Základní škola a Mateřská škola
v Rapšachu

Domů
Nahoru


2013/2014  II. část


4. 2. uspořádal p. uč. Martin Wipplinger v rámci odpolední výuky tělesné výchovy na II. stupni turnaj v mini fotbalu.

Na úvod byli všichni zúčastnění seznámeni s pravidly a zásadami bezpečnosti turnaje. Fotbalisté hráli s plným nasazením, diváci je odměňovali povzbudivými pokřiky a bdělý rozhodčí spravedlivě hodnotil jejich výkony. Na závěr byly vyhlášeny výsledky a předány diplomy.

Týmy (losování do týmů 2 + 1 z řad přihlášených 15 žáků)

Tým 1 Filip Posík, Dušan Herzog a Dáda Prokeš

Tým 2 Pája Mikl, Pavlík Jindra a Pavel Vlk

Tým 3 Kuba Střítecký, Jirka Brůžek a Míra Plch

Tým 4 Adam Havel, Denis Ferenc a Zbynďa Schicker

Tým 5 Michal Kica, Ráďa Šebesta a Martin Kocina.

 

Výsledky turnaje v mini fotbalu únor 2014

1. místo Martin Kocina, Michal Kica a Ráďa Šebesta

2. místo Kuba Střítecký, Jirka Brůžek a Míra Plch

3. místo Adam Havel, Denis Ferenc a Zbynďa Schicker.

 

Všem zúčastněným fotbalistům děkujeme za skvělé výkony

a stanuvším na stupních vítězů gratulujeme!!!

 

 

FOTOGALERIE

6. 2. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z mrkví v rámci projektu „Ovoce do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravin.

I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro všechny přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva a svačinky pro všechny zájemce.

   

6. 2. nám paní učitelka B. Juráková poslala několik fotek z výuky německého jazyka v naší mateřské škole, která je zapojena do česko-rakouského projektu "INTERKULTURNÍ VZDĚLÁVÁNÍ DĚTÍ, ŽÁKŮ A PEDAGOGŮ" "INTERKULTURELLE BILDUNG FÜR KINDER, SCHÜLER UND PÄDAGOGEN" M00228. Tento projekt bohužel v roce 2014 končí. Snad najdeme něco jiného!

   

   

   

10. 2. jsme zahájili vedení školní elektronické agendy na http://www.iskola.cz/.

 

10. 2. nás navštívili bývalí žáci Adam Janeček, Fanda Círal a Péťa Voříšek. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl, přináší a přinese.

 

V pondělí 10. 2. pekly paní učitelky ve školní družině perníčky na nedělní karneval a v úterý 11. 2. je s dalšími kolegyněmi a s děvčaty zdobily.

Všem moc děkujeme!

 

10. 2. počínaje sledujeme výkony našich olympioniků na zimní olympiádě v Soči 2014 prostřednictvím informační nástěnky umístěné na I. stupni.

Češi, do toho!!!

   

 

 

16. 2. uspořádal od 14.00 hodin náš turistický oddíl „Práčata“ dětský maškarní karneval v restauraci U Cihelny v Rapšachu.

Opět jsme si zatančili v rytmu známých a osvědčených pecek i nových světových a českých hitů a zadováděli jsme si při hrách a soutěžích.

Pro nápaditější kreace a zdařilejší výkony na tanečním parketu a při hrách jsme se posilňovali mlsáním bonbonků a jiných dobrot za odměnu vysoutěžených a vybojovaných za zručnost, přesnost, výdrž a prostě chuť si zasoutěžit a zasportovat a taktéž ukusováním sladkých perníčků známých i roztodivných tvarů, barev a hlavně chutí: srdce a srdíčka, kočičky, rybky, košíčky, jablka, domky, motýlci, hrušky, budíky, muchomůrky, květy, ježci, kachny, slípky, kuřátka, auta, vázy, měsíčky aj.

A jaké masky jsme potkávali na tanečním parketu a v přilehlých prostorách?

Piráty, velitele hasičů, mušketýra, klauna, psíka, čarodějnici, ohniváka, Spidermana, indiány, indiánky, princezny, Scooby Doo, rytíře, dalmatinka, víly, tygříka, vlka, šantánovou tanečnici, housenku, Batmana, geparda, koníka, včelky, tedy třicet nádherných masek!

A kterých her a soutěží jsme se zúčastnili?

Hod do huby, tanec s balonkem mezi hlavami, kuličku šoupej do dírky, hod kroužky na cíl, chůze na špalcích, vyřazovací tanec na vítěze. Do tance a soutěží se s chutí spolu s dětmi zapojili také jejich rodiče. A na hit Jede, jede mašinka jsme opět procestovali všechny prostory!

Všechny masky při velkolepém defilé za enormního zájmu blesků fotoaparátů a objektivů kamer světových i místních tiskových agentur a deníků obdržely za odměnu pamětní lístek a tradiční sladké velkosrdcaté perníkové mámení taktéž vytvořené v cukrářskoperníkářské dílně naší školní družiny.

 

 Děkujeme manželům Daňkovým – restauraci U Cihelny za pohostinné zázemí a sladké ceny do soutěží!!!

Děkujeme našemu cukrářskopekařskému týmu ze školní družiny za medové perníky a perníčky!!!

Děkujeme všem maskám za pestrý taneční rej!!!

Děkujeme všem rodičům a návštěvníkům za vytvoření bezva maškarní atmosféry!!!

Děkujeme DJ Ondrovi a Honzovi a asistentkám u her a soutěží Elišce a Aničce!!!

Děkujeme všem organizátorům a organizátorkám

z řad našich dospěláků za zdárný průběh karnevalu!!!

 

FOTOGALERIE

   

19. 2. se naši nadějní pěvci a pěvkyně zúčastnili pod vedením p. uč. Olgy Imrichové a p. uč. Radky Círalové a za doprovodu p. řed. Karla Snětiny oblastního kola zájmově umělecké soutěže „Zvonek z Novohradských hor“ 2014 (obor zpěv) od 13.00 hod v ZŠ Horní Stropnici.

Seznam vystupujících: Karolínka Žahourová, Ondrášek Šikr, Nikolka Součková, Markétka Střítecká, Anetka Vařilová a Nikolka Ginzelová.

Děkujeme všem za dobrou reprezentaci školy a Ondráškovi gratulujeme ke 2. místu!

Děkujeme pořadatelům za milé a pohostinné přijetí!

 

FOTOGALERIE

   

 

FOTOGALERIE

24. 2. – 2. 3. jsme si užívali jarní prázdniny. Byl proveden úklid, údržba a revize elektro.

 

3. 3. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z hrušky v rámci projektu „Ovoce do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravin.

I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro všechny přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva a svačinky pro všechny zájemce.

 

5. 3. naši žáci a žákyně I. stupně spolu se svými vyučujícími navštívili dětský kabaret Kašpárek v rohlíku II. – Kašpárek navždy v Malém divadle v Českých Budějovicích a Informační centrum Jaderné elektrárny Temelín.

Více na:

http://www.jihoceskedivadlo.cz/porad/252-kasparek-v-rohliku-2---kasparek-navzdy

http://www.cez.cz/cs/vyroba-elektriny/jaderna-energetika/jaderne-elektrarny-cez/ete/informacni-centrum.html

Výlet se nám vydařil a těšíme se na další!!!

 

 

5. 3. jsme zveřejnili zprávičky z naší mateřské školičky sepsané p. ved. uč. Marcelou Benešovou:

27. 1. byl velký den pro předškolákyzápis do 1. třídy základní školy. Přišel den, na který jsme se všichni moc těšili a dlouho se pečlivě připravovali. Nervozita nejen dětí by se dala krájet. Tento rok nás přivítal černokněžník s čarodějnicí, kterým jsme se představili a u ježibaby z perníkové chaloupky jsme poznávali geometrické tvary. Následoval klaun, kterému jsme odříkali připravenou básničku. Princezně jsme spočítali korále poztrácené na bále a vodníkovy roztřídili rybičky dle barev. Za odměnu všichni dostali krásné dárečky od dětí ze školy.

30. 1. se uskutečnil velký školkový karneval. Celá školka se nám už od rána proměnila ve školku plnou pohádkových, strašidelných postav. Víly, kašpárky, lesní muže, žraloky a spousty dalších roztomilých „příšerek.“:) Nejdříve jsme měli prohlídku masek, kde se každá maska předvedla, pak následovala spoustu her, jako například židličkovaná nebo slalom s vajíčkem na lžičce. Každý dostal odměnu a diplom. Celý den jsme si náramně užili.

6. 2. nás naše oblíbené divadlo „LUK“ opět navštívilo s krásnou, poutavou pohádkou „O Smolíčkovi“. Pohádka byla veselá, srandovní, všechny nás moc bavila a samozřejmě jsme si všichni z pohádky odnesli jedno ponaučení – nikomu neotvírat, i kdyby si chtěl jen dva prstíčky ohřát.

