

Z webu http://www.cpkchrpa.cz/viewpage.php?page_id=1: CPK – CHRPA je nestátní, nezávislé a neziskové občanské sdružení, které vzniklo 1. října roku 2003 po mnoha letech zájmu jeho členů a přátel o jezdectví obecně, jezdecký sport, výchovu mladých koní a posléze o širokou oblast hiporehabilitace především z hlediska postavení koní v ní.

Hiporehabilitace je moderní metoda, při které využíváme koně – jeho osobnosti a pohybu jeho hřbetu k rehabilitaci pacientů s různými typy nemocí. Slouží ke zlepšení, obnově a stabilizaci duševní a tělesné kondice. Hiporehabilitace má v dnešní době již velmi široké použití a to nejen v medicíně. My se ve své práci zabýváme tím, jak dosáhnout toho, že o koni můžeme s přesvědčením říci, že je pro svou práci vhodný. Že je ideálním zástupcem vybraným, vycvičeným a připraveným plnit své poslání koně terapeuta, učitele a společníka po řadu let ve zdraví a spokojenosti. Specializujeme se tedy na výběr vhodných koní už od samého počátku a jejich dlouhodobý odborný výcvik cíleně zaměřený do oblasti hiporehabilitace.

Více také na http://www.cpkchrpa.cz/photogallery.php

Velmi děkujeme všem přispěvovatelům!!!

   

V týdnu od 15. 9. zahájily v naší škole činnost následující zájmové kroužky:

Pěvecký – p. uč. Květa Machová (středa 12.35 – 13.20 hodin)

Dovedné ruce – p. uč. Anna Nováková (pátek 12.35 – 13.20 hodin)

Hra na zobcovou flétnu – p. uč. Olga Imrichová (pondělí 12.35 – 14.15 hodin)

Hra na klavír – p. uč. Olga Imrichová (pondělí 12.35 – 14.15 hodin)

Zpívánky s kytarou – Olga Imrichová (pondělí 12.35 – 14.15 hodin)

Výtvarný – p. uč. Martin Kvapil (středa 12.35 – 13.20 hodin)

Florbal (II. stupeň) – p. uč. Martin Wipplinger (pondělí 13.30 – 14.15 hodin)

Florbal (I. stupeň) – p. uč. Martin Kvapil (pátek 12.35 – 13.20 hodin)

Turistický oddíl mládeže „Práčata“ – p. řed. Karel Snětina a p. uč. Pavlína Křížová (pondělí 13.30 – 15.00 hodin).

 

Naši prvňáčci ve fotografiích paní učitelky Círalové

 

16. 9. od 10.00 hodin nás, děti ze ZŠ, MŠ a ZŠ praktické, jejich vyučující a zaměstnance, navštívili jako již tradičně opeření dravci v rámci svých letových ukázek a besedy o sokolnictví.

Náplní setkání části dopolední výuky byl také poutavý a zajímavý výklad o chovu a výcviku dravých ptáků, přelet některých z nich přímo nad našimi hlavami a krátké povídání o historii, současnosti a úspěších našeho českého sokolnictví.

Více i na http://www.sokolnictvi.info/

Z našeho setkání:

  • mluvící (když má náladu) krkavec Ferda: průlety mezi dětmi na ruku

  • role záchranných stanic, nákladná péče o poraněné dravce

  • káně rudoocasé Nero: 24 let, průlety nad našimi hlavami

  • raroh velký Ryk: akrobatické lety na vábítko

  • výr velký Kuba: 9 let, pro lov používá sluch, průlet mezi vyučujícími na ruku, pohlazení od dětí

  • luňák hnědý Menýsek: 21 let, velké rozpětí – dlouhé přelety (až 6 500 km), lov ve vzduchu a na zemi

  • orel skalní Bohoušek: hromadné česání dětí křídly

  • telemetrie: sledování dravců, ukázka antény (přijímače), dravci nízkého a vysokého letu

  • odpovědna: trpělivé zodpovězení všech zvídavých otázek našich dětí ze strany pana Miloslava Vondrušky.

Děkujeme za velmi poučně a zajímavě strávené chvíle

s opeřenými kamarády a jejich chovateli

a za fundované odpovědi na naše zvídavé otázky!!!

 

FOTOGALERIE

   

18. 9. zahájila p. Miroslava Jáchymová distribuci mléčných výrobků v rámci projektu Mléko do škol pro všechny přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva a 15. 9. prodej svačinek pro všechny zájemce.

Od příštího týdne si naše děti z I. stupně budou opět užívat vitamínky dle dispozic projektu „Ovoce do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravin.

Dobrou chuť!!!

 

19. 9. jsme zveřejnili prostřednictvím objednávkového listu nabídku knížek z nakladatelství SVOJTKA.

 

19. 9. – 20. 9. si naši sedmáci a sedmačky se svou tř. p. uč. Pavlínou Křížovou užívali třídní výlet spojený s nocováním ve školičce, cyklovýletem do tušťské pizzerky a pobytem v přírodě po okolí Rapšachu.

Výlet jsme si užili a těšíme se na další!

 

22. 9. se naši žáci a žákyně 2. – 4. třídy vypravili pod vedením p. uč. Květy Machové a p. uč. Jany Havlové v rámci výchovy k bezpečnému chování do Třeboně na dopravní hřiště, kde pod odborným vedením zkušených instruktorů Autoškoly ILLE Třeboň absolvovali teoretické a praktické zaměstnání vedoucí k řešení vybraných situací provozu na pozemních komunikacích.

Děkujeme za velmi poučně a zajímavě strávené dopoledne!!!

 

 

 

 

FOTOGALERIE

23. 9. se v rámci první a druhé vyučovací hodiny uskutečnilo již tradiční setkání našich žáků a žákyň, dětí ze ZŠ praktické a vyučujících s naší oblíbenou skupinou historického šermu Pernštejni z Pardubic, tentokrát v rámci pořadu Přemyslovci na českém trůně – část II. králové.

Více na http://www.pernstejni.cz/

Z vystoupení naší oblíbené skupiny:

  • připomínáme si jména českých panovníků z rodu Přemyslovců a časové vymezení našeho setkání s českou historií (11. – 13. století)

  • Kosmova kronika česká pro poučení věků budoucích; Vratislav II. na straně císaře

  • Břetislav II. – schopný panovník, protivil se stařešinským zákonům o nástupnictví na trůn (scénka za účasti našich žáků – Břetislav II. a Bořivoj II. na dvoře císařském za účasti Svatopluka Olomouckého, spory Přemyslovců); Soběslav I. porazil německého krále

  • nedědičný král Vladislav II. na sklonku své vlády a jeho synové (scénka za účasti našich žáků) – o válečných taženích a nástupnictví na trůn

  • nástup Přemysla I. Otakara (Otakar – přízvisko z německy mluvících zemí), potvrzeny hranice Českého království, válečná tažení, podpora ze strany císaře říše římské a papeže, dědičný královský titul (L. P. 1212 Zlatá bula sicilská); vášeň k lovu

  • Přemysl II. Otakar řečený král železný a zlatý; vítězná bitva u Kressenbrunnu; porážka a smrt v bitvě na Moravském poli (L. P. 1278)

  • král Václav II. – horní zákoník a zavedení pražského groše; polská královská koruna

  • král Václav III. – tažení do Polska, v Olomouci však L. P. 1306 zavražděn

  • ukázka souboje rytířů na meče, na tesák a meč.

Děkujeme vystupujícím členům skupiny historického šermu Pernštejni za velmi poučnou a zajímavou exkurzi do hlubin našich dějin!!!

 

23. 9. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z hruštiček v rámci projektu „Ovoce do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravin.

I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro všechny přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva a svačinky pro všechny zájemce.

