Základní škola a Mateřská škola
v Rapšachu

Domů
Nahoru


2016/2017  II. část


A ještě úplně na závěr - první tři týdny prázdnin proběhly v naší školce ve znamení INDIÁNSKÉHO LÉTA...

FOTOGALERIE

 

Rozloučili jsme se

s našimi vycházejícími žáky a žákyněmi

a přejeme jim

úspěšný start do nového kola střetu s životními osudy,

hodně zdraví, štěstí, kamarádů a kamarádek!!!

 

Loučíme se s paní kuchařkou Bedřiškou Císařovou.

Paní kuchařko, děkujeme Vám

za dlouhodobě odvedenou práci pro naši školu

a přejeme Vám hodně zdraví, štěstí a životní pohody!!!

 

Loučíme se s paní vedoucí školní stravovny Miroslavou Barvínkovou.

Paní Barvínková, děkujeme Vám

za dlouhodobě odvedenou práci pro naši školu

a přejeme Vám hodně zdraví, štěstí a životní pohody!!!

 

Loučíme se s paní učitelkou Danielou Sobotkovou.

Paní učitelko, děkujeme Vám

za odvedenou práci pro naši školu

a přejeme Vám hodně zdraví, štěstí a životní pohody!!!

 

Přejeme NÁM VŠEM sluníčkové a pohodové prázdniny

a ať je nový školní rok 2017/2018 zase o něco

lepší než ten uplynulý!!!

 

FOTOGALERIE

 

 

 

FOTOGALERIE

Od 21. 6. do 30. 6. tradičně na konci školního roku v naší základce:

  • 21. 6. jednání 5. pedagogická rady (výchovně vzdělávací oblast, organizace konce školního roku)

  • 22. 6. a 26. 6. kontrola a předávání učebnic, úklid učeben, úprava okolí školy

  • 23. 6. jízda zručnosti v rámci Dopravní olympiády

  • 23. 6. – 25. 6. stavba letního turistického tábora

  • 27. 6. – beseda o sokolnictví a letové ukázky dravců od 10.00 hodin na školním dvoře

  • 29. 6. volejbal – vycházející : pracovníci školy s výsledkem 0:3

  • 29. 6. sportovní diskotéka 9. třídy – tanec a písničky na přání, hry a soutěže (tanec kolem židlí na vítěze, balonkový tanec mezi čelíčky aj.) a zpívání za účasti dětí a vyučujících z naší základky

  • 29. 6. slavnostní oběd vycházejících

  • 30. 6. předávání vysvědčení

  • 30. 6. slavnostní ukončení školního roku 2016/2017

  • 30. 6. rozloučení nejen s našimi vycházejícími žáky a žákyněmi a přivítání prázdnin.

 

 

28. 6. ve třetí třídě pod vedením tř. uč. R. Círalové probíhaly každý týden velmi oblíbené Čtenářské dílny, při kterých děti četly knihy dle vlastního výběru.  Mezi nejpilnější čtenáře v tomto školním roce patří:

Eliška Konečná – 27 knih

Nela Kykrychová – 18 knih

Dan Šikr – 13 knih

Štěpánka Vaňátková – 12 knih

Káťa Ferencová – 11 knih.

 

28. 6. se naši třeťáčci vypravili se svou tř. p. uč. Radkou Círalovou na naučně poznávací vycházku po okolí Rapšachu.

 

FOTOGALERIE

 

27. 6. se na školním dvoře od 9.00 hodin uskutečnila již tradiční beseda o sokolnictví spojená s letovými ukázkami dravců.

Více na http://www.sokolnictvi.info/?p=pro_skoly

Děkujeme našim milým hostům za velmi poučně a zajímavě strávený čas!!!

 

FOTOGALERIE

 

 

26. 6. –27 . 6. si naši deváťáci a deváťačky se svou tř. p. uč. Pavlínou Křížovou užívali od pondělního odpoledne poslední třídní výletnocováním ve školičce a pobytem v přírodě okolí Rapšachu: sportovní zápasy, hry, videoprojekce, letová ukázka dravců, projížďka na kolech.

 

 

26. 6. jsme se v TOM Práčata rozloučili s dalším oddílovým rokem. Vítězem oddílového bodování za rok 2016/2017 se stal Danda Šikr, na 2. místě Pepča Břenek a na 3. místě Jirka Daněk. S většinou členů oddílu se budeme potkávat ještě prvních 14 dní v červenci na našem oddílovém táboře Dračice 2017.

Díky všem za další krásný oddílový rok!

Kompletní oddílové bodování je na http://www.rapsach.cz/tom/bod1617.htm

 

 

FOTOGALERIE

 

 

 

 

 

26. 6. jsme zveřejnili zprávičky z naší mateřské školičky (za květen a červen) sepsané ved. p. uč. Janou Šikrovou:

 

3. 5. jsme se v rámci projektového týdne „Domácí zvířátka a jejich mláďátka“ vydali na návštěvu ke Švecům. Matýsek s maminkou a Vítkem nám ukázali všechna jejich domácí zvířátka, pověděli nám o nich spoustu zajímavých věcí a nechali nás i se s některými pomazlit. Viděli jsme pejsky, kocoura, slepice s kohoutem, čuníky a králíčky, po cestě jsme viděli kravičky, kozy i koníky. Celý den jsme si krásně užili a moc děkujeme Švíckům za milé přijetí.

 

12. 5. jsme uspořádali besídku ke Dni matek. Všem maminkám, ale i babičkám, tatínkům, dědečkům a všem ostatním, kteří se přišli podívat, jsme předvedli, co všechno jsme se za celý rok naučili. Zazpívali a zatancovali jsme, přednesli básničky i zahráli divadlo a hlavně jsme se všichni společně rádi potkali a užili si krásné odpoledne.

 

15. 5. k nám do MŠ nastoupila na čtrnáctidenní denní souvislou pedagogickou praxi Eliška Kreklová. Doufáme, že se jí u nás líbilo a práce v naší školce jí byla inspirací pro další studium, ve kterém jí přejeme spoustu úspěchů.

 

16. 5. nás potřetí a v letošním školním roce naposled, navštívilo divadlo LUK, tentokrát s pohádkou O Kačence. Veselá pohádka nás všechny moc potěšila a těšíme se na spolupráci s tímto naším oblíbeným divadélkem i v příštím školním roce.

 

18. 5. jsme se s našimi malými recitátorkami Anežkou Schiendlovou a Štěpánkou Martínkovou zúčastnili přehlídky mateřských škol Novohradský zvonek v oboru recitace.  Holčičky reprezentovaly naši MŠ s básničkou F. Hrubína Červená Karkulka a byly opravdu skvělé!!! Zároveň se jednalo o finálové odpoledne, takže zde znovu vystoupili i naši malí zpěváčci Gábinka Plánková a Honzík Šikr. Za skvělé výkony jsme si odnesli drobné ceny a poukaz do bazénu v hotelu Rezidence v Nových Hradech. Moc děkujeme pořadatelům za skvělou organizaci a vřelé přijetí a rodičům a prarodičům našich malých umělců za zajištění dopravy a milý doprovod.

 

19. 5. jsme si zasportovali na Memoriálu Ferdinanda Bušty v kempu u Čechalů. Cyklistických závodů se zúčastnilo celkem 16 našich malých závodníků. Ostatní děti skvěle fandily a tak se čtyři naši minicyklisté dostali na stupně vítězů: Matýsek Švec, Kája Kratochvíl, Adélka Vaňátková a Matýsek Kolář si zaslouženě dojeli pro medaile a poháry a skvělý zážitek pro nás všechny.

 

1. 6. jsme oslavili Den dětí šipkovanou. Skupinu holčiček s chlapským dohledem Máti Šveců a Davídka Šimáčků se vydala hledat ryze chlapská skupina s dohledem paní učitelky.  Cestu plnou úkolů zvládli na výbornou a nakonec jsme se všichni šťastně shledali a ještě jsme po cestě našli taštičku dobrůtek od našich lesních skřítčích kamarádů.

 

9. 6. jsme navštívili Zoo Ohrada v Hluboké nad Vltavou. Součástí výletu byl i výukový program o Africe, kde nám paní lektorka povídala a pouštěla videa a fotografie o nejrůznějších afrických zvířátkách. Zahráli jsme si i na prales. Poté už jsme se vydali prohlédnout si zvířátka a zadovádět si na hřišti. Krásné počasí nám zpříjemnilo už tak krásný den, který jsme si všichni skvěle užili.

 

14. 6. k nám do školky přijel pan Rakouš se svými psími kamarády Aronkem a Vendou. Předvedli nám, co všechno společně dovedou, a my jsme se nestačili divit. Nakonec nás  Aronek i povozil v autíčku. Děkujeme za návštěvu a těšíme se na další setkání.

 

22. 6. jsme se s účastníky Novohradského zvonku vydali do bazénu v hotelu Rezidence na Nových Hradech. Vyčvachtali jsme se báječně a zaslouženou odměnu jsme si krásně užili.

 

23. 6. jsme se rozloučili s našimi předškoláky. Udělali jsme jim Den přání – zahráli jsme si hry, které si předškoláci přáli, zazpívali jsme jim písničky na přání a nakonec jsme je pasovali na školáky a předali jim dárky na památku na naši mateřskou školku. Doufám, že si odnesou jen ty nejhezčí vzpomínky a přejeme jim mnoho úspěchů nejen ve škole, ale v celém dalším životě.

A všem našim školáčkům přejeme krásné a pohodové prázdniny a v září se opět budeme všichni těšit na shledanou!!!

 

FOTOGALERIE

 

 

26. 6. se nám SDH Cihelňáčci na školním dvoře od 9.45 hodin představili ve svém požárním útoku na hořící automobil.

Děkujeme malým a velkým hasičům z SDH Cihelňáčci za skvělou prezentaci požárního útoku!!!

 

 

FOTOGALERIE

 

23. 6. se v dopoledních hodinách uskutečnila za účasti našich žáků a žákyň a jejich vyučujících dopravní olympiáda – jízda zručnosti.

Jízdě zručnosti předcházelo plnění testových úkolů prověřujících znalosti a dovednosti bezpečného chování v provozu na pozemních komunikacích. Paní učitelka Ivana Záhorovská, garant soutěže, zároveň připravila informační nástěnky na chodbě I. a II. stupně. A tak jsme si na našem školním dvorku opět pod dohledem bdělých rozhodčích „užívali“ osmičku, koridory, slalom, přenášení nádobky nebo stopku.

 

Výsledky dopravní soutěže 2017 (výpis)

I. kategorie – 3. – 5. třída

1. místo Danda Šikr

2. místo Nelča Kykrychová

3. místo Karolínka Dvořáková

II. kategorie – 6. a 7. třída

1. místo Klárka Oušková

2. místo Nikča Součková

3. místo Terka Dvořáková

III. kategorie – 8. a 9. třída

1. místo Krýša Růžička

2. místo Pavel Šantroch

3. místo Kájina Houhová

Děkujeme zúčastněným závodníkům a závodnicím za skvělé výkony a všem na stupních vítězů gratulujeme!!!

 

FOTOGALERIE

 

20. 6. – 21. 6. si naši třeťáci a třeťačky se svou tř. p. uč. Radkou Círalovou užívali od úterního odpoledne třídní výletnocováním ve školičce a pobytem v blízkém okolí Rapšachu.