 

FOTOGALERIE PŘEDŠKOLÁKŮ

 

FOTOGALERIE Z KARNEVALU

 

FOTOGALERIE Z LOUTKOVÉHO DIVADLA

   

 

8. 3. vystoupili žáci z pěveckého kroužku pod vedením paní učitelky Machové na oslavě MDŽ ve Dvorech nad Lužnicí.

Všem jim děkujeme za příkladnou reprezentaci naší školy!

FOTOGALERIE

 

11. 3. uspořádal p. uč. Martin Wipplinger v rámci odpolední výuky tělesné výchovy na II. stupni turnaj v mini florbalu. Pravidla a pokyny byly vyvěšeny na nástěnce II. stupně.

Na úvod byli všichni zúčastnění seznámeni s pravidly a zásadami bezpečnosti turnaje. Florbalisté hráli s plným nasazením, diváci je odměňovali povzbudivými pokřiky a bdělý rozhodčí spravedlivě hodnotil jejich výkony. Na závěr byly vyhlášeny výsledky a předány diplomy.

 

Týmy (losování do týmů 2 + 1 v den konání turnaje)

Tým 1 Zbynďa Schicker, Jirka Brůžek a Krýša Růžička

Tým 2 Pavel Vlk, Martin Kocina a Dáda Prokeš

Tým 3 Denis Ferenc, Lukáš Havel a Váša Pšenička

Tým 4 Pavel Jindra, Pavel Mikl a Michal Kica

Tým 5 Kuba Střítecký, Míra Plch a Filip Posík.

 

Výsledky turnaje ve florbalu únor 2014

1. místo Kuba Střítecký, Míra Plch a Filip Posík

2. místo Denis Ferenc, Lukáš Havel a Váša Pšenička

3. místo Pavel Jindra, Pavel Mikl a Michal Kica

 

Všem zúčastněným florbalistům děkujeme za skvělé výkony a stanuvším na stupních vítězů gratulujeme!!!

   

   

13. 3.  jsme obdrželi tento mail z naší Mateřské školy:

Dobrý den, pane řediteli,
tak už jsme zase pokročili ve vědomostech němčiny. Můžete se s námi podívat, co jsme se zase naučili nového. Tak schválně, jestli uhodnete a správně řeknete, co právě děláme, ale německy :-) Was machen wir jetzt? Wir singen, spielen, turnen, u.s.w.
To jsme šikulky a hlavně ve škole budeme němčinu dobře zvládat, aspoň ze začátku. Už se tam všichni moc a moc těšíme...

Zdraví Předškoláčci

   

   

   

   

18. 3. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky pomerančů v rámci projektu „Ovoce do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravin.

I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro všechny přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva a svačinky pro všechny zájemce.

 

19. 3. se naši deváťáci setkali s lektorkou p. ing. Monikou Machovou - Wittingerovou ze Sdružení Jihočeské matky.

Z přednášky spojené s besedou a prezentací na téma „Energie pro budoucnost“:

-          stručná vizitka občanského sdružení Jihočeské matky (http://www.jihoceskematky.cz/cz/o-nas)

-          společný výčet neobnovitelných zdrojů

-          časový výhled vyčerpatelnosti zdrojů (uhlí – cca 200 let, uran – cca 60 let/dle možností dalšího přepracování a využití i 200 let, ropa – cca 70 let, zemní plyn – cca 75 let)

-          do roku 2020 celá EU – 20% spotřeby energie z obnovitelných zdrojů (ČR výhledově do roku 2020 – 13%)

-          obnovitelné zdroje energie využitelné v ČR: 1. místo biomasa, 2. místo sluneční, 3. místo vodní, 4. místo větrná, 5. místo geotermální (nevyrábějí stejný objem energie)

-          energie z biomasy (dřevo, sláma, exkrementy hospodářských zvířat aj.; Kněžice – energeticky soběstačná obec ve výrobě tepla a elektrické energie: http://www.obec-knezice.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=35&Itemid=30)

-          solární (fotovoltaický) elektrárny (boom v ČR – výhody a rizika, zastavění orné půdy, příspěvek na obnovitelné zdroje; Bušanovice na – velikost šesti náměstí v Přemysla Otakara II. v ČB: http://www.odbornecasopisy.cz/index.php?id_document=37653)

-          energie vody (malé vodní elektrárny – stavby rybích přechodů)

-          větrné elektrárny (Pavlov: http://www.obecpavlov.cz/vetrne-elektrarny/gs-1001; o větrných elektrárnách v moři; porovnání výšky větrné elektrárny a chladicí věže JETE)

-          geotermální elektrárna (plán pro Litoměřice: http://www.prumysl.cz/geotermalni-elektrarna-v-litomericich-celomeststky-zdroj-tepla-bez-fosilnich-paliv/, nutné investice cca 1,7 – 2,3 mld. Kč).

Děkujeme paní ing. Monice Machové - Wittingerové za poučně a přínosně strávenou hodinu fyziky!!!

   

 

 

FOTOGALERIE

od Míši a od Káji

20. 3. se v rámci první a druhé vyučovací hodiny uskutečnilo již tradiční setkání našich žáků a žákyň a jejich vyučujících s oblíbenou skupinou historického šermu Pernštejni, tentokrát v rámci pořadu Přemyslovci na českém trůně (část I. knížata).

Více na http://www.pernstejni.cz/

Z vystoupení naší oblíbené skupiny:

-          Přemyslovci (Přemysl Oráč)

-          kníže Bořivoj (první skutečně doložený Přemyslovec, křesťanský panovník)

-          přijetí křesťanství v Čechách (pohané, křesťané, význam křesťanství, mocní panovníci Evropy, rituál křtu)

-          kníže Vratislav (pohanská manželka kněžna Drahomíra; Václava v duchu křesťanství vychovávala babička Ludmila – uškrcena; vyhnání Drahomíry z Prahy; nevraživost Boleslava vůči bratru Václavovi a bratrovražda)

-          120 bílých volů a 500 hřiven stříbra (poplatek za mír saskému vládci Jindřichu I. Ptáčníku)

-          válečník tehdejší doby (např. za Boleslava I. řečeného Ukrutného, Boleslava II. Pobožného): tlumič nárazů zbraní – prošívanice (smolenice), čapka, při oblékání asistence dvou až tří pomocníků, kroužková košile s kapucí (hmotnost 15 kg), ochranný náhubek, plátový kabátec, svatováclavská – normanská přílbice (normanka), štít mandlového tvaru s řemenem, kopí s širokým listovým hrotem, sekera na dlouhém toporu (slovanka), meč (karolínský; sečný – kratší, bodný – delší)

-          první kláštery, založení pražského biskupství (za Boleslava II. Pobožného); Přemyslovci a Slavníkovci (r. 995 Libice nad Cidlinou – vyvraždění Slavníkovců, sjednocení Čech Přemyslovci)

-          knížata: Boleslav III. Ryšavý (vyhnán Čechy, 33 let vězněn v Polsku), Vladivoj (milovník vína), Boleslav Chrabrý (odpor Němců – příliš silný soupeř), Jaromír (pomoc a odpor Němců), Oldřich (21 let na knížecím stolci, nárůst nezávislosti, odpor Němců), Břetislav

-          Oldřich a Božena (lov, ženatý, vdaná pradlena; syn Břetislav – český Achilles, připojení Moravy, první kníže nezávislý na Němcích, věrný spojenec německého císaře, stařešinský řád, první psané zákony; Břetislav – syn českého knížete a ženy neurozeného původu a patnáctiletá Jitka z významného německého rodu: svatba a sedm dětí)

-          souboj válečníků (kopí a sekera, na meče)

-          scénky ilustrující historické události za účasti našich žáků a žákyň (vražda knížete Václava, vyhnání Boleslava III., rošády na knížecím stolci, Břetislav a Jitka)

-          závěrečná prohlídka válečné výstroje a zbroje po představení.

Děkujeme vystupujícím členům skupiny historického šermu Pernštejni za poučnou a zajímavou exkurzi do hlubin našich dějin!!!

 

 

21. 3. p. řed. Karel Snětina předal práce (kresby a malby zvířat, zvířátek a zvířecích miláčků) našich žáků a žákyň k účasti na výtvarné soutěži – 3. ročník víceoborová soutěž ZVONEK z Novohradských hor 2014.

Zúčastnění soutěžící: Karolínka Dvořáková, Lukášek Nistor, Karolínka Žahourová, Terezka Velická, Klárka Oušková, Kristýnka Pšeničková, Anetka Vařilová, Fanda Ouška, Terezka Dvořáková, Vojtík Nistor, Samanta Eliška Janovská, Dudiová, Kubík Zvěřina, Ondrášek Vetrák, Verunka Břenková, Evička Mikudimová, Anička Stumbauerová, Nikolka Součková, Daník Karl, Nikolka Ginzelová, Anička Círalová, Bára Holubová, Gabča Vařilová, Lianka Hrubá, Sárinka Svobodová, Anička Záhorovská, Michal Kica, Žamba Kicová, Filip Ginzel, Míra Kanděra, Simča Adensamová, Terezka Žahourová.