Dobrou chuť!!!

   

24. 9. jsme v 06.00 hodin SELČ zaznamenali pokles rtuti na našem digitálním teploměru (umístěném v ředitelně školy) na + 1,8 °C.

 

24. 9. se zájemci a zájemkyně z řad našeho žactva II. stupně spolu s p. uč. Pavlínou Křížovou a p. uč. Marií Jirků vypravili do naší stověžaté matičky Prahy, kde se vydováděli v paláci vodních radovánek – Aquapark Čestlice.

Výlet jsme si užili a těšíme se na další!

 

25. 9. jsme ve 14.45 hodin SELČ zaznamenali smíšenou přeháňku s velmi drobnými ve větru poletujícími sněhovými vločkami. 

 

25. 9. naši žáci a žákyně 8. a 9. třídy pod vedením p. řed. Karla Snětiny a p. uč. Olgy Imrichové navštívili OA, SOŠ a SOU Třeboň (http://www.sostrebon.cz/) v rámci „Evropského dne jazyků“: přijďte si procvičit znalosti z českého, německého, anglického a ruského jazyka; máme připravené zábavné programy pod vedením jazykářů a studentů. Zn. Jazyková výbava může být i zábava.

Děkujeme organizátorům za poučně a velmi zajímavě strávené dopoledne a také za zajištění pohodlné dopravy!

 

 

   

2. 10. se naši osmáci a deváťáci vypravili spolu s p. řed. Karlem Snětinou a p. uč. Martinem Kvapilem na již tradiční a tomto roce jubilejní 20. ročník prezentace školství na všech úrovních Vzdělání a řemeslo na Výstavišti v Českých Budějovicích.

http://www.vcb.cz/kalendar/187-vzdelani-a-remeslo: prezentace školství všech úrovní, ukázky odborného výcviku a soutěží, zařízení pro speciální školy, nadace, fondy, stipendia, učební pomůcky, zařízení, učebnice a programy pro všechny stupně výuky, potřeby pro děti, vzdělávání dospělých, distanční studium, rekvalifikace.

 

2. 10. pokračovala druhou vyučovací hodinou výuka náboženství v naší škole pod vedením p. Ivy Hojkové. Výuka náboženství byla zahájena 25. 10. a probíhá každý čtvrtek od 14.30 do 15.15 hodin

 

 

 

FOTOGALERIE

 

FOTOGALERIE Z KYTICE

3. 10. se v rámci oslav 90 let naší školičky uskutečnila školní zábavná pouť:

- hry a soutěže pod taktovkou našich deváťáků, vyučujících a pana školníka (soutěž smíšených týmů vedených našimi osmáky a složených z žáků a žákyň I. a II. stupně – chrobák čili hovnivál, těžká trefa, korálky víly Amálky, křehký balónek, provlékání těla, kameníci, gumicuk, skákání v pytlích, kop na branku, fu-ku, prakiáš, chůze na chůdách): zvítězil tým s vedoucími Zbynďou Schickerem a Michalem Kicou.

- tradiční a opět úspěšné výroční objímání školy dětmi a zaměstnanci naší základky, mateřinky, základní školy praktické a obyvateli obce Rapšach.

- divadelní představení v podání žáků a žákyň 8. třídy – Kytice (po svědomité a pečlivé přípravě v průběhu minulého a zejména od začátku tohoto školního roku pod vedením p. uč. Pavlíny Křížové)

Děkujeme všem organizátorům, soutěžícím, vystupujícím a účastníkům z řad dětí, dospívajících a dospěláků za zdárný průběh oslav 90 let naší školičky!!!

 

 

4. 10. se od 10.00 do 18.00 hodin v rámci oslav 90 let naší školičky uskutečnil Den otevřených dveří za přítomnosti předsedy Senátu Parlamentu České republiky pana Milana Štěcha a starostky obce Rapšach paní Lenky Cvrčkové, podle níže uvedeného programu a s doprovodnými akcemi:

- prohlídka prostor školy

  • výstava starých kronik a alb

  • prodej CD s kronikami školy

  • prodej DVD ze školy a táborů

  • ukázka učebnice o Rapšachu

  • ukázka digitální učebnice (z projektu Školy pro venkov)

  • powerpointová prezentace školy

  • prezentace TOM Práčata Rapšach

  • občerstvení z naší pekárničky, teplé i studené nápoje, klobásky na grilu, párečky v rohlíku, langoše, pikantní zelňačka

     - zábavné odpoledne od 14.00 do 18.00 hodin

  • vystoupení malých zpěváků a zpěvaček z naší školy

  • koncert Luboše Hrdličky a čarodějnice Elvíry spojený s malováním na obličej a soutěžemi

  • divadelní představení v podání žáků a žákyň 8. třídy – Kytice aneb jak mohou zapůsobit na matku příliš dlouhé prázdniny, není radno chodit na rande s nebožtíkem, koho zavolat na neposlušné dítě, proč nekupovat upovídaný kolovrat, co opravdu nedělat o Štědrém dni, jak znepříjemní život špatné svědomí, jak se ubránit peklu, je lépe chodit ve špinavém oblečení, než strávit zbytek života s vodníkem

  • taneční vystoupení našeho místního souboru Trnky brnky

  • hudební produkce kapely FOUR JOHN.

DĚKUJEME VŠEM NÁVŠTĚVNÍKŮM,

NAŠIM BÝVALÝM A SOUČASNÝM ŽÁKŮM A ŽÁKYNÍM,

NAŠIM BÝVALÝM A SOUČASNÝM UČITELŮM A UČITELKÁM,

NAŠIM BÝVALÝM A SOUČASNÝM ZAMĚSTNANCŮM ŠKOLY,

VŠEM VYSTUPUJÍCÍM, VŠEM SPONZORŮM,
PANU ZVUKAŘI FRANTIŠKOVI KROPÍKOVI,

VŠEM ORGANIZÁTORŮM,

VŠEM NAŠIM ŽÁKŮM, ŽÁKYNÍM, JEJICH RODIČŮM A VYUČUJÍCÍM

ZA PODPORU, RADOST Z OSOBNÍCH SETKÁNÍ PO LETECH,

ZÁJEM, PŘÍZEŇ A ZDÁRNÝ PRŮBĚH

OSLAV 90 LET NAŠÍ ŠKOLY!!!

 

FOTOGALERIE

 

 

   

 

7. 10. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z českých jablíček dle dispozic projektu „Ovoce do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravin.

I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro všechny přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva a svačinky pro všechny zájemce.

Dobrou chuť!!!

 

8. 10. se výprava běžeckých nadějí z řad našich žáků a žákyň zúčastnila okresního kola přespolního běhu v parku u Jakuba v Jindřichově Hradci, a to pod vedením p. uč. Martina Wipplingera a za účasti p. řed. Karla Snětiny.

Soupiska našeho týmu dívek: Náťa Móžiová, Terka Žahourová a Anička Círalová.

Soupiska našeho týmu chlapců: Pavel Jindra, Jirka Brůžek a Honza Rácz

Z výsledkové listiny:

Hoši:

V kategorii 6. - 7. třída (65 závodníků):

46. místo - Honza Rácz

V kategorii 8. - 9. třída (68 závodníků):

7. místo - Jirka Brůžek

38. místo - Pavel Jindra

Dívky:

V kategorii 6. - 7. třída (64 závodnic):

59. místo - Terka Žahourová

60. místo - Náťa Móžiová

V kategorii 8. - 9. třída (40 závodnic):

27. místo - Anička Círalová

 

Děkujeme všem zúčastněným běžcům a běžkyním

za skvělé výkony a za příkladnou reprezentaci školy!!!

Děkujeme dospěláckému doprovodu!!!

