Základní škola a Mateřská škola
v Rapšachu

Domů
Nahoru


2009/2010  II. část


1.12. o nás vyšlo v Týdeníku jindřichohradecka:

85 let Základní školy v Rapšachu

Pavlína Křížová

RAPŠACH – V letošním roce oslavila budova Základní školy v Rapšachu již své 85. narozeniny. Její žáci a zaměstnanci na toto půlkulaté výročí rozhodně nezapomněli a uspořádali v uplynulých dnech několik zajímavých akcí.

Uprostřed týdne se sice těsně, ale přesto s úspěchem uskutečnilo objímání školy, byť si několik účastníků odneslo domů obtisk fasády na čele či tváři. Páteční dopoledne patřilo soutěžím, hrám a také výzdobě školy, aby bylo vše připraveno na Den otevřených dveří, který se uskutečnil v sobotu 14. listopadu.

Od 10 do 16 hodin měli návštěvníci možnost prohlédnout si prostory školy, práce, dílka a díla zdejších žáků, žákyň i pedagogů, zúčastnit se prodejní výstavky korálkových pavoučků na podporu studií indického chlapce, vyzkoušet štěstí v bohaté tombole či nahlédnout do minulosti i současnosti školy v kronikách, fotoalbech a na tematicky zaměřených panelech.

Odpoledne všem přítomným zpříjemnilo originální pojetí písní Čechomoru a Beatles v podání Rapšašského orchestru G - 9 a vystoupení místního ženského tanečního souboru Trnky brnky. Ten v neopakovatelném nastudování a provedení představil svou klasiku Slunce, seno, dále Sestry v akci a nakonec uvedl ve „světové premiéře" Rokenrolovou černošku.

Oslavy narozenin školy vyvrcholily večerní zábavou v restauraci u Pávků v Suchdole nad Lužnicí. Úvod patřil přivítání všech přítomných ředitelem školy Karlem Snětinou a skvělému pěveckému vystoupení malých i velkých žaček. Potom se postupně zaplnil taneční parket a hudební skupina Vitriol spustila pestrou směs žánrů a stylů. Před půlnocí soubor Trnky brnky naplnil nadšením všechny přítomné baletem Labutí jezero, rozpustilým dováděním holek ze všech našich škol a školek a opět temperamentním tancem černošek.

Na závěr nezbývá než poděkovat všem organizátorům, vystupujícím skupinám a děvčatům, sponzorům i návštěvníkům za zdárný a důstojný průběh těchto oslav a těšit se za pět let znovu na setkání s již devadesátiletou, ale doufejme, že stále živou, čilou a duševně aktivní dámou.

3.12. vystoupily naše dětičky z mateřské školičky v rámci své první Mikulášské besídky před svými maminkami a tatínky, babičkami a dědečky, sestřičkami a brášky, tetičkami a strýčky, kamarádkami a kamarády s mozaikou roztomilých recitánek, zpívánek a tanečků.

Nadšené publikum odměňovalo své ratolesti potleskem. Děti představovaly své umění říkanek, básniček a písniček tu společně, tu po skupinkách – buď předškoláci, anebo ti nejmenší a na závěr si všichni zatančili v kroužku.

Konec besídky korunovala vitamínově sladká odměna v mikulášském dárkovém balíčku pro všechny malé účinkující.

4.12. navštívil již tradičně všechny děti a zaměstnance naší školy, školky a také základní školy praktické dobrotivý Mikuláš s nadílkou vlídného slova a sladkostí.

Za doprovodu hodných andělů a chásky rozpustilých čertů, z nichž ten nejhlavnější třímal luciperskou knihou hříchů, si Mikuláš vyslechl recitánky básniček, zpívánky známých i méně známých songů a také slibování o tom, jak se hříšníci a hříšnice polepší, jak se budou lépe učit, lépe se chovat, více poslouchat na slovo, méně nebo vůbec odmlouvat, krasopisně psát domácí úlohy, hodně mamince a tatínkovi pomáhat.

 

 

4.12. nás navštívila bývalá žákyně Magda Hajná. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl a přinese.

 

7.12. jsme zveřejnili časový plán již tradičních vánočních koncertů našeho Komorního souboru při ZŠ a MŠ v Rapšachu:

19.12. v 15.00 hodin – kostel Nanebevzetí Panny Marie v Chlumu u Třeboně.

26.12. v 16.00 hodin – kostel sv. Zikmunda v Rapšachu.

27.12.v 15.00 hodin – kostel sv. Jiljí v Třeboni.

 

9.12. nás navštívili bývalí žáci Dominik Špimr, Jára Mužík a Lukáš Schiendl. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl a přinese.

 

10.12. se naši vycházející žáci a žákyně setkali v rámci své profesní  přípravy se zástupkyní Středního odborného učiliště Lišov.

Besedovali o studiu – podmínkách přijetí, stipendijních programech, možnostech ubytování a trávení volného času.

Více na www.sou-lisov.cz

   

10.12. tvořili ve vánočních dílnách žáci a žákyně II. stupně pod vedením svých vyučujících sady vánočních ozdob do dobročinné aukce, která se uskuteční v rámci vánočního setkání (18.12.) ve Dvorech nad Lužnicí.

Dílny: „Ozdoby 100+1 vůní“ (p. uč. M. Kvapil), „Indiánské ozdoby“ (p. řed. Karel Snětina), „Korálkové ozdoby“ (p. uč. I. Kvapilová), „Kašírované ozdoby“ (p. uč. I. Záhorovská), „Papírové ozdoby“ (p. uč. O. Imrichová), „Ozdoby ze sušeného ovoce“ (p. uč. P. Křížová), „Andělské ozdoby“ (p. uč. M. Jirků).

10.12., 15.12. a 17.12. se uskutečnila v rámci odpoledního vyučování příprava vystoupení žáků a žákyň II. stupně na vánoční setkání (18.12. ve Dvorech nad Lužnicí).

Na I. stupni se děti se svými vyučujícími připravovaly na svá vystoupení v rámci výuky a podle potřeby i mimo ni.

   

14.12. nás navštívil náš bývalý žák Pavel Voříšek. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl a přinese.

 

16.12. v rámci tříhodinového společného projektu „Vánoce“ tvořili naši prvňáčci a druháčci pod vedeních svých vyučujících Květy Machové a Jany Havlové.

Nejdříve namalovali obálku s dopisem Ježíškovi, potom sledovali videofilm „Den, kdy se narodil Ježíš Kristus“, také se připravovali na páteční vánoční vystoupení a nakonec ve skupinách řešili početní příklady v pracovním listu na motivy vánočního stromku nebo kapříka.

 

16.12. byla naše školní kuchyně vybavena novým zařízením – robotem na hnětení těsta, mletí masa, krouhání zeleniny apod. Usnadní a zároveň zkvalitní přípravu stravy.  

 

17.12. nás navštívila naše bývalá paní učitelka Jana Skřivánková. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl a přinese.

 

17.12. se uskutečnilo posezení s Tomíky na závěr roku a promítání videa nejen z letního tábora, a to od 17.00 hodin ve škole.

   

18.12. naše škola uspořádala již tradiční vánoční setkání od 17.00 hodin v sálu kulturního domu ve Dvorech nad Lužnicí.

            Samotnému setkání předcházela velmi pečlivá příprava spojená mimo jiné s velkou páteční dopolední generálkou.

            Program vánoční akademie

  1. školička zvířátek – taneček našich prvňáčků a druháčků

  2. prezentace 30 let turistického oddílu mládeže „Práčata“

  3. spolužáci.cz – vizitka třeťáčků (multimediální prezentace)

  4. pěvecké vystoupení deváťačky A. Ďuchové

  5. jste to, co jíte – šesťáci trochu netradičně (multimediální prezentace)

  6. vystoupení dětí našeho kroužku hry na zobcovou flétnu

  7. dobročinná dražba sad vánočních ozdob

  8. závěrečné vystoupení našich deváťáků (průřez školní docházkou, píseň „Příběh nekončí“)

  9. netradiční ztvárnění koledy našimi sedmáky

  10. cvičíme s angličtinou a se třeťáky

  11. zpívánky našeho pěveckého sboru

  12. pásmo říkanek a písniček v podání dětí ze školní družiny

  13. zpívánky se čtvrťáky a páťáky

  14. módní přehlídka našich osmáků a osmaček. 