 

24. 3. jsme od ranních hodin zaznamenali dešťové přeháňky přecházející ve sněhové.

 

25. 3. jsme zaznamenali:

žáci a žákyně 6. třídy pod vedením p. uč. Pavlíny Křížové si v rámci dvou březnových čtvrtečních jednohodinovek mediální výchovy připravili velmi zajímavou a poučnou fotoreportáž (s originálně adresnými a vtipnými komentáři) na téma „Co se nám v Rapšachu líbí a nelíbí.“ Výsledky stále prezentují na nástěnce umístěné na chodbě II. stupně.

   

29. 3. se všichni nominovaní závodníci a závodnice zúčastnili Středočeské ligy turistického závodu (TZ) v Kralupech nad Vltavou (Lobeček), a tak jsme zahájili své soutěžní usilovné tažení v přípravě na klíčová postupová kola TZ a Mistrovsví ČR.

 

Výpis z výsledkové listiny (ve svých kategoriích)

 

1. místo Anička Círalová, 2. místo Fanda Círal, 4. místo Eliška Kreklová.

 

Všem zúčastněným soutěžícím děkujeme za skvělé výkony

a příkladnou reprezentaci školy a oddílu

a k ocenění jejich píle, úsilí a vytrvalosti jim gratulujeme!!!

Organizace závodu byla skvělá – děkujeme pořadatelům!!!

Děkujeme dospěláckému doprovodu!!!

 

 

 

31. 3. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z grepu červeného a 100% čerstvé šťávy „Ovocňák“ v rámci projektu „Ovoce do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravin.

I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro všechny přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva a svačinky pro všechny zájemce.

 

31. 3. uspořádal náš TOM „Práčata“ pod vedením p. řed. Karla Snětiny od 13.45 hodin již dlouho toužebně očekávanou, tradiční a oblíbenou soutěž Uzlování s Práčaty pro všechny věkové kategorie zúčastněných soutěžících – skvělá příprava na náš turistický závod!!!

 

Výsledky Uzlování s práčaty 2014

 

Kategorie starší

1. místo Eliška

2. místo Anička

3. místo Filip

4. místo Kája

 

Kategorie mladší

1. místo Verča

2. místo Ondra

3. místo Jirka

4. místo Niki

5. místo Kuba

6. místo Petruška

7. místo Nelinka

 

Opět jsme se velmi snažili!!!

Zúčastněným soutěžícím děkujeme za skvělé výkony

a všem na stupních vítězů i mimo ně gratulujeme!!!

 

 

1. 4. – 3. 4. se v naší škole uskutečnila hloubková inspekce ze strany školních inspektorek, inspektorů a kontrolních pracovnic České školní inspekce (http://www.csicr.cz).

 

4. 4. vzhledem k přerušení dodávky elektrické energie v naší obci naši žáci a žákyně I. a II. stupně absolvovali pod vedením svých vyučujících naučně poznávací vycházky do blízkého i vzdáleného okolí školy (podél říčky Dračice, střelnice, Peklo, přírodní památka Pískovna u Dračice apod.)

 

7. 4. navštívili naši žáci a žákyně 7. třídy spolu se svou třídní p. uč. Radkou Círalovou a s p. uč. Ivanou Záhorovskou divadelní představení Eva tropí hlouposti v podání činohry Divadla Na Fidlovačce. Prošli se také částí historického centra Prahy.

Více na http://www.fidlovacka.cz/divadelni-hra/eva-tropi-hlouposti

 

FOTOGALERIE OD DRAČICE A Z PRAHY

   

 

FOTOGALERIE

8. 4. a 10. 4. jsme zahájili společnou přípravu na velikonoční jarmark tradiční tvorbou a výrobou v následujících velikonočních řemeslných dílnách:

- pletené výrobky z papíru – zajíci, věnce a slepice (vedoucí dílny p. uč. Marie Jirků, učebna kreslírna)

- výrobky z perníku, čokolády a marcipánu (vedoucí dílny p. uč. Pavlína Křížová, učebna dějepisu)

- výroba voňavých mýdel, koupelové soli a dekorativních věnců (vedoucí dílny p. uč. Květa Machová a p. uč. Ivana Záhorovská, učebna fyziky)

- jarní travička v květináčích s ozdobnými velikonočními zápichy, montáž prodejních stánků (vedoucí dílny p. řed. Karel Snětina, učebna Aj, školní dvůr).

Za zpěvu ptactva, svitu jarního sluníčka, zatažené oblohy, dešťových přeháněk a celkového rozpuku jarní přírody jsme v tvůrčích tematických dílnách malí i velcí, děti a dospělí, chlapci a děvčata kreativně a originálně se zaujetím, pílí a chutí pletli, obkreslovali, stříhali, kreslili, vybarvovali, malovali, zdobili, lepili, váleli, hnětli, ohřívali, smíchávali, odlévali, obalovali, vykrajovali, barvili, krájeli, ochlazovali, odsypávali, navlékali, proplétali, spojovali, montovali, sestavovali, šroubovali, balili, kompletovali, dekorovali, tedy pilně kutili po oba dny od 10.45 do 14.45 hodin. Děti z I. stupně se do příprav zapojily spolu se svými vyučujícími v rámci běžné výuky nebo ve školní družině. 

A dařilo se nám – děkujeme všem zúčastněným!!!

 

 

9. 4. navštívili naši žáci a žákyně II. stupně spolu p. uč. Pavlínou Křížovou a s p. uč. Olgou Imrichovou divadelní představení Zkrocení zlé ženy v podání činohry Divadla na Vinohradech. Prošli se také částí historického centra Prahy.

Více na http://www.divadlonavinohradech.com/divadelni-hra/zkroceni_zle_zeny

 

9. 4. se v ředitelně základní školy uskutečnil od 14.00 do 16.00 hodin zápis dětí do naší mateřské školky.

 

9. 4. jsme zveřejnili: 3. ročník víceoborová soutěž ZVONEK z Novohradských hor 2014 – výtvarný obor.

Ve 4. kategorii obsadila 2. místo Anička Círalová za výtvarné dílo pod názvem Chameleon.

Aničko, gratulujeme!!!

 

10. 4. zorganizovala naše školní družina pro žáky a žákyně I. stupně a jejich vyučující výlet do Hopsária v Českých Budějovicích a na Schwarzenberskou hrobku u Třeboně.

Více na http://www.zamek-trebon.eu/hrobka-schwarzenberku/

Výlet jsme si užili a těšíme se na další!!!

 

FOTOGALERIE

   

 

 

 

11. 4. se v dopoledních hodinách uskutečnilo již tradiční, a tak i zároveň dlouho očekávané místní kolo turistického závodu Mistrovství III. stupně – „Pohár Vitorazska“, opět s možností postupu na Mistrovství Jihočeského kraje II. stupeň (Suchdol nad Lužnicí, sobota 26. dubna). Do bojů o postup zasáhli také žáci a žákyně ze ZŠ a MŠ České Velenice.

O naší účasti v TZ více na http://rapsach.cz/tom/tz.htm a http://www.turisticky-zavod.cz/

Seznam závodníků, kteří přímo postupují na Mistrovství České republiky 2014 na

http://www.turisticky-zavod.cz/index.php?page=postupy_MCR: Fanda Círal (mladší dorostenci) a František Círal (muži B).

Seznam závodníků, kteří přímo postupují na 1. - 3. závod Českého poháru 2014 na

http://www.turisticky-zavod.cz/index.php?page=postupy_CP:

Anička Círalová (starší žákyně), František Círal (mladší dorostenci) a František Círal (muži B).

Postupy na závody Českého poháru 2014 - divoké karty na

http://www.turisticky-zavod.cz/index.php?page=postupy_CP_DK – bude upřesněno.

Samotnému závodu předcházela poctivá a svědomitá příprava v rámci vhodných témat ve výuce (např. tělesné výchovy, prvouky, přírodovědy, vlastivědy, zeměpisu, povinně volitelných předmětů).

Soutěžící byli před závodem rozděleni do kategorií podle věku a pohlaví – soutěžili pouze jednotlivci.

V našich podmínkách jsme závodili od startu (školní dvůr) směr školní pozemek a sad, luka, pastviny a les za školou a zpět od blat Na Šudernách a Spáleniště do cíle (školní dvůr).