 

9. 10. jsme zahájili dobročinnou sbírku pro Fond Sidus, o.p.s. formou prodeje:

„Pohádkoví lepíci“ (v ceně 40,- Kč)

„Chytrý notýsek“ (v ceně 40,- Kč)

„Tužka propisovací“ (v ceně 35,- Kč)

„Tužka dvoubarevná“ (v ceně 35,- Kč).

Více také na http://www.fondsidus.mypage.cz/menu/o-nas

Velmi děkujeme všem přispěvovatelům!!!

   

10. 10. – 12. 10. se výprava našich závodníků a závodnic zúčastnila XX. ročníku „Pacovského dovádění“ spojeného s XXV. ročníkem Turistického závodu (TZ) jednotlivců a XXIV. ročníkem Nočního bloudění Vysočinou.

 

Výsledky Pacovského dovádění 2014 – TZ (výpis)

Ve svých kategoriích:

Anička Círalová – 3. místo

Fanda Círal – 1. místo

p. František Círal – 4. místo

Klárka a Fanda Ouškovi – 5. místo

Verunka Oušková – 7. místo.

 

K dosaženým výsledkům všem zúčastněným gratulujeme!!!

Děkujeme všem zúčastněným za skvělé výkony

a příkladnou reprezentaci regionu, školy a oddílu!!!

Děkujeme dospěláckému doprovodu!!!

   

15. 10. se naši žáci a žákyně 8. a 9. třídy pod vedením p. uč. Martina Kvapila zúčastnili soutěže přírodovědný KLOKAN v kategorii Kadet. Organizuje ji Přírodovědecká a Pedagogická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci.

Z pravidel na http://www.kag.upol.cz/prirodovednyklokan/info_pravidla.pdf vyplývá:

-       soutěžící řeší 24 soutěžních úloh

-       soutěžící mají čas na zpracování 45 minut + 10 minut organizační práce

-       každý soutěžící vstupuje do soutěže s 24 body

-       úlohy jsou rozděleny do tří skupin podle bodování (úlohy za 3, 4 a 5 bodů)

-       za každou správně zodpovězenou otázku získá soutěžící příslušný počet bodů (3, 4 nebo 5)

-       za každou neřešenou úlohu nezíská ani neztratí žádný bod (0 bodů)

-       za každou špatně zodpovězenou úlohu se nepřičítá žádný bod, ale naopak se 1 bod odečítá (nikoli 3, 4 nebo 5 bodů)

-       není možné získat 119 ani 118 bodů

-       soutěžící odpovídají na „kartu odpovědí“ zatržením nejvýše jedné z nabízených možností

-       při řešení není dovoleno užívat kalkulačky, tabulky ani žádnou jinou literaturu

-       z každé kategorie potřebujeme znát tři nejlepší řešitele

 

Výpis z  výsledkové listiny PŘÍRODOVĚDNÝ KLOKAN 2014

 

8. třída

1. místo Míra Plch (75 bodů)

2. místo Dan Ivanov (62 bodů)

3. místo Simča Adensamová (47 bodů)

 

9. třída

1. místo Filip Ginzel (57 bodů)

2. místo Váša Pšenička (51 bodů)

3. místo Niki Kicová (50 bodů) a Míra Kanděra (50 bodů)

 

8. a 9. třída celkově

1. místo Míra Plch (75 bodů)

2. místo Dan Ivanov (62 bodů)

3. místo Filip Ginzel (57 bodů).

 

Děkujeme všem zúčastněným soutěžícím za prokázané dovednosti a znalosti a umístivším se na stupních vítězů gratulujeme!!!

 

 

19. 10. zorganizoval náš TOM „Práčata“ na místním hřišti SK Rapšach od 14.00 hodin pro všechny zájemce a zájemkyně, přívržence a přívrženkyně, nadšence a nadšenkyně vzdušného dračího létání, vznášení, startů, vzletů, pádů a kroužení již 14. ročník drakiády.

Bylo nádherné slunečné odpoledne, vítr vál velmi líně a z jedenácti draků na jednu šňůru poletovalo  alespoň na okamžik rovnou pět. Ve vytrvalosti, délce a výšce letu zvítězil drak vojenská stíhačka v maskované verzi. Proměnlivě se dařilo drakům motýlu velkému, rogalovému, měsíci a slunce, pirátskému, dvěma Hurvínkovým, netopýřímu, slunečnici, sokolovi a rejnokovi.

Na tři desítky zúčastněných malých a velkých, dětí a dospěláků si užívalo spolu s draky čerstvý sváteční říjnový vzduch nebo běh po zeleném trávníku a odměnou jim byl pamětní diplomek.

Tak zase za rok!!!

 

FOTOGALERIE

   

20. 10. – 24. 10. naši prvňáčci se svou p. uč. Radkou Círalovou aktivně pracovali a tvořili v rámci týdenního projektového vyučování Veselá jablíčka.

Cílem bylo nejenom posbírat co nejvíce jablíček na korunu (čelenka), ale také se něco nového naučit, pobavit se a lépe se poznat.

Pracovali jsme samostatně, ve dvojicích a skupinách.  Vybrali jsme z našich činností: počítání a porovnávání jablíček, vytváření množin, jednoduché dramatizace na dané téma, tělocvik s jablíčky, vyrábění jablka s červíkem a koruny stromu (čelenka), hra česání jablíček, pohádka Koulelo se jablíčko.

 

24. 10. nás navštívil bývalý žák Ondra Bárta. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl, přináší a přinese.

Našim vycházejícím žákům a žákyním prezentoval možnosti studia na střední škole, kde nyní studuje: www.sps-pi.cz

 

27. 10. – 29. 10. jsme si užívali podzimní prázdniny spojené se státním svátkem Den vzniku samostatného československého státu – 28. 10. 1918.

 

30. 10. – 31. 10. bylo vyhlášeno ředitelské volno.

 

FOTOGALERIE

   

4. 11. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z pitíčka 100% jablko v rámci projektu „Ovoce do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravin.

I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro všechny přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva a svačinky pro všechny zájemce.

Dobrou chuť!!!

 

4. 11. byla nainstalována paní Danielou Magersteinovou ze Sdružení Jihočeské matky výstavka zaměřená na využití energetických zdrojů a spojená se soutěží, která se uskuteční v nejbližším možném termínu v rámci výuky fyziky v 9. třídě. Plakáty jsou tematicky zacíleny na využití jádra, vody, větru, slunce a biomasy a také na chytrou energii.

 

 

4. 11. naši prvňáčci spolu se svou paní učitelkou Radkou Círalovou navštívili pohádkové představení Povídání o bábě z perníkové chaloupky v prostorách naší mateřské školičky.

 

5. 11. se v dopoledních hodinách uskutečnilo školní (vánoční) fotografování s firmou KODAK expres – Vladimír Cibulka podle objednávek našich dětí a jejich rodičů z naší základky a mateřinky.

 

5. 11. besedovali v rámci dopolední výuky naši vycházející žáci a žákyně s p. ing. Vladislavem Trskem z SOU a SOŠ Trhové Sviny o svém dalším profesním růstu, aktuálních podmínkách přijetí ke studiu na této škole (včetně jeho průběhu a ukončení, stipendijních programech, ubytování, trávení volného času) a také o následném uplatnění na trhu práce.

Více na http://www.souts.cz/studijni-obory/

Děkujeme p. ing. V. Trskovi za velmi cenné a poučné informace do našeho profesního portfolia!!!

   
   

11. 11. besedovali (v rámci odpolední výuky) naši vycházející žáci a žákyně s p. ing. Jitkou Zahradníkovou ze SŠ Polytechnické České Budějovice o svém dalším profesním růstu, aktuálních podmínkách přijetí ke studiu na této škole (včetně jeho průběhu a ukončení, stipendijních programech, grantech, ubytování, trávení volného času) a také o následném uplatnění na trhu práce.