Pestrý a bohatý program tedy nabídl všem návštěvníkům a divákům především nejedno taneční, hudební, pěvecké, dramatické nebo syntetické vystoupení našich žáků a žákyň, která si pilně a zodpovědně připravovali se svými vyučujícími zejména v čase adventním, dále dobročinnou aukci sad vánočních ozdob, vyrobených v tvůrčích vánočních dílnách žáky a žákyněmi I. a II. stupně a jejíž výtěžek poslouží také na studia našeho adoptivního syna Marii Arputhy Selvan Sahayraje, počítačovou prezentaci naší školičky, která oslavila v tomto roce 85 let a v neposlední řadě prodej žákovských výrobků, stromků a perníčků upečených a nazdobených v ŠD a také kalendářů na rok 2010 „Práce našich žáků“, „Geokačeři“, „Škola“, „Turisti“ a „Trnky brnky“.

Děkujeme Obecnímu úřadu Dvory nad Lužnicí za pronájem sálu. Děkujeme restauraci U Charvátů za pohostinné zázemí. Děkujeme panu Švarcovi, autobusová doprava, a panu Šnokhousovi za převoz účinkujících a organizátorů na generálku do Dvorů n. L.

Děkujeme Davidovi Machovi, který nám již tradičně ozvučuje žákovská vystoupení výkonnou aparaturou.

Děkujeme všem organizátorům a vystupujícím za důstojnou prezentaci naší školy a zdárný průběh našeho vánočního setkání.

A děkujeme také panu Švarcovi, který nám autobusovou dopravu na nácvik zajistil BEZPLATNĚ!

Fotogalerie...

 

 

 

21.12. si vzhledem k úternímu plaveckému výcviku uspořádali naši žáci a žákyně I. stupně spolu se svými vyučujícími třídní besídky spojené s oslavou nadcházejících vánočních svátků a konce kalendářního roku a také s tradičním zpíváním koled u stromečku a nadělováním dárečků, konzumací lahodných nealko nápojů, degustací vánočního cukroví od maminek a babiček, tedy společným prožíváním pro mnohé nejkrásnějších svátků roku.

I ve školní družině děti zažily vánoční atmosféru spojenou s nádechem pohody a veselí, nadělováním dárků a vyprávěním si zážitků z uplynulého svátečního dopoledne.

21.12. spoluorganizovala naše škola s Agenturou Prago Live vánoční koncert od 10.00 hodin v tělocvičně ZŠ.

Na programu byl český i zahraniční pop, rock a na závěr romské rytmy a zpěv. Zazněly známé hity Voda živá, Mašinka, Non stop, Holky z naší školky, Mumuland a mnohé další.

 Za mikrofon se po vzoru superstar postavili a zazpívali nejen děti z naší MŠ a naši žáci a žákyně I. stupně a 9. třídy, ale také i vyučující. Závěr koncertu jsme si užili ve víru vlnění těl ve stylu disco.

22.12. nás navštívila naše bývalá žákyně Linda Šebestová a naši bývalí žáci Martin Šroub a Adam Čiko Soukup. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl a přinese.

 

22.12. si uspořádali naši žáci a žákyně II. stupně spolu se svými vyučujícími třídní besídky spojené s oslavou nadcházejících vánočních svátků a konce kalendářního roku a také s tradičním nadělováním dárečků pod nazdobených stromkem, konzumací lahodných nealko nápojů, degustací vánočního cukroví od maminek a babiček, tedy společným prožíváním pro mnohé nejkrásnějších svátků roku.

Naši vycházející deváťáci zorganizovali pro všechny děti tradiční vánoční diskotéku. Disco jsme rozdělili na dvě části – dopolední si užívali všichni žáci a žákyně II. stupně a odpolední, kdy si zatančili a zadováděli dětičky z I. stupně.

Do nového roku si popřejme hodně štěstí, zdraví, úspěchů ve škole!!!

   

30.12. jsme si spolu s Tomíky protáhli těla na již 25. ročníku vánočního turnaje v líném tenise, a to od 10.00 hodin v tělocvičně ZŠ.

Součástí oslav výročí turnaje byla především kontrola tuhosti ve skrutu, sweetspotu a hybridního výpletu a posléze mimo drtivých podání, liftovacích úderů, riternů, smečí, stopbalů, stopvolejů,  forhendů, bekhendů, halfvolejů, horních faleší, kraťásků a lobů (viz více na http://www.europult.cz/slovnicek-tenisovych-pojmu/) také občerstvení – opečený buřtík s chlebíkem a lahodný proteinový nápoj. Hrálo 16 dvojic, celkem (včetně diváků) se turnaje zúčastnilo neuvěřitelných 38 lidiček!

Vítězi se po roční odmlce opět stali Čiko s Martinem G.

Gratulujeme!

Jo, k obídku jsme si dali pečené buřty, které nám ve školní kuchyni obětavě připravily Mirka Barvínková, Olina Davidová a Majka Snětinová. A protože to byl ročník jubilejní, zaslouží si zápis do kroniky všichni účastníci.

Kdo tedy hrál: Péťa Machač + Fanda Círal, Štěpán + Ondra Šikrovi, Tedýs Pytel + Fanda Krekl, Ferko Ferenc + Matýs Šroub + Alfonz Pytel, Homi Homolka + Kája + Majka Snětinovi, Anička Círalová + Justa Schiendlová, Irča + Břéťa Šimralovi, Renata Justa Schiendlová + Iva Záhorovská, Čiko Soukup + Martin Gráf, Míra + Zuzka Šebestovi, Alfonz Pytel + Honza Šroub + Věra Sokolíková, Míra Sokolík + Lukáš Krupička, Nikča Střítecká + Petr Justa Schiendl, Ráďa Polák + Jirka Kronika, Eliška + Helča Kreklovy, Vašek Soukup + Žanda. Někteří jsou napsáni dvakrát, protože po obědě musel sem tam někdo odejít, a družstva se trochu prostřídala.

Diváci: Radka Círalová, Anička Záhorovská, manželé Machačovi s babičkou.

1.1. jsme s Tomíky 20 minut po silvestrovské půlnoci vypálili první raketu nového roku na návsi za kostelem. Sešlo se nás postupně asi dvacet, a v povídání až do půl druhé jsme na raketu málem zapomněli. Ještě, že ji mladší členové oddílu připomněli! Takže: Bum! Ššš! Prásk! Jéé!

 

Je tu nový rok 2010!

1.1. jsme se vypravili s Tomíky na novoroční vycházku po našich cestách v lukách, polích, lesích a hájích. Sraz byl tradičně v 10.00 hodin na návsi u kostela. Šli jsme na malou pískovnu, kde jsme si sice trochu s obtížemi, ale přece rozdělali oheň a opekli buřty. Kluci hodili pár petard a pejsek Žofka utekla. Hledali jsme ji poměrně dlouho, dvoučlenná záchranná výprava objížděla od jedenácti celé okolí autem, ale Žofka se našla až dlouho po skončení pochodu.

Od pískovny jsme to vzali přes New York zase domů, a do Rapšachu jsme dorazili asi v půl druhé. Bylo celkem sluníčko, a když se i Žofka našla, byl to úspěšný začátek nového roku. Bylo nás 22 a dva psi.

Kdo byl? Anička, Fanda a Radka Círalovi, Lidka Homolková, Eliška, Helča a Fanda Kreklovi, Jirka Kronika, Martin a Péťa Machačovi, Zuzka, Ráďa a Míra Šebestovi, Daník, Ondrášek, Janča, Vlaďka a Ondra Šikrovi, Irča a Břéťa Šimralovi, Majka a Kája Snětinovi a pejsci Bertík a Žofka.

   

4.1. vyšlo 5. číslo našeho nejoblíbenějšího školního časopisu Rapšach Planet.

 

6.1. jsme zveřejnili první dílčí výsledky historicko-naučné soutěže (nejen) o historii školy v Rapšachu: po dvou kolech získali 10 bodů Zuzanka Šebestová a Ráďa Šebesta, jen o půl bodu méně dosáhl Lukáš Havel a čtveřici nadšenců doplňuje Evička Marešová se 4 body.

 

7.1. náš pan ředitel Karel Snětina zorganizoval pro hochy z I. stupně v prostorách jejich WC fyzikálně-environmentální exkurzi spojenou s výkladem a zejména praktickým instruktážně-metodickým cvičením zaměřeným na správné používání vypínačů osvětlení a ventilátoru za účelem přerušení toku elektrického proudu z důvodu osobního podílu každého účastníka na úsporách elektrické energie v naší škole a šíření této osvěty mezi spolužáky a spolužačky i v časech nastávajících. :-)

 

7.1. se v pizzerii Panský šenk v Tušti konala ve večerních hodinách sešlost zaměstnanců mateřského a základního školství z Rapšachu.