FOTOGALERIE

 

20. 6. se naši sedmáci a sedmačky v rámci třídního výletu pod vedením svého p. tř. uč. Ondřeje Maxy vypravili do Třeboně, kde navštívili koupaliště Ostende, historické centrum a zámecký park.

FOTOGALERIE 

 

20. 6. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z pitíčka 100% jablko – meruňka v rámci projektu „Ovoce a zelenina do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravin.

   

19. 6. náš TOM 2402 Práčata zorganizoval pod vedením p. řed. Karla Snětiny tradiční a stále oblíbený turnaj ve vybíjené „O dort Tomíků“.

 

Výsledky „O dort Tomíků“ 2017

1. místo tým Karolínky Ž.

2. místo tým Klárky O.

3. místo tým Verunky B.

 

Hodně jsme se snažili a dortíky nám moc chutnaly!!!

Zúčastněným soutěžícím děkujeme za skvělé výkony

a všem na stupních vítězů gratulujeme!!!

Paní Andulce Novákové děkujeme za bezva dorty!!!

FOTOGALERIE

 

 

 

17. 6. naše výprava reprezentantů a reprezentantek zasáhla na 4. závodu Českého poháru a MISTROVSTVÍ ČR TZ v Orlové (ČP4) do závěrečného soupeření o MISTROVSKÝ TITUL TZ.

 

Výsledky Mistrovství ČR TZ – jednotlivci (Orlová) ve svých kategoriích:

http://www.turisticky-zavod.cz/index.php?page=vysledky_2017

 

Danda Šikr – 5. místo (nejmladší žáci) a postup na MMTZ (Bílovec)

Klárka Oušková – 5. místo (nejmladší žákyně) a postup na MMTZ (Bílovec)

Vojta Adam – 7. místo (starší žáci) a postup na MMTZ (Bílovec)

Terka Dvořáková – 11. místo (nejmladší žákyně)

Fanda Ouška – 11. místo (starší žáci)

Toníček Ouška – 11. místo (nejmladší žáci)

Kuba Zvěřina – 8. místo (nejmladší žáci).

 

Bílý pohár – 7. místo.

 

BLAHOPŘEJEME K UMÍSTĚNÍ A POSTUPU!!!

 

Děkujeme všem závodníkům a závodnicím za skvělé výkony

a za příkladnou reprezentaci školy, oddílu, regionu a kraje!!!

Děkujeme organizátorům závodu za pohostinné zázemí a bezva zážitek!!!

Děkujeme paní učitelce Radce Círalové a panu Honzovi Adamovi za účast a doprovod!!!

Děkujeme paní učitelce Radce Círalové za přípravu

našich reprezentantů a reprezentantek!!!

 

FOTOGALERIE

VÝSLEDKY

 

CELKOVÉ VÝSLEDKY ČESKÉHO POHÁRU 2017

   

15. 6. jsme v dopoledních hodinách na školní zahradě fotili do svých třídních, rodinných i soukromých alb a albíček v budoucnu tak vyvolávajících nostalgii a vzpomínky na školní kámoše a kámošky a na léta prožitá na základce a v mateřské školičce.

FOTOGALERIE

 

15. 6. uspořádal p. uč. Martin Wipplinger v rámci odpolední výuky na II. stupni turnaj v minifotbalu. Pravidla a pokyny byly vyvěšeny na nástěnce II. stupně. Na úvod byli všichni zúčastnění seznámeni s pravidly a zásadami bezpečnosti turnaje. Fotbalisté hráli s plným nasazením, diváci je odměňovali povzbudivými pokřiky a bdělý rozhodčí spravedlivě hodnotil jejich výkony. Na závěr byly vyhlášeny výsledky a předány diplomy.

Zúčastněné týmy:

Tým 1: Ondra Vetrák, Kuba Adensam a Adam Holub

Tým 2: Kuba Střítecký, Luky Móži a Vojta Adam

Tým 3: Alex Móži, Míla Vaňátko a Honza Rácz

Tým 4: Krýša Růžička, Honza Jelínek a Luky Marek

Tým 5: Luky Herzog, Pavel Šantroch a Ríša Krkoška.

Z výsledkové listiny

1. místo Kuba Střítecký, Luky Móži a Vojta Adam

2. místo Ondra Vetrák, Kuba Adensam a Adam Holub

3. místo Alex Móži, Míla Vaňátko a Honza Rácz.

Děkujeme všem zúčastněným sportovcům za skvělé výkony a všem na stupních vítězů gratulujeme!!!

FOTOGALERIE

 

 

14. 6. si naši žáci a žákyně 6. a 9. třídy se svými vyučujícími Martinem Wipplingerem a Ondřejem Maxou užívali třídní výlet v naší matičce stověžaté Praze: Laser game, 5D kino a návštěva historického centra.

FOTOGALERIE

 

   

 

FOTOGALERIE 1

 

FOTOGALERIE 2

12. 6. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z jablíčka a pitíčka 100% jablko v rámci projektu „Ovoce a zelenina do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím.

Děti obdrží na začátku nového školního roku  Úkolníček „Zelenina s recepty“ a s radami Proč jíst ovoce a zeleninu? A Jak nejlépe ovoce a zeleninu konzumovat? Dále jsme získali plakáty Ovoce a Zelenina.  Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravin.

 

12. 6. jsme se v odpoledních hodinách na rapšašské návsi zúčastnili štafety Mírového běhu – Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run.

Z programu setkání: soutěž v kreslení na chodník na téma „Mír začíná u mě“ a její vyhodnocení, přivítání běžců, symbolický běh s účastníky s převzetím a předáním Mírové pochodně, představení průběhu a hlavní myšlenky Mírového běhu, vizitka závodníků v rodných jazycích, zpěv písně „Peace Run“, scénky o správném a nesprávném chování, putování Mírové pochodně s tichým přáním zúčastněných, chvíle ticha s dlaní na srdci, běh kolem světa za jednu minutu. Setkání předcházelo sledování videa o Mírovém běhu.

Děkujeme všem našim zúčastněným dětem a dospělým

za zdárný průběh setkání se štafetou Mírového běhu!!!

   

10. 6. spolupořádal náš TOM Práčata Rapšach oslavy Dne dětí v MAGNĚ CARTECH s následujícím programem:

1. Dopolední hry a soutěže v režii našeho oddílu:

- hoppytel (skoč a hop a tam a zpět)

- házení do tlamy (nakrm nenasytného kocoura)

- koule (projdi trasu po náhradních „podrážkách“)

- lyže (vyjdi si na krátkou túru jeden či ve dvou)

- špalky (projdi trasu po jiných náhradních „podrážkách“)

- pedallo (uchop hůlky, vystoupej na dvojkola a vpřed).

2. Prezentace kynologů.

3. Ukázky hasičské techniky: hasičský vůz a vybavení, rizika požárů v domácnosti, zásah hasičů.

4. Skákací věž, kolotoč, šlapací autíčka, malování na obličej, papírový ohňostroj, mýdlová show, buřtíkové občerstvení, cukrová vata, pamětní lístek, sladké odměny.

Počasí nám velmi přálo a děti a rodiče si vše dosyta užili!!!

Děkujeme našim dospěláckým pořadatelům!!!

 

FOTOGALERIE

   

8. 6. – 9. 6. se naši žáci a žákyně PoVo společensko vědní seminář pod vedením p. uč. Pavlíny Křížové vypravili v rámci naučně poznávacího zájezdu do Brna.

FOTOGALERIE

 

8. 6. se naši osmáci a osmačky v rámci třídního výletu pod vedením svého p. tř. uč. Martina Kvapila vypravili do Třeboně, kde navštívili historické centrum, zámecký park a Schwarzenberskou hrobku v Domaníně.

FOTOGALERIE

 

6. 6. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z jablíčka a broskve v rámci projektu „Ovoce a zelenina do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravin.

 

5. 6. bylo z důvodu přerušení dodávky elektrické energie po celý den vyhlášeno ředitelské volno.

 

3. 6. naše výprava reprezentantů a reprezentantek zasáhla na 3. závodu Českého poháru v Týnci nad Sázavou (ČP3) do soupeření o mistrovský titul. Medaile sice nezískali, ale postupy na Mistrovství ČR v Turistickém závodě, které se koná za 14 dní v Orlové, vybojovalo dalších 5 závodníků - Toníček Ouška, Terka Dvořáková, Fanda Ouška, Kuba Zvěřina a Zbynďa Schicker.

 

Výsledky 3. závodu Českého poháru (ČP3) – Týnec nad Sázavou (ve svých kategoriích):

http://www.turisticky-zavod.cz/index.php?page=vysledky_2017

 

Do závěrečných bojů na Mistrovství ČR tedy postupují (ve svých kategoriích):

Toníček Ouška

Danda Šikr

Klárka Oušková

Vojta Adam

Terka Dvořáková

Fanda Ouška

Kuba Zvěřina

Zbynďa Schicker

p. František Círal – přímý postup

Anička Círalová – přímý postup.

 

Děkujeme všem závodníkům a závodnicím za skvělé výkony

a za příkladnou reprezentaci školy, oddílu, regionu a kraje!!!

VŠEM GRATULUJEME K UMÍSTĚNÍ!!!

Všem postupujícím přejeme hodně úspěchů v soupeření o mistrovský pohár!!! Děkujeme organizátorům závodu za pohostinné zázemí a bezva zážitek!!!

Děkujeme všem dospělákům za účast a doprovod!!!

Děkujeme Radce Círalové za přípravu našich reprezentantů a reprezentantek!!!

 

FOTOGALERIE

VÝSLEDKY

 

2. 6. si naši soutěžící žáci a žákyně pod vedením p. řed. Karla Snětiny a p. uč. Radky Círalové za umístění a účast v zájmově víceoborové umělecké soutěži „Zvonek z Novohradských hor“ 2017 užili za odměnu relaxaci ve wellness oáze ve wellness hotelu Rezidence Nové Hrady.

Zúčastněné děti: Katka Mia Ferencová, Karolínka Dvořáková, Danda Šikr, Natálka Hanková, Nelinka Kykrychová, Nikolka Cibulková, Nicol Faktorová a Markétka Vávrová.

Děkujeme pořadatelům za milé a pohostinné přijetí!!!

Děkujeme všem našim vystupujícím a soutěžícím za příkladnou reprezentaci školy a regionu!!!

 

 

1. 6. se ve 3. třídě uskutečnily hry a tvořivé odpoledne. Dopoledne po velké přestávce: týmová hra na hřišti – živé pexeso. Odpoledne: malování ve dvojicích – napodobování maleb významných malířů. Společně jsme tak prožili a užili si Den dětí!!!

 

FOTOGALERIE

 

31. 5. se pomocníci Zikmundohraní a zájemci z řad našeho žactva vypravili pod vedením p. uč. Pavlíny Křížové a za doprovodu p. uč. Marie Jirků do Prahy: navštívili Aquapalace Čestlice a historické centrum naší české metropole.

 

30. 5. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z pomerančů v rámci projektu „Ovoce a zelenina do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravinDobrou chuť!!!

   

 

FOTOGALERIE

25. 5. se naši žáci a žákyně I. stupně spolu se svými vyučujícími vypravili do Kamenice nad Lipou, kde v rámci třídního výletu navštívili Rodinný zábavný park Fábula.

