Základní škola a Mateřská škola
v Rapšachu

Domů
Nahoru


1999/2000 - II. část


ÚNOR


Zápis do 1. třídy se uskutečnil 1. února 2000. Zápisu se zúčastnily 23 děti a předpokládá se nástup 18 - 19 dětí. Zápis byl veden a připraven p. uč. Havlovou K. spolu s dětmi z 5. a 9. třídy. Děti uvítaly postavičky z jim známých příběhů: klaun, víla, zajíček, kašpárek, pan král s princeznou, vodník, baba Jaga, Pipi, kocour v botách.
A děti počítaly ztracené korálky, určovaly barvy na pentličce a tvary perníků, kreslily postavy, vybíraly si dárky připravené staršími spolužáky a sedly si na zkoušku do školní lavice. Mezi tím si rodiče povídali s p. ředitelem a p. výchovnou poradkyní - předala jim mimo jiné seznam věcí potřebných k začátku školní docházky.
Zápisu se také zúčastnila p. učitelka z MŠ a p. učitelka budoucích prvňáčků. A zájemci mohou nahlédnout do školního videoarchívu a zavzpomínat na zápis.
11.2. se uskutečnila recitační soutěž na 1. stupni s těmito výsledky:
1. Poláková A., 2. Ševčíková I. - Bednář V., 3. Bodocká D. - Prokešová S. (1. třída)
1. Janstová T., 2. Machová P. - Šebesta P., 3. Růžičková P. - Nováková R. (2. třída)
1. Ševčíková P., 2. Koranda P. - Ševčík L., 3. Tománková K. - Demeterová M. (3. třída)
1. Oesterreicher P., 2. Beníschková E., 3. Pachtová K.- Soukup A. (4. třída).
25.2. jsme ukončili recitační klání i na II. stupni (na úrovni 7. třídy) a do okrskového kola v Třeboni postoupila L. Marešová a L. Sokolíková.
Matematická olympiáda na II. stupni - o účast v okresním kole se uchází jako úspěšný řešitel Martin Sokolík z 6. třídy.

BŘEZEN


8.3. nás navštívili naši bývalí žáci - Monika Nováková, Honza Školka a Michal Lorenc - pobyli ve vyučovacích hodinách u svých mladších spolužáků a vzájemně jsme si sdělili, „co život přinesl a přináší".
13.3. jsme podnikli výpravu do světa recitace - okresní kolo „B" v Třeboni. Kategorie č.3 (žáci 6. a 7. třídy) byla zastoupena nejhojnějším počtem soutěžících a naše žákyně 7. třídy, Sokolíková L. a Marešová L., obstály se ctí. Sokolíková L. se umístila na 2. místě s básničkou „Kluk" (K. Vanšenkin) a postoupila do okresního kola „A" v Jindřichově Hradci.
14.3. nás opět navštívili naši bývalí žáci - tentokrát Jana Beníschková, Štěpán Mráz, David Macho a Michal Šroub. Jana se zapojila mimo jiné do přípravy výstavy „Zóna"Z" a hoši si prohlédli nová čísla „Rapšach Planet". I s nimi jsme se podělili o to, „co život dal a dává".
15.3. se uskutečnil na 1. i na 2. stupni koncert zpěváka a kytaristy bluegrassové skupiny „COP". Zpěvák Míša Vait nám představil country styl hudby několika svými postřehy ze svého života a hlavně prostřednictvím hry na kytaru a zpěvu. Hrál písně Wabiho Ryvoly, Roberta Křesťana, zaznělo černošské blues a drsný song o motorkáři.
Přenesli jsme se do prostředí kovbojů a hráčů karet, her to hazardních a zazpívali jsme si tedy spolu „Bednu od Whisky", „Panenku" a na závěr si obecenstvo vyžádalo „Jede, jede mašinka". Interpret vzpomínal na své počátky hry na kytaru, kdy na lyžařském kurzu v 7. třídě obluzoval dívku, která se mu líbila, připomenul dětem, že je dobré učit se noty a při tom si vzpomněl na svého kamaráda z „hudebky", který sjížděl horské velikány zasněžené - kopec za ZUŠkou - na tahací harmonice v obalu.
Zároveň nám představil písně vlastní tvorby - zpíval o již zmiňovaném motorkáři, který posílen alkoholem a chutí po vítězství v sázce ukončil svůj život pod kamionem či o muži, který toužil po koni a pár chvil před splněním snu prohrál tak těžce vydělané hry v kartách. A co dodat? - Umíííííííííííííííííííííííííííí!!!
16.3. a 17.3. využily pololetních prázdnin další tři naše bývalé žákyně - Klára Beníšková a Romana Školková (nezapomněla na své oblíbené lízátko). Kromě tradičního povídání „o životě" navštívily těžce zkoušené naším panem ředitelem deváťáky z dějepisu. A 17.3. nás svou návštěvou potěšila Veronika Volfová.