 

8.1. se naši žáci a žákyně I. a II. stupně se spolužáky ze ZŠ praktické a se svými vyučujícími vypravili na projekci filmů Mikulášovy patálie (převážně I. stupeň) a Vyfič! (převážně II. stupeň) do českobudějovického multikina CineStar.

Z webu http://budejovice.cinestar.cz/ jsme převzali:

Mikulášovy patálie Mikuláš, Vendelín, Celestýn, Kryšpín, Albín, Viktorín a další hrdinové senzačních příběhů dětských knížek o Mikulášovi se v hrané verzi konečně dostávají na filmová plátna. Za 50 let od vydání první knihy si Mikuláše a jeho zběsilé spolužáky oblíbily generace dětí po celém světě i u nás.

Vyfič! Bliss má ráda rock a její život v americkém maloměstě kdesi v Texasu stojí za dvě věci. Matka jí nutí do příšerných soutěží krásy, na nichž si načančané slečinky nepřejí nic než světový mír, uhihňaný spolužačky jsou na pěst a brigáda servírky taky není nic moc. Jednou však s kámoškou narazí v sousedním městě na drsný závody na kolečkových bruslích a její život se rozjede na plný obrátky...Film o holce, která na lokální soutěž krásy neváhá přijít s modrým přelivem, natočila slavná Drew Barrymore (Charlieho andílci) a ve filmu si i zahrála jednu ze závodnic. Hlavní postavu Bliss hraje talentovaná nastupující hvězda Ellen Page. Ta se objevila například v trojce X-Men, ale proslavila se především svou rolí ve skvělé komedii Juno, za níž byla dokonce nominovaná na Oscara. Ellen ohromuje filmový svět nejen nepopiratelným hereckým talentem, ale i zvláštní neokázalou krásou, která ji předurčuje k rolím silných sympatických hrdinů.

 

12.1. naši školičku, vísku a celou republiku sevřela Paní Zima mrazíkem, jehož hodnotu rtuť našeho digitálního teploměru v ředitelně stanovila na  minus 14,1°C v 07 hodin 10 minut 00 sekund SEČ (neboli Central European Time – CET).

   

14.1. se vyznavači a vyznavačky zimních sportů a radovánek z řad žáků a žákyň I. stupně (2. – 5. třída) a II. stupně (6. – 9. třída) vypravili do terénu v rámci již tradičního závodu na běžkách Bílou stopou kolem rapšašské školy.

Hoši, i ti nejmenší, zdolávali dvě kola a dívky jedno kolo tratě s nelehkými úseky v prostoru start-cíl poblíž bočního vchodu a iglú – hlavní vchod do budovy školy – výšlap na školní sad – zadní hřiště – 1 500 mm až 1 700 mm převýšení před ohrádkou s chovem drobného domácího hrabavého ptactva – zatáčka kolem školního pozemku – podél kolostavu smě cíl.

Kritickým bodem pro mnohé běžkaře a běžkařky bylo již zmiňované převýšení: pro některé se stalo doslova nepřekonatelnou překážkou – ale nevzdali to!!! Zdatní jej zvládali s nadhledem, a tak systematicky zdolávali jak úseky rovné v nekonečných sněhových pláních školního sadu a zadního hřiště, tak i kopcovité a rovněž i rychlejší v prostoru start-cíl.  

Výsledky závodů se započítávali do oddílového bodování dětských členů a členek TOM „Práčata“ Rapšach „velcí“.

 

 

Vítězové závodu na běžkách Bílou stopou kolem rapšašské školy 2010

Kategorie dívky 3. – 5. třída

  1. místo Justýnka Schiendlová (čas 05:18,0)

  2. místo Anička Círalová

  3. místo Míša Machová

Kategorie hoši 2. – 5. třída

  1. místo Ráďa Šebesta (čas 08:35,0)

  2. místo Adámek Havel

  3. místo Pavlík Jindra

Kategorie dívky 6. – 7. třída

  1. místo Liduška Homolková (čas 04:36,0)

  2. místo Míša Kanděrová

  3. místo Anetka Arenbergerová

Kategorie hoši 6. – 7. třída

  1. místo Tedýs Pytel (06:26,0)

  2. místo Sebík Hlava

  3. místo Fanda Círal

Kategorie dívky 8. – 9. třída

  1. místo Anička Ďuchová (čas 03:42,0)

  2. místo Evík Marešová

  3. místo Lucka Michalíková

Kategorie hoši 8. – 9. třída

  1. místo Míra Sokolík (čas 05:30,0)

  2. místo Honzík Pytel

  3. místo Zdenda Bárta

 

Děkujeme všem závodníkům a závodnicím za skvělé výkony

na náročné trati a v extrémních povětrnostních podmínkách

a vítězům gratulujeme!!!

 

Kompletní výsledková listina je ZDE a fotogalerie zase TADY.

 

 

18.1. jsme si připomněli z kroničky školního roku 2002/2003:
29.4. byla nadšenci výpočetní techniky vyhlášena - pod vedením pana ředitele - soutěž Hůůůůůůishůůůůůůůůůů??? aneb WHO IS WHO? čili Poznáš své spolužáky?
Tvůrci všem soutěžícím nabídli 12 nádherně znetvořených ksichtíků – ve mnohém autoksichtíků. Na anketní lístek stačí zaznamenat ke každému obrázku jméno a příjmení svého vytypovaného spolužáka a odevzdat do 16.5. v ředitelně. (viz http://rapsach.cz/skola/02033.htm)

A nyní po letech na tuto soutěž navázali naši šesťáci a šesťačky v oboru informatika – opět pod vedením pana ředitele. I tentokrát jsme měli hádat, kdo z nich patří k nádherně znetvořenému sebou samým ksichtíku. 

Hůůů is Hůůů – Kdo je kdo??? 2010

Šesťáci se nám trochu změnili. Poznáte, pod kterým číslem se kdo z nich skrývá? Na odpovědním lístku napište ke každému jménu příslušné číslo, nezapomeňte se podepsat, a pak lístek do vysvědčení odevzdejte v ředitelně.

Z těch, kteří správně odpovědí, bude 28. ledna 2010 vylosován výherce, který obdrží zajímavou cenu.

   

 

 

 

18.1. ukončili naši šesťáci a šesťačky I. etapu činností nad svými (mini)projekty v oboru environmentální výchova pod vedením p. uč. Martina Kvapila.

V závěrečné prezentaci (stejně tak v dílčí listopadové) postupně představili dosavadní výsledky své práce a zároveň i její směřování do II. pololetí tohoto školního roku.

Žáci a žákyně naší 6. třídy projevují velký zájem o přírodu, originálně vypracovávají své výtvarně grafické nápady ve 2D nebo 3D provedení. Práci si sami dokáží naplánovat, potřebný materiál si opatří, vzájemně spolupracují, a tudíž jednotlivé kroky vedou k velmi kvalitním výsledkům. Při plnění samostatně vytčených kroků a postupů jsou nápadití, tvořiví, zruční, využívají také vlastní pomůcky a polotovary, umíš stručně a výstižně prezentovat výsledky své práce před spolužáky a spolužačkami. Dokáží přijímat rady a pokyny od vyučujícího. Zhodnotí různé zdroje informací – publikace o přírodě, vlastní poznatky, a to včetně internetu, který je přístupný v učebně.

Plán (mini)projektů

Tadeáš Pytel – přehrada s „propustí“ pro ryby, funkční turbína, okolní krajina s jejími prvky  (model).

Radim Folta – větrný mlýn s okolním prostředím, krajinou a jejími prvky (model).

Lída Homolková, Simča Kubatová – příroda/zvířata s povídáním o vybraných druzích (kalendář), po skončení – pexeso zvířat.

Aneta Trojáková a Kristýna Šímová – zvířata/les s povídáním o vybraných druzích (kalendář), po skončení – ze života koní (studium knih, tvorba plakátů a dalších výjevů ze života koní, chovu, dostihy, tažná práce – převážně domácí příprava), po skončení přírodní fotokoláž.

Aneta Arenbergerová – zvířata/les s povídáním o vybraných druzích (kalendář), po skončení přírodní fotokoláž.

Adam Janeček – spojení větrného a vodního mlýna s okolním prostředím, krajinou a jejími prvky (model).