A co nám park nabízí? Tvořivé dílny, dětské herny, cukrárnu, hlavolamy, obří společenské hry, bludiště, mini ZOO, stylový Hostinec u loupežníka Bambitky, venkovní dětské hřiště.

Z programu výletu:

9.00 – loutkařský workshop

9.30 – divadelní představení

10.00 – cesta za pokladem – týmová hra

10.30 – divadelní škola s draky v životní velikosti

13.00 – loutková pohádka

13.30 – volný program – bludiště, obří společenské hry, mini ZOO, dětské hřiště, střílení z kuše aj.

 

Více na:

http://www.vylety-zabava.cz/atrakce-zabava/vysocina/837-pohadkova-rise-fabula-v-kamenici-nad-lipou

Výlet nám poskytl spoustu poučení a zábavy

a děkujeme za pohostinné zázemí a bezva zážitky!!!

 

24. 5. se naši žáci a žákyně pod vedením p. uč. Radky Círalové a za účasti p. řed. Karla Snětiny zapojili od 8.30 hodin do finálového setkání zájmově umělecké soutěže „Zvonek z Novohradských hor – GALA“ 2017 zástupců všech škol z jednotlivých odvětví v prostorách Spolkového domu v Nových Hradech.

Zúčastněné děti: Nelča Kykrychová, Danda Šikr, Náťa Hanková, Nikča Cibulková, Kája Dvořáková, Nikča Faktorová a Markétka Vávrová.

Děkujeme pořadatelům za milé a pohostinné přijetí!!!

Děkujeme všem našim vystupujícím a soutěžícím

za příkladnou reprezentaci školy a regionu!!!

 

FOTOGALERIE

 

23. 5. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z rajského jablíčka v rámci projektu „Ovoce a zelenina do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravin Dobrou chuť!!!

 

 

22. 5. náš TOM 2402 Práčata zorganizoval pod vedením p. řed. Karla Snětiny a za aktivní účasti Elišky Eší Kreklové a Honzíka Krekla naše stále oblíbenější „(nejen) Míčujeme“ s turisty.

Moc jsme se snažili a moc jsme si týmové nejen míčování užili: poslepu na lavičce podle velikosti, poslepu sestavit z lana čtverec, přesun laviček do cíle, trhání ocásků, očesávání kolíků.

 

Výsledky „(nejen) Míčujeme“ s turisty 2017

1. místo tým Ondry M.

2. místo tým Kevina ml.

3. místo tým Ondry Š.

 

Zúčastněným soutěžícím děkujeme za skvělé výkony

a všem nejen na stupních vítězů gratulujeme!!!

Eší a Honzíku, díky za přípravu, realizaci a organizaci soutěží!!

 

FOTOGALERIE

 

 

22. 5. se na II. stupni uskutečnila přednáška Cestování po Evropské unii (pro žáky a žákyně 6., 7. a 8. třídy v rámci výuky zeměpisu) a přednáška What is good to know about the EU? (v angličtině pro žáky a žákyně 9. třídy v rámci výuky Aj).

Přednášející: PhDr. Kateřina Šímová, regionální koordinátorka informačních aktivit o Evropské unii, Eurocentrum České Budějovice, Odbor komunikace o evropských záležitostech Úřadu vlády ČR.

Více na:

http://eurocentra.cz/ceskebudejovice

www.vlada.cz/cz/evropske-zalezitosti

Děkujeme paní PhDr. Kateřině Šímové

za velmi zajímavé, inspirující a poučné setkání!!!

 

FOTOGALERIE

 

 

20. 5. naše výprava reprezentantů a reprezentantek zasáhla na 2. závodu Českého poháru v Brně (ČP2) do soupeření o mistrovský titul.

 

Výsledky 2. závodu Českého poháru (ČP2) – Brno Kníničky

na:

http://www.turisticky-zavod.cz/index.php?page=vysledky_2017

 

Děkujeme všem závodníkům a závodnicím za skvělé výkony a za příkladnou reprezentaci školy, oddílu, regionu a kraje!!!

VŠEM GRATULUJEME K UMÍSTĚNÍ!!!

Všem postupujícím přejeme hodně úspěchů v soupeření o mistrovský pohár!!! Děkujeme organizátorům závodu za pohostinné zázemí a bezva zážitek!!!

Děkujeme všem dospělákům za účast a doprovod!!!

Děkujeme paní učitelce Radce Círalové za přípravu

našich reprezentantů a reprezentantek!!!

 

FOTOGALERIE

   

19. 5. se výprava našich žáků II. stupně pod vedením Karla Snětiny a všech dětí z MŠ pod vedením Jany Šikrové, Růženy Šnokhausové a Miloslavy Kronikové (o praktikantce Eší Kreklové nemluvě) zúčastnila 2. ročníku memoriálu JUDr. Ferdinanda Bušty v cyklistice, který se jede jako soutěž škol. Závod se konal v Autocampu „U Pískovny“. Doprovodný program: divadelní představení „PAT a MAT staví dům“, ukázka cyklotrialového mistra republiky.

Soupiska našeho týmu: Vojta Adam, Péťa Kollmann, Míla Vaňátko, Ondra Vetrák, Ríša Krkoška, Ondra Machač, Roman Kocina, Vašek Krkoška, Honza Rácz a Kuba Střítecký a všechny děti z Mateřské školky.

Výpis z výsledkové listiny:

Kategorie kluci 6. a 7. třída – 36 závodníků

3. místo Vojta Adam

6. místo Milan Vaňátko

9. místo Ondra Vetrák

12. místo Ondra Machač

Kategorie kluci 8. a 9. třída – 32 závodníci

10. místo Roman Kocina

12. místo Kuba Střítecký

Výsledky MŠ přineseme dodatečně...

 

Děkujeme pořadatelům z TJ Blesk Klikov za milé a pohostinné přijetí!

Děkujeme všem našim soutěžícím

za velké sportovní nasazení a příkladnou reprezentaci školy!

GRATULUJEME NAŠIM CYKLISTŮM K UMÍSTĚNÍ!

 

FOTOGALERIE

   

 

17.5. se uskutečnilo oblastní kolo výtvarné soutěže Zvonek z Novohradských hor v ZŠ na Nových Hradech.

Porotě složené ze zástupců zúčastněných škol se líbila práce Nely Kykrychové ze 3. třídy – získala cenu poroty.

Děkujeme a Nelince blahopřejeme!!!

 

 

18. 5. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z jablíčka v rámci projektu „Ovoce a zelenina do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravin.

 

18. 5. se naši žáci a žákyně 3. a 4. třídy pod vedením p. uč. Miroslavy Jáchymové a tř. p. uč. Radky Círalové zúčastnili projektu „Ovoce a zelenina do škol“ – OCHUTNÁVKOVÝ KOŠ: vyhledávali si informace o exotickém a domácím ovoci, prezentovali výsledky svého bádání, ochutnávali a poznávali ovoce poslepu – připravili si ovocné talíře a moc jim chutnalo!!! Děkujeme!!!

FOTOGALERIE

 

 

17. 5. – 18. 5. jsme se zúčastnili misePlus+ a EnergyTruck = Zábavné školní programy plné energie (od energetické společnosti E. ON).

- misePlus+ Efounci (1., 2. a 3. třída) „Poznej svět vesmírných Efounků a inspiruj se“ – vyslanec z planety Efounků, kterým se v jejich světě daří, nám rozšířil povědomí o energii, jejím hospodárným využitím; menší trik s elektřinou;

- misePlus+ Agenti (4. a 5. třída) „Staň se tajným agentem a ochraňuj Zemi před zbytečným plýtváním energie“ – tajní agenti z řad našich žáků a žákyň získali nové informace o elektrické energii, absolvovali několik zkoušek, her a praktických pokusů;

- misePlus+ Ekotroni (6. a 7. třída) „ Absolvuj zkoušky a podpoř kladně Ekotrony před temnými Energožrouty“ – setkání s Ekotrony, kladnými roboty, kteří se snaží ochraňovat lidstvo před temnými Energožrouty; prohlubování znalostí o elektrické energii, jejích úsporách; praktické vstupy, atrakce, zkoušky, sestavování velkého robota.

- misePlus+ Bod zlomu (8. a 9. třída) „Navštiv budoucnost, poznej minulost a zachraň svět!“ – vyvinutý vědci stroj času jsme u nás otestovali cestou do nedaleké budoucnosti, kde se některé pesimistické scénáře naplňují; a tak cestujeme i do minulosti (průmyslová revoluce a velké objevy) a následně se zamýšlíme, proč se lidstvo ubírá právě tímto směrem, a činíme závěr: neplýtvejme zbytečně zdroji, které na Zemi máme.

Za svou snahu, píli a aktivitu obdrželi naši malí a velcí badatelé a badatelky hodnotné odměny.

EnergyTruck navštívily dětičky z naší mateřské školičky se svou paní učitelkou Janou Šikrovou.

Více na http://www.miseplus.cz/

a https://www.ekobonus.cz/predstavujeme-vam-br-eon-energy-truck

Děkujeme panu řidiči za přípravu EnergyTrucku!!!

Děkujeme našim průvodkyním misíPlus+

za velmi poučně, zajímavě a zábavně strávený čas s energií!

 

FOTOGALERIE I. stupeň

FOTOGALERIE II. stupeň

 

 

17. 5. se v odpoledních hodinách na školní zahradě uskutečnila ukázka výcviku záchranářského chodského devítiletého psa Aróna.

Akci pro žáky a žákyně I. a II. stupně a jejich vyučující zorganizovala naše školní družina pod vedením pana Pavla Rakouše.

Děkujeme panu Pavlu Rakoušovi a jeho věrnému příteli Arónovi

za velmi zajímavě a poučně strávený čas!!!

 

 

FOTOGALERIE

 

15. 5. náš TOM 2402 Práčata zorganizoval na školním dvoře od 14.00 hodin pod vedením p. řed. Karla Snětiny a p. uč. Pavlíny Křížové a za účasti Elišky Eší Kreklové  již 23. ročník naší oblíbené Kuličkiády.

Počasí nám přálo, sluníčko hřálo a moc jsme se snažili.

 

Výsledky 23. ročníku Kuličkiády 2017 (výpis)

1. místo Jirka Daněk

2. místo Danda Šikr

3. místo Ondra Šikr

 

Zúčastněným soutěžícím děkujeme za skvělé výkony

a všem nejen na stupních vítězů gratulujeme!!!

 

FOTOGALERIE

VÝSLEDKY

 

15. 5. se naši žáci a žákyně 3. a 4. třídy vypravili pod vedením p. uč Radky Círalové a p. uč. Miroslavy Jáchymové v rámci výchovy k bezpečnému chování do Třeboně na dopravní hřiště, kde pod odborným vedením instruktorů autoškoly a strážníků městské policie absolvovali praktické zaměstnání vedoucí k řešení vybraných situací provozu na pozemních komunikacích.

Účastníci a účastnice z řad našich čtvrťáků po úspěšném zakončení znalostního testu z oblasti bezpečnosti silničního provozu a splnění všech podmínek (maximální ztráta 5 bodů při pohybu na dopravním hřišti) obdrželi řidičák mladého cyklisty autorizovaný Autoškolou Martin Ille, s.r.o. v Třeboni. Průkaz na zadní straně disponuje důležitými telefonními čísly pro pomoc v nouzi.