Trasy byly vytyčeny tři – „červená“ (dorostenecké a dospělé kategorie), „bílá“ (mladší a starší žákovské kategorie) a „modrá“ (nejmladší žákovské kategorie). Stanoviště a kontroly turistického závodu včetně zadání úkolů byly podmíněny závodnickou kategorií:

Start (popadni startovní průkaz a propisku – neztrať je a makej!!!)

Kontrola „L“ – lanová lávka (vyhoupni se svižně na lano - pospěš a nespadni!!!)

Kontrola „PD“ – překážková dráha (při plížení pozor na Kájovo pravidlo „tři P“ a trefuj se míčkem s rozvahou!!!).

Kontrola „V“ – odhad vzdálenosti (zaměř pomocí azimutu správně cíl a nemůžeš minout!!!)

Kontrola „O“ – orientace a azimutové úseky (seřiď si buzolu, orientuj mapku, správně urči směr a vzdálenost – netoulej se na azimutech!!!) Mapu orientují všechny kategorie.

Kontrola „TT“ – topografické a turistické značky (nikdo ti tu nepomůže – soustřeď se a při vyplňování dvakrát uvažuj!!!)

Kontrola „KPČ“ – kulturně poznávací činnost (jsi na to sám, nepopleť to – označ pouze jednou odpověď a s rozmyslem!!!)

Kontrola „D“ – dřeviny (to musíš opět zvládnout sám – tak se pořádně rozhlédni a nepřepisuj odpovědi!!!)

Kontrola „U“ – uzlování (pozor – ať se nezamotáš!!!)

Cíl (odevzdej startovní průkaz – relaxuj!!!)

 

A s jakými výsledky byl závod ukončen?

Výsledková listina je TADY

 

Děkujeme všem závodníkům a závodnicím a našim a milým hostům za skvělé výkony v extrémních povětrnostních a teplotních podmínkách a za příkladnou reprezentaci školy a oddílu!!!

VŠEM GRATULUJEME K UMÍSTĚNÍ!!!

Všem postupujícím přejeme hodně úspěchů v krajském závodě, který se bude konat 26. dubna v Suchdolu nad Lužnicí!

Děkujeme všem organizátorům, stavitelům trati, rozhodčím a pedagogickému dohledu za zdárný průběh závodu!!!

 

FOTOGALERIE

   

12. 4. uspořádala Základní škola a Mateřská škola v Rapšachu a náš zřizovatel, Obecní úřad v Rapšachu, již tradiční velikonoční jarmark od 10.00 do 14.00 hodin na návsi, a to s níže uvedeným programem a doprovodnými akcemi.

Po každý rok stále úspěšná soutěž o nejchutnější vaječný pokrm aneb „Vraž do toho tucet vajec…“ – nemusíte plýtvat vejci jako Magdalena Dobromila Rettigová, úplně postačí, použijete-li alespoň jedno a připravíte pokrm slaný, sladký, teplý, studený, pečený, vařený, dušený i smažený (kronika opět dodává – a také mražený). A tak jsme ochutnávali a hodnotili ze tří úžasných jídel a pokrmů!!! Všichni si zasloužili za své kulinářské mistrovství hodnotné ceny – vesměs vhodné a potřebné vybavení domácí kuchyně: zapékací miska, flambovací pistole, lis na brambory.

Prodejní stánky – keramika; rostlinky a bylinky pro dům i zahradu; bonsaje; pravý včelí med, medovina a medovník, kremrole; velikonoční dobroty a dobrůtky z naší pekárničky, mazance, beránci, dvojctihodné koláčky, pletánky s nádivkou, minipizzy; jarní dekorativní aplikace, cukrovinky; výrobky z našich tvůrčích velikonočních dílen na II. stupni, dětí I. stupně a ŠD: medové perníčky, jarní osení s velikonočními ozdobnými zápichy, pletení zajíčci, slepice a věnce, dobroty z perníku, čokolády a marcipánu (lízátka, vajíčka aj.), ručně vyráběná mýdla a koupelová sůl, proutěné ozdoby, drátěné dekorace, slepičky, košíčky s vejci, zajíčkové kornouty na dobroty, velikonoční kolednické čepice.

Občerstvení – klobásky, langoše, párky v rohlíku, pivo – limo, nealko, zelňačka s pikantní klobásou, pizza, sladkosti, rybí specialitky,…

Zábava – ateliérové i momentkové focení.

Výtěžek z velikonočního jarmarku napomůže financovat obnovení žákovské knihovny, školné pro indického chlapce v rámci naší účasti v projektu Adopce na dálku a další aktivity našich dětí.

Jarmarku předcházela pečlivá příprava – výroba velikonočních artefaktů k prodeji – práce žáků I. a II. stupně a školní družiny, dojednávání výrobků k prodeji, tisk, roznáška a vyvěšování informačních plakátů a podmínek soutěže, příprava stánkového sortimentu a dalšího materiálního zázemí a prostor, a to včetně personálního obsazení.

Sluníčko nám po většinu jarmarku svítilo a hřálo nás!!!

Poděkování náleží všem našim návštěvníkům,

všem prodejcům a vystavovatelům,

tvůrcům ve velikonočních dílnách,

všem našim žákům a žákyním

a našemu realizačnímu týmu dětí a dospěláků

 za zdárný průběh jarmarku!!!

 

 

 

FOTOGALERIE

   

 

13. 4. jsme zasáhli na Mistrovství Kraje Vysočina (II. stupeň) – Hutě u Černého rybníka (u Pacova) – do bojů o další postup na závody Český poháru. Trať byla jako každoročně náročná a všichni jsme se snažili!!!

O naší účasti v TZ více na http://rapsach.cz/tom/tz.htm

a http://www.turisticky-zavod.cz/

a z Hutí na http://www.tompacov.cz/

 

Výsledky Mistrovství Kraje Vysočina 2014 – Hutě u Černého rybníka

(ve svých kategoriích)

1. místo p. František Círal

2. místo Fanda Círal

3. místo Anička Círalová

 

Děkujeme všem závodníkům za skvělé výkony a za příkladnou reprezentaci školy, oddílu a regionu a přejeme jim hodně úspěchů v soupeření o Český pohár!!!

VŠEM GRATULUJEME K UMÍSTĚNÍ!!!

Organizace závodu byla opět skvělá – děkujeme pořadatelům!

Děkujeme dospěláckému doprovodu!!!

 

14. 4. besedoval v rámci třetí vyučovací hodiny pan farář s žáky a žákyněmi 7. třídy o církevním liturgickém roku, době postní a o původu a duchovním významu Velikonoc.

Pane faráři, děkujeme Vám za velmi poučné, zajímavé a poutavé vyprávění!!!

 

15. 4. jsme zaznamenali vydatné sněhánky doprovázené větrem.

   

17. 4. – 21. 4. jsme si užívali velikonoční prázdniny a svátky.

 

22. 4. – 23. 4. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z ředkviček a pitíčka v rámci projektu „Ovoce do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravin.

I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro všechny přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva a svačinky pro všechny zájemce.

 

22. 4. – 23. 4. byla provedena oprava vodovodu v učebně Aj a v tělocvičně.

 

23. 4. jsme si užili zpívánky s hudebníkem a textařem Lubošem Hrdličkou, kytaristou Zbyňkem Mikulášem a čarodějnicí Jiřinou „Elvírou“ Maříkovou – naživo hrané písničky, ať už z dílny např. pánů Svěráka a Uhlíře, Jarka Nohavici nebo písničky z pohádek a filmů pro děti.

Děti byly zapojeny do společného zpívání a zazpívaly si na aparaturu, a tak na vlastní kůži zažily pocity profesionálního zpěváka.

Elvíra všechny malé i velké diváky a divačky, posluchače a posluchačky, děti i dospělé postupně obdarovala bonbonky, mnohé hlavně menší děti i pomocí pravého čarodějnického rybářského prutu, tančila s dětmi a zpívala spolu s nimi i s vyučujícími.

Zaposlouchali jsme se do tónů středověké loutny nebo klasické kytary v podání Z. Mikuláše. A s L. Hrdličkou jsme se naučili kouzlo se ztrátou prstu.

Vystoupení se uskutečnilo v půdní vestavbě naší základky (od 9.00 hod. pro MŠ a I. stupeň a od 10.30 hodin pro II. stupeň).

Více na:

http://www.jfproduction.cz/c-28-lubos_hrdlicka_-_exnezmari.html http://luboshrdlicka.blog.cz/

http://bandzone.cz/_75436

 Děkujeme L. Hrdličkovi, Z. Mikulášovi a čarodějnici Elvíře za bezva písničkové, posluchačské a taneční zážitky!!!

 

23. 4. se v odpoledních hodinách uskutečnilo jednání pedagogické rady a následně třídní schůzky rodičů a vyučujících.

 

 

FOTOGALERIE

   

 

 

26. 4. jsme zasáhli na Mistrovství Jihočeského kraje (II. stupeň) – Suchdol nad Lužnicí (základna TJ Vitoraz Tušť) do bojů o další postup na závody Českého poháru.