DUBEN


Od poloviny dubna probíhá na naší škole další kolo sportovních soutěží pro ty zájemce z 2. stupně, kteří chtějí aktivně vyplnit volný čas o přestávce mezi dopoledním a odpoledním vyučováním: odbíjená pro dvojice dívek a malá kopaná pro družstva chlapců. Soutěž malá kopaná byla ukončena v polovině května s těmito výsledky: 1. místo (Šroub M., Pavlačka M. Roller T. Hadač V.), 2. místo (Macho J., Macho O. Adensam R., Klíma P.), 3. místo (Klíma J., Lehký M. Krejčí J., Látal J.), 4. místo (Beníšek J., Charvát M., Novák P., Sokolík M.), 5. místo (Kronika P., Slavík M., Kryl J., Štelner R.), 6. místo (Ferenc D., Lhotský J., Čechal J., Popel J.).
Soutěž odbíjené dvojic dívek byla též ukončena k polovině května s tímto umístěním: 1. místo (Nováková J., Martínková M.), 2. místo (Kořínková A., Snětinová M.), 3. místo (Řehořová J., Nováková V.).
4.4. se uskutečnilo místní kolo turistického závodu, kterého se zúčatnilo 75 hlídek z naší a zvláštní školy. 
5.4. se Sokolíková L. zúčastnila okresního kola „A" recitační soutěže v Jindřichově Hradci. Ve velké konkurenci se umístila na pěkném 4. místě.
8.4. reprezentovalo osm našich žáků barvy školy v soutěži (hra na zobcovou flétnu) „Pískání pro zdraví", konané v Českých Budějovicích ve velmi pěkném prostředí ZUŠ Otakarova ul. V 1. kategorii soutěžil duet Š. Imrichová (1. třída) a A. Kvapilová (2.třída) a v pětičlenném pelotonu se umístil na pěkném 2. místě. Ostudu nám neudělal starší soubor dětí z 5. třídy - M. Benešová, J. Kepková, E. Marešová, V. Pachtová a J. Schreib - umístil se na 9. místě ze zhruba 20 soutěžních kolektivů.
12.4. se žák 6. třídy Martin Sokolík zúčastnil okresního kola matematické olympiády v J. Hradci.
Ve dnech od 17.4. do konce června 2000 probíhá počítačový hokejový turnaj. Finále play off se uskuteční na konci června. Soutěžní týmy Rapšach Cup 2000: Calgary Flames (Roller Tomáš, Macho Jakub), Philadelphia Flyers (Tománek Radim, Pachta Pavel), Los Angeles Kings (Klíma Petr, Popel Jan), New York Rangers (Hron Tomáš, David Pavel), Buffalo Sabres (Štěpánek Lukáš, Schreib Josef), Pittsburg Penguins (Plánka Jiří, Snětina Karel), Edmonton Oilers (Čechal Jan, Snětinová Marie), Dallas Stars (Krejčí Jiří, Klíma Jakub), Chicago Blackhaws (Macho Ondřej, Adensam Robert), Montreal Canadiens (Kronika Petr, Charvát Miroslav), Detroit Red Wings (Macho Jindřich, Knutelský Tomáš), Toronto Maple Leafs (Lehký Miroslav, Skřivánek Ondřej).
V dubnu proběhlo vyvrcholení projektu "Pod hvězdnou oblohou".
DEN ZEMĚ - 19.4.2000
ROZDĚLENÍ „SVĚTADÍLŮ"
O. Imrichová - Severní Amerika
J. Skřivánková - Jižní Amerika
J. Kocina - Austrálie
K. Snětina - Oceánie
M. Jirků - Východní Asie
I. Kvapilová - Evropská i asijská část Ruska
M. Kvapil - Severní, střední a východní Evropa
K. Machová - Jižní a západní Evropa