 

FOTOGALERIE

 

15. 5. zahájila naše bývalá žákyně Eliška Eší Kreklová svou dvoutýdenní souvislou pedagogickou praxi u nás v mateřské škole.

Postupně se aktivně zapojuje jak do každodenních činností uskutečňovaných v mateřské škole, tak i do různých akcí pořádaných v naší školce.

 

15. 5., 18. 5. a 23. 5. se uskutečnilo celoplošné testování našich žáků a žákyň 5. třídy v jazyce anglickém, matematice a kombinovaných výchovách.

 

V pátek 12. 5. proběhla v naší Mateřské školce krásná besídka ke Dni matek. Děti tancovaly, recitovaly, zpívaly, hrály scénky - a šlo jim to opravdu moc krásně! Děkujeme všem vystupujícím za nádherný program, všem rodičům a dalším příbuzným za hojnou účast a paním učitelkám J. Šikrové, R. Šnokhousové a M. Kronikové za trpělivost při nácviku!

 

FOTOGALERIE

FOTOGALERIE OD JARDY KOLÁŘE

 

 

FOTOGALERIE

11. 5. uspořádal p. uč. Martin Wipplinger v rámci odpolední výuky na II. stupni turnaj v mini florbalu. Pravidla a pokyny byly vyvěšeny na nástěnce II. stupně. Na úvod byli všichni zúčastnění seznámeni s pravidly a zásadami bezpečnosti turnaje. Florbalisté hráli s plným nasazením, diváci je odměňovali povzbudivými pokřiky a bdělý rozhodčí spravedlivě hodnotil jejich výkony. Na závěr byly vyhlášeny výsledky a předány diplomy.

Zúčastněné týmy:

Tým 1: Ondra Vetrák, Ríša Krkoška a Míla Vaňátko.

Tým 2: Dan Karl, Kuba Adensam a Luky Marek.

Tým 3: Honza Rácz, Lukáš Herzog a Kuba Střítecký.

Tým 4: Pavel Šantroch, Roman Kocina a Vojta Adam.

Tým 5: Krýša Růžička, Jirka Soukup a Alex Móži.

 

Z výsledkové listiny

1. místo Vojta A., Roman K. a Pavel Š.

2. místo Honza R., Lukáš H. a Kuba S.

3. místo Dan K., Kuba A. a Luky M.

 

Děkujeme všem zúčastněným sportovcům za skvělé výkony

a všem na stupních vítězů gratulujeme!!!

   

6. 5. naše výprava reprezentantů a reprezentantek zasáhla na 1. závodu v Kraslicích (ČP1, Mistrovství ČR – SUPERSPRINT) do soupeření o mistrovský titul.

 

Výsledky 1. závodu Českého poháru (ČP1 Kraslice) – POSTUPY NA MČR TZ:

(http://www.turisticky-zavod.cz/vysledky/rok_2017/pohar/CP1.htm)

nejmladší žáci – Danda Šikr (3. místo)

mladší žákyně – Klárka Oušková (2. místo)

starší žáci – Vojta Adam (3. místo).

 

Děkujeme všem závodníkům a závodnicím za skvělé výkony v náročných podmínkách trati a počasí a za příkladnou reprezentaci školy, oddílu, regionu a kraje!!!

VŠEM GRATULUJEME K UMÍSTĚNÍ!!!

Děkujeme organizátorům závodu za pohostinné zázemí a bezva zážitek!!!

Všem postupujícím přejeme hodně úspěchů v soupeření o mistrovský pohár!!!

Děkujeme všem dospělákům za účast a doprovod!!!

Děkujeme paní učitelce Radce Círalové za přípravu

našich reprezentantů a reprezentantek!!!

 

FOTOGALERIE

VÝSLEDKY

 

 

 

4. 5. jsme zveřejnili zprávičky z naší mateřské školičky (za březen, duben a 1. 5.) sepsané ved. p. uč. Janou Šikrovou:

 

9. 3. jsme se v rámci projektového týdne Hádej čím budu? vydali na návštěvu místní pošty, kde nám paní Střítecká vše ukázala,  vysvětlila nám, jak se správně posílá dopis nebo balík, vyzkoušeli jsme si poštovní razítko a nakonec jsme dostali krásné pohledy na památku. Paní pošťačce moc děkujeme!

Hned z pošty jsme se vypravili lépe poznat další povolání – navštívili jsme totiž keramickou dílnu u Kovaříků. Kubík nás společně se svou maminkou a bráškou Štěpánkem provedl po všech částech dílny a tak jsme si prohlédli a dozvěděli se spoustu zajímavých informací o výrobě keramiky. Na památku jsme si také odnesli malá keramická zvířátka. I paní Kovaříkové moc děkujeme za milé přijetí.

 

15. 3. jsme si společně se školáky zazpívali a zatancovali na koncertě Luboše Hrdličky.

 

21. 3. nám zazvonil telefon a babice Zimice nám oznámila, že drží vílu Jarmilku, bez které nezačne jaro. A tak jsme se vypravili vílu Jarmilku zachránit. Podle obrázků na stromech jsme našli cestu, splnili úkoly, které nám Zimice nachystala, a nakonec jsme s velkým jásotem našli a zachránili Jarmilku a přivítali společně jaro.

 

28. 3. proběhl v Základní škole zápis do Mateřské školy. Od září tak u nás ve školce přivítáme 10 nových kamarádů a celkem bude MŠ plně obsazena s počtem 40 dětí.

 

10. 4. jsme byli s dětmi z velké třídy na návštěvě v 1. třídě. Paní učitelka Záhorovská nám s dětmi zahrála pohádku, ukázali nám, jak se naučili číst a psát, potom jsme si společně zazpívali a také jsme si prohlédli, kam půjdeme odpoledne s předškoláky k zápisu. Odpoledne proběhl ve škole zápis do první třídy. Velikonočně laděný zápis pod vedením paní učitelky Ivy Záhorovské všichni naši předškoláci úspěšně zvládli a tak se po prázdninách mohou těšit do školy.

 

19. 4. se naši malí zpěváčci, Gábinka Plánková a Honzík Šikr, zúčastnili přehlídky mateřských škol Novohradský zvonek – obor zpěv. Oba sólisté podali bezchybný výkon a skvěle tak reprezentovali naši MŠ. Dík patří také rodičům Gábinky, kteří nám fandili a zajistili také dopravu na tuto akci.

 

1. 5. jsme v rámci 10. ročníku Rapšašského Zikmundohraní vystoupili s dětmi z velké třídy v místním kostele s několika jarními písničkami. Společně s dětmi ze třetí třídy jsme tak, doufám krásně, zahájili den plný hudby a tance a výkon našich dětí byl poté i oceněn 1. místem v hudební kategorii. Všem zúčastněným děkuji!

 

FOTOGALERIE

   

3. 5. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z jablíčka a pitíčka 100% jablko-broskev v rámci projektu „Ovoce a zelenina do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravinDobrou chuť!!!

1. 5. uspořádala Základní škola a Mateřská škola v Rapšachu a Obecní úřad v Rapšachu spolu s místními hasiči a podnikateli JUBILEJNÍ 10. ročník tradičního hudebně tanečního festivalu Zikmundohraní

aneb se Zikmundem vesele zahrajeme v kostele,

před radnicí beze studu tancem a zpěvem zaženeme nudu.

Festival byl zahájen v místním kostele mší a hudebním programem a pokračoval na návsi na úvod slavnostním prvomájovým průvodem a scénkou na počest patrona našeho kostela svatého Zikmunda, a to s níže uvedeným programem a doprovodnými akcemi.

Úryvek ze závěru divadelní hříčky o svatém Zikmundovi:

(Vojáci házejí Zikmunda do studny, jeden přináší ceduli s křížkem a datem 1. května 524 a opírá ji o studnu. Zikmund se po chvíli vynoří)

 „Čekáte happy – end? Počkejte chvíli.

Voda, v níž plaval jsem, dodává síly.

A i když nezdám se pokladem zlatým,

za svoje pokání nyní jsem svatým.

A co nám z hororu tohoto plyne?

Hledejte, otcové, i tresty jiné,

ne každý, kdo v hněvu nepozná míru,

odpyká vinu svou, nalezne víru.“

Celý text na http://rapsach.cz/skola/zik_hricka.htm

 

Prodejní stánky: dekorativní a užitá keramika, výrobky z proutí, rostlinky a bylinky pro dům i zahradu, čaje a marmelády, ručně tkané a malované kabelky, pravý včelí med, medovina, medovník, dobroty a dobrůtky z naší pekárny, koláče, dvojctihodné koláčky, májové věnce, minipizzy, dekorativní aplikace a předměty, pouťové suvenýry, cukrovinky, hračky, nakládaný nebo grilovaný pikantní sýr a exotické koření, produkty péče o tělo, ozdoby a ozdůbky, sladkosti a dobrůtky mnoha chutí, medovina a také lahodné bohatě zdobené voňavé perníčky.

Občerstvení: výborné specialitky teplé i studené kuchyně, pikantní klobásky, steaky či špízy na grilu, domácí bramboráky, párek v rohlíku, gulášek, zelňačka, langoše, ovocné čokošpízy a čokodobrůtky, osvěžující ovocné salátky, domácí palačinky, točené pivo, osvěžující limo různých příchutí i bez nich, lahodná zmrzlinka aj.

Hry a zábava: skákací hrad Aladin.

Bohatá tombola: hodnotné kousky a drobnosti pro dům, byt i zahradu, sklo a keramika užité a dekorativní, vybavení do kuchyně a ke stolování, lahodný mok z chmele i nealko, dobré vínko, potřeby pro kancelář, poukázky na zboží a služby, tekuté mýdlo, doplňky outfitu, dobroty a sladkosti, hračky, kytičky a rostlinky apod.

Velká loterie: zahradní krb od L. Kročák, FORWARD, Lomnice nad Lužnicí; dva balíky dřeva na topení od KODAVO, Halámky; maso s divočáka od HONEBNÍHO SPOLEČENSTVÍ Rapšach; 10 kg hovězího masa od FARMA Rapšach; dort od paní Zdeny KRÁSOVÉ, Suchdol nad Lužnicí; přírodní kosmetika od pana Jaroslava KOLÁŘE, Klikov; dárkový poukaz na obědové menu od KRČMY U KELLYHO, Třeboň; multifunkční laserová tiskárna Brother DCP-1510E od PÍŠA.CZ, Suchdol nad Lužnicí; fůra hnoje od FARMY Rapšach; koš plný bylinek od pana J. KUBELKY; dva dárkové poukazy na obědové menu od HOSTINCE U JEZÁRKA, Suchdol nad Lužnicí; pět dárkových poukazů na pizzové menu od PIZZERIE PANSKÝ ŠENK, paní Zdena Sokolíková, Tušť; dva dárkové poukazy na obědové menu od PENZIONU LUŽNICE, Tušť; dárkové poukazy na odběr zboží od LÉKÁRNY U PANNY MARIE POMOCNÉ, pan Libor Durek, Suchdol nad Lužnicí; ručně šitá kabelka o paní E. FAKTOROVÉ JANKOVÉ, Suchdol nad Lužnicí.