Další závody: 1. závod Českého poháru (ČP1) v Kralovicích (3.5.), 2. závod Českého poháru (ČP2) v Karviné (17.5.), 3. závod Českého poháru (ČP3) v Pacově (31.5.), 4. závod Českého poháru (ČP4) a Mistrovství ČR v Bílovci – jednotlivci a hlídky (14.6.).

O naší účasti v TZ více na

http://rapsach.cz/tom/tz.htm a http://www.turisticky-zavod.cz/

 

Z výsledkové listiny Mistrovství JČ kraje (II. stupeň)

Suchdol nad Lužnicí 26. 4. 2014 – TOM Práčata

 Nejmladší žákyně

2. místo Klárka Oušková (postup)

4. místo Evička Mikudimová

6. místo Verunka Břenková

7. místo Nikolka Součková

8. místo Karolínka Korbelová

Nejmladší žáci

5. místo Vojta Adam (postup)

6. místo Ondrášek Machač (postup)

Mladší žákyně

2. místo Terezka Žahourová (postup)

3. místo Žamba Kicová (postup)

Mladší žáci

3. místo Fanda Ouška (postup)

Starší žákyně

4. místo Justa Schiendlová (postup)

6. místo Míša Kováčová (postup)

Starší žáci

6. místo Zbynďa Schicker (postup)

9. místo Dan Ivanov (postup – divoká karta)

10. místo Míša Kica (postup – divoká karta)

12. místo Míra Plch

Mladší dorostenky

5. místo Míša Machová

Mladší dorostenci

2. místo Tom Horník (postup)

3. místo Filip Ginzel (postup)

Starší dorostenci

1. místo Péťa Voříšek (postup)

Muži A

4. místo Pavlík Voříšek.

 

Děkujeme všem našim závodníkům a závodnicím za skvělé výkony a za příkladnou reprezentaci školy, oddílu a regionu!!!

Počasí nám přálo a všichni jsme se moc snažili!!!

VŠEM GRATULUJEME K UMÍSTĚNÍ!!!

Děkujeme organizátorům závodu za pohostinné zázemí a bezva zážitek!!!

Děkujeme dospěláckému doprovodu!!!

 

FOTOGALERIE

 

 

28. 4. náš TOM 2402 Práčata zorganizoval již jubilejní 20. ročník naší oblíbené Kuličkiády.

Počasí nám přálo a moc jsme se snažili.

 

Výsledky 20. ročníku Kuličkiády 2014 – „malí“

  1. místo Evička Mikudimová

  2. místo Honzík Macho

  3. místo Karolínka Žahourová

  4. místo Kristýnka Pšeničková

a další zúčastnění: Verunka, Jiřík, Ondrášek, Nelinka, Nikolka, Kačka, Kubík a Daník.

 

Zúčastněným soutěžícím děkujeme za skvělé výkony,

„velkým“ dětským Tomíkům za organizaci soutěže

a všem nejen na stupních vítězů gratulujeme!!!

 

FOTOGALERIE

   

 

 

 

 

 

1. 5. uspořádala Základní škola a Mateřská škola v Rapšachu a Obecní úřad v Rapšachu spolu s místními hasiči a podnikateli již VII. ročník tradičního hudebně tanečního festivalu Zikmundohraní

aneb se Zikmundem vesele zahrajeme v kostele,

před radnicí beze studu tancem a zpěvem zaženeme nudu.

 

Festival byl zahájen v místním kostele mší a pokračoval na návsi na počest patrona našeho kostela svatého Zikmunda, a to s níže uvedeným programem a doprovodnými akcemi.

V rámci Zikmundohraní se uskutečnila oslava 10. výročí vstupu České republiky do Evropské unie za účasti vzácných delegací starostů z Rakouska a starostů Suchdolu nad Lužnicí, Českých Velenic a Jindřichova Hradce. V neposlední řadě nás svou přítomností podpořil hejtman Jihočeského kraje pan Jiří Zimola.

Žáci a žákyně I. a II. stupně naší základky v rámci výuky a volnočasových poznávacích a tvůrčích aktivit ve školní družině připravili výstavku originálních prací výtvarného a slohového zaměření na téma Evropa – náš domov.

Ve výtvarné části obsadila 1. místo společná práce dětí ze školní družiny a následně zaujali další místa na stupních vítězů prvňáčci Nikolka Cibulková s Patrikem Šťávou. V literární části 1. – 5. místo bez určení pořadí obsadili: Denis Ferenc (7. třída), Viki Stumbauerová (7. třída), Gabča Vařilová (7. třída), Janča Beníšková (9. třída) a Hanča Kováčová (9. třída).

Děkujeme všem našim žákům a žákyním za tvůrčí vklad a občanský postoj!!!

Úryvek ze závěru divadelní hříčky o svatém Zikmundovi:

(Vojáci házejí Zikmunda do studny, jeden přináší ceduli s křížkem a datem 1. května 524 a opírá ji o studnu. Zikmund se po chvíli vynoří)

„Čekáte happy – end? Počkejte chvíli.

Voda, v níž plaval jsem, dodává síly.

A i když nezdám se pokladem zlatým,

za svoje pokání nyní jsem svatým.

A co nám z hororu tohoto plyne?

Hledejte, otcové, i tresty jiné,

ne každý, kdo v hněvu nepozná míru,

odpyká vinu svou, nalezne víru.“

Celý text na http://rapsach.cz/skola/zik_hricka.htm

 

Prodejní stánky – dekorativní a užitá keramika, výrobky z proutí, rostlinky a bylinky pro dům i zahradu, exotické bonsaje, pravý včelí med, medovina, medovník, dobroty a dobrůtky z naší pekárny, dvojctihodné koláčky, májové věnce, minipizzy, dekorativní aplikace a předměty, pouťové suvenýry, cukrovinky, hračky, nakládaný nebo grilovaný pikantní sýr a exotické koření, ozdoby a ozdůbky, výrobky z korálků, sladkosti a dobrůtky mnoha chutí a také lahodné bohatě zdobené voňavé perníčky.

Občerstvení – výborné specialitky teplé i studené kuchyně, pikantní klobásky, steaky či špízy na grilu, domácí bramboráky, párek v rohlíku, gulášek, zelňačka, langoše, ovocné čokošpízy a čokodobrůtky v pohárku z čokofontány, osvěžující ovocné salátky, točené pivo, osvěžující limo různých příchutí i bez nich, lahodná zmrzlinka, ledová tříšť aj.

Hry a zábava – skákací hrad Aladin.

Bohatá tombola – hodnotné kousky a drobnosti, sklo a keramika užité a dekorativní, vybavení do kuchyně a ke stolování, lahodný mok z chmele i nealko, dobré vínko, potřeby pro kancelář, poukázky na zboží a služby, obrazy, doplňky outfitu, dobroty a sladkosti, hračky aj.

Velká loterie – zahradní krb od firmy Ludvík Kročák FORWARD, dva balíky dřeva od KODAVA spol. s r.o., dort od paní Zdenky Krásové v ceně 600,- Kč podle vlastního výběru, prima dortík od Andulky Novákové, sud piva 50 l od rodinného pivovaru Bohemia regent Třeboň, dárkový poukaz v hodnotě 500,- Kč věnovala paní Mgr. Jitka Durková Lékárna „U Panny Marie Pomocné“ Suchdol nad Lužnicí, daněk a jehně od Farmy Rapšach,

stereosluchátka Jabra Active v hodně 600,- Kč od PÍŠA COMPUTERS Suchdol nad Lužnicí, dort Zikmundohraní 2014 od paní Kotáskové cukrárna „U Kotásků“ Suchdol nad Lužnicí, Regionální učebnice Rapšach (dvouletá práce našich žáků a žákyň).

Zikmundohraní předcházela velkolepá příprava – dojednávání účasti a zázemí pro vystupující, diváky, občerstvení, sponzorských darů do tomboly a velké loterie, příprava tomboly a velké loterie, stánkového sortimentu a dalšího materiálního zázemí a prostor včetně personálního obsazení. Přípravná jednání probíhala na úrovni obecního úřadu.

 

Celým Zikmundohraním nás provázela skvělá a námi velmi oblíbená moderátorská dvojice Daniel Stach a Miroslav Lenc – děkujeme!!!

 

Vítěz v kategorii taneční:

Dancing Queens, taneční studio České Budějovice

 

Vítěz v kategorii hudební:

Pěvecký kroužek při ZŠ a MŠ v Rapšachu

 

DĚKUJEME VÍTĚZŮM A VŠEM VYSTUPUJÍCÍM ZA HODNOTNÝ UMĚLECKÝ VÝKON A K UMÍSTĚNÍ GRATULUJEME!!!