Více na http://sspcb.cz/o-skole/zakladni-informace/

Děkujeme p. ing. J. Zahradníkové za velmi cenné a poučné informace do našeho profesního portfolia!!!

   
14. 11. uspořádali na chodbě I. stupně naši žáci a žákyně 5. a 3. třídy výstavku modelů středověkých opevněných staveb, které pod vedením své p. uč. Jany Havlové vytvořili v průběhu pátečních hodin pracovního vyučování.

 

 

 

   

17.11.  Den boje za svobodu a demokracii.

 

 

18. 11. zorganizovala naše školní družina pro žáky a žákyně I. stupně a jejich vyučující výlet do Hopsária v Českých Budějovicích.

Výlet jsme si užili a těšíme se na další!!!

 

FOTOGALERIE

 

 

18. 11. se naši žáci a žákyně 9. třídy v rámci projektu Rozvoje technického vzdělávání v Jihočeském kraji zúčastnili pod vedením p. řed. Karla Snětiny projektového dne v odborné laboratoři a prostorách SŠ České Velenice.

Z fotogalerií aktivit Projektu:

http://www.sscv.cz/a-326-exkurze-mlada-boleslav-2013.html

http://www.sscv.cz/a-461-12-13-5-2014-odborna-exkurze-plzen-2.html

http://www.sscv.cz/a-484-25-6-2014-skoleni-sad-na-pokusy.html

http://www.sscv.cz/a-537-den-otevrenych-dveri-a-projektovy-den.html

Více: http://www.sscv.cz/a-302-rozvoj-technickeho-vzdelavani-v-jihoceskem-kraji.html

 

FOTOGALERIE

 

 

18. 11. besedovali (v rámci odpolední výuky) naši vycházející žáci a žákyně s p. Mgr. Karlem Chalupou ze SOŠ a SOU Jindřichův Hradec o svém dalším profesním růstu, aktuálních podmínkách přijetí ke studiu na této škole (včetně jeho průběhu a ukončení, stipendijních programech, grantech, ubytování, trávení volného času) a také o následném uplatnění na trhu práce.

Více na http://skola.sos-jh.cz/default.aspx?ido=6&sh=-1553656410

Děkujeme p. Mgr. K. Chalupovi za velmi cenné a poučné informace do našeho profesního portfolia!!!

 

18. 11. se v rámci odpolední výuky fyziky naši deváťáci setkali s lektorkou p. ing. Monikou Machovou - Wittingerovou ze Sdružení Jihočeské matky.

Z přednášky spojené s besedou a prezentací na téma „Energie pro budoucnost“:

  • stručná vizitka občanského sdružení Jihočeské matky (http://www.jihoceskematky.cz/cz/o-nas)

  • společný výčet neobnovitelných zdrojů

  • časový výhled vyčerpatelnosti zdrojů (uhlí – cca 200 let, uran – cca 60 let/dle možností dalšího přepracování a využití i 200 let, ropa – cca 70 let, zemní plyn – cca 75 let)

  • do roku 2020 celá EU – 20% spotřeby energie z obnovitelných zdrojů (ČR výhledově do roku 2020 – 13%)

  • obnovitelné zdroje energie využitelné v ČR: 1. místo biomasa, 2. místo sluneční, 3. místo vodní, 4. místo větrná, 5. místo geotermální (nevyrábějí stejný objem energie)

  • složky ceny elektrické energie: silová energie (cca 34%), obnovitelné zdroje (cca 14%), distribuce (cca 45% - dojde ke snížení), ostatní složky (cca 7%).

  • energie z biomasy (dřevo, sláma, exkrementy hospodářských zvířat aj.; Kněžice – energeticky soběstačná obec ve výrobě tepla a elektrické energie:
    http://www.obecknezice.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=35&Itemid=30

  • solární (fotovoltaické) elektrárny (boom v ČR – výhody a rizika, zastavění orné půdy, příspěvek na obnovitelné zdroje; Bušanovice – velikost šesti náměstí Přemysla Otakara II. v ČB: http://www.odbornecasopisy.cz/index.php?id_document=37653; Vepřek (okres Mělník) – fotovoltaická elektrárna o rozloze 100 fotbalových hřišť: http://cs.wikipedia.org/wiki/Fotovoltaick%C3%A1_elektr%C3%A1rna_Vep%C5%99ek

  • energie vody (malé vodní elektrárny – stavby rybích přechodů)

  • větrné elektrárny (Pavlov: http://www.obecpavlov.cz/vetrne-elektrarny/gs-1001; o větrných elektrárnách v moři; porovnání výšky větrné elektrárny a chladicí věže JETE)

  • energetické úspory v hospodářství, průmyslu; v domácnostech; nízkoenergetické a pasivní domy

  • geotermální elektrárna (plán pro Litoměřice: http://www.prumysl.cz/geotermalni-elektrarna-v-litomericich-celomeststky-zdroj-tepla-bez-fosilnich-paliv/, nutné investice cca 1,7 – 2,3 mld. Kč); Zoo v Ústí nad Labem využívá geotermální energii.

Děkujeme paní ing. Monice Machové - Wittingerové za poučně a přínosně strávené dvě hodiny fyziky!!!

 

19. 11. nás navštívili bývalí žáci Tom Horník, Jula Ferenc a Roman Ferenc. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl, přináší a přinese.

 

25. 11. se rok sešel s rokem a my jsme opět osadili krmítka pro ptáčky na minilatifundiích naší školy – u pumpy a za kotelnou.

A tak se nám na jaře dozajista naši malí i větší pernatí sousedé a sousedky jako již každoročně odmění hlasitým cvrlikáním a zlatohrdelním zpěvem za trochu stříšky nad zobáčkem a hlavně za tukové koule plné zrní, slunečnicová semínka a jiné obilovinopochutiny.

 

 

25. 11. se naši nadějní florbalisté z řad žáků II. stupně zúčastnili pod vedením p. uč. Martina Wipplingera okresního kola soutěže ZŠ ve florbalu (kategorie IV. – starší žactvo) ve sportovní hale v Třeboni.

Soupiska našeho týmu: Adam Havel, Pavel Jindra, Jirka Brůžek, Kuba Střítecký, Martin Kocina, Martin Šantroch, Michal Kica, Filip Posík, Roman Kocina a Kryštof Růžička.

Naši reprezentanti obsadili skvělé 3. místo ze šesti družstev – gratulujeme!!!

Všem našim zúčastněným sportovcům blahopřejeme k umístění a děkujeme za příkladnou reprezentaci školy!!!

 

25. 11. – 26. 11. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z mandarinky v rámci projektu „Ovoce a zelenina do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravin.

I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro všechny přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva a svačinky pro všechny zájemce.         

Více na http://www.ovocedoskol.szif.cz/web/Default.aspx?id=1

Dobrou chuť!!!

 

 

19. 11. nás navštívila bývalá žákyně Simča Tomanová a bývalý žák Míra Dušek. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl, přináší a přinese.

 

26. 11. se v odpoledních hodinách uskutečnilo jednání pedagogické rady a následně třídní schůzky rodičů a vyučujících.

 

27. 11. se žáci a žákyně 4. a 5. třídy v rámci výuky vlastivědy a přírodovědy (ČAS – člověk a společnost) pod vedením své p. uč. Jany Havlové a p. uč. Martina Kvapila seznámili se zdroji elektrické energie, její výrobou, druhy elektráren a se základními zásadami bezpečného používání elektrických spotřebičů; čerpali poznatky z informačních materiálů a sledovali výklad s ukázkami (větrná, sluneční, vodní energie aj.); mimo jiné při využití minivětrné elektrárny rozsvítili foukáním LED-diody nebo sledovali čas na hodinách napájených jablky a plnili úkoly v pracovním listu.