K. Havlová - Severní Afrika
A. Nováková - Jižní Afrika
B. Rusová - Arktida a Antarktida
Žáci naší školy se podle zájmu rozdělili do výše uvedených skupin a tyto týmy po celý den spolupracovaly. 
Afrika - obě třídy zdobily chýše domorodců spolu se zbraněmi, maskami a šperky. Také si připravili chutné pokrmy např. perníkové žížalky.
Bohatý doprovodný materiál o každé jednotlivé oblasti pomáhá upřesňovat kroky činnosti a stejně tak i mapa Afriky je nezbytná pro udání polohy kočujícího kmene ve chvíli oddychu, výroby zbraní či šperků nebo v období, kdy je nutno tancem šamana a přítomností všech probudit mraky k odevzdání části zásob životadárné vody.
Chladnou Antarktidu zastupovaly artefakty všech „zasněžených" a „ledových" končin Země. A tak jsme tu spatřili eskymácké iglú vystlané kožešinou, tučňáky, vlajky států, jejichž objevitelé zde pobývali a tvůrci nezapomněli na lední medvědy.
Oceánie „zakotvila" ve školní družině. Vedle chutných „rajsky" vonících sladkých kuliček stál pohár „havajského koktejlu". Z hlíny tu vyrostly sochy podobné těm záhadným z Velikonočních ostrovů. Mobil ryb nás upozornil na podmořskou říši a nápis u kosatky „Willi" nás varoval před kousnutím. A pozor - před vchodem stojí v téměř životní velikosti socha Moai.
Specialisté na jižní Evropu připravili pravé italské špagety - moc chutnaly a dávnou historii Řecka oživil Trojský kůň. Díla malířů světového jména si děti zrestaurovaly při práci nad jejich kopiemi.
Australští badatelé nám svůj světadíl představili procházkou olympijskými hrami, seznámili jsme se s místní podivuhodnou zvířenou (klokani - obrázek a plyšáček) a nahlédli jsme do podrobných map tohoto kontinentu. A nechyběla tu lebka oběti strašlivých lidojedů.
Anglicky psaný nápis nás pozval na návštěvu Severní Ameriky. Děti vytvořily koláž z indiánských čelenek a totemů. Nechyběli tu ani ohniví mustangové - obrázky a jako živé - repliky koňů. A stejně jako „Afričančata" - „malí" i „velcí" - Indiáni tančili svůj tanec k poctě duchů.
Jižní Amerika nás vábila pestrým karnevalovým rejem - Rio. Spatřili jsme jeden z krojů tanečníků - potkali jsme i tanečnice! A stromoví v rohu třídy osídlili tukani - a ještě nezbytná informace: vývoz banánů pokračuje i nadále - Ecuádor.
Čínská kráska nás uvádí do „asijského" pavilonu. Třídu zdobí vějíře, práce z dílny mistrů ikebany, čínské znaky a všudypřítomné čínské kloboučky. A... japonské gejši neopomněly své jehlice vetknuté do účesu. Západní část Asie představily okostýmované postavy arabského šejka a jeho na každém kroku střežené „Šéhrézády".
Samovar a mapa bývalého „Sojuza sovětskich..." nás nemůže neutvrdit v tom, že navštěvujeme 1/6 povrchu zemského - Rusko a východní slovanský svět vůbec. Z rohu na nás „hledí" děla hledí a před ním - model vojenské základny. I zde, jako i v jiných třídách, linuly se tóny „místní" hudby.