 

Poděkování náleží svatému Zikmundovi za přívětivé a krásné počasí, všem našim návštěvníkům, divákům a posluchačům,

našim vystupujícím, tanečníkům a tanečnicím, hudebníkům a hudebnicím, zpěvákům a zpěvačkám, pěvcům a pěvkyním,

našemu divadelnímu souboru, panu zvukaři a jeho týmu,

moderátorům, partnerům a sponzorům, prodejcům a vystavovatelům, obecnímu úřadu a místním hasičům a podnikatelům, našim současným a bývalým žákům a žákyním a jejich rodičům, zaměstnancům rapšašských škol a obecního úřadu, týmu fotografů a kameramanů, hlavním organizátorkám a jejich přípravnému a realizačnímu týmu

za zdárný průběh

VII. ročníku Zikmundohraní!!!

 

FOTOGALERIE

 

   

3. 5. naše výprava reprezentantů a reprezentantek zasáhla v extrémních meteorologických podmínkách na 1. závodu Českého poháru v Kralovicích (ČP1) do soupeření o mistrovský titul.

O naší účasti v TZ více na http://rapsach.cz/tom/tz.htm
a
http://www.turisticky-zavod.cz/vysledky/rok_2014/pohar/CP1.htm

 

Výsledky 1. závodu Českého poháru (ČP1) – Kralovice (výpis) – ve svých kategoriích:

 

Anička Círalová – 2. místo (starší žákyně), Klárka Oušková – 3. místo (nejmladší žákyně), Vojta Adam – 7. Místo (nejmladší žáci)

 

Děkujeme všem závodníkům a závodnicím za skvělé výkony v náročných podmínkách trati a počasí a za příkladnou reprezentaci školy, oddílu, regionu a kraje!!!

VŠEM GRATULUJEME K UMÍSTĚNÍ!!!

Děkujeme organizátorům závodu za pohostinné zázemí a bezva zážitek!!!

Všem postupujícím přejeme hodně úspěchů v soupeření o mistrovský pohár!!!

Děkujeme všem dospělákům za účast a doprovod!

DĚKUJEME PANÍ UČITELCE RADCE CÍRALOVÉ ZA VEDENÍ PŘÍPRAVY NAŠICH REPREZENTANTŮ A REPREZENTANTEK NA TZ!

FOTOGALERIE

   

 

FOTOGALERIE

6. 5. – 7. 5. v rámci aktivit kroužku dovedných rukou vytvořila naše děvčata s Ondráškem M. pod vedením p. Anny Novákové tradiční sladce nazdobené dortíky svým maminkám k jejich svátku.

MAMINKY, přejeme VÁM všechno nejlepší!!!

 

12. 5. a 13. 5. podnikli naši žáci a žákyně 7., 8. a 9. třídy pod vedením p. uč. Pavlíny Křížové v rámci projektu Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji

(http://rapsach.cz/skola/ss_velenice.htm)

naučně poznávací exkurzi do Plzně, kde navštívili Techmanii Science Center a Muzeum Emila Škody.

http://www.techmania.cz/

http://www.idhea.cz/cs/projekty/technorama/

Děkujeme organizátorům exkurze

za OPĚT velmi zajímavě a poučně strávené dny

s vědou a technikou!!!

Děkujeme Míše Machové za OPĚT BEZVA fotečky!!!

 

13. 5. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z rajčátek v rámci projektu „Ovoce do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravin.

I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky a svačinky v rámci projektu Mléko do škol pro všechny přihlášené odběratele a odběratelky a zájemce a zájemkyně z řad našeho žactva.

Dobrou chuť!!!

 

 

14. 5. se naši žáci a žákyně pod vedením p. řed. Karla Snětiny, p. uč. Radky Círalové, za účasti p. školníka p. Františka Davida a za osobní podpory naší paní starostky JUDr. Lenky Cvrčkové aktivně zapojili do finálového setkání zájmově umělecké soutěže „Zvonek z Novohradských hor“ 2014 zástupců všech škol z jednotlivých odvětví v zámeckých prostorách Akademie věd v Nových Hradech.

Zúčastněné děti: Karolínka Dvořáková (zpěv), Ondrášek Šikr (recitace), Nikolka Součková, Ondrášek Machač, Karolínka Žahourová, Gabča Vařilová, Simča Adensamová, Sárinka Svobodová, Anička Záhorovská a Anička Círalová.

Náš kuželkářský soutěžní tým ve složení Karolínka Dvořáková, Ondrášek Šikr, Nikolka Součková, Ondrášek Machač, Karolínka Žahourová, velmi úspěšně reprezentoval naši školu.

Gabča Vařilová, Simča Adensamová, Sárinka Svobodová, Anička Záhorovská a Anička Círalová si užily kosmetickou poradnu.

Děkujeme pořadatelům za milé a pohostinné přijetí!!!

Děkujeme všem našim vystupujícím a soutěžícím

za příkladnou reprezentaci školy a regionu!!!

 

FOTOGALERIE

   

17. 5. naše výprava reprezentantů a reprezentantek zasáhla na 2. závodu Českého poháru v Karviné (ČP2) do soupeření o mistrovský titul.

O naší účasti v TZ více na

http://rapsach.cz/tom/tz.htm a http://www.turisticky-zavod.cz/

 

Výsledky 2. závodu Českého poháru (ČP2) – Karviná

 na http://www.turisticky-zavod.cz/index.php?page=vysledky_2014

2. místo obsadil ve své kategorii Fanda Círal

 

Děkujeme všem závodníkům a závodnicím za skvělé výkony a za příkladnou reprezentaci školy, oddílu, regionu a kraje!!!

GRATULUJEME K UMÍSTĚNÍ!!!

Všem postupujícím přejeme hodně úspěchů v soupeření o mistrovský pohár!!!

Děkujeme organizátorům závodu za pohostinné zázemí a bezva zážitek!!!

Děkujeme všem dospělákům za účast a doprovod!

   

20. 5. se v naší školní družině uskutečnil pod vedením p. vychovatelek a vyučujících I. stupně v odpoledních hodinách již tradiční slet čarodějnic a čarodějů spojený se zdobením a stavěním májky v prostorách školního sadu.

 

Na koště dnes nasedám,

po roce zas letím k vám.

Budeme si spolu hrát,

soutěžit a malovat.

Se soumrakem musím zpátky,

patřím přece do pohádky.

 

Soutěžili jsme a hráli si v přírodě:

-          zdobení májky

-          přehlídka čarodějů a čarodějnic

-          rozdělení do soutěžních týmů

-          štafetový střemhlavý let na koštěti

-          štafetový hod koštětem

-          štafetový hod do naběračky

-          na nejdelšího hada z oblečení

-          pamětní kimovka na předměty rozmístěné po trase

… a taktéž:

-          momentkové focení do alb a albíček a školní kroniky

-          předání sladkých lízátkových a perníčkových odměn všem zúčastněným a diplomů za čarodějnický oblek

… a nakonec:

-          opékání buřtíků.

Čaruju, čaruju ráno,

aby mi vše hrálo.

Čaruju, čaruju k obědu,

ať mám ve všem pohodu.

Čaruju, čaruju k večeři,

ať se mi vše vydaří!

Těšíme se ZASE ZA ROK!!!

 

   
   
   
   

21. 5. se naši žáci a žákyně 2. – 4. třídy vypravili pod vedením p. uč. Květy Machové a p. vych. Miroslavy Jáchymové v rámci výchovy k bezpečnému chování do Třeboně na dopravní hřiště, kde pod odborným vedením instruktorů autoškoly a strážníků městské policie absolvovali praktické zaměstnání vedoucí k řešení vybraných situací provozu na pozemních komunikacích.

Účastníci a účastnice z řad našich čtvrťáků po úspěšném zakončení znalostního testu z oblasti bezpečnosti silničního provozu a splnění všech podmínek (maximální ztráta 5 bodů při pohybu na dopravním hřišti) obdrželi řidičák mladého cyklisty autorizovaný Autoškolou Martin Ille, s.r.o. v Třeboni. Průkaz na zadní straně disponuje důležitými telefonními čísly pro pomoc v nouzi.

   
   

22. 5. si naši soutěžící žáci a žákyně za účast i umístění v zájmově víceoborové umělecké soutěži „Zvonek z Novohradských hor“ 2014 užili za odměnu relaxaci ve wellness oáze ve wellness hotelu Rezidence-Nové Hrady.

 

 

 

 

FOTOGALERIE

22. 5. – 24. 5. si naši žáci a žákyně 7. třídy se svou tř. p. uč. Radkou Círalovou užívali třídní výlet s následujícím programem:

- občerstvení v Pizzerii Panský šenk

- sport v tělocvičně školy a v prostorách školního sadu a dvora

- nocování ve školičce

- noční dobrodružná výprava po okolí (Tokániště) a denní naučně poznávací vycházka (Pískovna u Dračice)

- stezka odvahy.             

Počasí nám přálo a výlet jsme si moc užili!!!