Dobročinná dražba prima dortíku od paní ANNY NOVÁKOVÉ – dort jsme vydražili za úctyhodných 600,- Kč – děkujeme!!!

Zikmundohraní opět předcházela velkolepá příprava – dojednávání účasti a zázemí pro vystupující, diváky, občerstvení, sponzorských darů do tomboly a velké loterie, příprava tomboly a velké loterie, stánkového sortimentu a dalšího materiálního zázemí a prostor včetně personálního obsazení. Přípravná jednání probíhala na úrovni obecního úřadu. Generálka na vystoupení našich dětí ze základky a mateřské školičky se uskutečnila v kostelu sv. Zikmunda dne 24. 4. od 10.00 hodin.

Celým Zikmundohraním nás provázel skvělý a námi velmi oblíbený moderátor Miroslav Lenc – děkujeme!!!

Naše Zikmundohraní bylo ozvučeno firmou Audio Kropík České Budějovice – děkujeme!!!

 

Vítěz v kategorii taneční:

Taneční soubor MŠ Suchdol nad Lužnicí

 

Vítěz v kategorii hudební:

Rapšašští zpěváčci ze ZŠ a MŠ v Rapšachu

 

DĚKUJEME VÍTĚZŮM A VŠEM VYSTUPUJÍCÍM ZA HODNOTNÝ UMĚLECKÝ VÝKON A K UMÍSTĚNÍ GRATULUJEME!!!

Poděkování náleží svatému Zikmundovi za přívětivé počasí,

všem našim věrným návštěvníkům, divákům a posluchačům,

našim vystupujícím, tanečníkům a tanečnicím, hudebníkům a hudebnicím, zpěvákům a zpěvačkám, pěvcům a pěvkyním,

našemu divadelnímu souboru, panu zvukaři a jeho týmu,

moderátorovi, partnerům a sponzorům,

prodejcům a vystavovatelům, obecnímu úřadu a místním hasičům a podnikatelům,

našim současným a bývalým žákům a žákyním a jejich rodičům, našim současným a bývalým zaměstnancům rapšašských škol a obecního úřadu,

týmu fotografů a kameramanů, hlavním organizátorům a jejich přípravnému a realizačnímu týmu

za zdárný průběh JUBILEJNÍHO 10. ročníku Zikmundohraní!!!

 

FOTOGALERIE

Stavění a bourání

Mše svatá

Vystoupení v kostele

Prvomájový průvod

Trnky brnky

Scénka o sv. Zikmundovi

Rapšašští zpěváčci

Break the Rules

Justa Schiendlová

ZUŠ Trhové Sviny

Farida

Rapšašský orchestr

Ondra + Ondra Šikrové

Country Ladies

L. Hovorková + trio

Brajgl

Libý Květoň

SDH Cihelna

Hamerská poupata

Losování velké tomboly

4 John

Jelcinky

Přelet M. S.

Bystřina

Hlubocké princezny

Hráz

Lazareth

MŠ Suchdol nad Lužnicí

Hlubocké princezny a Trnky brnky

Hlasování

Vítězové

Moderátor, zvuk, kamera

Lidé a stánky

 

 

 

 

 

 

 

Už se pilně chystáme na Zikmundohraní. Fotky jsou z tohoto týdne (perníčky), a z 29. 5. (ředitelna a pečení).

FOTOGALERIE

   

 

 

 

FOTOGALERIE

29. 4. jsme se probojovali na celkové 10. místo z 3 500 škol ve hře KOZEL OVOZEL!!!

Více na

https://ovocedoskol.szif.cz/web/Default.aspx?aid=186: zahrajte si novou vědomostní hru. Pomoz kozlovi s jeho zahrádkou! Dozvíš se zajímavosti o ovoci a zelenině. Sázej stromy nebo rajčátka, natrhej šťavnaté plody a dovez si je do své základní školy v zábavné minihře. Sbírej odznaky a bojuj s ostatními školami o prvenství v žebříčku. 

Děkujeme!!! Hra pokračuje, soutěžíme i nadále!!!

 

27. 4. – 28. 4. jsme od ranních hodin zaznamenali sněhové přeháňky přecházející ve smíšené a děšťové.

 

26. 4. se naši nadějní pěvci a pěvkyně zúčastnili pod vedením p. uč. Radky Círalové a p. uč. Jany Šikrové oblastního kola zájmově umělecké soutěže „Zvonek z Novohradských hor“ 2017 (obor zpěv) od 13.30 hodin v aule ZŠ Horní Stropnice.

Seznam vystupujících:

1. kategorie

Šikr Daniel: U Bechyně na kopečku (bez doprovodu), Hruška (s doprovodem)

Břenek Josef: Na tý louce zelený (s doprovodem), Vrť sa dievča (bez doprovodu)

Hanková Natálie: Čerešničky (bez doprovodu), Tá naša lavečka (s doprovodem)

2. kategorie

Cibulková Nikola: Koulelo se, koulelo (s doprovodem), Na tý louce zelený (bez doprovodu)

5. kategorie

Vávrová Markéta: Věřím andělům (Leona Šenková) – karaoke

Faktorová Nicol: Jar Of Hearts (Christina Perri) – karaoke.

 

Umístění našich soutěžících žáků a žákyň:

1. kategorie

Danda Šikr – 2. místo

Natálka Hanková – 3. místo

Pepča Břenek – pamětní list

 

2. kategorie

Nikolka Cibulková – 3. místo

 

5. kategorie

Nicol Faktorová – 1. místo

Markétka Vávrová – 2. místo.

 

Zároveň p. uč. Radka Círalová předala k odbornému posouzení výtvarné práce našich žáků a žákyň v rámci zájmově umělecké soutěže „Zvonek z Novohradských hor“ 2017 (obor výtvarný).

 

GRATULUJEME VŠEM K DOSAŽENÝM VÝSLEDKŮM A K UMÍSTĚNÍ!!!

Děkujeme pořadatelům za milé a pohostinné přijetí!!!

Děkujeme všem našim vystupujícím za příkladnou reprezentaci školy!!!

Děkujeme paním učitelkám Radce Círalové a Janě Šikrové

za přípravu a doprovod našich pěvců a pěvkyň!!!

 

 

25. 4. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z papriky v rámci projektu „Ovoce a zelenina do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravinDobrou chuť!!!

 

24. 4. se uskutečnilo jednání pedagogické rady a následně třídní schůzky rodičů a vyučujících.

 

23. 4. jsme zasáhli na Mistrovství Jihočeského kraje (II. stupeň) – Sudoměřice u Tábora do bojů o další postup na závody Českého poháru.

Další závody:

1. závod Českého poháru (ČP1) a Mistrovství ČR jednotlivci SUPERSPRINT – Kraslice (6. 5.)

2. závod Českého poháru (ČP2) – Brno (20. 5.)

3. závod Českého poháru (ČP3) – Týnec nad Sázavou (3. 6.)

Mistrovství ČR (zároveň ČP4) – Orlová (17. 6.)

O naší účasti v TZ více na http://www.turisticky-zavod.cz/

 

Z výsledkové listiny Mistrovství Jihočeského kraje (II. stupeň)

Sudoměřice u Tábora

Nejmladší žákyně: 3. místo Lucka Machačová

Nejmladší žáci: 1. místo Danda Šikr, 2. místo Pepča Břenek, 3. místo Toníček Ouška

Mladší žákyně: 1. místo Klárka Oušková, 2. místo Terka Dvořáková

Mladší žáci: 1. místo Kuba Zvěřina, 3. místo Ondra Machač

Starší žáci: 3. místo Fanda Ouška

Mladší dorostenky: 2. místo Terka Žahourová

Mladší dorostenci: 1. místo Zbynďa Schicker, 2. místo Roman Kocina

Starší dorostenky: 2. místo Anička Círalová

 

SEZNAM POSTUPUJÍCÍCH DO ZÁVODŮ ČESKÉHO POHÁRU TZ 2017

Nejmladší žákyně: Lucka Machačová, Nelča Kykrychová, Simča Šimáčková

Nejmladší žáci: Danda Šikr, Pepča Břenek, Toníček Ouška

Mladší žákyně: Klárka Oušková, Terka Dvořáková, Evička Mikudimová

Mladší žáci: Kuba Zvěřina, Ondra Machač, Jirka Daněk

Starší žáci: Fanda Ouška, Vojta Adam, Ondra Vetrák

Mladší dorostenky: Terka Žahourová

Mladší dorostenci: Zbynďa Schicker, Roman Kocina

Starší dorostenky: Anička Círalová

Muži B: p. František Círal.

 

Děkujeme všem našim závodníkům a závodnicím za skvělé

sportovní a vědomostní a dovednostní výkony

a za příkladnou reprezentaci školy, oddílu a regionu,

a to v extrémních povětrnostních podmínkách!!!

Všichni jsme se moc snažili!!!

GRATULUJEME K UMÍSTĚNÍ A K POSTUPU!!!

Děkujeme všem našim organizátorům závodu

za pohostinné zázemí a bezva zážitek!!!

Děkujeme dospělákům za doprovod!!!

Děkujeme paní učitelce Radce Círalové za přípravu

našich reprezentantů a reprezentantek!!!

 

FOTOGALERIE

VÝSLEDKY

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

FOTOGALERIE

VÝSLEDKY

18. 4. se vyskytovaly sněhové přeháňky.

 

13. 4. – 17. 4. jsme si užívali velikonoční svátky.

 

12. 4. se v dopoledních hodinách uskutečnilo již tradiční, a tak i zároveň dlouho očekávané místní kolo turistického závodu (TZ) Mistrovství III. stupně – „Mistrovství Vitorazska“, opět s možností postupu na Mistrovství Jihočeského kraje II. stupeň (Sudoměřice u Tábora, 23. 4.).

A tak jsme zahájili své soutěžní usilovné tažení v přípravě na klíčová postupová kola TZ (ČP1, 2 a 3) a Mistrovsví ČR.

Do bojů o postup zasáhli také žáci a žákyně ze ZŠ a MŠ České Velenice.

O naší účasti v TZ více: http://rapsach.cz/tom/tz.htm a http://www.rapsach.cz/tom/tz.htm

Seznam závodníků, kteří přímo postupují na 1. – 3. závod Českého poháru 2017 na http:

www.turisticky-zavod.cz/download/2017/Postupy_CP_2017.pdf: Kuba Zvěřina (mladší žáci) Anička Círalová (starší dorostenky) a p. František Círal (muži B) a dle

http://www.turisticky-zavod.cz/download/2017/Postupy_MCR_2017.pdf na Mistrovství ČR: Anička a p. František Círalovi.

Postupy na závody Českého poháru 2017 - divoké karty na http://www.turisticky-zavod.cz/index.php?page=postupy_CP_DK  – bude upřesněno.

Termínová listina TZ: http://www.turisticky-zavod.cz/index.php?page=terminova_listina

Samotnému závodu předcházela poctivá a svědomitá příprava v rámci vhodných témat ve výuce či mimo ni (např. tělesné výchovy, prvouky, přírodovědy, vlastivědy, zeměpisu, povinně volitelných předmětů, schůzek turistického oddílu a individuální přípravy).

Soutěžící byli před závodem rozděleni do kategorií podle věku a pohlaví – soutěžili pouze jednotlivci. V přípravce běží závodník – závodnice s doprovodem.