A dole v dílně dobývali vikingové Vinland. Centrum prostoru zaujala vikinská loď „draker" s pověstným drakem na přídi a nezbytnými kulatými štíty na bocích. Tuto vlajkovou loď doprovázejí další plavidla na cestě z Norska přes Gronland do Vinlandu. Někteří účastníci výpravy si k masce vikiského válečníka zhotovili také štít a meč. 
Všechna naše dílka si prohlédlo v sobotu 22.4. asi 50 zájemců z řad rodičů a přátel naší školy . A tak se vydařila další akce, kde spolupracovali se svými učiteli žáci „malí" a „velcí" v jedné skupině.
25.4. se uskutečnila exkurze žáků 6. třídy do Městské knihovny v Třeboni. Děti byly seznámeny s historií knihovnictví a s tvorbou knih, s knihtiskem, s vývojem veřejných čítáren a knihoven, s „výrobou" a strukturou knihy. Dále byly informovány o službách knihoven, o katalozích knih (včetně počítačového vybavení), o možnostech výpůjček knih mezi knihovnami, o uspořádání knih podle Celosvětové asociace knihoven, o službách Internetu (možnost napojení naší školy přes Internet na adresáře knihoven). A specifické téma, které bylo součástí výpravy do knihovny - ilustrace v dětské literatuře, známí autoři.
27.4. se žáci 5. třídy vypravili do Technického musea v Praze. Byli zde seznámeni s vývojem parního stroje a jeho využití a s dalšími technickými vynálezy - zejména 19. století, neboť se jejich exkurze vázala na výuku vlastivědy tohoto období. Plnili úkoly zadané paní učitelkou: názvy vlakových zastávek na trase Suchdol - Praha, pražská čtvť, kde se museum nachází (Praha 7 - Holešovice), vyjmenovat nejzajímavější exponáty (lokomotiva „Kladno"), co víš o J. Kašparovi (let Praha - Pardubice) aj. Zajímavým byl pro nás i Sál měření času. Navštívili jsme také Výstaviště Praha (mimo jiné exteriér pavilonu světové výstavy 1892). 
Reprezentanti 6. - 9. ročníku se zúčastnili atletického čtyřboje 11. 5. v Jindřichově Hradci (Tyršův stadion). A výsledky? Mladší žáci: naše ZŠ se umístila na celkovém 5. místě (3 496 bodů), Michal Pavlačka na 2. celkovém místě s 1 344 body (60 m za 8,6 s, 800 m za 2:36,3, míček - 49,16 m výška - 134 cm) ... a k dalším výkonům (podle pořadí disciplín - viz Pavlačka M.): Sokolík Martin (9,0 s, 3:18,2, 47, 23 m, dálka - 339 cm), Kryl Jan (10,0 s, 2:59,1, 40,74 m, dálka - 330 cm), Šroub Martin (10,7 s, 3:10,7, 48,28 m, dálka 343 cm), Jáchym Jaromír (9,4 s, 3:17,3, 42,40 m, výška - 125 cm). Starší žáci: naše ZŠ se celkově umístila na 11. místě (5 060 bodů) ... a k výkonům jednotlivců: Lehký Miroslav (60 m za 8,3 s, 1000 m za 3:15,5, míček - 39,88 m), Mach Jakub (8,4 s, 3:31,4, 45,23 m, dálka - 423 cm), David Pavel (8,4 s, koule - 8,68 m, výška - 150 cm), Látal Jaromír (8,8 s, 3:29,5, koule - 10,03 m, výška - 140 cm), Štelner Rostislav (9,2 s, 4:31,2, míček - 44,97 m, dálka - 368 cm).