 

   

V neděli 25. 5. odpoledne se v zasedací síni Obecního úřadu sešli rodiče s dětmi, narozenými v roce 2013 a 2014, na tradičním Vítání občánků. Zazpívaly a zarecitovaly jim k tomu děti z naší Mateřské školy pod vedením paní učitelky Jany Šikrové, která je sice na mateřské dovolené, ale práci se nevyhýbá.

Díky!

 

   

26. 5. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z mandarinky a banánu v rámci projektu „Ovoce do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravin.

I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro všechny přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva a svačinky pro všechny zájemce.

 

30. 5. jsme se i přes nepřízeň počasí v dopoledních hodinách na školní zahradě fotili do svých třídních, rodinných i soukromých alb a albíček v budoucnu tak vyvolávajících nostalgii a vzpomínky na školní kámoše a kámošky a na léta prožitá na základce a v mateřské školičce. Fotografoval nás pan Cibulka - Kodak Foto Třeboň.

 

 

 

 

FOTOGALERIE od Majky a Radky

31. 5. naše výprava reprezentantů a reprezentantek zasáhla na 3. závodu Českého poháru v Pacově (ČP3) do soupeření o mistrovský titul.

O naší účasti v TZ více na http://rapsach.cz/tom/tz.htm a http://www.turisticky-zavod.cz/

Výsledky 3. závodu Českého poháru (ČP3) – Pacov (výpis)

 na

http://www.turisticky-zavod.cz/vysledky/rok_2014/pohar/CP3.xlsx

 

Ve svých kategoriích obsadili:

3. místo Vojta Adam

1. místo Fanda a p. František Círalovi.

Do závěrečných bojů na Mistrovství ČR tedy postupují:

Vojtík Adam, Anička Círalová, Fanda Círal, František Círal, Klárka Oušková, Fanda Ouška a Péťa Voříšek.

Děkujeme všem závodníkům a závodnicím za skvělé výkony a za příkladnou reprezentaci školy, oddílu, regionu a kraje!!!

VŠEM GRATULUJEME K UMÍSTĚNÍ!!!

Všem postupujícím přejeme hodně úspěchů v soupeření o mistrovský pohár!!!

Děkujeme organizátorům závodu za pohostinné zázemí a bezva zážitek!!!

Děkujeme všem dospělákům za účast a doprovod!

DĚKUJEME PANÍ UČITELCE RADCE CÍRALOVÉ ZA VEDENÍ PŘÍPRAVY NAŠICH REPREZENTANTŮ

A REPREZENTANTEK NA TZ!!!

 

2. 6. nás navštívila bývalá žákyně Aneta Arenbergerová. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl, přináší a přinese.

 

4. 6. se uskutečnil třídní výlet žáků žákyň a vyučujících I. stupně. Navštívili jsme Český Krumlov: Grafitový důl, Pohádkový dům a medvědárium.

Více na:

http://www.grafitovydul.cz/

http://expozice.krumlovskainspirace.cz/

http://www.kudyznudy.cz/Aktivity-a-akce/Aktivity/Medvedarium-Cesky-Krumlov.aspx

Počasí nám přálo a výlet jsme si všichni užili!!!

 

FOTOGALERIE

 

 

6. 6. se naši žáci a žákyně spolu se svými vyučujícími zapojili do prezentace „Vesnice roku“.

Naše děti z I. stupně tvořily na návsi v rámci tematické soutěže „Kresby na chodníku o Rapšachu“ a pěvecký kroužek vystoupil před váženou komisí a všemi přítomnými. V učebně naší základky se uskutečnily prezentace o naší obci, aktivitách v ní a o spolkovém životě. Následovala prohlídka naší a mateřské školičky.

 

FOTOGALERIE

   

6. 6. – 7. 6. si naši reprezentanti a reprezentantky turistických závodů (z I. stupně a účastnící se minimálně Mistrovství Jihočeského kraje v Tušti) užívali hry, soutěže a večerní dobrodružnou výpravu po okolí Rapšachu s nocováním ve školičce, a to pod vedením p. uč. Radky Círalové a týmu „velkých“ turistů Aničky Círalové, Váši Pšeničky a Filipa Ginzela.

Hry, výpravu a nocování jsme si užili!!!

Děkujeme týmu organizátorů!!!

 

FOTOGALERIE

 

 

 

FOTOGALERIE

7. 6. spolupořádal náš TOM Práčata Rapšach oslavy Dne dětí v MAGNĚ CARTECH s následujícím programem:

1. Prohlídka firmy Magna Cartech.

2. Hry a soutěže v režii našeho oddílu (9.00 hod.  – 11.30 hod.)

- zrcátkovid (jdi po vytčené trati podle „periskopu“)

- gumicuk (vyběhni a natáhni tělem gumové lano co nejdále)

- koule (projdi trasu po náhradních „podrážkách“)

- lyže (vyjdi si na krátkou túru ve dvou)

- špalky (projdi trasu po jiných náhradních „podrážkách“)

- pedallo (uchop hůlky, vystoupej na dvojkola a vpřed).

3. Prezentace výcviku a umu záchranářských pejsků: poslušnost, překážky, vyhledávání osoby pod troskami.

4. Ukázky hasičské techniky: hasičský vůz a vybavení, hasební zásah – hořící osobní automobil.

5. Skákací hrad, trampolína, skluzavka, šlapací autíčka, stolní fotbálek, malování na obličej, ohýnek, opékání buřtíků, malování na parkovišti, občerstvení, cukrová vata, pamětní lístek, odměny.

Počasí nám velmi přálo a děti a rodiče si vše dosyta užili!!!

Děkujeme našim dětským a dospěláckým pořadatelům!!!

 

 

10. 6. si naše děti z I. stupně užívaly vitamínky z jablíčka a pitíčka banán-jahoda v rámci projektu „Ovoce do škol“ finančně podporovaného Evropským společenstvím. Díky účasti na tomto projektu obdržíme na jeden rok zdarma měsíčník Svět potravin.

I nadále také p. M. Jáchymová distribuuje mléčné výrobky v rámci projektu Mléko do škol pro všechny přihlášené odběratele a odběratelky z řad našeho žactva a svačinky pro všechny zájemce.

 

11. 6. zorganizovali od 15.00 hodin v půdní vestavbě naši žáci a žákyně z flétnového a klavírního kroužku pod vedením p. uč. O. Imrichové přehrávky pro všechny své rodiče, spolužáky, vyučující, příbuzné, známé, kámoše a kámošky.

Vystupující: Markétka Střítecká a Natálka Varholíková.

Děkujeme za účast a podporu všem přítomným pozorným  posluchačům a posluchačkám, příznivcům hudby interpretované dětmi!!!

Děkujeme našim vystupujícím žákyním za hodnotný umělecký zážitek!!!

 

 

 

 

13. 6. naši žáci a žákyně II. stupně se svými vyučujícími navštívili v Nových Hradech koncert idola dívčích srdcí Adama Mišíka.

 

 

 

14. 6. naše výprava reprezentantů a reprezentantek zasáhla na 4. závodu Českého poháru a MISTROVSTVÍ ČR v Bílovci (ČP4) do závěrečného soupeření o MISTROVSKÝ titul.

Naši reprezentanti a reprezentantky: Klárka Oušková, Fanda Ouška, Anička Círalová, Fanda Círal, p. František Círal.

Postup na Mezinárodní mistrovství TZ: p. František Círal.

O naší účasti v TZ více na: http://rapsach.cz/tom/tz.htm
a http://www.turisticky-zavod.cz/

Děkujeme všem závodníkům a závodnicím za skvělé výkony

a za příkladnou reprezentaci školy, oddílu, regionu a kraje!!!

Děkujeme organizátorům závodu za pohostinné zázemí a bezva zážitek!!!

Děkujeme všem dospělákům za účast a doprovod!!!

   

16. 6. si naši šesťáci a šesťačky se svou tř. uč. Pavlínou Křížovou užívali třídní výlet v Aquaparku Praha Čestlice.

Zároveň s nimi tamtéž pobývali za odměnu dětští pomocníci Zikmundohraní 2014 a na tradičním naučně poznávacím výletu také žáci a žákyně povinně volitelného předmětu historie regionu (16. 6. – 17. 6). Navštívili nejvýznamnější pamětihodnosti naší stověžaté matičky Prahy.

Výlet se nám vydařil!!!

 

FOTOGALERIE

 

 

18. 6. se tým sestavený z našich žáků pod vedením p. uč. Martina Wipplingera zúčastnil florbalového turnaje uspořádaného v tělocvičně ZŠ TGM Suchdol nad Lužnicí.

Našimi zdatnými soupeři byly dva týmy ze Suchdola a jeden ze základky z Lomnice nad Lužnicí.