   
   

 

 

FOTOGALERIE

29. 11. – 3. 12. podnikla výprava našich žáků a žákyň 8. a 9. třídy pod vedením p. uč. Olgy Imrichové již tradiční studijně vzdělávací a poznávací zájezd do Francie a Anglie.

Účastníci zájezdu: Anička Círalová, Jana Búthová, Viki Stumbauerová, Dan Ivanov, Gábi Vařilová, Sára Svobodová, Míša Kováčová, Bára Holubová a Pája Mikl.

Vánoční Paříž a Londýn

V letošním školním roce jsme vyrazili na poznávací zájezd už v listopadu. Dostali jsme totiž výhodnou nabídku od cestovní kanceláře k doplnění zájezdu. Osmá třída to vzala jako výzvu a nakonec jsme dali dohromady dostatečný počet účastníků. Holky se nemohly dočkat.

Naštěstí se dočkaly a v sobotu 29. 11. ve tři hodiny jsme odjížděli od benzinové pumpy v Suchdolu nad Lužnicí. Přijel pro nás minibus, který nás odvezl do Plzně. Tam jsme přistoupili do velkého autobusu a frčeli ke hranicím. Na Rozvadově jsme byli za hodinku. Vyřídili jsme poslední telefony a nákupu za „levno“ a pokračovali v cestě. Ta proběhla dobře podle plánu a v ranních hodinách jsme dorazili přímo před Eiffelovku. Od druhého patra byla v mlze a nic moc osvětlená. Naše první kroky vedly do Invalidovny, což je čtvrť postavená pro válečné veterány. Pak jsme se vrátili zpátky k věži. Vystáli jsme frontu a vyjeli do druhého patra. Užili jsme si Paříž shora. Ulice jsou krásně uspořádané a barevně sladěné. Poté jsme jeli metrem ke katedrále Notre Dame. Prohlédli jsme si katedrálu a nakoupili suvenýry v postranních uličkách. Pak opět přesun metrem do přístaviště a projížďka lodí po Seině. Odtud ještě procházka po Martově poli a už jsme se těšili do autobusu. Ten nás vezl do hotelu F1. Cesta trvala zhruba 3 hodinky. Po příjezdu na hotel jsme se osprchovali, najedli a šli do hajan, protože ráno nás čekalo vstávání už v pět kvůli trajektu.

V pondělí ráno jsme si dali dobrou snídani v hotelu a v půl sedmé už byli na cestě do Calais. Přístav byl plný kamionů i osobních aut. Najížděli jsme na trajekt jako jedni z prvních. Trajekt měl pro cestující pouze jedno patro, ale i tak jsme si to užili. V Doveru jsme byli v půl desáté, ale s časovým posunem (podle našeho času v půl jedenácté). Do Londýna to trvalo ještě hodinu. Začali jsme procházkou po Tower bridge a prohlídkou hradu. Pak přejezd metrem k Westminsteru a vánoční trhy s nákupní galerií. Také jsme viděli pirátskou loď, Kateřinské doky (to jen ti, co se jim ještě chtělo chodit), Střep – 318m vysoký mrakodrap, radnici a spoustu zajímavostí. Navečer jsme se vydali na meeting point, kde si nás postupně vyzvedávaly rodiny. Většinou černoši a ti dobře vaří a jsou milí a srdeční. Teplá večeře nás všechny potěšila a zahřála v bříšku. Vyspali jsme se na měkkých postýlkách a ráno v osm se sešli v autobuse. Dojmy byly různé, ale většinou dobré.

V úterý jsme zvládli Buckinghamský palác i se střídáním stráží, královský park, Downing street, Houses of Parliament, katedrálu sv. Pavla, Přírodopisné muzeum, Trafalgarské náměstí, jízdu metrem k Hyde parku a nákupy na Oxford street. Celkem uťapaní, ale spokojení jsme v půl sedmé večer odjížděli domů. Na dálnici byla nehoda, takže nám ujel trajekt. Jeli jsme až půlnočním a vyloďovali se v půl třetí ráno. V Suchdolu na benzině jsme byli v 18.45, takže rekordně vysoká doba jízdy – 24 hodin, ale stálo to za to.

 

 

1. 12. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z banánu v rámci projektu „Ovoce a zelenina do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravin.

I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro všechny přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva a svačinky pro všechny zájemce.         

Více na

http://www.ovocedoskol.szif.cz/web/Default.aspx?id=1

Dobrou chuť!!!

 

2. 12. jsme v časných ranních hodinách zaznamenali mrznoucí srážky a teplotu kolem 1,0 °C.

 

2. 12. uspořádal p. uč. Martin Wipplinger v rámci odpolední výuky na II. stupni turnaj v minifotbalu. Pravidla a pokyny byly vyvěšeny na nástěnce II. stupně.

Na úvod byli všichni zúčastnění seznámeni s pravidly a zásadami bezpečnosti turnaje. Fotbalisté hráli s plným nasazením, diváci je odměňovali povzbudivými pokřiky a bdělý rozhodčí spravedlivě hodnotil jejich výkony. Na závěr byly vyhlášeny výsledky a předány diplomy.

Týmy (losování do týmů 2 + 1 v den konání turnaje)

Tým 1 - Vašek Krkoška, Fanda Krkoška a Martin Kocina

Tým 2 - Michal Kica, Martin Šantroch a Míra Plch

Tým 3 - Kuba Střítecký, Pavel Jindra a Míra Kanděra

Tým 4 - Adam Havel, Váša Pšenička a Honza Rácz

Tým 5 - Vojta Nistor, Zbynďa Schicker a Pavel Šantroch.

Výsledky turnaje v minifotbalu 2. prosinec 2014

1. místo Michal Kica, Martin Šantroch a Míra Plch

2. místo Kuba Střítecký, Pavel Jindra a Míra Kanděra

3. místo Adam Havel, Váša Pšenička a Honza Rácz

Všem zúčastněným fotbalistům děkujeme za skvělé výkony

a stanuvším na stupních vítězů gratulujeme!!!

 

FOTOGALERIE

 

 

 

3. 12. v rámci dopolední výuky a na základě výstavky (instalované dne 4. 11.) a besedy (z 18. 11.) zaměřené na využití energetických zdrojů plnili naši žáci a žákyně 9. třídy kvízové úkoly a dosáhli následující umístění:

1. místo Filip Posík (cena – solární rádio)

2. místo Filip Ginzel (cena – úsporné žárovky)

3. místo Adam Havel (cena – tričko s potiskem).

Ostatní umístivší se obdrželi čokoládové figurky s mikulášskými motivy.

 

Děkujeme paní ing. Monice Machové - Wittingerové

za poučně a přínosně strávenou hodinu fyziky,

za hodnotné ceny

a všem soutěžícím za skvělé výkony

a stanuvším na stupních vítězů blahopřejeme!!!

 

 

   

5. 12. navštívil děti z naší základny a mateřinky a také ze ZŠ praktické Mikuláš za doprovodu andělů a čertů.

Hodný a laskavý patron všech dětí Mikuláš svým vlídným slovem povzbuzoval spolu s milými anděly všechny děti, hlavně ty menší, které při řádění rozpustilých čertů slibovaly, že už nikdy nebudou zlobit ani doma, ani ve škole, ani maminku či tatínka nebo paní učitelku, že budou hodné, pilně pomáhat a psát domácí úkoly. Za básničku, písničku či pěkně vymalovaný obrázek nebo i za slib poslušnosti dostal každý malou sladkou odměnu.

Mikuláši, andělé a čerti, děkujeme za návštěvu!!!