KVĚTEN


17.5. se naši žáci zúčastnili soutěže mladých zdravotníků v J. Hradci. Ve velmi silné konkurenci naše družstva v obou kategoriích obsadila 4. místo.
17.5. - výtvarná soutěž Hvězdárny Fr. Pešty „Vesmír kolem nás" - zúčastnily se jí tyto žákyně naší školy: Lucie Vobejdová (autorka nápadu a realizace, 9. ročník) a její asistentky - Eva Hadačová a Katka Gladicsová (obě 8. ročník). 17. 5. jsme obdrželi radostnou zprávu, že jejich práce „Planeta „Dobro" a planeta „Zlo" postoupila k vyhodnocení ve „zvláštní kategorii - starší žákyně". Slavnostního předání cen se zúčastnily 1.6. 2000 v kinosále Spektrum v Sezimově Ústí. 
17 5. se jako první na školní výlet spolu s dětmi s MŠ vydali naši prvňáci a druháci. Navštívili zámek Hluboká a divadelní představení Tři vlasy Děda Vševěda.
Opět přijela paní Zuzana Zmeková a tentokrát jsme si malovali trička a tašky - a moc pěkně!
18.5. se žáci 4. a 6. ročníku zúčastnili exkurze do muzea v Českých Budějovicích. Prohlédli si sbírky zaměřené na přírodu jižních Čech. Využili též jedinečné příležitosti a navštívili výstavu věnovanou kulturnímu dědictví klaštera v Želivi.
Ve dnech 22.5 - 24.5. se uskutečnil třídní výlet 8. ročníku do Řásné poblíž Telče. Kromě historického jádra Telče žáci navštívili hrad Roštejn včetně jeho věže a hradní hospody, též si zde mohli pohladit trojici skotačivých dalmatinů. Ubytováni byli v campu u Velkopařezitého rybníka. Pobyt zde si zpestřili pobytem v překrásné přírodě, volejbalem, táborákem a seznamováním se s jinými spolužáky ze zejména moravských škol.
Dne 25.5. se uskutečnil jednodenní výlet páťáků do Jihlavy. Pobyt v historické části města (středověká věž, katakomby, muzeum) doplnili o poznání zvířat v místní zoo.