V našich podmínkách jsme závodili od startu (školní dvůr) směr školní pozemek a sad, luka, pastviny a les za školou a zpět od blat Na Šudernách a Spáleniště do cíle (školní dvůr).

Trasy byly vytyčeny tři – „červená“ (dorostenecké a dospělé kategorie), „bílá“ (mladší a starší žákovské kategorie) a „modrá“ (nejmladší žákovské kategorie). Stanoviště a kontroly turistického závodu včetně zadání úkolů byly podmíněny závodnickou kategorií:

Start (popadni startovní průkaz a propisku – neztrať je a makej!!!)

Kontrola „L“ – lanová lávka (vyhoupni se svižně na lano - pospěš a nespadni!!!)

Kontrola „PD“ – překážková dráha (při plížení pozor na Kájovo pravidlo „tři P“ a trefuj se míčkem s rozvahou!!!).

Kontrola „V“ – odhad vzdálenosti (zaměř pomocí azimutu správně cíl a nemůžeš minout!!!)

Kontrola „O“ – orientace a azimutové úseky (seřiď si buzolu, orientuj mapku, správně urči směr a vzdálenost – netoulej se na azimutech!!!) Mapu orientují všechny kategorie.

Kontrola „TT“ – topografické a turistické značky (nikdo ti tu nepomůže – soustřeď se a při vyplňování dvakrát uvažuj!!!)

Kontrola „KPČ“ – kulturně poznávací činnost (jsi na to sám, nepopleť to – označ pouze jednou odpověď a s rozmyslem!!!)

Kontrola „D“ – dřeviny (to musíš opět zvládnout sám – tak se pořádně rozhlédni a nepřepisuj odpovědi!!!)

Kontrola „U“ – uzlování (pozor – ať se nezamotáš!!!)

Cíl (odevzdej startovní průkaz – relaxuj a v klidu čekej na vyhodnocení!!!)

 

A s jakými výsledky byl závod ukončen? (Výpis z výsledkové listiny)

 

Nejmladší žákyně

1.  Barborka Dvořáčková (ZŠ a MŠ České Velenice)

2.  Marianka Žiaková (ZŠ a MŠ České Velenice)

3.  Lucka Machačová (TOM Práčata Rapšach)

 

Nejmladší žáci

1. Danda Šikr (TOM Práčata Rapšach)

2. Pepča Břenek (TOM Práčata Rapšach)

3. Toníček Ouška (TOM Práčata Rapšach)

 

Mladší žákyně

1. Terezka Dvořáková (TOM Práčata Rapšach)

2. Klárka Oušková (TOM Práčata Rapšach)

3. Kájinka Žahourová (TOM Práčata Rapšach)

 

Mladší žáci

1. Kuba Zvěřina (TOM Práčata Rapšach)

2. Marek Štochl (ZŠ a MŠ České Velenice)

3. Ondra Machač (TOM Práčata Rapšach)

 

Starší žákyně

1. Magdalena Jandová (ZŠ a MŠ České Velenice)

2. Klára Zemanová (ZŠ a MŠ České Velenice)

3. Doan Thao Chi (ZŠ a MŠ České Velenice)

 

Starší žáci

1. Vojta Adam (TOM Práčata Rapšach)

2. Honza Trsek (ZŠ a MŠ České Velenice)

3. Samuel Gabčo (ZŠ a MŠ České Velenice)

 

Mladší dorostenci

1. Kuba Střítecký (TOM Práčata Rapšach)

2. Zbynďa Schicker (TOM Práčata Rapšach)

3. Roman Kocina (TOM Práčata Rapšach)

 

Starší dorostenky

1. Anička Círalová (TOM Práčata Rapšach)

 

Starší dorostenci

1. Jakub Zimmel (ZŠ a MŠ České Velenice)

 

Přípravka

1. Matyášek Dvořák a Terezka Dvořáková (TOM Práčata Rapšach)

 

Děkujeme všem závodníkům a závodnicím a našim a milým hostům

za skvělé výkony v extrémních povětrnostních a teplotních podmínkách

a za příkladnou reprezentaci školy a oddílu!!!

VŠEM GRATULUJEME K UMÍSTĚNÍ!!!

Všem postupujícím přejeme hodně úspěchů v krajském závodě,

který se bude konat 23. 4. v Sudoměřicích u Tábora!!!

Děkujeme všem organizátorům,

 stavitelům trati, rozhodčím a pedagogickému dohledu

za zdárný průběh závodu!!!

Děkujeme všem vyučujícím, kteří se podíleli na přípravě našich reprezentantů a reprezentantek!!!

   

10. 4. se od 14.00 hodin do 17.00 hodin uskutečnil velikonoční zápis do 1. třídy naší školy.

K zápisu se dostavili rodiče se svou ratolestí, také s rodným listem dítěte, svým platným občanským průkazem a vyplněným zápisovým listem a také si rozmysleli, zda jejich školáček bude navštěvovat školní družinu a chodit na obědy do školní stravovny. Rodiče a budoucí prvňáček obdrželi seznam potřeb pro žáka 1. třídy, řád školy a školní družiny a pamětní lístek.

Vedení zápisu se ujala paní učitelka Ivana Záhorovská, vyučující u našich budoucích prvňáčků: přednášíme básničku nebo zpíváme písničku, u slepičky v ošatce rozpoznáváme barvy na vajíčkách, poznáváme základní tvary, počítáme se zajíčkem, porovnáváme velikost zajíčků, učíme se s Lízou (obtahujeme a dokreslujeme), zajíčkovi do kapsičky vložíme tři mrkvičky, hrajeme si pexeso, poznáváme ovoce a zeleninu, zavazujeme zaječici uzel nebo mašli na pomlázce, poznáváme zvířátka a vybereme si dárek – omalovánky a papíroví zvířecí kamarádi (vyrobené staršími spolužáky a spolužačkami). Zápisem doprovázela děti také paní učitelka Jana Šikrová z naší mateřské školky.

Děti také obdržely drobné dárečky a propagační materiály od společnosti Sun Ce Trading Prague (katalog školních potřeb, taška, hračka, sladkost) – děkujeme!!!

A kdo se dnes dostavil k zápisu do naší školy? Matyáš Dvořák, Matyáš Holub, Tomáš Ornst, Karel Kratochvíl, Jakub Kolář, Matěj Švec, Markus Miroslav Gunár a Vanesa Grundzová.

Děkujeme paní učitelce Ivaně Záhorovské

za přípravu a realizaci velikonočního zápisu

a za jeho zdárný průběh!!!

Naši nejmladší spolužáci a spolužačky,

budoucí prvňáčci, těšíme se 1. září na VÁS!!!

 

FOTOGALERIE

 

 

 

 

 

8. 4. uspořádala Základní škola a Mateřská škola v Rapšachu a náš zřizovatel, Obecní úřad v Rapšachu, již tradiční velikonoční jarmark od 10.00 do 14.00 hodin na návsi, a to s níže uvedeným programem a doprovodnými akcemi.

Po každý rok stále úspěšná soutěž o nejchutnější vaječný pokrm aneb „Vraž do toho tucet vajec…“ – nemusíte plýtvat vejci jako Magdalena Dobromila Rettigová, úplně postačí, použijete-li alespoň jedno a připravíte pokrm slaný, sladký, teplý, studený, pečený, vařený, dušený i smažený (kronika opět dodává – a také mražený). A tak jsme ochutnávali a hodnotili z pestré nabídky úžasných jídel a pokrmů – děkujeme!!! Návštěvníky nejlépe ohodnocení tvůrci si zasloužili za své kulinářské mistrovství hodnotné ceny – potřebné vybavení domácí kuchyně (tři přenosné boxy, set nůž a prkýnko, set váleček a formičky).

Prodejní stánky – keramika; rostlinky a bylinky pro dům i zahradu; skalničky a kamínky; perníčky a medovina; velikonoční dobroty a dobrůtky z naší pekárničky, mazance, beránci, dvojctihodné koláčky, pletánky s nádivkou, minipizzy; jarní dekorativní aplikace; výrobky z našich tvůrčích velikonočních dílen na II. stupni, dětí I. stupně a ŠD: medové perníčky, pletení zajíčci, slepice, ošatky a věnce, pletený jezevčík, zdobená perníková vejce a jiné dobrůtky z perníku a marcipánu, barevné věnce a zápichy do květináčů – slepičky, velikonoční ručně drátované slepičky a jiné jarní a velikonoční ozdoby a ozdůbky, zdobení dřevění ptáčci, závěsné proutěné dekorace.

Občerstvení – klobásky, langoše, párky v rohlíku, pizzy, pivo – limo, nealko, zelňačka s pikantní klobásou, pizza, sladkosti, káva, čaj apod.

Zábava – ateliérové i momentkové focení.

Výtěžek z velikonočního jarmarku napomůže financovat další aktivity našich dětí – výlety, výpravy, zejména vstupné na koncerty a další akce – děkujeme!!!

Jarmarku předcházela pečlivá příprava – výroba velikonočních artefaktů k prodeji – práce žáků I. a II. stupně a školní družiny, dojednávání výrobků k prodeji, tisk, roznáška a vyvěšování informačních plakátů a podmínek soutěže, příprava stánkového sortimentu a dalšího materiálního zázemí a prostor, a to včetně personálního obsazení.

Poděkování náleží všem našim návštěvníkům,

všem prodejcům,

tvůrcům ve velikonočních dílnách,

všem našim žákům a žákyním

a našemu realizačnímu týmu dětí a dospěláků

za zdárný průběh jarmarku!!!

 

FOTOGALERIE

   

5. 4. se na I. stupni uskutečnila přednáška o Velikonocích v Evropě: představila interaktivní formou velikonoční zvyky ve vybraných zemích Evropské unie. Součástí přednášky byly kvízy a soutěže o drobné ceny.

Přednášející: PhDr. Kateřina Šímová, regionální koordinátorka informačních aktivit o Evropské unii, Eurocentrum České Budějovice, Odbor komunikace o evropských záležitostech Úřadu vlády ČR.

Více na:

http://eurocentra.cz/ceskebudejovice

www.vlada.cz/cz/evropske-zalezitosti

Děkujeme paní PhDr. Kateřině Šímové za velmi zajímavé, inspirující a poučné setkání!!!

 

FOTOGALERIE

 

 

 

4. 4. a 6. 4. jsme zahájili společnou přípravu na velikonoční jarmark tradiční tvorbou a výrobou v následujících velikonočních řemeslných dílnách:

  • pletené výrobky z papíru – zajíci, věnce a slepice (vedoucí dílny p. uč. Marie Jirků, učebna fyziky a chemie)

  • dobrůtky z perníku a marcipánu (vedoucí dílny p. uč. Pavlína Křížová, učebna dějepisu)

  • výrobky z přírodního materiálu a drátků (vedoucí dílny p. Marie Kepková, učebna jazyků)

  • výroba jarních a velikonočních dekorací (vedoucí dílny p. uč. Ondřej Maxa, učebna kreslírna).