Pepa Mikudim – větrná elektrárna a ochranné zařízení/oplocení pro zvířata/podél silnice (model), po skončení s Fandou Círalem – vojenská základna s prvky ochrany přírody, zvířat (model).

Fanda Círal – pojízdná separačně-recyklační továrna na ekologický pohon (funkční model), po skončení s Pepou Mikudimem – vojenská základna s prvky ochrany přírody, zvířat (model).

Roman Gorol´ a Honza Adam – zvířata s povídáním o vybraných druzích (kalendář), po skončení – lesní katalog a myslivost.

Tom Horník    –    vydra, stavba těla, funkce (vydří balíček), po skončení – miniencyklopedie s povídáním o lesních zvířatech.

Míša Kanděrová – povídání o přírodě, lesu, o jejich ochraně, po skončení – přírodní rezervace (model).

 

 

20.1. zasedala pedagogická rada mimo jiné a zejména nad výsledky výchovně vzdělávacího procesu v naší škole za uplynulé I. pololetí školního roku 2009/2010, přípravou zápisu do 1. třídy v naší škole a autoevaluačními mechanismy v tomto období.

 

21.1. jsme zaznamenali dílčí výsledky literární soutěže pro všechny knihomoly:

1. místo Maruška Gáborová (7. třída) a Kristýnka Šímová (6. třída)

2. místo Fanda Círal (6. třída)

3. místo Míša Kanděrová (6. třída).

A zároveň jsme si připomněli její pravidla – přečti knížku z beletristické literatury pro děti a mládež a máš dvě možnosti:

o       buď ji převyprávěj své učitelce českého jazyka nebo ji zpracuj formou podvojného deníku a odevzdej své učitelce českého jazyka

o       za každou přečtenou knížku obdržíš knižního smajlíka, za 3 smajlíky – jedničku z literatury

o       majitel nejvíce smajlíků získá knížku na konci roku podle svého výběru.

Na nástěnce (na konci chodby II. stupně) jsou vystaveny podvojné deníky všech soutěžících spolu s průběžnými výsledky, fotografiemi a dalšími materiály literárního projektu 7. třídy s podtitulem „Kniha – přítel člověka, člověk – přítel knihy“, jehož prostřednictvím je soutěž organizována.

 

21.1. zorganizoval v rámci polední přestávky v učebně jazyků náš pan ředitel Karel Snětina promítání závodu Bílou stopou kolem rapšašské školy nejen pro zúčastněné závodníky a závodnice, ale i všechny zájemce.

 

 

25.1. se od 14.00 hodin do 17.00 hodin konal pohádkový zápis do 1. třídy naší školy v prostorách ředitelny školy a zejména učebny spojené 2. a 5. třídy.

K zápisu se dostavili rodiče se svou ratolestí, také s rodným listem dítěte, svým platným občanským průkazem a vyplněným zápisovým listem a také si rozmysleli, zda budoucí školáček bude navštěvovat školní družinu a chodit na obědy do školní stravovny. Rodiče a budoucí prvňáček také obdrželi řád školy a školní družiny, informace o našem turistickém oddílu a pamětní lístek na zápis.

Vedení zápisu se ujala p. uč. Jana Havlová se sehraným týmem svých žáků a žákyň, který naše budoucí spolužáky a spolužačky doprovázel po celou dobu svého prvního oficiálního vstupu na půdu základního školství.

Barevné ťapky na podlaze nás dovedly od hlavního vchodu do ředitelny, kde jsme u roztomilé Ferdovy kámošky Berušky Aničky malovali postavu mamky, taťky či sebe, tedy „co chce Tvoje ruka“. A potom jsme po ťapkách pokračovali do pohádkové učebny, kde nás přivítala milá bílá paní Míša a navzájem jsme se představili. Žabák Adam z mělkých rybničních vod, který nechodil do školy, se učil od malého poutníka rozlišovat barevné kapříky. Veselý kašpárek Eliška si řekl o básničku nebo písničku. Sličná princeznička Zuzanka si nechala spočítat poztrácené korálky. Medově naladěná ježibaba Jaga Majda a její ježidědek Justa zase zkoušeli ze základních tvarů barevných obrazců.

A nakonec si stačilo u Pipi Dlouhé punčochy Haničky vybrat dárky, vytvořené budoucími staršími spolužáky ze ŠD, I. a II. stupně, jako upomínku na zápis: panenku nebo panáčka na ozdobu či ke hraní, panenku nebo panáčka s možností proměny outfitu, sloníka pro štěstí nebo rytíře.

Pohádkovou částí zápisu doprovázela děti také p. uč. Růžena Šnokhousová z naší mateřské školy.

Firma Rama zaslala pro budoucí školáčky pytlík na přezůvky, box na svačinku s Ramíkem a Ramínou, kouzelné brčko ochuzující mléko, záložku s rozvrhem hodin a pravítkem, informační pomůcky o správné a vyvážené výživě a povídání O statečném rytíři Očkovi z Ordinace a strašidlu Žluťákovi.

Seznam dětí, které se dostavily k zápisu: Vojtíšek Adam, Kubík Adensam, Míša a Nikolas Balážovi, Nikolka Ginzelová, Lukášek Herzog, Adámek Holub, Daník Karl, Péťa Kollmann, Honzík Macho, Alex Móži, Lukášek Móži, Monička Nistotová, Vikinka Růžičková, Markétka Střítecká, Milánek Vaňátko.

Další fotografie ze zápisu jsou TADY.

Naši nejmladší spolužáci a spolužačky, těšíme se 1. září na vás!!!

 

 

 

 

26.1. potvrdila svou nadvládu Paní Zima, neboť nám připadlo minimálně 7 – 8 cm sněhové peřinky. A tak i nadále romantiku bílých plání nebo rozpustilé sáňkování a bobování doplňuje rachot hrablí a všemožně rozmanité techniky při odklízení vločkových darů nebes z našich chodníků a cestiček, silnic a silniček, střech a stříšek, aut a autíček,...

   

27.1. jsme osadili v tomto čase zasněženém a mrazivém, tedy zimně nehostinném na krmi hutnou pro naše divoké drobné opeřence a opeřenkyně, krmítka pro ptáčky v blízkosti budovy naší školy nebo na jejích méně frekventovaných parapetech.

A tak se nám již brzy na jaře dozajista naši malí i větší pernatí kamarádi a kamarádky odmění hlasitým zpěvem a zlatohrdlým cvrlikáním za trochu stříšky nad zobáčkem a hlavně za oves nahý, slunečnicová semínka a jiné obilovinopochutiny.  

Tak dobrou chuť, plná bříška a brzy zjara ať jsou plná hnízdečka ptačího potomstva!

 

28.1. jsme obdrželi pololetní vysvědčení. Naši prvňáčci tento rituál zažili poprvé v životě a naši deváťáci v rámci své povinné školní docházky – naposledy. A spolu s nimi jsme se zamysleli nad výsledky naší společné práce od září roku 2009 – a zároveň i nad tím, kde co zlepšit, v čem přidat, co udržet a kde nepovolit.

Pátek poté byl zasvěcen jednodenním pololetním prázdninám.

 

28.1. nás navštívily naše bývalé žákyně Niki Střítecká, Andrejka Grundzová a Šárka Imrichová. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl a přinese.

 

 

28.1. se uskutečnil v tomto čase nekonečně Ladovsky zimním štafetový závod trojic na běžkách po zasněžených a zamrzlých pláních našeho školního sadu.

Soutěž mezi vločkami sněhu byla určena pro všechny žáky a žákyně naší školy napříč I. a II. stupněm. Závodníci a závodnice byli rozděleni do dvou kategorií –  dívky a hoši.

A tak jsme si plni dojmů z pololetního vysvědčení protáhli svá tělíčka a posílili v nich kolující krev kyslíkem ze zdravého čerstvého venkovského vzduchu na trase od kolostavu (start-cíl) přes přední hřiště kolem lezecké stěny, dále brankou podél školního pozemku a plotu domácího hrabavého ptactva směr zadní hřiště a zpět do prostoru cílové pásky.

 

Výsledky štafetového závodu trojic Rapšach 2010

 

Další fotografie ze závodu

 

Děkujeme všem závodníkům a závodnicím za skvělé výkony

v bělosněžně a drsně mrazivé stopě a vítězům a vítězkám gratulujeme!!!

   

1.2. v soutěži našich šesťáků a šesťaček Hůůů is Hůůů – Kdo je kdo??? 2010 zvítězil Honza Pytel!!!