ČERVEN


Školní výlet 6. ročníku má stejný cíl jako „osmácký" - Řásná. Uskutečnil se ve dnech od 31.5. do 2.6.
Žáci a žákyně 7. ročníku podnikli třídenní cyklovýlet po krásách našeho okolí dnech od 30.5. do 1.6. Pobývali v závodě na výrobu Dobré vody a ve sklárnách Chlum u Třeboně, navštívili tvrz Žumberk a město Nové Hrady, podívali se do Terčina údolí. Nocovali v campu ve Františkově.
Výprava třeťáků a čtvrťáků se 6.6. vydala na Divoký západ - westernové městečko „Šiklův mlýn". Svůj třídní výlet si tak užili ve víru řádění kovbojů, mezi divokými mustangy, nezkrotnými býky a hbitá lasa zkušených honáků lovila bučící dobytek. I na rýžování zlata došlo. Také viděli ukázky indiánských tanců, umění řemeslného těchto dětí prérie apod. V neposlední řadě si mohli prohlédnout místa, která připomínala Divoký západ v 19. století - typický život westernového mětečka včetně přepadení banky. Kromě koltů si děti mohly zakoupit i dobové klobouky ostřílených rančerů. A na toulkách po městečku je doprovázela různá domácí zvířata.
Deváťáci ve dnech od 6.6. do 9.6. pobývali v lokalitě Kratochvílova mlýna. Chvíle svého posledního výletu na základní škole strávili v překrásné přírodě, v poklidném rozjímání např. při procházce nebo v místním bazénu. Také sehráli vítězný volejbalový mač se spřátelenými deváťáky, se kterými tam sousedili.
12.6. navštívili naši osmáci se svou paní výchovnou poradkyní Úřad práce v Jindřichově Hradci. Účelem jejich návštěvy je získávání informací o možnostech svého zařazení do budoucího profesionálního růstu (studium na SŠ nebo učilištích).
12.6. byla vyhlášena soutěž „O přeskok švihadla". A jen si připomeňme, že držitelkou rekordu (147 přeskoků) z roku 1998 je Kristýna Holubová.
13.6. se uskutečnil zápas v přehazované mezi 3. a 4. třídou. Třeťáci zvítězili na sety 3:0. 
14.6. se naši nejlepší zúčastní lehkoatletické olympiády v Jindřichově Hradci.
Ve čtvrtek 15.6. se celá naše škola fotí - jako již tradičně po několikátý rok přijíždí paní Kolářová z Veselí nad Lužnicí.
A vedra udeřila se vší silou: 21.6. se našim čtvrťákům při kreslení a malování místního kostela roztékaly voskovky.
22.6. byla ukončena soutěž přeskoky přes švihadlo s těmito výsledky: 
1. místo - Jana Kepková - 160 přeskoků a rekord školy
2. místo - Jiří Plánka - 151
3. místo - Martin Šroub - 132
4. místo - Lenka Pavlačková - 131
5. místo - Mirek Charvát - 130.
26.6. sehráli deváťáci svůj závěrečný volejbalový zápas proti učitelům. V téměř vyrovnané bitvě - „poločas" 1 : 1 na sety - nakonec devítka zmobilizovala své síly a zvítězila 2 : 1. 
V týž den se uskutečnilo tradiční deváťácké hraní na přání spojené s diskotékou - děkujeme panu Machovi za aparaturu a její obsluhu a Andulce Kořínkové za dj-vedení celé akce.
No a večer se se školním rokem rozloučili i učitelé.
Poslední týden školního roku zasvěcujeme výměně učebnic, úklidu a údržbě školy, hrám a plnění organizačních úkolů souvisejících s nastupující dobou prázdnin. 
28.6. byl ukončen počítačový hokejový maratón vítězstvím Los Angeles Kings - Klíma Jakub (9. ročník) a Krejčí Jiří (8. ročník).
Deváťákům odzvonilo a už mažou pryč
od základky na Rapšachu zahodili klíč 
Pavel David ten má háro a má rád svůj klid
za chvíli si koupí fáro k tomu pěknej byt
Iveta vždy usmívá se a moc nemluví
o hezký kluky zajímá se jak je uloví
Monča Kupců to je kočka vždyť to každý ví
když vykulí svoje očka každý zkoprní
Eva ta když se zasměje to je teda gól
její smích je často slyšet až na jižní pól
Jana s Magdou kamarádí taky s Vendulou
často potkáte je se Sládkovou Milenkou
říkáme jim prostě sekta žijou pro sebe
za svou píli svědomitost přijdou do nebe
Milan Mráz je velkej řidič jezdí na koni
na kole i na motorce všechno dohoní
Míša ta když zatancuje tělo rozvlní
její ladné pohyby pak každej ocení
Majda odcizila krtečkovi kalhoty
k tomu taky lopatičku i černý boty
krteček jí jednu fláknul teď to každý ví
na očích teď proto nosí brýle růžový
Tomáš Hron se vozí ze školy i do školy
odpoledne pionýra honí po poli
Kanděrka má dlouhé vlasy pořád se češe
často můžem vidět pupík na jejím břiše
Liba sedí na zastávce mezi klukama
o čem asi debatují to je záhada
Jakub Klíma se sáňkama jezdí na houby
do nohy mu v nemocnici dali dva šrouby
Řehořka se naučila hrát na kytaru
večer může spolužákům zahrát u baru
„Láty" ten do školy nikdy příliš nechvátal
před nedávnem pokusil se o něj plic zápal
Anča to je sportovkyně každé ráno cvičí
na koních pak jezdí pilně a večer se učí
Podle hlavy poznáš z dálky Ivu Koženou
někdy ji má oranžovou, jindy růžovou
Lucka ta už napsala nám víc než jeden spis
jen ji trochu straší ve snu náš pan pravopis
David to má taky „za pár" už se těší moc
vydržet ty jeho kousky to je vo nemoc
Ref.: Výprava deváťácká do života podařila se
a tak, milí deváťáci, dobře mějte se!

 

 

 

ČERVENEC


Bližší podrobnosti o našem letním táboře najdete na CD-ROMU "Letní tábor Dračice 2000", kde je kromě několika videoukázek nejen celá táborová kronika, všechny denní rozkazy, ale i téměř 500 fotografií.