FOTOGALERIE

 

5. 12. nás navštívili bývalí žáci a žákyně Honza Šindler, Radim Folta, Tom Horník, Andrej Dumka, Míra Dušek a Aneta Demeterová. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl, přináší a přinese.

 

 

5. 12. uspořádaly od 17.00 hodin na naší návsi taneční soubor Trnky brnky a Obec Rapšach spolu s místními hasiči slavnostní rozsvícení vánočního stromu spojené s mikulášskou nadílkou.

Na úvod svým roztomilým pěveckým vystoupením potěšily všechny zúčastněné děti z I. stupně naší základky, jejichž vystoupení, jakož i celou akci, ozvučil pan František Kropík.

Po zpívánkách a rozsvícení stromku se otevřely brány pekelné a čerti zaplavili náves. Všechny přítomné posléze přivítal vlídný anděl a hodný Mikuláš naděloval dětem za písničku či básničku dárky. Po nadílce následoval nádherný ohňostroj.

Přítomní malí i velcí se občerstvovali koláčky nebo vánočkou a zahřáli se vánočním punčem.

Děkujeme všem přítomným dětským a dospěláckým návštěvníkům a organizátorům

za zdárný průběh rozsvícení vánočního stromku

a mikulášské nadílky!!!

 

FOTOGALERIE

   

9. 12. jsme v 06.20 hodin SEZČ pomocí digitálního teploměru v ředitelně školy zaznamenali teplotu  - 1,0 °C (podobnou teplotu naměřilo i čidlo Vernier Go!Temp).

Okolní příroda se zahalila do sněhobílé jinovatky. V 7.40 hodin SEZČ zaznamenal rtuťový teploměr v mezipatří – 3,0 °C.

 

9. 12. (a také 11. 12.) se naši žáci a žákyně I. a II. stupně připravovali na vánoční setkání ve škole: pilně tvořili ve vánočních dílnách, pilovali svá vystoupení (včetně 16. 12. od 10.00 hodin o velké dopolední generálce) a připravovali výzdobu tříd a školy.

V úterý jsme ve vánočních dílnách tvořili od čtvrté vyučovací hodiny a v rámci odpolední výuky a ve čtvrtek jsme navíc dolaďovali svá vystoupení a připravovali tombolu.

Ve školní družině paní vychovatelky nazdobily se svým dospěláckým týmem a s dětmi naše oblíbené perníkové stromky a slaďoučké perníčky.

Vánoční dílny na II. stupni:

-        pletené zvonečky a jiné dekorace – vedoucí p. uč. Marie Jirků (učebna: přírodopis)

-        chaloupky z perníku a jiné dobrůtky – vedoucí p. uč. Pavlína Křížová (učebna: dějepis/zeměpis)

-        skleněné svícínky a jiné dekorace – vedoucí p. uč. Ivana Záhorovská a p. uč. Květa Machová (učebna: kreslírna)

-        tombola – p. uč. Olga Imrichová.

A tak jsme opět v naší školičce vykrajovali, obrušovali, spojovali, ochutnávali, slepovali, pletli, proplétali, modelovali, kutili, zdobili, balili, vázali, vystřihovali, aranžovali,…; učebna zeměpisu včetně školní družiny byla provoněna sladkým těstem a různými tajuplnými ingrediencemi a kořením.

A dařilo se nám…

…děkujeme všem zúčastněným za zodpovědně a kvalitně odvedenou práci!!!

 

FOTOGALERIE

 

 

 

9. 12. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z pitíčka Kubík v rámci projektu „Ovoce a zelenina do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravin.

I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro všechny přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva a svačinky pro všechny zájemce.         

Více na http://www.ovocedoskol.szif.cz/web/Default.aspx?id=1

Dobrou chuť!!!

 

10. 12. se v rámci dopolední výuky prvouky, přírodovědy a vlastivědy naši žáci a žákyně 2. – 5. třídy a jejich vyučující setkali s amatérským astronomem panem Vladimírem Misinkevičem při přednášce spojené s besedou na téma Sluneční soustava.

Děkujeme panu V. Misinkevičovi za velmi poutavé, zajímavé a poučné setkání s naším nejbližším i vzdáleným vesmírem!!!

 

11. 12. naše prvňáčky a děti z mateřinky spolu s jejich vyučujícími navštívila v prostorách naší mateřské školičky zvířátka (pásovec štětinatý a výr bengálský) s chovateli ze Zoologické zahrady Dvorec u Borovan.

Více o Zoo na http://www.zoodvorec.cz/cz/

   
   

16. 12. se uskutečnilo od 17.00 do 19.30 hodin vánoční setkání v naší škole, kterému předcházela dlouhodobá a svědomitá příprava našich žáků a žákyň vedených svými vyučujícími.

Program vystoupení žáků a žákyň naší základky ve školní tělocvičně

Tělocvična (17.00 – 17.50 hodin)

·                    1. tř. – taneček Sněhuláci

·                    koncert hudebního kroužku – obor klavír

·                    2. tř. – taneček V jednom lese na pasece

·                    3. tř. – taneček Hasičské hrátky

·                    1. tř. – taneček Hrošíci

·                    6. tř. – rap

·                    7. tř. – scénka

Přestávka (17.50 – 18.20 hodin)

Tělocvična (18.20 – 19.00 hodin)

·                    5. a 6. tř. – tanec  Royals

·                    koncert hudebního kroužku – obor zobcová flétna

·                    pěvecký kroužek – zpívánky

·                    4. tř. – taneček Čoko, čokoláda

·                    8. tř. – z Kytice: Štědrý den

·                    zpívánky Vinaři s osmou třídou a obecenstvem.

 

Slavnostní punč, grilované klobásky, pikantní zelňačka, koláčky, minipizzy nebo slaďoučké perníčkové stromečky a domečky a mnoho dalších pochoutek opět jako tradičně dodaly nejen zrakovým, ale i čichovým, chuťovým a hmatovým smyslům to pravé vánoční potěšení.

 

Doprovodné akce

  • vánoční trh dětských výrobků (vánoční dekorace, skleněné svícínky, pletené zvonečky, stromečky, andílci, věnce, perníčkové chaloupky a koule, zápichy a ozdoby na stromek ze slaného těsta, dekorativní svícínky)

  • prodej sladkých a voňavých perníkových stromků a drobných perníkových výrobků různých tvarů a velikostí

  • občerstvení – vánoční punč (pro malé a velké) a jiné osvěžující a lahodné nápoje, grilované klobásky, koláčky, minipizzy a jiné dobroty a dobrůtky

  • bohatá tombola – drobnosti do bytu i kanceláře, balíčky plné překvapení, CD, hračky, potřeby pro kutily, módní doplňky apod.

  • výstavka dětských prací – závěsný adventní věnec a vánoční dekorace, svícínky, přáníčka, drobné ozdoby na stůl i do květináčů, výtvarná díla a dílka, stříhané obrázky, Mikulášové, čertíci, andělé, sněhuláčci, baletky, zimní krajinky atd.

 

Pestrý a bohatý program opět nabídl všem našim návštěvníkům a divákům především nejedno originální taneční, hudební, dramatické či pěvecké vystoupení našich žáků a žákyň, která si pilně a zodpovědně připravovali a dolaďovali se svými vyučujícími zejména v tomto čase adventním.

Také o dětské výrobky v rámci prodejní výstavky, občerstvení a tombolu opět projevili přítomní návštěvníci obrovský zájem, za který velmi děkujeme!!!

 

Děkujeme všem našim návštěvníkům, pozorným posluchačům a divákům!!!

Děkujeme všem našim dětem a dospělým,

kteří se na přípravě vánočního setkání podíleli!!!                

Děkujeme našemu obětavému zvukaři, panu Josefu Machovi!!!