 

2.2. ukončili naši žáci a žákyně I. stupně spolu s dětmi z MŠ předplaveckou a základní plaveckou výuku.

Za své výkony v různých plaveckých stylech (znak, volný styl, prsa, kraul) a uplavaných vzdálenostech obdrželi mokrá vysvědčeníželvička („V moři želva odpočívá, z plavců těžkou hlavu mívá.“), mořský koník za 10 metrů („Ve vodě se koník mihne, ale mne už nedostihne.“), rybka za 25 metrů („V rybníku mi v uších zvoní, když mě malá rybka honí.“), hejno rybiček za 50 metrů („Padesátku hejno zvládne, v rychlosti však nemá na mne.“), kosatka za 100 metrů („Na sto metrů kosatku, porazím i pozpátku.“), delfín za 200 metrů („Po moři si pěkně plavu, delfín se mnou hraje babu.“).

Velmi pěkná a originální mokrá vysvědčení vytvořily děti ze ZUŠ v Jindřichově Hradci (Tonička Pokorná, Bára Kubičková a Fany Romanovská, Julie Gyselová, Vítek Marušák, Martin Kuchťák, Dominika Hojná).

 

 

7.2. uspořádal turistický oddíl „Práčata“ spolu s naší školou dětský maškarní karneval v sálu pizzerie Panský šenk v Tušti (14.00 – 17.00 hodin).

Opět jsme si zatančili v rytmu známých a osvědčených pecek i nových hitů, zadováděli jsme si při hrách a soutěžích a zažili štěstí i štěstíčko v tombole. A na song „Jede, jede mašinka“ jsme procestovali celý taneční sál a přísálí několikrát!

 Pro lepší výkony při tanci a hrách jsme se posilňovali mlsáním bonbonků za odměnu v soutěžích vybojovaných a zejména sladkých perníčků známých i roztodivných tvarů, barev a hlavně chutí: rybky, veverky, džbánky, panenky, kytičky, vázičky, pantoflíčky, botky samochodky, srdíčka, ptáčci, muchomůrky, auta, jablíčka, hrušky, loďky, košíčky, kočičky, pejsci, sluníčka.

A jaké masky jsme potkávali na tanečním parketu a v přilehlých prostorách? Vřískot, Berušku, andílka, princezny, víly, ledního medvídka, piráty, babu Jagu, čarodějnice, jahůdku, dýničku, indiány a indiánky, žoldáka, smrťáka, cowboye a cowgirls, Pipi Dlouhé punčochy, ohnivou paní, žabičku, českého Honzu, mušketýra, Barbie, vraha, emogirl, Sněhurku, děda Vševěda, tygříka, myšku,... tedy více než úctyhodných padesát.

A kterých her a soutěží jsme se zúčastnili? Nakrm nenasytu aneb hoď míčkem do huby, doprav kuličku do cíle aneb dej pozor nad děravými propastmi, tanči s ostatními na prvního aneb nešlápni vedle, zatanči si ve dvojici na vítězství aneb udrž míček mezi hlavou svou a svého tancpartnera či tancpartnerky, miř a tref aneb hoď kroužek na kolík, postupuj rychle po dlažkách aneb házej kostkou jen šestku.

A co jsme vyhrávali v tombole? Sladkosti, plyšáčky, hračky, psací a kreslicí potřeby, knížky, omalovánky, pexesa, nástěnné obrázky, CD a DVD, samolepky, skleničky, dekorativní a ozdobné předměty. Měli jsme také možnost zakoupit si balonky s logem školy nasazené na umělohmotnou tyčku.

Všechny masky při závěrečném defilé obdržely za odměnu pamětní lístek a tradiční sladké velkosrdcaté perníkové mámení taktéž vytvořené v cukrářskoperníkářské dílně naší školní družiny.

K tanci a poslechu hrál jako vždy náš oblíbený DJ Davy David Macho!

Děkujeme Pizzerii Panský šenk za pohostinné zázemí.

Děkujeme našemu DJ Davymu Davidovi Machovi za skvělou hudbu.

Děkujeme našemu cukrářskopekařskému týmu za medové perníky a perníčky.

Děkujeme všem maskám za pestrý taneční rej.

Děkujeme všem organizátorům za zdárný průběh karnevalu.

Fotogalerie z karnevalu je TADY

 

 

8.2. jsme následujícím dopisem oslovili rodiče našich žáků a žákyň 1. – 5. třídy:

Vážení rodiče, naše škola se od března zapojí do projektu „Ovoce do škol“, financovaného z prostředků státu a EU. Na čerstvé ovoce a zeleninu, popřípadě balené čerstvé ovoce a zeleninu (např. nakrájené ovoce), či balené ovocné a zeleninové šťávy (max. 25% celkového počtu dodaných produktů), mají nárok zcela ZDARMA všichni žáci 1. až 5. ročníků základních škol v ČR. Od Vás potřebujeme pouze závazně potvrdit, zda Vaše dítě bude ovoce a zeleninu odebírat, protože nevíme, zda netrpí zdravotními problémy (např. alergiemi na ovoce a zeleninu). Prosíme o navrácení vyplněné a podepsané spodní části této informace nejpozději do pátku 12.2.2010.

Mgr. Karel Snětina, ředitel školy

   

11.2. připadlo na sněhobílou peřinku dalších 100 mm vločkových srážek – Paní Zima vládne i nadále našim zemím i příhraničí.

 

12.2. nás navštívila naše bývalá žákyně Petra Ševčíková. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl a přinese.

   

19.2. se uskutečnila velkolepá show našich velkých zlatohrdelních nadějí z řad žáků a žákyň I. stupně v rámci již tradiční pěvecké soutěže. Na úvod všem zahrála na kytaru Hanička Kováčová. A potom zazněly písničky a písně různých žánrů – lidovky i k táboráku, populární a moderní, od různých autorů, z různých zpěvníků, publikací a jiných zdrojů v originálním podání jedinečných holčičích interpretek a výlučných klučičích interpretů. Dětské a dospělácké publikum odměňovalo výkony nejen svých favoritů a favoritek zaslouženými ovacemi a bdělá porota spravedlivě dospěla k níže uvedenému pořadí zúčastněných vystupujících na medailových pozicích.

Výsledky pěvecké soutěže 2010

Kategorie 1. třída

1. místo Vojtík Nistor („Já jsem z Kutné Hory“) 2. místo Fanda Ouška („Na tý louce zelený“) 3. místo Jiřík Beníšek („Cib, cib, cibulenka“)

Kategorie 2. třída

1. místo Karolínka Houhová („Kdybys měla má panenko“), Lucinka Klimentová („Cib, cib, cibulenka“) 2. místo Zuzanka Šebestová („Pod naším okýnkem“), Kryštůfek Růžička („Já jsem z Kutné Hory“) 3. místo Terezka Žahourová („Černé oči“)

Kategorie 3. třída

1. místo Anička Záhorovská („Láska na sto let“) 2. místo Sárinka Svobodová („Okoř“), Zuzanka Uhrínová („Okoř“) 3. místo Pája Mikl („Když se zamiluje kůň“), Natálka Móžiová („Ach, synku“)

Kategorie 4. třída

1. místo Anička Círalová („Spomál´“), Justýnka Schiendlová („Život je jen náhoda“) 2. místo Sárinka Herzogová („Tři kříže“) 3. místo Nikola Kicová („Tulácký ráno“)

Kategorie 5. třída

1. místo Míša Machová („Zítra ráno v pět“)

Děkujeme všem zúčastněným za hodnotný umělecký zážitek a vítězům a vítězkám gratulujeme!!!

 

 

Více fotografií je TADY

   

 

Více fotografií je TADY

20.2. – 27.2. se výprava našich 21 žáků a žákyň z I. a II. stupně pod vedením p. řed. Karla Snětiny a Majky Snětinové zúčastnila lyžařského zájezdu – chata Květa Deštné v Orlických horách.

 

SLALOM 2010

Deštné v Orlických horách - 25.2.2010

Kategorie D1

1. kolo

2. kolo

CELKEM

POŘ.

3

ŠEBESTOVÁ Zuzana

00:33,58

00:32,91

01:06,49

1.

5

FERENCOVÁ Jana

00:45,39

00:46,39

01:31,78

2.

4

PUDILOVÁ Nela

00:52,43

00:58,25

01:50,68

3.

1

JINDROVÁ Adéla

01:01,50

01:11,25

02:12,75

4.