Obloha byla zatažená, pršelo, občas ptáčci zapěli a my jsme v tvůrčích tematických dílnách malí i velcí, děti a dospělí, chlapci a děvčata kreativně a originálně se zaujetím, pílí a chutí pletli, obkreslovali, stříhali, kreslili, vybarvovali, malovali, zdobili, lepili, váleli, hnětli, ohřívali, smíchávali, odlévali, obalovali, vykrajovali, barvili, krájeli, ochlazovali, odsypávali, navlékali, proplétali, spojovali, montovali, sestavovali, balili, kompletovali, dekorovali, tedy pilně kutili po oba dny od 10.45 do 14.45 hodin. Děti z I. stupně se do příprav zapojily spolu se svými vyučujícími v rámci běžné výuky nebo ve školní družině.

Školní družina v předchozím týdnu zavoněla pečením a zdobením našich stále oblíbených sladkých perníčků

A dařilo se nám – děkujeme všem zúčastněným!!!

FOTOGALERIE

 

3. 4. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z pomeranče a pitíčka 100% jablko-višeň v rámci projektu „Ovoce a zelenina do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím.

   

28. 3. se v ředitelně základní školy uskutečnil od 14.00 do 16.00 hodin zápis dětí do naší mateřské školky. K zápisu se se svými rodiči dostavily tyto děti: Barborka Daňková, Davídek Kratochvíl, Adélka Střítecká, Terezka Milová, Vítek Švec, Filípek Dudi, Monička Deckerová, Hanička Píšová a Elenka Marija Tanu.

Milé děti, těšíme se na vás!!!

 

FOTOGALERIE

 

27. 3 – 28. 3. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z jablíčka v rámci projektu „Ovoce a zelenina do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravin

Dobrou chuť!!!

 

 

 

FOTOGALERIE

27. 3. uspořádal náš TOM „Práčata“ pod vedením p. řed. Karla Snětiny od 13.45 hodin již dlouho toužebně očekávanou, tradiční a oblíbenou soutěž Uzlování s Práčaty pro všechny věkové kategorie zúčastněných soutěžících.

 

Výsledky „Uzlování s Práčaty“ 2017 (výpis)

Kategorie mladší – 1. až 3. třída

1. místo Danda Šikr

2. místo Lucka Machačová

3. místo Pepča Břenek

 

Kategorie starší – 4. až 6. třída

1. místo Verča Břenková

2. místo Ondra Šikr

3. místo Ondra Machač.

Opět jsme se velmi snažili!!!

Zúčastněným soutěžícím děkujeme za skvělé výkony

a všem na stupních vítězů i mimo ně gratulujeme!!!

   

23. 4. Díky všem!

   

22. 3. se naše recitátorské naděje pod vedením p. uč. Radky Círalové a za doprovodu p. řed. Karla Snětiny zúčastnili oblastního kola zájmově umělecké soutěže „Zvonek z Novohradských hor“ 2017 (obor recitace) od 9.00 hodin v kulturním domě Malonty.

1. kategorie

Kykrychová Nelinka: Čarodějný mlýnek – Jiří Žáček

Šikr Danda: Lichožrout – Pavel Šrut.

2. kategorie

Dvořáková Karolínka: Ufo, ufo, ufoni – Miroslav Čarek

Korbelová Karolínka: Chlapec a hvězdy – Jaroslav Seifert.

GRATULUJEME KAROLÍNCE DVOŘÁKOVÉ KE SKVĚLÉMU DRUHÉMU MÍSTU!!!

GRATULUJEME VŠEM K DOSAŽENÝM VÝSLEDKŮM!!!

Děkujeme všem našim vystupujícím za příkladnou reprezentaci školy!!!

Děkujeme pořadatelům za milé a pohostinné přijetí!!!

 

FOTOGALERIE

 

21. března se konalo školní kolo výtvarné soutěže ZVONEK z Novohradských hor 2017.

1. kategorie (2. a 3. třída)

1. místo - Káťa Ferencová – Automobil

2. místo – Nelča Kykrychová – Sklápěcí auto

3. místo – Lucka Machačová – Traktor, Kája Žahour – Bagr.

2. kategorie (4. a 5. třída)

1. místo – Martin Hubálovský – Titanik

2. místo – Nikolka Cibulková – Robot

3. místo – Tom Matějka – Motorka.

DĚKUJEME VŠEM MALÝM A VELKÝM VÝTVARNÍKŮM!!!

 

FOTOGALERIE

 

17. 3. se naši žáci a žákyně 3. – 9. třídy pod vedením svých vyučujících zúčastnili soutěže matematický KLOKAN v odpovídajících kategoriích (Cvrček, Klokánek, Benjamín a Kadet).

Výpis z výsledkové listiny:

Kategorie Cvrček

1. místo Káťa Mia Ferencová (54 bodů, 60,00%)

2. místo Danda Šikr (50 bodů, 55,56%)

3. místo Pepča Břenek (47 bodů, 52,22%)

Kategorie Klokánek

1. místo Martínek Hubálovský (88 bodů, 73,33%)

2. místo Kuba Zvěřina (78 bodů, 65,00%)

3. místo Karolínka Korbelová (71 bodů, 59,17%)

Kategorie Benjamín

1. –  2. místo Verča Břenková a Klárka Oušková (51 bodů, 42,50%)

3. místo Lukáš Móži (44 bodů, 36,67%)

Kategorie Kadet

1. místo Luky Marek (43 bodů, 35,83%)

2. místo Kryštof Růžička (42 bodů, 35,00%)

3. místo Terka Hánová (41 bodů, 34,17%).

Více o soutěži na http://matematickyklokan.net/info.php

Děkujeme všem zúčastněným soutěžícím za prokázané dovednosti a znalosti a umístivším se na předních pozicích gratulujeme!!!

 

15. 3. - Kozel Ovozel

Zahrajte si novou vědomostní hru.
Pomoz kozlovi s jeho zahrádkou a naší škole se ziskem bodů!
Dozvíš se zajímavosti o ovoci a zelenině. Sázej strom
y nebo rajčátka, natrhej šťavnaté plody a dovez si je do své základní školy v zábavné minihře.
Sbírej odznaky a bojuj s ostatními školami o prvenství v žebříčku. 
Hru si můžete ZDARMA stáhnout na Google play a AppStore!

 

 

15. 3. jsme si užili zpívánky s hudebníkem a textařem Lubošem Hrdličkou – naživo hrané písničky, ať už z dílny např. pánů Svěráka a Uhlíře, Jarka Nohavici nebo písničky z pohádek a filmů pro děti. Děti byly zapojeny do společného zpívání a zazpívaly si na aparaturu, a tak na vlastní kůži zažily pocity profesionálního zpěváka.

Děkujeme L. Hrdličkovi za bezva písničkové zážitky!

 

FOTOGALERIE

 

13. 3. si naši malí a velcí turisté v rámci své pravidelné oddílové schůzky užili pod vedením řed. Karla Snětiny tréninkový turistický závod. Nejoblíbenější disciplínou se stala lanová lávka.

 

FOTOGALERIE

 

13. 3. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z rajského jablíčka v rámci projektu „Ovoce a zelenina do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravinDobrou chuť!!!

 
9. 3. nás navštívili bývalé žákyně Viki Stumbauerová, Gábi Vařilová, Anička Záhorovská, Hanča a Míša Kováčovy a bývalí žáci Matěj Demeter a Pája Mikl. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl, přináší a přinese.

   

7. 3. se naši nadějní fotbalisté z řad žáků I. a II. stupně zúčastnili pod vedením p. uč. Ondřeje Maxy okresního kola turnaje v halovém fotbalu ZŠ a VG (kategorie III.; turnaj pořádá OR AŠSK v J. Hradci, SKOK J. Hradec, z.s., a ŠSK v místech konání skupin) v Jindřichově Hradci.

Soupiska našeho týmu: Lukáš Herzog, Míla Vaňátko, Vojta Adam, Honzík Krejčí, Kuba Zvěřina, Adam Holub, Alex Móži a Honza Rácz.

Děkujeme všem našim zúčastněným sportovcům za příkladnou reprezentaci školy a k 3. místu blahopřejeme!!!

 

FOTOGALERIE

 

6. 3. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z mandarinky v rámci projektu „Ovoce a zelenina do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravinDobrou chuť!!!

 

2. 3. nás navštívili bývalí žáci Zbynďa Schicker, Míla Mužík, Váša Pšenička, Martin Šantroch a Míra Plch. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl, přináší a přinese.

   

 

FOTOGALERIE

1. 3. nastoupila do naší školy asistentka pedagoga paní Veronika Sladkovská.

 

1. 3. jsme zveřejnili Zprávičky z naší Mateřské školky:

3. 1. jsme se přivítali v Novém roce se čtyřmi novými kamarády a s paní učitelkou Kronikovou. Doufáme, že se jim tu s námi bude líbit a budou se za námi těšit.

 

10. 1. k nám v tomto školním roce již po druhé zavítalo divadlo LUK, tentokrát s pohádkou O Budulínkovi. Moc jsme se zasmáli a potěšili se krásnou pohádkou a v květnu se těšíme na další pohádku.

 

13. 1. jsme se s Anežkou Schiendlovou , Matýskem Šveců, Gábinkou Výbochovou a Honzíkem Šikrů zúčastnili v základní škole školního kola pěvecké soutěže Zvonek z Novohradských hor.

 

1. 2. jsme se s Haničkou Daňkovou, Gábinkou Výbochovou, Štěpánkou Martínkovou, Karolínkou Doubkovou, Matýskem Šveců a Matyáškem Dvořáků zúčastili v základní škole školního kola tentokrát recitační soutěže Zvonek z Novohradských hor.

 

15. 2. jsme se v tělocvičně pustili do velkého sportovního klání ve skoku do výšky. Skvělé výkony završili třemi nejlepšími skoky Matýsek Šveců (60 cm), Kubík Kovaříků (65 cm) a Matyášek Dvořáků (68 cm).

 

17. 2. se naše školka proměnila v pohádkovou říši plnou princezen, pirátů kovbojů, spidermanů a mnoha dalších bytostí, které si  zařádily na karnevale plném písniček, soutěží a tanečků.

 

20. - 24. 2. jsme si v rámci projektového týdne zahráli na námořníky. Postavili jsme si loď, dozvěděli se spoustu zajímavých věcí o moři a životě v něm, vyrobili si akvárium plné rybiček, sádrové odlitky mušliček a papírovou lodičku. Naučili jsme se námořnickou básničku i pirátskou písničku… Zkrátka jsme si celý týden náramně užili.

 

 

27. 2. se výprava žáků a žákyň PoVo Historie regionu pod vedením své p. uč. Pavlíny Křížové zúčastnila v Domě Štěpánka Netolického naučně poznávacího programu Třeboň za vlády Rožmberků II (v rámci výstavy 650 let Rožmberků v Třeboni 1366 – 2016).

Více na http://www.itrebon.cz/dum-stepanka-netolickeho_166.html#.WJGgncIzW00

 

27. 2. se naši nadějní fotbalisté z řad žáků I. a II. stupně zúčastnili pod vedením p. uč. Martina Wipplingera okrskového kola turnaje v halovém fotbalu ZŠ a VG (kategorie III. – skupina C; turnaj pořádá OR AŠSK v J. Hradci, SKOK J. Hradec, z.s., a ŠSK v místech konání skupin) v tělocvičně Gymnázia v Třeboni.

Soupiska našeho týmu: Lukáš Herzog, Míla Vaňátko, Kuba Adensam, Vojta Adam, Ondra Vetrák, Honzík Krejčí, Kuba Zvěřina a Honza Rácz.