Děkujeme kolegyním ze ZŠP za pomoc při přípravě vánočního pohoštění!

Děkujeme firmě Garlic s. r. o. a panu Kamilu Čechalovi za sponzorský dar nealkoholických nápojů!

Děkujeme všem malým a velkým organizátorům a vystupujícím za důstojnou prezentaci své školy

a zdárný průběh našeho již tradičního vánočního setkání!!!

 

FOTOGALERIE ZE SETKÁNÍ

 

 

17. 12. navštívili naši žáci a žákyně I. stupně spolu se svými vyučujícími filmový 3D trhák Dům kouzel podle svého výběru v multikině Cinestar České Budějovice.

Více na: http://cinestar.cz/files/pdf/pro-skoly/ČB.pdf: opuštěný kocourek Bouřka se jednoho deštivého dne ukryje v tajuplném domě starého kouzelníka, kde bydlí také celá řada nevšedních bytostí ze světa fantazie. Ale ne každý je nadšený příchodem nečekaného hosta. Králík Jack spolu s myškou Maggie udělají všechno pro to, aby kocourka vyhnali. Situace se ještě zhorší, když kouzelník skončí v nemocnici a jeho chamtivý synovec využije šanci, aby dům prodal. Kocourek se nevzdává a rozhodne se spolu s novými kamarády společný kouzelný dům zachránit.

 

 

 

 

   

18. 12. zhlédly naše děti z I. a II. stupně v rámci 3. vyučovací hodiny veleúspěšné divadelní představení Kytice v podání žáků a žákyň 8. třídy.

 

 

 

19. 12. smíšené týmy složené z žáků a žákyň I. a II. stupně pod vedením osmáků a osmaček plnily různé úkoly Vánočních her, které pro nás zorganizovali naši deváťáci a deváťačky se svou p. uč. Olgou Imrichovou.

Na stanovištích rozmístěných v učebnách, tělocvičně a prostorách školy jsme soutěžili: vánoční Cat Mario, vánočním karaoke, vánoční básnička, vánoční skládání zápalek, vánoční opičí dráha, vánoční dělostřelba, vánoční tři slova.

 

Výsledky Vánočních her 2014

1. místo tým v čele s Michalem Kicou

2. místo tým v čele s Vikinou Bieber Stumbauerovou

3. místo tým v čele se Bárou Holubovou.

 

Všichni jsme se snažili a vánoční hry si užili!!!

Děkujeme naší devítce, všem zúčastněným soutěžícím

a vítězům gratulujeme!!!

 

FOTOGALERIE

 

 

19. 12. jsme se v rámci třídních setkání a ve školní družině připravovali na nadcházející dobu svátečního těšení a rozjímání. Školní družina byla dovybavena novými hračkami a stolními hrami.

Popřáli jsme si příjemně prožité Vánoce

a také klidně strávené v tento čas prázdniny.

VESELÉ VÁNOCE A ŠŤASTNÝ NOVÝ ROK 2015!!!

 

   

FOTOGALERIE

30. 12. od 10.00 hodin uspořádal ve školní tělocvičně náš TOM Práčata JUBILEJNÍ 30. ročník vánočního turnaje v líném tenise. A tak jsme si opět v čase všeobecného svátečního odpočinku a pojídání všelijakých dobrot protáhli svá tělíčka a zpevnili svalíčky.

Výsledky JUBILEJNÍHO 30. ročníku vánočního turnaje v líném tenisu:

 1.    místo - Luxík a Adýs

2.    místo - Ondra Š. a Tedýs

3.    místo - Péťa a Ráďa

 Všem zúčastněným soutěžícím děkujeme za skvělé výkony a stanuvším na stupních vítězů gratulujeme!!!

CELKOVÉ VÝSLEDKY

 

Půl hodiny po silvestrovské půlnoci jsme spolu s našimi turisty vypálili první raketu roku 2015 na návsi.

ŠŤASTNÝ NOVÝ ROK 2015!!!

   
Takhle jsme sledovali náš web v roce 2014:

   

1. 1. 2015 jsme se spolu s TOMÍKY od 10.00 hodin vypravili z návsi u kostela na již tradiční a stále oblíbený novoroční výšlap. Bylo nás sedmnáct, dva psi a vozová hradba. Na přechodu Spáleniště jsme našli první letošní kešku (našel ji Ondrášek) a vůbec jsme si to užili!

ŠŤASTNÝ NOVÝ ROK 2015!!!

FOTOGALERIE

 

5. 1. poletovaly v dopoledních hodinách za poměrně vydatné asistence větru sněhové vločky a teplota okolního vzduchu se pohybovala kolem 0 °C. Užíváme si novoroční nadílku sněhobílé peřinky.

 

6. 1. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z kiwi v rámci projektu „Ovoce a zelenina do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravin. I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro všechny přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva a svačinky pro všechny zájemce.         

Více na http://www.ovocedoskol.szif.cz/web/Default.aspx?id=1

Dobrou chuť!!!

 

7. 1. se teplota okolního vzduchu pohybovala od 6.30 hodin do 8.30 hodin SEZČ mezi – 8 ° C a – 6 °C.

   

 

 

FOTOGALERIE

12. 1. byla provedena výměna radiátoru v naší školní družině.

 

20. 1.  žáci a žákyně z II. stupně oslavili svůj skokanský svátek: uskutečnil se 2. ročník obnoveného závodu ve skoku vysokém Rapšašská laťka.

Premiérou tohoto závodu byla soutěž (uskutečněná 19. 1. a 20. 1.) ve skoku vysokém určená pro žáky a žákyně 1. – 3. třídy a organizovaná p. uč. Radkou Círalovou – v rámci výuky tělesné výchovy dětičky s p. učitelkou pilně trénovaly. Odměnou za skvělý výkon a pilnou přípravu jim byl potlesk spolužáků a spolužaček a také diplomek a sladká ňamka.

 

Z výsledkové listiny – Rapšašská laťka 2015 I. stupeň

Kategorie 1. třída DÍVKY

1. místo Lucinka Machačová (76 cm)

2. místo Natálka Hanková (74 cm)

3. místo Andrejka Mašková (72 cm)

 

Kategorie 1. třída HOŠI

1. místo Kája Žahour (72 cm na druhý pokus)

2. místo Danda Šikr (72 cm na třetí pokus)

3. místo Pepíček Břenek (70 cm)

 

Kategorie 2. a 3. třída DÍVKY

1. místo Terezka Velická (89 cm)

2. místo Nelinka Hanková (82 cm)

3. místo Anička Stumbauerová (80 cm)

 

Kategorie 2. a 3. třída HOŠI

1. místo Kuba Zvěřina (93 cm)

2. místo Míša Kandrač (80 cm)

3. místo Domča Kocina (76 cm).

 

Děkujeme všem zúčastněným malým skokanům a skokankám za skvělé výkony a stanuvším na stupních vítězů gratulujeme!

 

 

20. 1. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z grepu v rámci projektu „Ovoce a zelenina do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravin.

I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro všechny přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva a svačinky pro všechny zájemce.         

Více na http://www.ovocedoskol.szif.cz/web/Default.aspx?id=1

Dobrou chuť!!!

 

20. 1.  žáci a žákyně z II. stupně oslavili svůj skokanský svátek: uskutečnil se 2. ročník obnoveného závodu ve skoku vysokém Rapšašská laťka.

Hlavní rozhodčí p. uč. Martin Wipplinger hodnotil výkony zúčastněných nejen z hlediska dosažené výšky skoku do měkkých duchen, ale i jeho kvalitní provedení. Styl skoku vysokého – flop – za jeho provedení byl oceněn Michal Kica.

Obecenstvo vytvořilo bezvadnou kulisu, která vyburcovala sportovce a sportovkyně ke skvělým výkonům – závodníci a závodnice se navzájem povzbuzovali.