2

KANDĚROVÁ Michaela

01:04,03

01:12,83

02:16,86

5.

Kategorie H1

1. kolo

2. kolo

CELKEM

POŘ.

6

PYTEL Jan

00:29,07

00:29,07

00:58,14

1.

14

ŠEBESTA Radek

00:29,71

00:30,08

00:59,79

2.

12

PYTEL Tadeáš

00:29,92

00:30,45

01:00,37

3.

9

PROKEŠ David

00:31,27

00:30,82

01:02,09

4.

7

KOŘÍNEK Jan

00:37,44

00:35,42

01:12,86

5.

11

KLIMENT Michal

00:38,40

00:35,63

01:14,03

6.

13

KOCANDA Jan

00:30,81

01:02,85

01:33,66

7.

8

DOLEŽAL Pavel

00:32,89

01:06,17

01:39,06

8.

15

MACHAČ Petr

01:07,81

00:35,76

01:43,57

9.

10

MIKUDIM Josef

00:37,29

01:22,09

01:59,38

10.

Kategorie H2

1. kolo

2. kolo

CELKEM

POŘ.

18

CÍRAL František

00:43,12

00:54,17

01:37,29

1.

17

HLAVA Sebastián

00:36,70

01:13,93

01:50,63

2.

16

RICHTER Marek

00:59,98

00:56,86

01:56,84

3.

20

KŘÍŽ Jan

00:36,74

01:22,79

01:59,53

4.

21

BÁRTA Ondřej

00:42,63

02:27,25

03:09,88

5.

19

POLÁK Radek

02:00,34

01:13,89

03:14,23

6.

Kategorie D2

1. kolo

2. kolo

CELKEM

POŘ.

22

Bětka

01:14,61

01:06,82

02:21,43

1.

23

Mirečka

00:00,00

04:39,38

04:39,38

2.

   

25.2. stoupla okolo 13.00 hodin rtuť našeho digitálního teploměru umístěného v ředitelně na plus 20,5 °C. Sníh překotně taje, voda stéká ze střech, plní se strouhy... Paní Zima postupně předává otěže své vlády nadcházejícímu jaru.

26.2. nás navštívila naše bývalá žákyně Linda Šebestová. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl a přinese.
   

2.3. opět a jak jinak vyšlo další – již sedmé v tomto školním období – číslo našeho nejoblíbenějšího školního časopisu Rapšach Planet.

 

5.3. jsme zaznamenali, že se Paní Zima ještě nevzdává: krajinu blízkou i vzdálenou pokryla tenká sněhobílá dečka a teplota v 06.00 hodin klesla na – 5.0 °C.

 

8.3. - 14.3. jsme si užívali jarní prázdniny.

 

8.3. jsme opět zaznamenali, že se Paní Zima stále ještě nevzdává: krajinu blízkou i vzdálenou pokryla tenká sněhobílá dečka a teplota v 07.38 hodin klesla na – 7,6 °C.

 

9.3. teplota v 07.38 hodin klesla na – 10,8 °C.

 

15.3. navštívili naši malí astronomičtí badatelé a badatelky, tedy  žáci a žákyně I. stupně, spolu se svými vyučujícími Hvězdárnu a planetárium České Budějovice.

Program „Rok v přírodě“ pro 1. – 3. třídu: seznámení s tvarem Země, Slunce a Měsíce, vysvětlení základních pohybů Země (rotace Země – střídání dne a noci, oběh Země – střídání ročních dob), seznámení s hvězdnou oblohou v planetáriu.

Program „Náš vesmírný domov“ pro 4. a 5. třídu: podrobnější pohled na sluneční soustavu – zajímavosti o Slunci, putování po jednotlivých planetách, jejich měsících a dalších tělesech sluneční soustavy (komety, planetky, transneptunická tělesa – objekty v naší sluneční soustavě, které se pohybují za drahou planety Neptun), obrázky z Hubblova kosmického dalekohledu, z kosmických sond, seznámení s hvězdnou oblohou v planetáriu.

Z webu http://www.hvezdarnacb.cz/?stranka=historie&menu_id=21&uroven=2 jsme vybrali: již na přelomu 19. a 20. století působilo v Českých Budějovicích více příznivců astronomie. Připomenutí si zaslouží např. Johann Zink, část jeho odkazu - pozorovací deníky s kresbami planet a astronomické přístroje - je na hvězdárně uložena dodnes - jeden z dalekohledů, výrobek firmy Reinfelder & Hertel Muenchen o průměru 80 mm je vystaven nad schodištěm. V roce 1928 se mnozí z nich sdružili a založili tzv. Jihočeskou astronomickou společnost (J.A.S.). Jedním z jejich hlavních cílů bylo postavení Lidové hvězdárny pro šíření a popularizování znalostí z astronomie. Stavbu hradili z členských příspěvků, výnosů akcí pořádaných J.A.S., sbírek, darů jednotlivců, spolků i podniků, nakonec přispělo město i stát, ale nepříliš. Prvním předsedou J.A.S. byl Dr. Karel Vodička. Hvězdárna byla slavnostně otevřena v roce 1937. J.A.S. zde pořádala pozorování, přednášky, promítání aj. pro veřejnost. Členové sami se zabývali též astrofotografií, pozorováním planet, meteorů atd. Hvězdárna fungovala až do padesátých let na spolkovém, amatérském základě, tzn. bez placených zaměstnanců.

Kopule: průměr 5 metrů, zrcadlový dalekohled typu Cassegrain, průměr primárního zrcadla 31 cm, čočkový dalekohled o průměru objektivu 15 cm, nyní s heliookulárem a polarizačním filtrem pro přímé pozorování sluneční fotosféry, čočkový dalekohled o průměru objektivu 11 cm, fotografická  komora Trioplan, hledáček AT-1.

Planetárium: projekční přístroj ZKP-1 Zeiss Kleiner Planetarium, vyrobeno v šedesátých letech, v provozu od roku 1971, projekce cca 5.000 hvězd, Slunce, Měsíce, planet od Merkuru po Saturn, Mléčné dráhy, základních čar souřadnicových systémů, autorem panoramatu Českých Budějovic je akademický malíř Jiří Tichý, průměr sálu 8,5 metrů.

 

16.3. zavítaly mezi naše děti z I. stupně vitamínky v rámci projektu „Ovoce do škol“, který je finančně podporován Evropským společenstvím.

V naší škole má veškeré kompetence spojené s projektem „Ovoce do škol“ paní Miroslava Jáchymová. 

Z webu http://www.ovocedoskol.eu/node/15 jsme vybrali: LAKTEA, obecně prospěšná společnost, připravuje dodávky v rámci projektu „Ovoce do škol“ pro základní školy v celé České republice. Nárok na dotované ovoce a zeleninu mají zcela zdarma všichni žáci 1. – 5. tříd. Cílem projektu "Ovoce do škol" je mj. zvýšit oblibu produktů z ovoce, zeleniny a banánů, přispět k trvalému zvýšení spotřeby ovoce a zeleniny, vytvořit stravovací návyk ve výživě dětí,  zlepšit zdravotního stav mladé populace, bojovat proti epidemii dětské obezity a zvrátit klesající spotřebu ovoce a zeleniny. Projekt "Ovoce do škol" spadá do kompetence Ministerstva zemědělství a Státního zemědělského intervenčního fondu. Na přípravě se podílelo i MŠMT, Ministerstvo zdravotnictví a Ministerstvo financí. Prostředky na tento projekt poskytne Evropská unie 73% a Česká republika 27%. Podpora je poskytována na čerstvé ovoce a zeleninu, balené čerstvé ovoce a zeleninu (např. upravené krájením nebo strouháním), pokud neobsahují přidaný cukr, sůl, tuky a sladidla, balené ovocné a zeleninové šťávy pokud neobsahují přidaný cukr, sůl, tuky, sladidla a konzervanty, avšak jejich podíl může činit nejvýše 25% celkového počtu dodaných produktů. Výběr ovoce a zeleniny by měl být co nejpestřejší, přičemž by měly být upřednostňovány druhy ovoce a zeleniny našeho klimatického pásma, nejlépe místní produkce. Exotické ovoce lze dodávat pro zpestření a rozšíření znalostí. S přihlédnutím k výživovému doporučení Ministerstva zdravotnictví pro obyvatele ČR, se upřednostňují: jablka, hrušky, švestky, kedlubny, karotka, okurky salátové, ředkvičky, hrachové lusky a listové saláty. 