Soupiska našeho týmu: Ondrášek Vetrák, Honzík Rácz, Vojta Adam, Milánek Vaňátko, Kubík Adensam, Kuba Střítecký, Roman Kocina, Péťa Kollmann.

Naši borci obsadili 4. MÍSTO!!!

Děkujeme pořadatelům za skvělou organizaci turnaje!!!

Všem našim zúčastněným florbalistům děkujeme za skvěle odvedený výkon, velké sportovní nasazení a za příkladnou reprezentaci školy!!!

BLAHOPŘEJEME NAŠIM REPREZENTANTŮM K BEZVA UMÍSTĚNÍ!

 

 

 

18. 6. se v dopoledních hodinách uskutečnila za účasti našich žáků a žákyň a jejich vyučujících dopravní olympiáda – jízda zručnosti.

Jízdě zručnosti předcházelo plnění testových úkolů prověřujících znalosti a dovednosti bezpečného chování v provozu na pozemních komunikacích. Paní učitelka Ivana Záhorovská, garant soutěže, zároveň připravila informační nástěnky na chodbě I. a II. stupně. A tak jsme si na našem školním dvorku opět pod dohledem bdělých rozhodčích „užívali“ osmičku, koridory, slalom, přenášení nádobky nebo stopku.

 

Výsledky dopravní soutěže 2014 (výpis)

4. třída

1. místo Daník Karl

2. místo Nikolka Ginzelová

3. místo Anetka Vařilová

5. třída

1. místo Fanda Ouška

2. místo Markétka Vávrová

3. místo Erik Grundza

6. třída

1. místo Lianka Hrubá

2. místo Terka Žahourová

3. místo Honzík Jelínek

7. třída

1. místo Anička Záhorovská

2. místo Míša Kováčová

3. místo Náťa Móžiová

8. třída

1. místo Pavlík Vlk

2. místo Filip Ginzel

3. místo Anička Círalová

9. třída

1. místo Míša Machová

2. místo Eliška Kreklová

3. místo Jana Beníšková

Děkujeme zúčastněným závodníkům a závodnicím za skvělé výkony a všem na stupních vítězů gratulujeme!

   

20. 6. nás navštívil bývalý žák Tom Horník. Pohovořili jsme o tom, co život přinesl, přináší a přinese.

 

24. 6. – 25. 6. si naši šesťáci a šesťačky se svou tř. p. uč. Pavlínou Křížovou užívali třídní výletnocováním ve školičce, pobytem v přírodě v okolí Rapšachu a opékáním buřtíků.

 

25. 6. si naši deváťáci a deváťačky se svou tř. p. uč. Ivanou Záhorovskou užívali třídní výlet v Českých Budějovicích, kde mimo jiné pobývali v historickém centru naší jihočeské metropole.

 

25. 6. si naši sedmáci a sedmačky se svou tř. p. uč. Radkou Círalovou užívali třídní výlet v okolí Rapšachu.

 

25. 6. p. uč. Martin Kvapil absolvoval v rámci projektu Rozvoje technického vzdělávání v Jihočeském kraji  odpolední odborný seminář pro pedagogy v oblasti experimentální fyziky – využití souprav (optika, mechanika elektrotechnika).

 

25. 6. – 26. 6. si naši osmáci se svou tř. p. uč. Olgou Imrichovou užívali třídní výletnocováním na turistickém táboře.

 

 

26. 6. jsme dostali „poslední dopis“ od paní učitelky Jurákové, která učila německý jazyk v naší mateřské škole. Projekt bohužel letos v červnu skončil:

Zdravím vás téměř naposledy s mými dětmi z MŠ v Rapšachu.

Jelikož jsme nemohli uskutečnit návštěvu k našim přátelům do MŠ v Heidenreichsteinu (a bylo nám to trochu líto), tak jsme šli aspoň navštívit naše starší kolegy-nemčináře v ZŠ v Rapšachu. Zavzpomínali jsme na společně chvíle a některé písničky a básničky jsme si společně zazpívali.

Vůbec jsme ale nelenili a vyrobili pro rakouskou MŠ krásný dárek a to především díky p. učitelce Marcelce Benešové.

Tak se, prosím, na nás ještě podívejte!

Krásné prázdniny přejí předškoláčci, kteří už skoro umí německy.

Auf Wiedersehen!  :-)

 

 

   

Od 23. 6. do 27. 6. tradičně na konci školního roku v naší základce:

  • kontrola a předávání učebnic

  • 5. pedagogická rada (výchovně vzdělávací oblast, organizace konce školního roku)

  • úklid učeben, úprava okolí školy

  • volejbal – vycházející : pracovníci školy s překvapujícím výsledkem 0 : 2

  • diskotéka 9. třídy – tanec a písničky na přání, hry, soutěže a zpívání za účasti dětí a vyučujících z naší základky a mateřské školičky

  • slavnostní oběd vycházejících

  • předávání vysvědčení

  • slavnostní ukončení školního roku 2013/2014

  • rozloučení nejen s našimi vycházejícími žáky a žákyněmi a přivítání prázdnin.

   
   
   
   

Song pro deváťáky 2014 (v originále When I was your man)

 

1. Dneska jste slyšeli ve škole poslední zvonění

Smutní se loučíme a štěstí vám přejeme

Blíží se doba, kdy budete úplně dospělí

Je čas se rozloučit a jít dál

2. (REF.) Když Ráďa (Šebesta) běžel jak pirát,

Každý se smál

Běžel tak rychle jako nikdy

Asi se bál

3. Hanka (Kováčová) se jednou za Bruna dost možná šťastně vdá

Míra, Pavel, Jirka i Áda tak smůlu má

Víc než sto tisíc výtisků své knihy snad jednou vyprodá

Se Zuzkou si fotku udělá

4. Letos Roman (Ferenc) svůj vysněný titul missáka snad získá

Vousy oholí, cigára dokouří pár fotek nafotí

Jeho břicho snad už viděli všichni dost zblízka

Z téhle sloky se možná i zapotí

5. (REF.) Zuzka (Zahradníková) poslouchá Justina Biebera

Ráda ho má

Jeho vlasy jednou ostříhá

Podpis jí dá

6. Až jednou někdo chytí žraloka v rybníce

Bude to určitě František Beníšek

Je tak velký, že se nevejde do žádné krabice

Koupíme mu velký pelíšek

7. Jana (Beníšková) nám o sobě nikdy nic nepoví

Žadnej chuligán jí nikdy neskolí.

Snad jen Vitalij Kličko se jí nebojí

Její móda skoro nic nestojí

8.[refren] Dušan (Herzog) snad bude slavný pivník

Pivo udělá

Zaplní s ním obrovský rybník

Dobře vydělá

9. Eliška (Kreklová) ráda cizí svačiny požírá

S Aničkou běhá, věci si kupuje a ráda si zazpívá

 Se svou kytarou jednou ceny grammy posbírá

Špatnou náladu moc často nemívá 

10. David (Prokeš) se hrozně rád projíždí na svojí čtyřkolce

Dobře lyžuje, tátovi pomáhá a skvěle koluje (=jezdí na kole)

Místo učení radši by chytal snad motýly na louce.

Zelený smrkový les velmi miluje.

11.[REF] Míša (Machová) za Camerona se provdá

Je bláznivá,

svých skvělých cílů se nikdy nevzdá.

Je odhodlaná

12. Jula (Ferenc) se v Rapšašským parku na kole rozsekal

Dvě ženy s taškama mu nechtěly pomoct nahoru

Častokrát ve škole usnul, až nahlas zachrápal

Na voru dopluje po řece možná až do Dvorů

13. Míra (Dušek) do „Káčka“ chodí možná snad víc než do školy

Doktory oběhá, nejčastějc musí jít k zubaři

Hasiči vzkazují: „Nekuřte za horka na poli.“

Se Šindym budete rapeři výborní

14. ref. Pavel (Vlk) často jí vtipnou kaši

Holky má rád

Uzle si koupí, i kdyby prošly

Umí se prát

15. Síma (Tomanová)  v Krumlově, v Třeboni trdelníky ve stánku prodává

Babica závidí che umět alespoň takový

Na pobyt ve škole ona dost často nadává

Raději upeče koláče makový

16. Paňčelka Ivana s Eliškou tak trochu válku má

Lumpíci, truhlíci, opičky, k nám do školy dochází

Na testy, zkoušení, úkoly dost často zapomíná

Taháky někdy nachází

 

FOTOGALERIE

 

 

 

   

Naši vycházející žáci a žákyně,

přejeme vám

úspěšný start do dalšího kola střetu s životními osudy,

hodně zdraví, štěstí,

 kamarádů, kamarádek a úspěchů!!!

 

Přejeme všem sluníčkové a pohodové prázdniny

a ať je nový školní rok 2014/2015 zase o něco

lepší než ten uplynulý 2013/2014!!!

 
 
Kronika letošního tábora "Dračice 2014" je TADY.