 

Z výsledkové listiny – Rapšašská laťka 2015 II. stupeň

Dívky II. stupeň

1. místo Anička Záhorovská (133 cm)

2. místo Gábi Vařilová (125 cm)

3. místo Anička Círalová (110 cm)

 

Hoši 6. třída a 7. třída

1. místo Roman Kocina (125 cm)

2. místo Kryštof Růžička (120 cm)

3. místo Honza Rácz (110 cm)

 

Hoši 8. třída a 9. třída

1. místo Filip Posík (143 cm)

2. místo Michal Kica (140 cm)

3. místo Míra Kanděra (135 cm).

 

Děkujeme všem zúčastněným skokanům a skokankám za skvělé výkony a stanuvším na stupních vítězů gratulujeme!!!

 

21. 1. se v odpoledních hodinách uskutečnilo jednání pedagogické rady.

 

 

FOTOGALERIE

   

23. 1. se naši žáci a žákyně II. stupně v rámci projektu Rozvoje technického vzdělávání v Jihočeském kraji zúčastnili pod vedením p. uč. Pavlíny Křížové a p. uč. Martina Wipplingera exkurze do Městské elektrárny v Písku s odborným výkladem a následnou procházkou historickým jádrem a obědem.

Z fotogalerií aktivit Projektu:

http://www.sscv.cz/a-326-exkurze-mlada-boleslav-2013.html

http://www.sscv.cz/a-461-12-13-5-2014-odborna-exkurze-plzen-2.html

http://www.sscv.cz/a-484-25-6-2014-skoleni-sad-na-pokusy.html

http://www.sscv.cz/a-537-den-otevrenych-dveri-a-projektovy-den.html

http://www.sscv.cz/a-551-projektovy-den-pro-zaky-zs.html

http://www.sscv.cz/a-302-rozvoj-technickeho-vzdelavani-v-jihoceskem-kraji.html

 

FOTOGALERIE

   

26. 1. se od 13.30 hodin do 17.00 hodin uskutečnil pohádkový zápis do 1. třídy naší školy.

K zápisu se dostavili rodiče se svou ratolestí, také s rodným listem dítěte, svým platným občanským průkazem a vyplněným zápisovým listem a také si rozmysleli, zda jejich školáček bude navštěvovat školní družinu a chodit na obědy do školní stravovny. Rodiče a budoucí prvňáček obdrželi seznam potřeb pro žáka 1. třídy, řád školy a školní družiny, pamětní lístek a také informace o našem turistickém oddílu.

Vedení zápisu se ujaly p. uč. Květa Machová a p. uč. Jana Havlová spolu se svým sehraným a osvědčeným týmem žáků a žákyň 4. a 5. třídy, který své budoucí spolužáky a spolužačky doprovázel po celou dobu, kterou u nás strávili při svém prvním oficiálním působení na půdě základního školství.

Nejdříve jsme v ředitelně u Sněhurky Verunky malovali postavu mamky, taťky či sebe, holky nebo kluka, tedy „co chce Tvoje ruka“. Mezitím dospělý doprovod – zákonný zástupce – spolu s panem ředitelem vyřídil potřebné písemné náležitosti a formality.

A potom jsme putovali do učebny plné pohádkových postav a postaviček z různých příběhů a končin a plnili jsme různé úkoly.

Čarodějnice Anetka a andílek Markétka s vlastnoručně upečenými perníčky nás uvítaly v pohádkové učebně – představili jsme se a řekli, kde bydlíme.

Veselý a rozpustilý Kašpárek Ondrášek si zdvořile a srozumitelně řekl o básničku nebo písničku.

Medově naladěná ježibaba Klárka nás zase zkoušela ze základních tvarů – obdélník, čtverec, kruh, trojúhelník.

Sličná princeznička Evička si nechala spočítat všechny poztrácené korálky od jednoho do deseti.

Vodník Míla z mělkých rybničních vod, který ještě nechodil do školy, se učil na svém vodním a rákosem lemovaném mokrém panství od malého poutníka rozlišovat barvy na kapřících.

A nakonec nám princeznička Solimánská Terezka nabídla dárky, vytvořené budoucími staršími spolužáky ze ŠD, I. a II. stupně, jako upomínku na zápis – motýlky, sovičky, hračky „chyť korálek či knoflík“, školní batoh na drobnosti s dobrůtkou.

Děti také obdržely drobné dárečky a propagační materiály od společností Sun Ce Trading Prague (např. pravítko, pexeso) – děkujeme!!!

Zápisem doprovázely děti také vedoucí p. učitelka Marcela Benešová a p. učitelka Šárka Imrichová z naší mateřské školky.

A kdo se dnes dostavil k zápisu do naší školy? Kubík Herzog, Adámek Nistor, Filípek Bárta, Janička Hubálovská, Kevin Dudi, Kubík Daněk, Toník Ouška a Anička Búthová.

Děkujeme vám všem, našim dětem a jejich vyučujícím,

kteří jste náš pohádkový zápis připravili a za jeho zdárný průběh!!!

Naši nejmladší spolužáci a spolužačky,

budoucí prvňáčci a prvňačky,

těšíme se 1. září na VÁS!!!

 

FOTOGALERIE ZE ZÁPISU

   

 

 

FOTOGALERIE

29. 1. jsme obdrželi pololetní vysvědčení, a tak byla uzavřena další kapitola našeho školního dění mimo jiné také zamyšlením nad tím, co se nám podařilo, kde a jak přidat a nevzdávat se při neúspěchu anebo co a jakým způsobem udržet.

Své první vysvědčení si naplno užívali naši prvňáčci se svou paní učitelkou a deváťáci se rozhodují, kam dál…

 

29. 1. se v rámci naší dopolední výuky na I. stupni uskutečnilo školní kolo 5. ročníku víceoborové soutěže ZVONEK z Novohradských hor v oboru recitace.

Zasloužený potlesk publika, diplom, drobnost na památku a účastnický list spolu s dobrým pocitem byly velkou odměnou všem vystupujícím.

Výsledky školního kola recitační soutěže 2015
ZVONEK z Novohradských hor – 5. ročník

Kategorie 1. třída

1. místo Katka Ferencová, Danda Šikr, Kája Žahour, Pepíček Břenek, Nelinka Kykrychová a Eliška Vávrová

2. místo Vaneska Móžiová, Kačenka Vávrová, Péťa Svoboda, Natálka Hanková, Darinka Borovková a Andrejka Mašková

3. místo Štěpánka Vaňátková, Robin Pokorný, Simonka Šimáčková a Eliška Konečná

Kategorie 2. třída

1. místo Karolínka Korbelová

2. místo Kačka Janečková, Nelinka Hanková a Náťa Varholíková

3. místo Patrik Šťáva a Domča Dvořák

Kategorie 3. třída

1. místo Karolínka Dvořáková a Jirka Daněk

2. místo Lukášek Nistor a Anička Stumbauerová

3. místo Terezka Velická, Kubík Zvěřina a Tom Matějka

Kategorie 4. třída

1. místo Ondrášek Šikr

2. místo Evička Mikudimová, Honzík Macho a Nikolka Součková

3. místo Klárka Oušková, Terezka Dvořáková a Verunka Břenková

Kategorie 5. třída

1. místo neuděleno

2. místo Lukáš Móži

3. místo Alex Móži a Dan Karl.

Děkujeme všem zúčastněným žákům a žákyním za hodnotný umělecký zážitek a vítězkám a vítězům gratulujeme!!!

Děkujeme vyučujícím z I. stupně za zorganizování nezapomenutelného setkání s dětským přednesem!!!

 

30. 1. jsme si užili jednodenní pololetní prázdniny.