 

17.3. zahájil od 13.30 hodin přípravnou misi k účasti na turistickém závodu pod vedením pana Míry Šebesty tým zájemců a zájemkyň z řad našich žáků a žákyň.

Budou postupně zvyšovat svou fyzickou kondici a zejména zdokonalovat své vědomosti a dovednosti v následujících disciplínách a odbornostech turistického závodu: azimutové úseky, lanová lávka, odhad vzdálenosti, uzlování, překážková dráha (plížení, hod míčku), topografické a turistické značky, kulturně poznávací činnost, dřeviny.

 

17.3. se všichni příznivci a příznivkyně kumštu komediálního z řad našich žáků a žákyň, jejich rodičů, pedagogů, příbuzných a známých a taktéž přátel a příznivců naší školy a dobré kultury a zároveň i ti, co vyznávají světla reflektorů a slávu prken, jež znamenají svět, vypravili pod režisérskou taktovkou p. uč. Pavlíny Křížové na představení veselohry Splašené nůžky v podání činohry pražského Divadla Kalich

Více na http://kalich.cz/splasene-nuzky a zejména také na informační nástěnce u schodiště na chodbě II. stupně.

   

18.3. jsme zahájili společnou přípravu na velikonoční jarmark tradiční tvorbou v následujících velikonočních dílnách: ozdobné artefakty z drátků (vedoucí dílny p. uč. Ivana Kvapilová, učebna přírodopisu), pletení košíčků a slepiček z papíru (vedoucí dílny p. uč. Marie Jirků a p. uč. Ivana Záhorovská, učebna zeměpisu), zdobení perníčků (vedoucí dílny p. uč. Anna Nováková a p. uč. Anna Ticháčková, prostory školní družiny), zvířátka, skřítci a jiné výrobky ze slámy (vedoucí dílny p. Marie Kepková, kreslírna), velikonoční drobnosti – přáníčka se zaručenými recepty, čapky s velikonočně jarními motivy, zaječí kornoutky na vajíčka (vedoucí dílny p. řed. Karel Snětina a p. uč. Olga Imrichová, přízemí-1), sušené ovoce, ozdobné věnce, jarní dekorativní aplikace (vedoucí dílny p. uč. Pavlína Křížová, půdní vestavba).

V dílnách jsme tvořili po celý den místo dopoledního a odpoledního vyučování. Žáci a žákyně II. stupně se předem zapsali podle své volby. Děti z I. stupně se do příprav zapojily spolu se svými vyučujícími v rámci běžné výuky. 

Další fotky z akce jsou TADY.

 

19.3. jsme zaznamenali průběžné výsledky historicko naučné soutěže (nejen) o historii školy v Rapšachu: první příčku po pěti kolech (z deseti) s 24,5 bodem obsadili Zuzanka a Ráďa Šebestovi spolu s Lukášem Havlem.

   
22.3. jsme za ranního rozbřesku okolo 6.00 hodin středoevropského času zaznamenali vzestup teploty na + 8,8°C. Jaro převzalo od Paní Zimy nadvládu také v našich příhraničních oblastech i v jejich malebných zákoutích.
   

22.3. uspořádal náš  TOM „Práčata“ již tradiční a oblíbenou soutěž šifrujeme s turisty (kategorie „velcí“).

MISTR ŠIFER 2010 - VELCÍ

22.3.2010

 

Šifry

 

 

 

 

 

Poř.

Jméno

Bodů

Čas

 

 

1.

Alfonz

35

22:35,0

 

 

2.

Eliška

34

36:00,0

 

 

3.

Michal

30

40:00,0

 

 

4.-5.

Evička

25

40:00,0

 

 

4.-5.

Anička

25

40:00,0

 

 

6.

Pepča

24,5

40:00,0

 

 

7.-8.

Kikča

24

40:00,0

 

 

7.-8.

Janča

24

40:00,0

 

 

9.

Ráďa Š.

20

40:00,0

 

 

10.

Fanda

18

40:00,0

 

 

11.

Justa

16

40:00,0

 

 

12.

Hanka

15

40:00,0

 

 

13.-14.

Míša M.

10

40:00,0

 

 

13.-14.

Sebi

10

40:00,0

 

 

15.

Anetka

8

40:00,0

 

 

16.-17.

Adýs

6

40:00,0

 

 

16.-17.

Tedýs

6

40:00,0

 

 

Zúčastněným soutěžícím děkujeme za skvělé výkony a všem na stupních vítězů gratulujeme!!!

 

 

23.3. se naši osmáci zapojili do plnění úkolů KEAtestování klíčových kompetencí on-line. Součástí testování KK II (připravené společností scio.cz) byl také dotazník žáka a dotazník pro rodiče.  

 

23.3. nás navštívili bývalí žáci Honza Smolík a Lukáš Schiendl. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl, přináší a přinese.

 

24. 3. jsme rekapitulovali průběžné výsledky literární soutěže pro všechny knihomoly:

1. místo Kristýnka Šímová (14 smajlíků)

2. místo Míša Kanděrová (12 smajlíků) a Adélka Jindrová (12 smajlíků)

3. místo Maruška Gáborová (8 smajlíků).

Zároveň jsme si připomněli její pravidla:

přečti knížku z beletristické literatury pro děti a mládež a máš 2 možnosti:

-      buď ji převyprávěj své učitelce českého jazyka

-      nebo ji zpracuj formou podvojného deníku a odevzdej své učitelce českého jazyka.

Za každou přečtenou knížku obdržíš knižního smajlíka:

- za 3 smajlíky – jednička z literatury

- majitel nejvíce smajlíků získá knížku na konci roku podle svého výběru.

Soutěž byla vyhlášena v rámci literárního projektu 7. třídy s podtitulem „Kniha – přítel člověka, člověk – přítel knihy“ a dění okolo ní i projektu sledujeme na nástěnce umístěné na chodbě II. stupně.

 

24.3. pokračoval od 13.30 hodin do 15.00 hodin ve své přípravné misi k účasti na turistickém závodu tým zájemců a zájemkyň z řad našich žáků a žákyň pod vedením pana Míry Šebesty. Zaměřili se mimo jiné na postupné zvyšování fyzické kondice – běh v terénu a na zdokonalování dovedností v hodu míčku na cíl.

 

 

24.3. zorganizoval náš  TOM „Práčata“ již tradiční a oblíbenou soutěž šifrujeme s turisty (kategorie „malí“).

Výsledky

1.     místo Váša Pšenička

2.      místo Péťa Machač

3.      místo Anička Záhorovská

Spolu s nimi soutěžili: Denísek Ferenc, Beník Ferenc, Kryštůfek Růžička, Miloušek Mužík.

Zúčastněným soutěžícím děkujeme za skvělé výkony a

všem na stupních vítězů gratulujeme!!!

 

   

 

 

 

29.3. uspořádal ve školní tělocvičně náš  TOM „Práčata“ již tradiční a oblíbenou soutěž uzlujeme s turisty (kategorie „velcí“).

Výsledky

MISTR UZLŮ 2010 - VELCÍ

29.3.2010

 

 

Uzel nebo smyčka - čas v sekundách

 

Poř.

Jméno

Amb.

Ryb.

Lodní

Dračí

Škot.

Zkrac.

Celk.

1.

Anička

5,25

7,28

1,34

1,97

3,16

4,94

23,94

2.

Fanda

3,59

7,82

3,03

1,75

2,91

6,09

25,19

3.

Eliška

4,22

5,84

2,50

2,03

5,22

6,10

25,91

4.

Hanka

4,50

8,95

1,91

2,18

4,61

7,16

29,31

5.

Kikča

6,00

9,09

2,91

2,75

3,84

6,25

30,84

6.

Justa

5,91

9,35

2,78

2,47

4,12

7,97

32,60

7.

Ráďa

7,94

11,12

1,35

2,13

4,68

6,22

33,44

8.

Míša M.

4,50

11,28

1,90

2,50

6,03

8,34

34,55

MS

Kája

5,96

6,97

3,69

5,16

5,16

8,35

35,29

9.

Janča

5,63

12,97

3,06

2,12

5,00

6,56

35,34

10.

Adýs

4,65

11,82

2,53

2,69

6,66

7,53

35,88

11.

Aneta

6,85

10,34

4,70

2,06

4,01

10,00

37,96

12.

Evík

5,69

13,66

2,78

1,75

6,75

7,69

38,32

13.

Alfonz

4,72

12,18

2,44

2,91

9,22

6,93

38,40

14.