Zápasy:

ZŠ a MŠ v Rapšachu : I. ZŠ Třeboň („u Pomníku“) 6 : 5 (4:2); góly: Míla Vaňátko – 3, Lukáš Herzog – 1, Vojta Adam – 2.

ZŠ a MŠ v Rapšachu : Gymnasium Třeboň 7:2 (5:1); góly: Ondra Vetrák – 1, Kuba Adensam – 1, Míla Vaňátko – 3, Vojta Adam – 2.

Naši borci obsadili ve své skupině skvělé 1. místo a postup do Jindřichova Hradce – GRATULUJEME!!!

Děkujeme všem našim zúčastněným sportovcům za příkladnou reprezentaci školy!!!

 

27. 2. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z mrkviček v rámci projektu „Ovoce a zelenina do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravin

Dobrou chuť!!!

   

 

 

25. 2. uspořádal od 14.00 do 16.30 hodin náš turistický oddíl „Práčata“ a naše základka dětský maškarní karneval v tělocvičně naší školy.

Opět jsme si zatančili v rytmu známých a osvědčených pecek i nových světových a českých hitů a zadováděli jsme si při hrách a soutěžích.

Pro nápaditější kreace a zdařilejší výkony na tanečním parketu a při hrách jsme se posilňovali mlsáním bonbonků a jiných dobrot za odměnu vysoutěžených a vybojovaných za zručnost, přesnost, výdrž a prostě chuť si zasoutěžit a zasportovat a taktéž ukusováním sladkých perníčků známých tvarů, barev a hlavně chutí – srdíčka, rybky, košíčky, květy, ježečci, muchomůrky, kachny, slípky, psíci, kočičky a také zcela nově pojídáním párků v rohlíku, koláčků a minipizzy - mňam!!!

A jaké masky jsme potkávali na tanečním parketu?

Piráty, medvídky, berušky, šerifa, princezny, andílka, korzára, sloní dvojčata, holčičí dvojčata, hasiče, čarodějnice, sloníka, robota, bojovníky z Hvězdných válek, Červenou karkulku, kostlivce, lva, bílou paní, komiksové a hororové hrdiny, Jokery, víly vodní i lesní a luční, tygříka, kuchaře a kuchtíka, indiánské náčelníky, čerty, čertice a čertíky, včeličky, broučky, motýlky, roztomilá zvířátka aj., tedy necelých padesát nádherných masek – děkujeme!!!

A kterých her a soutěží jsme se zúčastnili?

Hod do huby, chůze na špalcích, průchod bažinou, taneček kolem papírků na vítěze. Do tance a soutěží se s chutí spolu s dětmi zapojili také jejich rodiče. A na hit Jede, jede mašinka jsme opět procestovali celou tělocvičnu! Všechny masky při velkolepém defilé za enormního zájmu blesků fotoaparátů a objektivů kamer světových i místních tiskových agentur a deníků obdržely za odměnu pamětní lístek a tradiční sladké velkosrdcaté perníkové mámení taktéž vytvořené v cukrářskoperníkářské dílně naší školní družiny.

Děkujeme našemu cukrářskopekařskému týmu ze školní družiny!!!

Děkujeme kuchařskému týmu za skvělé a velmi chutné občerstvení!!!

Děkujeme všem maskám za pestrý taneční rej!!!

Děkujeme všem rodičům a návštěvníkům za vytvoření bezva maškarní atmosféry!!! Děkujeme DJ Ondrovi a Honzovi a asistentkám u her a soutěží Elišce a Aničce!!! Děkujeme všem organizátorům a organizátorkám,

pomocníkům a pomocnicím

z řad našich současných a bývalých žáků a žákyň, dětí a dospěláků za zdárný průběh karnevalu!!!

 

FOTOGALERIE Z PEČENÍ

 

FOTOGALERIE Z KARNEVALU

 

FOTOGALERIE MASEK

   

24. 2. se naši žáci a žákyně 1. a 2. třídy pod vedením své třídní p. uč. Ivany Záhorovské aktivně zúčastnili preventivního programu Veselé zoubky.

Využili zaslané materiály (zubní pasta, kartáček na zuby, zdravé žvýkačky, přesýpací hodiny na 3 minuty, samolepky, pracovní list), sledovali výukový program, plnili různé úkoly a zejména se seznámili se správnou péčí o své zoubky.

FOTOGALERIE

 

 

22. 2. se uskutečnilo setkání našich žáků a žákyň 6. a 7. třídy s poezií pro děti a mládež v rámci dopolední literární kavárny organizované p. uč. Pavlínou Křížovou.

Vstupné: recitace básně o minimálním rozsahu tří slok. Občerstvení: kakao, čaj, sušenky, sněhové věnečky aj.

Děkujeme všem zúčastněným za hodnotný umělecký zážitek!!!

FOTOGALERIE

 

 

20. 2. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z pomeranče v rámci projektu „Ovoce a zelenina do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravin.

 

   

17. 2. se v rámci dopolední výuky uskutečnil 3. ročník skokanské soutěže Rapšašská laťka za účasti našich žáků a žákyň 3. třídy. Děti pilně trénovaly se svou paní učitelkou Radkou Círalovou v rámci výuky tělesné výchovy. Odměnou jim byl za skvělý výkon a pilnou přípravu potlesk spolužáků a spolužaček, spravedlivé ohodnocení výkonu a také diplomek.

Z výsledkové listiny – Rapšašská laťka 2017 (3. třída)

DÍVKY

1. místo Káťa Mia Ferencová (92 cm)

2. místo Nelinka Kykrychová (88 cm)

3. místo Lucka Machačová (88 cm)

HOŠI

1. místo Filípek Ornst (96 cm)

2. místo Danda Šikr (92 cm)

3. místo Péťa Svoboda (90 cm).

Děkujeme všem zúčastněným malým skokanům a skokankám za skvělé výkony a stanuvším na stupních vítězů gratulujeme!!!

 

FOTOGALERIE

   

16. 2.  naši žáci a žákyně z II. stupně oslavili v rámci odpolední výuky svůj skokanský svátek – uskutečnil se 4. ročník závodu ve skoku vysokém Rapšašská laťka.

Hlavní rozhodčí p. uč. Martin Wipplinger hodnotil výkony zúčastněných nejen z hlediska dosažené výšky skoku do měkkých duchen, ale i jeho kvalitní provedení.

Obecenstvo vytvořilo bezvadnou kulisu, která vyburcovala sportovce a sportovkyně ke skvělým výkonům – závodníci a závodnice se navzájem povzbuzovali.

 

Z výsledkové listiny – Rapšašská laťka 2017 (II. stupeň)

Dívky II. stupeň

1. místo Vikča Růžičková (110 cm)

2. místo Karolínka Houhová (110 cm)

3. místo Terka Hánová (105 cm)

 

Hoši 6. třída a 7. třída

1.     místo Vojta Adam (149 cm)

2. místo Ondra Vetrák (130 cm)

3. místo Míla Vaňátko (125 cm)

 

Hoši 8. třída a 9. třída

1. místo Roman Kocina (145 cm)

2. místo Honza Jelínek (140 cm)

3. místo Pavel Šantroch (138 cm).

 

Děkujeme všem zúčastněným skokanům a skokankám za skvělé výkony a stanuvším na stupních vítězů gratulujeme!!!

 

15. 2. se v dopoledních hodinách uskutečnil 1. ročník skokanské soutěže Rapšašská latička za účasti dětí z naší mateřské školičky. Dětičky se snažily a odměnou jim byl za skvělý výkon potlesk kamarádů a kamarádek, spravedlivé hodnocení od p. učitelky Jany Šikrové a také diplomek.

 

Z výsledkové listiny – Rapšašská latička 2017
(mateřská školička)

1. místo Matyášek Dvořák (68 cm)

2. místo Kubík Kovařík (65 cm)

3. místo Matýsek Švec (60 cm).

 

Děkujeme všem zúčastněným našim nejmenším skokanům a skokankám za skvělé výkony a stanuvším na stupních vítězů gratulujeme!!!

 

FOTOGALERIE

 

 

 

13. 2. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z jablíčka v rámci projektu „Ovoce a zelenina do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravinDobrou chuť!!!

 

6. 2. – 10. 2. jsme si užívali jarní prázdniny. Byl proveden úklid prostor školy a také se uskutečnila periodická odborná prohlídka – revize elektro přístrojů a zařízení. Následovala rekonstrukce topných těles v učebně kreslírna a výměna osvětlení na velké půdě a v místnosti škrabky brambor.

 

3. 2. jsme si užili jednodenní pololetní prázdniny.

 

 

FOTOGALERIE

2. 2. jsme v rámci dopolední výuky (po velké přestávce) plnili v prostorách naší základky úkoly zimně laděných týmových  soutěží „Jak přežít školní sněhovou bouři!“ pod odbornou a rozhodčí taktovkou našich deváťáků a deváťaček a jejich p. tř. uč. Pavlíny Křížové.

Soutěžní disciplíny: zahřejte se a nezmrzněte; zazpívejte si; snězte, co můžete; zkraťte si chvilku čekání na záchranu; zaskákejte si pro radost; oblečte se a nezmrzněte; ulovte si něco k jídlu; sepište básničku volající o pomoc; namalujte, v jaké jste situaci; postavte si Olafa.

 

Z výsledkové listiny

1.      místo tým Verči B.

2.      místo tým Alexe M.

3.      místo tým Evičky M.

 

Našim vycházejícím žákům a žákyním děkujeme za bezva soutěžní zážitky a všem zúčastněným děkujeme za skvělé výkony a k umístění gratulujeme!!!

 

1. 2. se v rámci naší dopolední výuky na I. stupni uskutečnilo školní kolo víceoborové soutěže ZVONEK z Novohradských hor v oboru recitace.

Zasloužený potlesk publika, diplom nebo účastnický list spolu s dobrým pocitem byly velkou odměnou všem vystupujícím.

 

Výsledky školního kola recitační soutěže ZVONEK z Novohradských hor 2017

 

Kategorie MŠ

1. místo Gábinka Plánková, Karolínka Doubková, Matyášek Dvořák, Hanička Daňková, Matýsek Švec a Štěpánka Martínková

 

Kategorie 1. třída

1. místo Kevin Dudi a Mareček Šťáva

2. místo Pavlík Šťáva

3. místo Lukášek Vobořil

 

Kategorie 2. třída

1. místo Anička Búthová a Filípek Bárta

2. místo Toníček Ouška

3. místo Janička Hubálovská

 

Kategorie 3. třída

1. místo Andrejka Mašková a Danda Šikr

2. místo Lucka Machačová

3. místo Káťa Mia Ferencová

 

Kategorie 4. třída

1. místo Karolínka Korbelová

2. místo Kristýnka Holubová

3. místo Honzík Krejčí

 

Kategorie 5. třída

1. místo Karolínka Dvořáková

2. místo Anička Stumbauerová

3. místo Martínek Hubálovský.

 

Děkujeme všem zúčastněným žákům a žákyním za hodnotný umělecký zážitek a vítězkám a vítězům gratulujeme!!!

Děkujeme vyučujícím z I. stupně za zorganizování nezapomenutelného setkání s dětským přednesem!!!

 

FOTOGALERIE