Tedýs

6,32

10,50

5,12

2,12

5,84

10,75

40,65

15.

Lidka

7,25

13,40

5,59

3,43

4,74

8,87

43,28

16.

Pepča

6,78

11,13

3,50

1,75

7,62

13,97

44,75

 

MISTR UZLŮ A ŠIFER 2010

POŘADÍ

JMÉNO

ŠIFRY

UZLE

CELKEM

1.

Eliška

2,0

3,0

5,0

2.

Anička

4,5

1,0

5,5

3.

Fanda

10,0

2,0

12,0

4.

Kikča

7,5

5,0

12,5

5.

Alfonz

1,0

14,0

15,0

6.-7.

Hanka

12,0

4,0

16,0

6.-7.

Ráďa

9,0

7,0

16,0

8.

Justa

11,0

6,0

17,0

9.-10.

Janča

7,5

10,0

17,5

9.-10.

Evík

4,5

13,0

17,5

11.

Míša M.

13,5

8,0

21,5

12.

Pepča

6,0

17,0

23,0

13.

Aneta

15,0

12,0

27,0

14.

Adýs

16,5

11,0

27,5

15.

Tedýs

16,5

15,0

31,5

16.

Michal

3,0

50,0

53,0

17.

Sebi

13,5

50,0

63,5

18.

Lidka

50,0

16,0

66,0

 

Zúčastněným soutěžícím děkujeme za skvělé výkony a

všem na stupních vítězů gratulujeme!!!

   

26.3. zahájili naši třeťáci pod vedením své vyučující Radky Círalové čtyřdenní projekt Velikonoce, který pokračoval po víkendu  a zakončili jej ve středu před velikonočními prázdninami.

Vybrali jsme z aktivit, tvoření a kutění:  

-         písemný záznam asociací na slovo "Velikonoce" a nápovědné-vodicí slovo "jaro"

-         tvoříme kalendář – Pašijový týden

o       týden těsně před Velikonocemi se nazývá Pašijový týden. V tomto týdnu mají dny svá pojmenování a zvyklosti:

Modré pondělí.

Žluté (tučné) úterý.

Škaredá středa – celý den se usmívejte (abyste nebyli celý rok zamračení), cinkejte penízky a také před Velikonocemi pořádně ukliďte.

Zelený čtvrtek – jezte hodně zeleniny a ovoce.

Velký pátek – v noci se vypravte hledat poklad.

Bílá sobota – napečte (hlavně beránka) a ukončete půst.

Boží hod velikonoční – chlapci pletou pomlázku a děvčata barví vajíčka.

Velikonoční pondělí – chlapci šlehají děvčata a dostávají koledu.

-         vyrábíme velikonoční vajíčkové dekorace a zajíčkovské čelenky

-         společné luštíme křížovku s tajenkou „květná“ neděle (na tabuli)

-         tvoříme listy do velikonoční knížky

-         opakujeme si vyjmenovaná slova po kruhu s kolujícím vajíčkem

-         koulíme vajíčko

o       samotný zvyk velikonočního koulení vajec pochází z lidové magie a je rozšířen téměř po celém světě. Vejce se chápe jako symbol znovuzrození i magický instrument, který zajišťuje bohatou úrodu a plodnost dobytka. Vejcokoulení se koná každoročně v Německu, Egyptě, Holandsku, Anglii, USA a mnoha dalších zemích. Vaječná magie se ale v různých formách praktikovala i u nás. Většinou ovšem formou her a jarních radovánek.

-         počítáme – velikonoční násobilka s vajíčky

o       doplňujeme čísla a číslice do políčka – vejce na nožkách

-         velikonoční básničkové a říkankové čtení

o       Hurá, už budou Velikonoce (vrba si udělala uzel na kořeni, aby nezapomněla)

o       píšeme správně Velikonoce

o       společně si povídáme o tom, kdo a proč si dělá uzel na kapesníku

-         malujeme a vybarvujeme – velikonoční vymalovány a vybarvovánky

o       zaječí Červená Karkulka, žonglující zajíček

o       zaječí rodinka na výletě v balónu aj.

-         dotváříme velikonoční říkadlo

o       domýšlíme, doplňujeme a dopisujeme slova do říkadla ve dvojici

o   ilustrujeme a čteme.

 

FOTOGALERIE

   

 

 

31.3. naši žáci a žákyně 1. – 5. třídy spolu se svými vyučujícími Květou Machovou, Janou Havlovou, Annou Ticháčkovou a Radkou Círalovou zažili Velikonoce na I. stupni, tedy projektové dopoledne plné sdílení velikonočních tradic, vítání jara – období zrodu, pokračování života a probouzení přírody ze zimního spánku, tvořivé práce v rukodělných dílničkách, sledování pořadu o velikonočních obyčejích. Třeťáci svůj čtyřdenní projekt v tento den zakončili.

Vybrali jsme z aktivit, tvorby a kutění:  

-         velikonoční zvyky a obyčeje – původ a tradice Velikonoc (prezentace žáků a žákyň 4. a 5. třídy, společné povídání, Pašijový týden po jednotlivých dnech)

-         vyrábíme a kutíme

o       veselá velikonoční pohlednice s textem a pohyblivým kuřátkem

o       velikonoční přáníčko

o       velikonoční dekorativní košíček

o       zajíčkovský zápich do květináče

o       velikonoční dekorace na okno

o       velikonoční slepička

o       proutěná velikonoční dekorace se slepičkou 

-         malujeme a vybarvujeme

o       zajíček s vajíčkem

o       zajíček ve vajíčku

o       kuřátka skotačí kolem vajíček

o       slepička s vajíčky

-         luštíme a řešíme

o       spojování pojmů

o       průchod zajíčkovským labyrintem

o       velikonoční bludiště

o       kraslice – spojování bodů a vymalovánky

o       vymalovánka vajíčka podle legendy barev

-         hrajeme si a skotačíme

o       pohybová hra slepice v kurníku

§         slepice sedí ve vymezeném prostoru

§         kuny se snaží ukrást slepici co nejvíce vajíček

§         slepice se dotkne kuny – ta vypadává

§         časový limit

o       živé pexeso

§         jeden hráč (hadač) jde za dveře

§         ostatní do dvojic a domluví si pohyb

§         hadač se vrátí – říká jména hráčů, postupně odhaluje dvojice

§         jiný hadač za dveře, změna dvojic – domlouvají si postupně

·        zvuky

·        slova motivovaná Velikonoci

·        věty motivované Velikonoci

·        volné téma

-         sledujeme videofilm o Velikonocích

-         plníme úkoly v pracovním listu – jednotlivci, dvojice, skupina.

 

FOTOGALERIE

   

31.3. uspořádal ve školní tělocvičně náš  TOM „Práčata“ již tradiční a oblíbenou soutěž uzlujeme s turisty (kategorie „malí“).

 

 

Zúčastněným soutěžícím děkujeme za skvělé výkony a všem na stupních vítězů gratulujeme!!!

   
MISTR UZLŮ 2010 - MALÍ
31.3.2010
               
    Uzel nebo smyčka - čas v sekundách  
Poř. Jméno Ambulanční Rybářský Lodní Dračí Škotový Zkracovací Celkem
1. Anička 3,35 13,00 5,00 1,25 3,00 7,50 33,10
2. Zuzanka 5,47 14,91 3,00 4,78 4,40 8,31 40,87
3. Váša 6,50 13,00 2,50 6,95 4,50 14,12 47,57
4. Daník 9,69 15,43 7,29 3,66 8,53 11,22 55,82
5. Kubík 8,80 42,00 12,56 6,57 7,16 22,00 99,09
6. Beník 11,34 23,15 11,72 9,37 19,53 28,88 103,99
7. Péťa 8,48 29,28 12,40 17,97 25,64 10,78 104,55
8. Denísek 6,41 60,00 60,00 14,56 60,00 60,00 260,97
MISTR UZLŮ A ŠIFER 2010
MALÍ
       
POŘADÍ JMÉNO ŠIFRY UZLE CELKEM
1. Anička 3,0 1,0 4,0
2. Váša 1,0 3,0 4,0
3. Péťa 2,0 7,0 9,0
4. Beník 5,0 6,0 11,0
5. Denísek 4,0 8,0 12,0
6. Zuzanka 20,0 2,0 22,0
7. Daník 20,0 4,0 24,0
8. Kubík 20,0 5,0 25,0
9. Kríša 6,0 20,0 26,0
10. Míla 7,0 20,0 27,0